Universität Potsdam - University of Potsdam

изпрати на приятел           принтирай
Град Потсдам
Област Бранденбург
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Am Neuen Palais 10 Potsdam 14469 Brandenburg Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität Potsdam (University of Potsdam) се нарежда в числото на по-новите, но изключително висококачествени германски университети. Той е и най-голямото висше учебно заведение в региона на Бранденбург. Университетът Потсдам има четири кампуса, които включват Новия дворец Сансуси и парка Бабелсберг. Понастоящем във висшето училище се обучават към 21 000 студенти от целия свят от около 4000 души висококвалифициран преподавателски и друг академичен състав. University of Potsdam предлага отлични бакалавърски и магистърски програми в сфери на академичното знание от рода на: право, публична администрация, бизнес, философия, теология, история, филологии, икономика, обществени науки, науки за човека, педагогика, математика, компютърни науки, физика, екология, биология и много други.

От своето създаване през 1991 г. Университетът Потсдам изключително много се разраства и понастоящем, освен курсове и програми в многообразни области, предлага и редица специализации (както и МВА-програми) изцяло на английски език. Висшето учебно заведение е известно и със своята многопрофилна и широкомащабна научноизследователска дейност, като към него функционират голям брой научни институти. Университетът Потсдам предоставя и отлични възможности за международна реализация, благодарение на многобройните си контакти с чуждестранни висши училища с подобен на неговия профил, както и на участието си в редица интернационални програми за академичен и студентски обмен.

Програма

Един от най-качествените германски университети - Universität Potsdam (University of Potsdam) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски, магистърски и най-разнообразни други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета Потсдам е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Процесът на обучение във висшето училище се провежда в рамките на неговите пет факултета – по право, по философия, по науки за човека, по икономика и обществени науки и по математика и науки.
Учебната година в един от най-висококачествените по-нови университети в Германия - Universität Potsdam (University of Potsdam) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Потсдамския университет са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Universität Potsdam (University of Potsdam) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с множество разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт, благодарение на редица центрове, зали и комплекси, разположени на територията на град Потсдам и региона, които са собственост на самото висше учебно заведение. Администрацията на Университета Потсдам регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Потсдам е столица на федералната провинция Бранденбург. Населението на този голям немски град, побрал в себе си толкова много забележителности, история и култура, е около 150 000 души. Той се намира в близост до Берлин, по поречието на река Хафел. Потсдам е и университетски град. През 1991 година в него се основава Университетът на провинция Бранденбург на базата на едно от най-добрите висши учебни заведения в бившата Германска демократична република – „Висшата школа на провинция Бранденбург Карл Либкнехт”. Понастоящем във висококачествените програми на този престижен университет се обучават множество студенти от страната и света.Една от най-знаковите културно-исторически забележителности в града е Дворецът "Сан Суси", построен в стил рококо от крал Фридрих Велики, по подобие на знаменития си събрат от френския Версай. Въпреки неособено мащабните си размери, той е поразителен със своята изящна простота и великолепие, като притежава множество „английски градини” и огромен красив парк. Друга знакова забележителност в града е Дворецът "Шарлотенхоф", в който се подписва знаменитото Потсдамско споразумение, което определя за дълги години напред тенденциите в световната геополитическа ситуация след края на Втората световна война. В Двореца „Цецилиенхоф” пък се провежда прословутата историческа Потсдамска конференция юли – август 1945 година.Потсдам дълги години е бил втора столица на Прусия след Берлин. В града са се намирали и седалищата на различни официални институции. След обявяването на Ваймарската република Потсдам постепенно започва да губи статута си на второ по значимост населено място в Германия, но и до ден днешен не е изгубил излъчването си на важен икономически, културен и туристически център, привличащ ежегодно със забележителностите си милиони туристи от целия свят. В града се намира и престижният Колеж за кино и телевизия, основан през 1954 година в Бабелсберг – сърцето на немското кинопроизводство. В Потсдам функционират и няколко крупни научноизследователски центъра, в това число – Фраунхофер, за приложни изследвания на полимерите и Институтът за гравитационна физика „Алберт Айнщайн” на Обществото „Макс Планк”.Сред останалите основни забележителности и туристически атракции в града се нареждат: прочутата Бранденбургска врата (заедно с Науенската и Ловната врата е сред няколкото знаменити подобни исторически съоръжения в Потсдам), Холандският квартал от 18 век, Старинният пазарен и градски площади, бароковата сграда на Старото кметство, Глиникският мост, Луизенплац, Кулата на Айнщайн, Обсерваторията Урания, Императорската гара и много други.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Основният тип настаняване, който предлага на студентите идващи от чужбина администрацията на Universität Potsdam (University of Potsdam) е свързан с общежитията стопанисвани от локалния клон на националната академична организация Studentenwerk. Въпросните резиденции са разположени на няколко спирки с градския транспорт от кампуса на висшето учебно заведение наречен Neues Palais Campus. Общежитията се намират в тих и живописен район на град Потсдам в непосредствена близост до парка Уайлдпарк. Те са разположени и недалеч от центъра на това населено място, както и имат добра и редовна транспортна връзка с германската столица Берлин. Студентите на Университета Потсдам могат да кандидатстват за настаняване в единични стаи или (заедно с други съквартиранти) в рамките на апартаменти, в които използват общи помещения от типа на баня и кухня. В помещенията, където живеят възпитаниците на University of Potsdam, има едно легло, един гардероб, отделна етажерка, маса и стол. Месечният наем за подобен тип настаняване е в размер на 210-230 евро (в зависимост от големината на стаята). Преди самото настаняване студентите на университета предварително заплащат сума равняваща се на един наем плюс депозит от порядъка на 200 евро (връща се при освобождаването на стаята, ако не са открити сериозни липси и повреди). Учащите се е необходимо сами да си закупят кухненски прибори и спално бельо (един комплект излиза около 25 евро). Друга възможност за настаняване за студентите на висшето учебно заведение е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. Ако те имат желание да реализират подобна опция, то администрацията на Университета Потсдам им оказва и в това отношение пълна информационна и консултантска помощ. Доста разпространена практика сред студентите от града е и колективното наемане на апартаменти, в рамките на които те живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения като: баня, хол, кухня, трапезария, перално и др.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Städelschule - Staatliche Hochschule für Bildende Künste Франкфурт на Майн Хесен държавно
Hochschule für Bildende Künste Dresden - Dresden Academy of Fine Arts Дрезден Саксония държавно
Hochschule Hannover - University of Applied Sciences and Art Hannover Хановер Долна Саксония държавно
Fachhochschule Kiel - Kiel University of Applied Sciences Кил Шлезвиг-Холщайн държавно
Hochschule Bremen - University of Applied Sciences Bremen Бремен Бремен държавно
Fachhochschule Brandenburg - Brandenburg University of Applied Sciences Бранденбург на Хавел Бранденбург държавно
Fachhochschule Stralsund - Stralsund University of Applied Sciences Щралзунд Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main - Frankfurt University of Music and Performing Arts Франкфурт на Майн Хесен държавно
Touro College Berlin – TCB Берлин Берлин частно
Hochschule für angewandtes Management Campus Berlin Берлин Берлин частно

Други университети в Потсдам

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Potsdam - University of Potsdam Потсдам Бранденбург държавно
Fachhochschule Potsdam - Potsdam University of Applied Sciences Потсдам Бранденбург държавно
Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolf - Film and Television University Konrad Wolf Потсдам Бранденбург държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Brandenburg - Brandenburg University of Applied Sciences Бранденбург на Хавел Бранденбург държавно
Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) - Viadrina European University Франкфурт на Одер Бранденбург държавно
Universität Potsdam - University of Potsdam Потсдам Бранденбург държавно
Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolf - Film and Television University Konrad Wolf Потсдам Бранденбург държавно
Fachhochschule Potsdam - Potsdam University of Applied Sciences Потсдам Бранденбург държавно
Brandenburgische Technische Universität - Brandenburg University of Technology Котбус Бранденбург държавно