Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig

изпрати на приятел           принтирай
Град Лайпциг
Област Саксония
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране частно Адрес Gustav-Freytag-Str. 43-45 Leipzig 04277 Sachsen Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hochschule für Telekommunikation Leipzig (University of Applied Sciences of Leipzig, HfTL) се нарежда в списъка на най-модерните и висококачествени частни немски университети за приложни науки. Негов основен спонсор е компанията Дойче Телеком, като висшето учебно заведение има всички необходими държавни акредитации за дейността си. Понастоящем във Висшето училище за телекомуникации Лайпциг се обучават около хиляда студенти от цяла Германия и света, от близо сто души висококвалифициран преподавателски и друг тип академичен персонал, сред които и 27 професори. University of Applied Sciences of Leipzig – HfTL предлага отлични бакалавърски, магистърски и двойни програми, както и курсове за специализирана следдипломна квалификация в сфери на академичното знание от рода на: информационен и медиен дизайн, комуникации, компютърни науки и медии, информатика с икономически профил, информационни технологии, комуникационни технологии, телекомуникации, телекомуникации и компютърни науки и др.

Под настоящата си форма висшето учебно заведение функционира от 1991 г., но първите му преки предшественици са създадени в Лайпциг и региона още през първата половина на 50-те години на миналия век. Постепенно през годините Hochschule für Telekommunikation Leipzig се утвърждава като едно от най-висококачествените частни германски технически висши училища. University of Applied Sciences of Leipzig – HfTL притежава богата и модерна материална база и образователна инфраструктура. Последната включва и кампусът на висшето учебно заведение, които се намира в южните райони на град Лайпциг. В неговите рамки има редица просторни лекционни зали, модерни лаборатории, богата техническа библиотека и много други изключително полезни за студентите съоръжения. В кампуса има също така и уютно бистро, любимо място на възпитаниците на университета за прекарване на свободното им от занятия време и студентски клуб. Висшето учебно заведение е известно в Германия с усилията си да насърчава млади жени и момичета в студентска възраст да се реализират в сферата на телекомуникациите. Във връзка с това университетът е популярен и с приоритетните си грижи за студентските семейства и техните деца.

Hochschule für Telekommunikation Leipzig е място и за богат, и разнообразен младежки културен живот, като в неговия кампус или с участието му регулярно се организират различни изложби, концерти и други подобни мероприятия. Основната цел на тази дейност на висшето училище е прокарването на мостове между модерната наука и съвременните изкуства във всичките им форми. University of Applied Sciences of Leipzig – HfTL е известен в Лайпциг и с богатите възможности, които осигурява на студентите си за занимания с различни видове спорт. Висшето учебно заведение активно си партнира с множество висши училища и университети с подобен на неговия профил от цяла Германия и света. Това дава възможност за допълнителна образователна и професионална реализация на неговите възпитаници. Последното активно се подпомага и от тясното сътрудничество на Hochschule für Telekommunikation Leipzig с редица представители на регионалния и национален немски бизнес.

Програма

Един от най-проспериращите и модерни частни университети в Германия за приложни науки - Hochschule für Telekommunikation Leipzig (University of Applied Sciences of Leipzig, HfTL) предлага на кандидат-студентите от целия свят множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-разнообразни области на академичното знание. Всички сертификати, дипломи и специалности на Висшето училище за телекомуникации Лайпциг са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври във висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. University of Applied Sciences of Leipzig – HfTL предлага различни курсове и програми в сфери като: информационен и медиен дизайн, комуникации, компютърни науки и медии, информатика с икономически профил, информационни технологии, комуникационни технологии, телекомуникации, телекомуникации и компютърни науки и т.н.
Учебната година в един от най-модерните и висококачествени технически университети в Германия - Hochschule für Telekommunikation Leipzig (University of Applied Sciences of Leipzig, HfTL) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, дипломи и сертификати на Висшето училище за телекомуникации Лайпциг са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Hochschule für Telekommunikation Leipzig (University of Applied Sciences of Leipzig, HfTL) по време на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или предимно за удоволствие и разтоварване през свободното си от лекции време да упражняват редица видове спортна и физическа дейност. Това става факт, благодарение на модерните спортни съоръжения, намиращи се в кампуса на висшето учебно заведение, както и на множество зали, центрове и комплекси разположени на територията на град Лайпциг и региона (включително в рамките на материалната база на различни други местни висши училища). University of Applied Sciences of Leipzig – HfTL е активен член и на Германската университетска спортна федерация. Това осигурява на студентите му участие през годината в академичните първенства и съревнования по най-разнообразни видове спорт. Възпитаниците на Висшето училище по телекомуникации Лайпциг имат възможност да упражняват спортове от рода на – айкидо и други видове източни бойни изкуства, баскетбол, футбол, волейбол, бадминтон, скално катерене и т.н. Висшето учебно заведение разполага за нуждите на учащите се и със сауна и фитнес. Администрацията на Hochschule für Telekommunikation Leipzig редовно организира и пътувания с учебна цел, както и екскурзии, до множество градове и региони с туристически и културно-исторически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Лайпциг е най-големият град в рамките на федерална провинция Саксония. Населението му е около 516 000 души, а територията - 297,60 кв. км. Градът е мощен и традиционен немски културен, академичен, панаирен и фестивален център. Той е и столица на книгопечатането в Германия, като на негова територия развиват дейност около 40 полиграфически комбината. „Градът на панаирите”, както го наричат, е световноизвестен най-вече с две от най-големите си атрактивни събития през годината – Лайпцигският международен панаир (запазена марка в световен мащаб) и най-големият фестивал за готик музика в Европа - Wave-Gotik-Treffen, продължаващ четири дни и обикновено провеждащ се в началото на лятото.Сред най-известните туристически забележителности в Лайпциг е готическата катедрала от 14 век „Свети Тома” (Thomaskirche), към която и до ден днешен функционира популярният в целия свят хор на момчетата Thomanerchor, който в миналото е бил ръководен дори лично от Йохан Себастиан Бах. На малкия площад пред тази църква се намира и паметникът на великия композитор, а в близост до него и посветен на живота и творчеството му музей. Сред останалите забележителности в града са сградата на Лайпцигската филхармония Gewandhaus, Старото кметство (построено в ренесансов стил през 16 век, което понастоящем е музей), Старата борса (изградена в бароков стил), зданието на Новата община, катедралата „Свети Николай” (Nikolaikirche – най-голямата и най-древна лайпцигска църква), сградата на Върховния съд (Reichsgericht, построена в края на 19 век), паметникът на Битката на народите – един от символите на града, а също така и най-големият паметник в Европа, Градският търговски дом (Städtisches Kaufhaus), Музеят „Zum arabischen Coffe Baum”, Лайпцигският зоопарк, разполагащ с най-големия в Европа аквариум и най-обширната в света сбирка на примати и много други.Лайпцигският университет е второто по старшинство висше учебно заведение в Германия след Хайделберг. Този статут трайно се е закрепил към него, въпреки че университетите в Кьолн, Ерфрут и Вюрцбург са основани формално преди неговото създаване. Основаването му през 1409 година е довело до развитието на юриспруденцията и издателското дело в цяла Германия. Понастоящем в Лайпцигския университет се обучават около 27 000 студенти от целия свят. В града има и още множество престижни висши и средни учебни заведения. Освен Йохан Себастиан Бах, през различни периоди от време в Лайпциг са се родили или са живели и творили велики и известни личности като Лайбниц, Вагнер, Хайзенберг, Гьоте, Момзен, Ницше, Либкнехт, фронтменът на Рамщайн – Тил Линдеман и др.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Hochschule für Telekommunikation Leipzig (University of Applied Sciences of Leipzig, HfTL) не притежава собствени студентски общежития, които да се намират на територията на неговия кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва активна информационна и консултантска помощ на учащите се идващи от чужбина, по отношение на тяхното функционално и удобно битово устройване. Основната опция за възпитаниците на висшето учебно заведение е свързана с настаняване в резиденциите стопанисвани от локалния клон на общонационалната немска академична организация Studentenwerk (Leipzig). Друга възможност за студентите на Висшето училище по телекомуникации Лайпциг е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. По отношение на последното университетът също им предоставя информация и консултации. Доста разпространена практика сред студентите от град Лайпциг и региона е и колективното наемане на апартаменти, в рамките на които те живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват и общи помещения от рода на: баня, хол, кухня, трапезария, перално и др.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Sigmund Freud PrivatUniversität Berlin - SFU Berlin Берлин Берлин частно
GISMA Business School Хановер Долна Саксония частно
Touro College Berlin – TCB Берлин Берлин частно
Palucca Hochschule für Tanz Dresden - Palucca School Dresden - University of Dance Palucca Дрезден Саксония държавно
Fachhochschule Brandenburg - Brandenburg University of Applied Sciences Бранденбург на Хавел Бранденбург държавно
Evangelische Hochschule Berlin - Protestant University of Applied Sciences in Berlin Берлин Берлин частно
Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg - Otto-von-Guericke University Magdeburg Магдебург Саксония-Анхалт държавно
Charité – Universitätsmedizin Berlin - Charité - Medical University of Berlin Берлин Берлин държавно
Evangelische Fachhochschule Darmstadt - Protestant University of Applied Sciences in Darmstadt Дармщад Хесен частно
Fachhochschule Nordhausen - Nordhausen University of Applied Sciences Нордхаузен Тюрингия държавно

Други университети в Лайпциг

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig - University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy" Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig Лайпциг Саксония частно
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig - Leipzig University of Applied Sciences Лайпциг Саксония държавно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно
Internationales Hochschulinstitut Zittau IHI - International Institute of Higher Education Zittau Цитау Саксония държавно
Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig Лайпциг Саксония частно
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig - Leipzig University of Applied Sciences Лайпциг Саксония държавно
Technische Universität Bergakademie Freiberg - Freiberg University of Mining and Technology Фрайбург Саксония държавно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
DPFA Hochschule Sachsen Цвикау Саксония частно
Evangelische Hochschule für Soziale Arbeit Dresden – University of Applied Sciences for Social Work Дрезден Саксония частно
Hochschule für Bildende Künste Dresden - Dresden Academy of Fine Arts Дрезден Саксония държавно