Fachhochschule Bielefeld - Bielefeld University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Билефелд
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Френски език, Испански език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Kurt-Schumacher-Straße 6 33615 Bielefeld, Germany, Building D, Room 9 c
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Fachhochschule Bielefeld (Bielefeld University of Applied Sciences) е второто по големина висше учебно заведение, намиращо се на територията на град Билефелд. То е основано през 1971 година и ежегодно приема около 7000 нови студенти от Германия и целия свят. Престижният немски университет за приложни науки предлага на кандидат-студентите от чужбина висококачествени бакалавърски и магистърски специализации в области на академичното знание като: инженерство, фотография, дизайн, компютърни технологии, социални науки, икономика, здравеопазване, архитектура, електроника, технологии, математика и т.н. Образователният процес в Fachhochschule Bielefeld се осъществява в рамките на неговите осем факултета (или на немски - Fachbereiche). През последните години висшето учебно въведение въвежда голям брой нови бакалавърски специалности, които са доста модерни и сравнително редки за Германия.

Университетското училище по фотография към Bielefeld University of Applied Sciences е класирано от специалистите в топ 5 в тази сфера в страната на Гьоте (спонсорирано е от престижната немска държавна организация наречена Special Research Center on Photography & Media). Възпитаниците от това фотографско висше учебно заведение са на такова високо ниво, че участват в ежегодното състезание за международната награда Leica Photography Award заедно с колегите си от ВУЗ-ове от ранга на Royal College of Arts London и Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs Paris.

Университетът за приложни науки Билефелд развива и широкомащабна интернационална дейност. Висшето училище е традиционно силен участник в международни програми за студентски и академичен обмен от рода на Еразмус, както и си сътрудничи в същата област с редица престижни чуждестранни ВУЗ-ове, с американската Фулбрайтова фондация, с известната образователна организация в Австралия и Нова Зеландия - Gostralia/Institut Ranke-Heinemann и много други. Fachhochschule Bielefeld реализира и голям брой програми и проекти съвместно с официалните немски държавни и общински институции и с представители на националния бизнес. Един от основните спонсори на висшето учебно заведение е Министерството на иновациите, науката, изследванията и технологиите (MIWFT) на федералната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, както и Министерството на образованието и научните изследвания (BMBF) в Берлин. Заради високите качества на образователната и академична дейност на Bielefeld University of Applied Sciences в него традиционно се обучават голям брой студенти от всички континенти. За чуждестранните възпитаници на Fachhochschule Bielefeld организацията от град Билефелд наречена Училищно общество BIBIS предлага и отлични курсове за повишаване на нивото им на знания по немски език.

Програма

Второто по-големина и престиж висше учебно заведение от немския град Билефелд - Fachhochschule Bielefeld (Bielefeld University of Applied Sciences) предлага отлични бакалавърски и магистърски специализации на кандидат-студентите от целия свят в най-разнообразни сфери на академичното знание. Всички програми, сертификати и дипломи на Университета за приложни науки Билефелд са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове във висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в Bielefeld University of Applied Sciences се провежда в рамките на неговите осем факултета – по изкуства и дизайн, по електроника и компютърни технологии, по инженерство, по социални науки, по икономика, по архитектура и структурно инженерство, по математика и технологии и по здравеопазване. Отделно висшето университетско училище по фотография към университета традиционно намира място в топ пет на учебните заведения в тази сфера в Германия. През последните години Fachhochschule Bielefeld започва да предлага на кандидат-студентите и някои много интересни, модерни и иновационни бакалавърски специалности за страната на Гьоте като: Инструктаж и ръководство в професиите от сферата на здравеопазването, Апаратно-базирани биотехнологии, Педагогика на детската възраст, Технологии на продукцията и пластиката, Конструкционен проектен мениджмънт и Регенеративни енергии.
Учебната година в Fachhochschule Bielefeld (Bielefeld University of Applied Sciences) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните специализации в Билефелдския университет за приложни науки, неговите възпитаници имат възможност да се включат и в допълнителни курсове за повишаване на техните академични, лингвистични, социални, образователни и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция Всички програми, дипломи и сертификати на Bielefeld University of Applied Sciences са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Първият семестър в Fachhochschule Bielefeld започва на 01.09. и свършва на 28.02., а вторият е с начало 01.03., като трае до 31.08.

Bielefeld University of Applied Sciences предлага на своите чуждестранни възпитаници и т.нар. въвеждащи ги в новата за тях обстановка и академична среда, Orientation weeks. Първата от тях продължава две седмици и се провежда преди началото на зимния семестър. Тя включва безплатен интензивен курс по немски език, пътуване до Берлин и разглеждане на неговите забележителности (на цена от 70 евро) и свободна културна програма, както и такава за пълноценно уплътняване на свободното време на новоприетите студенти. Втората подобна програма за предварителна адаптация е по-кратка. Тя се провежда точно преди официалния старт на втория семестър и също съдържа, освен всичко останало и традиционно много полезен за чуждестранните учащи се, интензивен езиков курс.

Спорт

Студентите на Fachhochschule Bielefeld (Bielefeld University of Applied Sciences) имат възможност активно или за удоволствие и разтоварване да упражняват най-разнообразни видове спортна и физическа дейност. Това става, благодарение на модерните съоръжения на различни комплекси, центрове и зали, намиращи се на територията на град Билефелд, с които висшето учебно заведение е сключило споразумения за ползването им от страна на учащите се на преференциални цени. Администрацията на Университета за приложни науки Билефелд регулярно организира и различни екскурзии за студентите до различни градове и региони в цяла Германия и чужбина.

Град

Билефелд е град, намиращ се в провинция Северна-Вестфалия. Градът е един от големите областни центрове в провинцията. Населението му е около 325 000 жители. Сред по-известните забележителности на града се нареждат Старата църква св. Николай, изградена изцяло в готически стил, църквата св. Мариан, Църквата Süsten, католческата пастория св. Йодокус, остатъците от градската стена и цитадела и много други. Общо 13 са музеите, намиращи се на територията на града (останалите биват напълно разрушени през Втората световна война), по-известни от които са Историческият музей, градската художествена галерия, Природонаучният музей и Строителният музей. Най-големият театър на територията на града е Градският театър.Билефелд също така е и важен икономически център. Фирмите и предприятията, които имат седалище в Билефелд, са: August Oetker, Dürkopp-Adler, Gildemeister, ThyssenKrupp, Schüco и Seidensticker, JAB Anstoetz и други. По това отношение градът се нарежда сред водещите работодатели, тъй като почти 40% от населението на града е от околните села и градове.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване


Описание

Международният отдел на Fachhochschule Bielefeld (Bielefeld University of Applied Sciences) активно помага на учащите се идващи от чужбина по въпросите на тяхното удобно и функционално битово устройване на територията на Билефелд. За целта те трябва да попълнят предварително онлайн заявка по образец и да я изпратят до това административно университетско звено. След това Международният отдел на висшето училище им търси настаняване основно в рамките на различните студентски общежития и резиденции в града. Цените за подобен вид битово устройване доста варират в зависимост от местоположението на квартирата, големината на стаята или апартамента, обема на допълнително предлаганите услуги и т.н. Обикновено чуждестранните студенти на Bielefeld University of Applied Sciences биват настанявани в индивидуални стаи или в такива, намиращи се в рамките на колективно наемани апартаменти с ползване на общи помещения като кухня, баня, хол, трапезария и др. (учащите се могат да наемат и индивидуално апартаменти, както и в някои случаи и студиа). Най-често горепосочените стаи са напълно или поне частично обзаведени, имат телевизор и бърз и постоянен безжичен интернет, както и предоставят възможности за използване на перални помещения и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Christian-Albrechts-Universität zu Kiel - Kiel University Кил Шлезвиг-Холщайн държавно
Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald - University of Greifswald Грайфсвалд Мекленбург Предна Померания държавно
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg - Martin Luther University of Halle-Wittenberg Хале Саксония-Анхалт държавно
Hochschule for Jewish Studies - College of Jewish Studies Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Universität Duisburg-Essen - University of Duisburg-Essen Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
GA Hochschule der digitalen Gesellschaft - GA Hochschule Берлин Берлин частно
Universität Freiburg - University of Freiburg Universität Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
BEST-Sabel-Hochschule Berlin - BEST-Sabel University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Hochschule für Musik Freiburg - University of Music Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Freie Universität Berlin Берлин Берлин държавно

Други университети в Билефелд

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Bielefeld Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Bielefeld - Bielefeld University of Applied Sciences Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule des Mittelstands - FHM Билефелд Северен Рейн Вестфалия частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universitat Witten/Herdecke - Witten/Herdecke University Витен Северен Рейн Вестфалия частно
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf - Heinrich Heine University Düsseldorf Дюселдорф Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule für Musik und Tanz Köln - Cologne University of Music Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Ruhr-Universität Bochum - Ruhr University Bochum Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Bochum − Bochum University of Applied Sciences Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно
Philosophisch-Theologische Hochschule Münster - Philosophico-theological University Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule des Mittelstands - FHM Билефелд Северен Рейн Вестфалия частно
Westfälische Wilhelms-Universität Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно