Technische Universität München - Technical University of Munich

изпрати на приятел           принтирай
Град Мюнхен
Област Бавария
Държава Германия
Вид Научноизследователски университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Arcisstrasse 21 Уебсайт http://portal.mytum.de/welcome
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Technische Universität München (Technical University of Munich, TUM) се нарежда в челото на списъка на най-добрите и известни технически университети в Германия. Основаното още през 1868 г. висше учебно заведение е активен член и на TU9 – обединението на най-големите и висококачествени немски висши учебни заведения от горепосочената сфера. Понастоящем в Мюнхенския технически университет се обучават около 35 000 студенти от Германия и света, като 18 на сто от възпитаниците на това висше училище са чужденци. За техните нужди се грижи над 9700 души висококвалифициран академичен и административен състав, в това число повече от 500 професори.

Technical University of Munich е единственият университет с напълно технически профил, функциониращ в рамките на федерална провинция Бавария. Той е известен в Германия и чужбина най-вече с изключително качественото си обучение в областта на инженерните и техническите науки. Към настоящия момент TUM предлага на кандидат-студентите от целия свят отлични бакалавърски и магистърски програми в сфери на академичното знание от типа на: архитектура, химия, бизнес администрация, строително инженерство, електрическо инженерство, електронно инженерство, компютърни науки, математика, механическо инженерство, медицина, физика, спортни науки, науки за храните, педагогически науки и много други.

Technische Universität München се нарежда и в числото на топ германските университети предлагащи висококачествено обучение в областта на информатиката и информационните технологии. Висшето учебно заведение разполага с богата и модерна образователна материална база и отлично уредена съвременна научноизследователска инфраструктура в рамките на своите няколко кампуса, които са разположени на територията на градовете Мюнхен, Гархинг и Фрайзинг-Вейхенщефан. Техническият университет Мюнхен развива широкомащабна научноизследователска дейност като за целта към него функционират множество научни центрове и институти. Едни от водещите направления в рамките на същата са проучвания свързани с неутроните, биониката, нанонауките и нанотехнологиите, храните и науките свързани с храненето, биомедицината и инженерството, молекулярните науки за живота и т.н. Technical University of Munich има и голяма международна активност. В нейните рамки студентите на висшето училище получават възможност за допълнителна образователна и професионална реализация в други чуждестранни страни. Това става факт, благодарение на членството на Technische Universität München в най-различни интернационални академични мрежи и организации, участието му в редица програми за студентски обмен, както и тясното му партньорство с над 175 висши учебни заведения от всички континенти с подобен на неговия профил.

Програма

Един от най-висококачествените, прочути и добри технически университети в Германия - Technische Universität München (Technical University of Munich, TUM) предлага на кандидат-студентите от всички континенти множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на Техническия университет Мюнхен са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври във висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Процесът на обучение в Technical University of Munich се провежда в рамките на неговите департаменти: по архитектура, по бизнес администрация, по химия, по строително инженерство, по електрическо и електронно инженерство, по информатика (компютърни науки), по математика, по механическо инженерство, по медицина, по физика, по спортни науки, по науки за храненето и живота и по педагогика.
Учебната година в един от най-големите и световноизвестни технически германски университети - Technische Universität München (Technical University of Munich, TUM) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, сертификати и дипломи на Мюнхенския технически университет са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Спортната организация към ТУ Мюнхен е една от най-големите университетски спортни организации в Германия. Предлага се широка гама от спортове, като сред тях са и най-популярните видове спорт. Таксата за участие варира от 10 до 30 евро семестриално за всеки вид спорт. Записването става онлайн, чрез сайта на Централната спортна организация (ZHS).

Град

Мюнхен е най-големият град и столица на федералната провинция Бавария. С населението си от близо милион и четиристотин хиляди души той е трети по големина на територията на Германия. Същевременно Мюнхен има статута на „свободен град” и е център на административния район Горна Бавария, като в него се намират важни регионални правителствени и общински, държавни институции.Мюнхен е прочут в целия свят със своите традиции в производството на бира и с най-голямото събитие провеждано ежегодно в него, тясно свързано с тази индустрия – Октоберфест. Градът освен, че е особено привлекателен за туристите от цял свят със своите многобройни забележителности, които го превръщат в мощен културен и исторически символ на баварските традиции, е и крупен индустриален и научноизследователски център. В Мюнхен се намират световноизвестните институти Макс Планк и Хайнц Майер-Лайбниц, една от най-големите библиотечни институции в Европа – Баварската държавна библиотека, множество университети, популярни далеч извън пределите на Германия и т.н. Сред последните най-престижните и известни са Мюнхенският университет „Лудвиг Максимилиан”, Мюнхенският технически университет, Висшето музикално училище и др. В града се намират и централните учреждения на Баварската академия на науките и на Академията за изящни изкуства, както и две обсерватории от общонационално значение – Гизингската и Зендлингската и ядреният немски научноизследователски реактор.В Мюнхен има и безброй много културно-исторически забележителности и туристически атракции. Градът е известен със своите катедрали, паркове и богати художествени галерии, които създават една наистина неповторима атмосфера в него и традиционно привличат туристи от всички краища на света, за които това уникално населено място е модерното, пулсиращо сърце на съвременна Бавария.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Информатика 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Стопанска информатика 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Биоинформатика 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Машиностроене 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Медицинска техника 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Архитектура 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Строително инжерество 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Строително инжерество 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Индустриален дизайн 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Информатика 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Стопанска информатика 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Биоинформатика 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Машиностроене 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Медицинска техника 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )

MBA
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Бизнес администрация 1 2   0 лв. ( )
Комуникация и управление 1 1   32 € ( На година )
Иновация и бизнес 1 1   0 лв. ( )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 42.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 300.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 42.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 300.00 лв.
MBA
Допълнително се заплаща
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 300.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири

Описание

Едва 12% от всички студенти в Мюнхен живеят в студентски общежития, тъй като техният брой е крайно недостатъчен. По-голямата част от студентите живеят в частни квартири и апартаменти, които се намират сравнително често в Мюнхен. Средният наем на стая в студентските общежития възлиза на около 300 евро, а стая в частна квартира или апартамент варира от 350 до 600 ? месечно. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk) на ТУ Мюнхен, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката. Частна квартира: Кандидат-студентът трябва сам да намери информация за предоставените квартири посредством: Обяви във вестниците, информационните табла на ВУЗ-овете, централите за търсене на квартири, Интернет, борси за наемане на жилища и агенции за недвижими имоти.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Stralsund - Stralsund University of Applied Sciences Щралзунд Мекленбург Предна Померания държавно
Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm - Georg-Simon-Ohm University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Technische Universität Berlin Берлин Берлин държавно
Fachhochschule Dortmund - Dortmund University of Applied Sciences and Arts Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Regensburg - University of Regensburg Регенсбург Бавария държавно
Hochschule Hof - Hof University of Applied Sciences Хоф на Заале / Мюнхберг Бавария държавно
FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule für Musik Nürnberg - Nuremberg University of Music Нюрнберг Бавария държавно
Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden - Dresden University of Applied Sciences Дрезден Саксония държавно
Fachhochschule Dresden – University of Applied Sciences Дрезден Саксония частно

Други университети в Мюнхен

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Ludwig-Maximilians-Universität München - Ludwig Maximilian University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Technische Universität München - Technical University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Hochschule für angewandte Wissenschaften München - Munich University of Applied Sciences Мюнхен Бавария държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Regensburg - University of Regensburg Регенсбург Бавария държавно
Evangelische Hochschule Nürnberg - Lutheran University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария частно
Hochschule für Musik Würzburg - University of Music Würzburg Вюрцбург Бавария държавно
Technische Universität München - Technical University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg - Regensburg University of Applied Sciences Регенсбург Бавария държавно
Hochschule Augsburg — Augsburg University of Applied Sciences Аугсбург Бавария държавно
Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm - Georg-Simon-Ohm University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Hochschule Hof - Hof University of Applied Sciences Хоф на Заале / Мюнхберг Бавария държавно
Fachhochschule Ansbach - Ansbach University of Applied Sciences Ансбах Бавария държавно
Otto-Friedrich-Universität Bamberg - University of Bamberg Бамберг Бавария държавно