Akademie der Bildenden Künste Nürnberg - Academy of Fine Arts Nuremberg

изпрати на приятел           принтирай
Град Нюрнберг
Област Бавария
Държава Германия
Вид Колеж за изкуство, музика и кино
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Bingstrasse 60 Nürnberg 90480 Bayern Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Akademie der Bildenden Künste Nürnberg (Academy of Fine Arts Nuremberg) е най-старата академия за изкуства в немскоговорящата част от Централна Европа. Световноизвестното висше учебно заведение е основано през 1662 г. от Якоб фон Сандрарт. Понастоящем в Академията за изящни изкуства Нюрнберг се обучават около триста студенти от цяла Европа и света във висококачествени бакалавърски и магистърски програми в сфери на академичното знание от рода на: изящни изкуства, скулптура, визуални изкуства, живопис, творчески концепции, художествена педагогика, ювелирно изкуство (злато, сребро), графичен дизайн и др. (магистърските курсове по архитектура и градски изследвания, както и по изкуства и публичност, се водят от специалистите за едни от най-модерните в своята област).

Централният учебен корпус на Academy of Fine Arts Nuremberg е изключително модерен и е решен архитектурно като ансамбъл от прозрачни павилиони (по проект на известния германски архитект Сеп Руф) и има статута на културно-исторически паметник. Кампусът на академията се намира в покрайнините на град Нюрнберг и предлага една изключително креативна атмосфера на студентите. Образователният процес във висшето училище се реализира преимуществено в рамките на интензивни уъркшопове, разполагащи за учебни цели с изключително богата и съвременна материална база и е едно отлично съчетание между теория и артистична практика. Студентите на Akademie der Bildenden Künste Nürnberg имат възможност да излагат творбите си в изложбената зала на академията, както и в галерията на същата (голяма част от възпитаниците на висшето учебно заведение осъществяват дебюта си пред широка публика именно на тези места).

Academy of Fine Arts Nuremberg, освен с кампуса си в района на Нюрнберг наречен Церцабелхоф, разполага и с отделен учебен корпус намиращ се в историческия имперски замък Лауф от 1985 г. В последния се провеждат основно занятията по художествена педагогика. Академията за изящни изкуства Нюрнберг развива широкомащабна международна дейност, което носи допълнително големи възможности пред студентите й за образователна и професионална реализация в чужбина. Akademie der Bildenden Künste Nürnberg работи в тясно сътрудничество с чуждестранни университети като: Унгарският университет за изящни изкуства, Академията за изящни изкуства Хелзинки, Академията за изящни изкуства Ян Матейко Краков, Университетът за изящни изкуства Виена, както и с подобни на тези, висши учебни заведения от Палермо, Рига, Сасари, Урбино и много други.

Програма

Един от най-старите и известни арт университети в Германия – Akademie der Bildenden Künste Nürnberg (Academy of Fine Arts Nuremberg) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски, магистърски и най-разнообразни други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Академията за изящни изкуства Нюрнберг е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Academy of Fine Arts Nuremberg предлага отлични по качество бакалавърски и магистърски програми в сфери като: художествена педагогика, ювелирно изкуство (злато, сребро), графичен дизайн, изящни изкуства, скулптура, визуални изкуства, живопис, творчески концепции, и др. Магистратурите на висшето учебно заведение по архитектура и градски изследвания, както и по изкуства, и публичност, са според специалистите едни от най-модерните в своята област.
Учебната година в един от най-елитните и световноизвестни германски университети за изкуства - Akademie der Bildenden Künste Nürnberg (Academy of Fine Arts Nuremberg) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Академията за изящни изкуства Нюрнберг са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Akademie der Bildenden Künste Nürnberg (Academy of Fine Arts Nuremberg) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с множество разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт, благодарение на редица центрове, зали и комплекси, разположени на територията на град Нюрнберг и региона, с които ръководството на висшето учебно заведение активно си сътрудничи. Администрацията на Академията за изящни изкуства Нюрнберг регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Нюрнберг е голям германски град, намиращ се във федералната провинция Бавария. Той е втори по численост в тази немска територия с население от около 504 000 души (на 14 място в Германия). Градът, разположен край река Пегниц, е и неофициалната столица и най-големият икономически и културен център на региона Франкония. Нюрнберг образува заедно с градовете Фюрт и Ерланген своеобразен стопански и инфраструктурен триъгълник, който е сред най-силно развитите конгломерати в Бавария. Нюрнбергският регион има общо почти два милиона души население, живеещи на територия от 10 000 кв. км. и принос за Брутния национален продукт в размер на 50 милиона евро, което говори за изключително силното му икономическо развитие.По време на средновековието и епохата на модерността Нюрнберг е бил средище на активен културен, стопански и политически живот. Там са се съхранявали атрибутите на императорската власт и е пребивавала заможната и влиятелна висша баварска аристокрация. От друга страна в различно време в града са живели и работили имена като Албрехт Дюрер, изобретателят на джобния часовник Петер Хенлайн и този на глобуса – Мартин Бехайм. Въпреки, че Нюрнберг е бил почти напълно разрушен по времето на Втората световна война, правителството на следвоенна Германия възстановява и реставрира в голяма степен множеството градски паметници на културата, които в наши дни са се превърнали в известни туристически забележителности. Реставрирана е и най-дългата запазена до днес в Средна Европа градска стена.Сред останалите по-важни и интересни туристически атракции в града са Нюрнбергската крепост, Катедралата Свети Себалд, Катедралата Свети Лаврентий, Катедралата Света Екатерина, Църквата Фрауенкирхе, Градският планетариум, множество музеи (включително изключително популярният Музей на играчките), художествени галерии и др. Най-престижното и влиятелно висше учебно заведение в региона е Университетът Нюрнберг-Ерланген (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, FAU). Той е вторият най-голям държавен ВУЗ на територията на Бавария. Понастоящем в него се обучават около 27 300 студенти, от които 2500 са чужденци от целия свят. В самия Нюрнберг са разположени отделни факултети на този университет (една трета от възпитаниците му учат там и две трети в град Ерланген).

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Akademie der Bildenden Künste Nürnberg (Academy of Fine Arts Nuremberg) не разполага със собствени студентски общежития на територията на своя кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва активна информационна и консултантска помощ на възпитаниците си от чужбина, по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване. Една от опциите пред същите е настаняване в публичните младежки резиденции стопанисвани от регионалните клонове на различни общонационални немски академични организации. Друга възможност за студентите на Академията за изящни изкуства Нюрнберг е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. Доста разпространена практика сред възпитаниците на Academy of Fine Arts Nuremberg е и колективното наемане на апартамент, в рамките на който те живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения от типа на: перално, хол, кухня, трапезария, баня и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Magdeburg-Stendal (FH) - Magdeburg-Stendal University of Applied Sciences Магдебург Саксония-Анхалт държавно
Universität Rostock - University of Rostock Рощок Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
DPFA Hochschule Sachsen Цвикау Саксония частно
Friedrich-Schiller-Universität Jena - Friedrich Schiller University Jena Йена Тюрингия държавно
Hochschule Fresenius - Fresenius University of Applied Sciences Франкфурт на Майн Хесен частно
Hertie School of Governance Берлин Берлин частно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Akkon-Hochschule für Humanwissenschaften gemeinnützig - Akkon College of Human Sciences Берлин Берлин частно

Други университети в Нюрнберг

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Evangelische Hochschule Nürnberg - Lutheran University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария частно
Akademie der Bildenden Künste Nürnberg - Academy of Fine Arts Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm - Georg-Simon-Ohm University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Hochschule für Musik Nürnberg - Nuremberg University of Music Нюрнберг Бавария държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Julius-Maximilians-Universität Würzburg - University of Würzburg Вюрцбург Бавария държавно
Universität Augsburg Аугсбург Бавария държавно
Hochschule für Musik Würzburg - University of Music Würzburg Вюрцбург Бавария държавно
Hochschule für angewandte Wissenschaften München - Munich University of Applied Sciences Мюнхен Бавария държавно
Akademie der Bildenden Künste Nürnberg - Academy of Fine Arts Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Hochschule für Angewandte Wissenschaften - Würzburg-Schweinfurt University of Applied Sciences Вюрцбург Бавария държавно
Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg Ерланген/Нюрнберг Бавария държавно
Hochschule Hof - Hof University of Applied Sciences Хоф на Заале / Мюнхберг Бавария държавно
Evangelische Hochschule Nürnberg - Lutheran University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария частно
Hochschule Augsburg — Augsburg University of Applied Sciences Аугсбург Бавария държавно