Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen - RWTH Aachen University

изпрати на приятел           принтирай
Град Аахен
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
Вид
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Templergraben 55 Уебсайт http://www.rwth-aachen.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH Aachen University) е един от най-големите и известни европейски и немски технически университети. Модерните му и разполагащи с всички необходими съвременни удобства за един пълноценен студентски живот, корпуси са разположени в красивия град Аахен, в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Понастоящем в престижното немско висше учебно заведение се обучават около 35 000 души, в рамките на над 125 различни образователни специализации и програми. Университетът е известен в Европа и света с високото качество на своята научноизследователска дейност, както и с академичните си постижения в сфери като инженерство (включително механично, химическо, електрическо, индустриално и т.н.), точни науки, компютърни технологии, физика, химия и др.

RWTH Aachen University е един от най-силно спонсорираните немски университети от представителите на германската национална индустрия. Той работи в тясно сътрудничество с най-разнообразни регионални и общонационални фирми и компании, както и с различни международни корпорации, което предоставя отлични възможности на неговите студенти да срещнат потенциалните си бъдещи работодатели още на академичната скамейка. Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen редовно е поставян от германските и чуждестранните образователни специалисти на челни места в рамките на различни рейтинги и класации. Така, например, в класациите от няколко години насам на престижното издание Wirtschaftswoche business magazine университетът е традиционно обявяван за първенец за Германия в области като механично инженерство, електрическо инженерство, индустриално инженерство и естествени науки (в сферата на компютърните технологии най-често е или на второ или на трето място). Също така в известния академичен рейтинг CHE University Rankings, публикуван ежегодно от организацията DAAD, RWTH Aachen University е обявен през миналата година за топ германски университет в раздела инженерство и компютърни науки. През настоящата година висшето учебно заведение получава за втори път престижния статут на University of Excellence, което му осигурява допълнително приоритетно финансиране при преференциални условия от немската държава.

Аахенският университет осъществява и широкомащабна интернационална дейност. Той е член-основател на академичната организация IDEA League – международна институция за стратегическо партньорство на петте най-големи европейски технически висши учебни заведения. Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen също така членува и в други много престижни интернационални образователни обединения (TU9, DFG - Deutsche Forschungsgemeinschaft, Top Industrial Managers for Europe network и т.н.), което предоставя големи допълнителни възможности на възпитаниците му за реализация в цяла Европа и света. RWTH Aachen University не е кампусен тип университет. Уникалното при него е, че всичките му модерни корпуси и сгради са разположени почти навсякъде в красивия немски град Аахен и по този начин студентите му от чужбина могат да почувстват неговата уникална атмосфера и пълноценно да се впишат в ритъма на живот на това населено място. По-голямата част от здания на висшето учебно заведения се намират в северозападната част на университетското градче, в района между градския център и станцията Westbahnhof. Като цяло всеки шести гражданин на Аахен е студент, като общо там живеят около 250 000 чужденци от над 156 световни националности.

RWTH Aachen University е основан през 1870 година със средствата на пруския принц Фридрих Вилхелм, който по-късно става германски император. Висшето учебно заведение се нарежда сред най-добрите в своята област в Германия още през първата половина на миналия век. В годините след Втората световна война университетът търпи бурно развитие и се разраства изключително много, като към основния му корпус постепенно започват да се прибавят все по-нови факултети. Международният авторитет на Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen също доста нараства и в него започват да се обучават студенти от всички краища на света. За отличното име на университета в чужбина говори и фактът, че през 2008 година държавата Оман сключва договор с него за основаването на частен технически университет на нейна територия, който да бъде нещо като филиал на RWTH Aachen University в богатия султанат. Още през първото десетилетие на 21 век Аахенското висше училище е включено в списъка на деветте най-добри германски университета (German Universities of Excellence) - факт превръщащ го в част от стратегическия национален академичен проект наречен RWTH 2020: Meeting Global Challenges, което официално го нарежда сред най-елитните немски висши учебни заведения.

Програма

Един от най-престижните и добри технически изследователски университети в Германия и Европа - Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH Aachen University) предлага висококачествени бакалавърски, магистърски и МВА специализации на кандидат-студентите от целия свят. Всички програми, дипломи и сертификати на известното аахенско висше учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове в немския технически университет е три години, на магистратурите – две, а МВА специализациите му са 1-2 г.

Предлаганото от RWTH Aachen University висше обучение се осъществява в рамките на неговите девет факултета – по математика, компютърни и естествени науки, по архитектура, по строително инженерство, по геоложки ресурси и инженерство на материалите, по механично инженерство, по електрическо инженерство и информационни технологии, по хуманитаристика и изкуства, по бизнес и икономика и по медицина. Въпреки, че през 1989 година Факултетът по педагогически науки бива закрит, неговите дисциплини продължават да се изучават в рамките на останалите академични звена на висшето учебно заведение.

Към Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen функционира и престижната местна университетска болница наречена Klinikum Aachen. Под шапката на RWTH Aachen University работят и редица известни локални научноизследователски институти, осъществяващи широкомащабни проучвания със силно студентско и докторантско участие в области като: лазерни технологии, приложни информационни технологии, продукционни технологии, молекулярна биология, приложна екология, неврология, енергетика и много други.
Учебната година в Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH Aachen University) се провежда в рамките на два семестъра – есенен и пролетен. Успоредно с основните специализации и програми на престижното бизнес висше учебно заведение възпитаниците му имат възможност да запишат и редица допълнителни курсове, насочени към повишаването на техните обществени, академични, лингвистични, и професионални компетенции и квалификации, които могат да посещават включително по време на лятната ваканция. Всички програми, дипломи и сертификати на престижното европейско висше техническо учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Приемът за зимния семестър се осъществява през месец октомври, а за летния – през април. Началото на зимния семестър е 15 октомври, а на летния – 15 април. Продължителността на подготвителните семестри е половин година. Висококачественото висше обучение предоставяно от Аахенския технически университет се основава изцяло на модерната Европейска система за трансфер на кредити (ECTS). Изкарването на една академична година във висшето училище се равнява на 60 кредита (отделният семестър отговаря на 30). Посещаването на лекции, участието в семинарни и практически занятия, индивидуалната извънурочна подготовка и успешното полагане на изпити носи за три години обучение на студентите общо 180 кредита.

Спорт

Възпитаниците на Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH Aachen University) по време на цялата учебна година и ваканциите имат възможност да се занимават активно или за удоволствие и разтоварване с най-разнообразна по вид спортна и физическа дейност. Това става факт, благодарение на специализирания Университетски спортен център на висшето учебно заведение – един от най-модерните и богато оборудваните намиращи се на територията на провинцията Северен Рейн-Вестфалия. Това голямо спортно учреждение се използва също така и от студентите на другото престижно висше училище в град Аахен - University of Applied Sciences Aachen (FH). Центърът разполага с модерни гимнастически салони, фитнес зали, помещения за бодибилдинг и упражнения с тежести, плувен басейн, зона за плажни спортове, футболно поле, тенис кортове и лекоатлетически комплекс. Студентите на RWTH Aachen University имат възможност да спортуват и в рамките на редица други спортни центрове в рамките на Аахен, с които Университетският спортен комплекс има споразумения за сътрудничество и взаимодействие. Така, например, по-голямата част от водните спортове предлагани от последния могат да се практикуват в Градския спортен център, намиращ се в района Вилденхоф на брега на езерото Рурзее. Общо възпитаниците на Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen имат възможност да се занимават с около 70 вида спорт. Те могат да практикуват аеробика, бадминтон, футбол, катерене, фехтовка, лека атлетика, плувни спортове, тенис на корт, тенис на маса, танци и редица други спортни дейности. На сайта на RWTH Aachen University студентите могат да намерят пълна информация и за възможностите предлагани от страна на останалите спортни центрове на територията на град Аахен. Администрацията на висшето учебно заведение също така регулярно организира и разнообразни екскурзии до интересни места и знакови културно-исторически и туристически забележителности в Германия и чужбина.

Град

Аахен е красив германски град, изпълнен с множество културно-исторически забележителности, намиращ се точно на границата с Белгия и Холандия, на територията на провинцията Северен Рейн-Вестфалия. Населеното място е и известен в цяла Европа спа център. В Аахен по стара историческа традиция са били короновани германските крале. Това е и най-западният град на територията на страната, а близостта му до границата обуславя бурния му икономически и търговски растеж, особено в годините след Втората световна война. В момента Аахен се нарежда на осмо място по иновации в Германия и е един истински модерен урбанистичен център. Местната икономика се основава преимуществено на научните постижения на локалното много престижно и известно в цяла Европа висше техническо учебно заведение - Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH Aachen University), на инженерството, информационните технологии и свързаните с тези индустриални отрасли, сектори.Населението на града наброява около 260 000 души, а територията му е 160,83 квадратни километра. Другото престижно местно висше учебно заведение е FH Aachen, Aachen University of Applied Sciences (AcUAS). В Аахен има голям брой интересни културно-исторически забележителности и туристически атракции, което ежегодно привлича внушителен туристически поток от цяла Европа и света. В самия град живеят, работят и учат представители на над 150 световни националности (в Аахен се говори почти навсякъде, освен на немски и на френски и нидерландски език), което допринася за неговия модерен облик и космополитна атмосфера. Може би най-известната туристическа забележителност в населеното място е построената още по времето на Карл Велики местна готическа Аахенска катедрала с нейната прочута крипта и хоровата й зала, намиращи се в непосредствена близост. Сред посетителите на града е особено популярна и историческата сграда на Старото градско кметство. Тази известна местна забележителност е прочута със своята тронна зала и с много интересните си експозиционни помещения, разположени в цялото здание, в неговия ефектен купол и в цитаделата му. Сред локалните туристически атракции се нареждат и Градската опера, Зелената къща, Къщата на лъвовете и т.н. В Аахен се намира и основната централа на компанията Филипс в Германия, както и един от регионалните центрове на Форд в страната. От града е започнал да развива бизнеса си и лидерът в производството и продажбата на автомобилни гуми в Европа – Континентал.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Строително инженерство 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Компютърно инженерство 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Електротехника, Информационна техника и Техническа информатика 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Информатика 1 3  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Машиностроене 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Комуникационна техника 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Стопанско инженерство 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Автоматизирана техника 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Управление на предприятията 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Биология 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Биотехнологии, молекулярни биотехнологии 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Химическо инженерство 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )

MBA
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Мениджмнът, бизнес и икономика 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 56.00 €
  Семестриален билет - 90.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 150.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 56.00 €
  Семестриален билет - 90.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 150.00 €
MBA
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 56.00 €
  Семестриален билет - 90.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 150.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Апартаменти

Описание

С общо 22 общежития разполага студентският съвет на град Аахен съвместно с техническо висше училище Аахен. В тях има общо 4611 легла. Съществува и вариант за настаняване в самостоятелно жилище. Цените започват от 230 ? месечно. Жилището е напълно оборудвано, със собствен санитарен възел и кухня, намира се извън студентското общежитие. Недостатък е, че е възможно жилището да е отдалечено от училището или да няма директна връзка посредством градски транспорт до него. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk) на Техническо училище Аахен, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката. Апартамент: Студентът трябва да подаде молба до Студентската организация в град Аахен. В 14 дневен срок ще му бъде отговорено дали е има свободни апартаменти, както и ще му бъде дадена банкова сметка, по която да преведе първата вноска. Самостоятелно жилише: Студентът трябва да се свърже със студентската организация в град Аахен, да подаде молба и необходимите документи директно до тях и в кратък срок ще бъде известен дали и колко свободни жилища са останали, къде се намират и колко струват и какви са условията по настаняването.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Neubrandenburg - University of Applied Sciences Neubrandenburg Нойбранденбург Мекленбург Предна Померания държавно
International School of Management – ISM Дортмунд Северен Рейн Вестфалия частно
Hertie School of Governance Берлин Берлин частно
Hochschule für angewandtes Management Campus Berlin Берлин Берлин частно
Universität Trier - University of Trier Трир Рейнланд Пфалц държавно
Hochschule Bonn-Rhein-Sieg - University of Applied Sciences Bonn Rhein-Sieg Бон Северен Рейн Вестфалия държавно
Humboldt-Universität zu Berlin - Humboldt University of Berlin Берлин Берлин държавно
Hochschule für Musik Freiburg - University of Music Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Technische Universität Braunschweig Брауншвайг Долна Саксония държавно
Fachhochschule Mainz - University of Applied Sciences Mainz Майнц Рейнланд Пфалц държавно

Други университети в Аахен

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen - RWTH Aachen University Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Siegen - University of Siegen Зиген Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Duisburg-Essen - University of Duisburg-Essen Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
internationale filmschule köln - international filmschool cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Bielefeld - Bielefeld University of Applied Sciences Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Münster - Münster University of Applied Sciences Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно
Kunstakademie Münster - Academy of Fine Arts Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Philosophisch-Theologische Hochschule Münster - Philosophico-theological University Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно
Kunsthochschule für Medien Köln - Academy of Media Arts Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Paderborn - University of Paderborn Падерборн Северен Рейн Вестфалия държавно