Fachhochschule Potsdam - Potsdam University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Потсдам
Област Бранденбург
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Pappelallee 8-9 Potsdam 14469 Brandenburg Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Fachhochschule Potsdam (Potsdam University of Applied Sciences) се нарежда сред най-младите и висококачествени университети за приложни науки в Германия. Понастоящем в създаденото през 1991 г. висше учебно заведение с централен кампус, намиращ се в град Потсдам, федерална провинция Бранденбург, се обучават около 3300 студенти от цялата страна и света. В рамките на своите пет факултета Университетът за приложни науки Потсдам предлага отлични бакалавърски и магистърски програми в области на академичното знание от типа на: социална работа, педагогика, архитектура, градско планиране, реставрация и консервация, културен мениджмънт, строително инженерство, информационни науки, различни видове дизайн, медии и т.н.

Висшето учебно заведение разполага с богата и модерна материална база и образователна инфраструктура, намираща се в рамките на неговите два кампуса. То предоставя на възпитаниците си и отлични допълнителни възможности за участие в научноизследователска дейност и реализация в чужбина.

Програма

Един от най-качествените и добри германски университети - Fachhochschule Potsdam (Potsdam University of Applied Sciences) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета за приложни науки Потсдам е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Образователният процес в Potsdam University of Applied Sciences се провежда в рамките на неговите факултети: по социална работа, по архитектура и градско планиране, по строително инженерство, по дизайн и по информационни науки.
Учебната година в един от най-добрите университети в Германия за приложни науки - Fachhochschule Potsdam (Potsdam University of Applied Sciences) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Университета за приложни науки Потсдам са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Fachhochschule Potsdam (Potsdam University of Applied Sciences) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с множество разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт, благодарение на редица центрове, зали и комплекси, разположени на територията на град Потсдам и региона, както и на модерните спортни съоръжения, които са собственост на самото висше учебно заведение. Администрацията на Университета за приложни науки Потсдам регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Потсдам е столица на федералната провинция Бранденбург. Населението на този голям немски град, побрал в себе си толкова много забележителности, история и култура, е около 150 000 души. Той се намира в близост до Берлин, по поречието на река Хафел. Потсдам е и университетски град. През 1991 година в него се основава Университетът на провинция Бранденбург на базата на едно от най-добрите висши учебни заведения в бившата Германска демократична република – „Висшата школа на провинция Бранденбург Карл Либкнехт”. Понастоящем във висококачествените програми на този престижен университет се обучават множество студенти от страната и света.Една от най-знаковите културно-исторически забележителности в града е Дворецът "Сан Суси", построен в стил рококо от крал Фридрих Велики, по подобие на знаменития си събрат от френския Версай. Въпреки неособено мащабните си размери, той е поразителен със своята изящна простота и великолепие, като притежава множество „английски градини” и огромен красив парк. Друга знакова забележителност в града е Дворецът "Шарлотенхоф", в който се подписва знаменитото Потсдамско споразумение, което определя за дълги години напред тенденциите в световната геополитическа ситуация след края на Втората световна война. В Двореца „Цецилиенхоф” пък се провежда прословутата историческа Потсдамска конференция юли – август 1945 година.Потсдам дълги години е бил втора столица на Прусия след Берлин. В града са се намирали и седалищата на различни официални институции. След обявяването на Ваймарската република Потсдам постепенно започва да губи статута си на второ по значимост населено място в Германия, но и до ден днешен не е изгубил излъчването си на важен икономически, културен и туристически център, привличащ ежегодно със забележителностите си милиони туристи от целия свят. В града се намира и престижният Колеж за кино и телевизия, основан през 1954 година в Бабелсберг – сърцето на немското кинопроизводство. В Потсдам функционират и няколко крупни научноизследователски центъра, в това число – Фраунхофер, за приложни изследвания на полимерите и Институтът за гравитационна физика „Алберт Айнщайн” на Обществото „Макс Планк”.Сред останалите основни забележителности и туристически атракции в града се нареждат: прочутата Бранденбургска врата (заедно с Науенската и Ловната врата е сред няколкото знаменити подобни исторически съоръжения в Потсдам), Холандският квартал от 18 век, Старинният пазарен и градски площади, бароковата сграда на Старото кметство, Глиникският мост, Луизенплац, Кулата на Айнщайн, Обсерваторията Урания, Императорската гара и много други.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Fachhochschule Potsdam (Potsdam University of Applied Sciences) не притежава собствени студентски общежития, администрацията на висшето учебно заведение оказва комплексна и активна консултантска и информационна помощ на учащите се идващи от чужбина по въпросите свързани с тяхното удобно и функционално битово устройване. Основната възможност за възпитаниците на Университета за приложни науки Потсдам е свързана с настаняване в общежитията стопанисвани от локалния клон на националната немска академична организация Studentenwerk (Potsdam). Друга опция пред учащите се от чужбина е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. Особено разпространена практика сред възпитаниците на висшето училище за приложни науки е и колективното наемане на апартаменти, в които те живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват и общи помещения от рода на: баня, хол, кухня, трапезария, перално и др.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe - Karlsruhe University of Arts and Design Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Technik Stuttgart - Stuttgart University of Applied Sciences Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Charité – Universitätsmedizin Berlin - Charité - Medical University of Berlin Берлин Берлин държавно
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main - Johann Wolfgang Goethe University Франкфурт на Майн Хесен държавно
Technische Hochschule Mittelhessen - Technische Hochschule Mittelhessen University of Applied Sciences THM Гисен Хесен държавно
Deutsche Sporthochschule Köln - German Sport University Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Esmod Berlin Internationale Kunsthochschule für Mode Берлин Берлин частно
Universität Freiburg - University of Freiburg Universität Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Потсдам

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolf - Film and Television University Konrad Wolf Потсдам Бранденбург държавно
Universität Potsdam - University of Potsdam Потсдам Бранденбург държавно
Fachhochschule Potsdam - Potsdam University of Applied Sciences Потсдам Бранденбург държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Brandenburg - Brandenburg University of Applied Sciences Бранденбург на Хавел Бранденбург държавно
Fachhochschule Potsdam - Potsdam University of Applied Sciences Потсдам Бранденбург държавно
Universität Potsdam - University of Potsdam Потсдам Бранденбург държавно
Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolf - Film and Television University Konrad Wolf Потсдам Бранденбург държавно
Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) - Viadrina European University Франкфурт на Одер Бранденбург държавно
Brandenburgische Technische Universität - Brandenburg University of Technology Котбус Бранденбург държавно