Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund

изпрати на приятел           принтирай
Град Дортмунд
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес August-Schmidt-Strasse 4 Dortmund 44227 Nordrhein-Westfalen
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Technische Universität Dortmund (Technical University of Dortmund, TU Dortmund) е един от най-добрите и известни технически университети в Германия. Понастоящем в него се обучават повече от 20 000 студенти от над три хиляди души висококвалифициран академичен състав. Основните кампуси на висшето учебно заведение се намират в град Дортмунд, във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, в областта Рур, която е четвъртата по големина и степен на индустриално развитие в цяла Европа. TU Dortmund е известен в Германия и чужбина със своята изключително висококачествена образователна и академична дейност в области като: физика, електрическо инженерство, химия, икономика и много други.

Technical University of Dortmund е основан през 1968 година и създаването му бележи важния икономически преход на областта Рур от тежка индустрия към разработването и развиването на нови (включително високи) технологии. През годините висшето училище стремително се разраства и в наши дни то не осъществява образователна и научноизследователска дейност само в техническата сфера, но и в области като природни науки, педагогика, журналистика, хуманитаристика и много други. Процесът на обучение в TU Dortmund се осъществява на базата на интердисциплинарния подход и интерсекцията между науките за човека, природата и технологиите. Висшето училище си е създало солидно име навсякъде по света. То работи в тясно сътрудничество с впечатляващ брой висши учебни заведения с подобен академичен и научноизследователски профил от всички континенти. Това носи редица отлични възможности на възпитаниците му за реализация в чужбина.

Към настоящия момент в Technische Universität Dortmund се обучават цели 3300 чуждестранни студенти от всички краища на света (от повече от сто държави от всички континенти) в неговите 65 бакалавърски и магистърски програми и специализации, провеждани в над 30 полета на академичното знание. От около десет години насам Technical University of Dortmund работи в особено тясно сътрудничество и с голям брой американски университети. Отделно редица факултети на висшето учебно заведение участват в множество международни мрежи за студентски и академичен обмен. TU Dortmund притежава модерна и високотехнологизирана материална база и образователна инфраструктура в рамките на своите два отлично устроени кампуса, намиращи се в град Дортмунд и неговите околности. Благодарение на солидния си имидж на един от най-добрите немски университети за технически науки, Technische Universität Dortmund се радва на традиционно големия интерес от страна на кандидат-студентите от цяла Европа и света.

Програма

Един от най-известните и качествени университети в Германия за технически науки - Technische Universität Dortmund (Technical University of Dortmund, TU Dortmund) предлага чудесни бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят в множество области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на престижното висше учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в TU Dortmund е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в Technical University of Dortmund се реализира в рамките на неговите многобройни факултети – по физика, по химия, по компютърни науки, по статистика, по биохимично и химическо инженерство, по механическо инженерство, по електрическо инженерство и информационни технологии, по пространствено планиране, по гражданско инженерство и архитектура, по икономика, бизнес и индустриална социология, по педагогика и социология, по специална педагогика и рехабилитационни науки, по обществени науки, психология и теология, по културни изследвания и по изкуства и спортни науки. TU Dortmund предлага на кандидат-студентите от всички континенти изключително разнообразна палитра от бакалавърски, магистърски и други видове програми и специализации – общо повече от 65 на брой в 30 различни области на академичното знание.
Учебната година в един от най-добрите и престижни германски университети за технически науки - Technische Universität Dortmund (Technical University of Dortmund, TU Dortmund) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове за повишаване на техните обществени, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, сертификати и дипломи на Technical University of Dortmund са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Technische Universität Dortmund (Technical University of Dortmund, TU Dortmund) имат възможност по време на своето обучение в Германия да практикуват по-активно или само за удоволствие и разтоварване множество видове спортна и физическа дейност. Това става факт с помощта на редица зали, центрове и комплекси, разположени на територията на град Дортмунд и региона, с които ръководството на висшето учебно заведение си сътрудничи. Администрацията на Technical University of Dortmund редовно организира и пътувания с учебна цел и екскурзии до различни германски градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и отвъд нейните граници.

Град

Дортмунд е голям и високоразвит немски град, основан през девети век, намиращ се край река Емшер, в провинция Северен Рейн-Вестфалия, област Рур. Той има население от над 587 200 души, а общата му площ е 280,40 кв. км. Градът е един от най-развитите транспортни възли във Вестфалия. През територията му минават цели шест аутобана, а ЖП-гарата е на четвърто място по големина в Германия, като обслужва ежегодно около 41 милиона пътници. Дортмунд има и международно летище, което е трето по трафик и значимост в Северен Рейн-Вестфалия.Градът придобива световна известност през последните десетилетия, заради успехите на местния футболен отбор – Борусия. От чужденците в Дортмунд най-много са турците, сърбите и поляците. По-голямата част от населението са протестанти, а католиците са с около десет на сто по-малко, като не е много незначителен и броят на мюсюлманите. Сред най-главните дортмундски забележителности се нареждат – Старият пазар, Катедралата „Свети Рейнолд”, Орловата кула, Катедралата „Свети Евалд”, Старата часовникова кула, Катедралата „Свети Петър”, Пасторската катедрала (Propsteikirche), Катедралата „Света Мария”, Катедралата „Йоан Кръстител”, Катедралата „Свети Бонифаций”, Телевизионната кула Florianturm, Шахтата Zeche Zollern и заводът Kokerei Hansa.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Хостели
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Technische Universität Dortmund (Technical University of Dortmund, TU Dortmund) не притежава собствени общежития, които да са разположени на територията на неговите кампуси, висшето учебно заведение оказва активна помощ на чуждестранните си студенти по въпросите на тяхното удобно и функционално битово устройване. Най-често това става с помощта на организации от типа на Studentenwerk в обществени академични общежития и резиденции, в колективно наети апартаменти (студентите ползват индивидуални стаи с общи помещения от рода на хол, кухня, трапезария, баня, перално и т.н.). Месечните наеми за стая в общежитие варира от 150 до 250 евро на месец. За другите видове настаняване като наемане на частни квартири на свободен наем, студентите сключват договори за минимум половин година с двумесечна предплата. Technical University of Dortmund предоставя на възпитаниците си и пълен списък на локалните агенции и онлайн-портали, занимаващи се с подобна проблематика, както и всякакъв друг вид актуална информация, улесняваща учащите се в процеса на търсене на квартира. Студентите на висшето учебно заведение имат възможност да живеят и в хостели, намиращи се в близост до основните му кампуси.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Eberhard Karls Universität Tübingen - Eberhard Karls University Тюбинген Баден-Вюртемберг държавно
Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) - Viadrina European University Франкфурт на Одер Бранденбург държавно
Europäische Medien- und Business-Akademie - EMBA Берлин Берлин частно
Universität Bayreuth - University of Bayreuth Байройт Бавария държавно
Brandenburgische Technische Universität - Brandenburg University of Technology Котбус Бранденбург държавно
Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main - Frankfurt University of Music and Performing Arts Франкфурт на Майн Хесен държавно
Universität Regensburg - University of Regensburg Регенсбург Бавария държавно
Evangelische Hochschule Berlin - Protestant University of Applied Sciences in Berlin Берлин Берлин частно
Hochschule für Musik Karlsruhe - University of Music Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Дортмунд

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Dortmund - Dortmund University of Applied Sciences and Arts Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
International School of Management – ISM Дортмунд Северен Рейн Вестфалия частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität zu Köln - University of Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Ruhr-Universität Bochum - Ruhr University Bochum Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно
Katholische Hochschule Nordrhein-Westfalen - Catholic University of Applied Sciences NRW Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно
Hochschule für Musik und Tanz Köln - Cologne University of Music Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Kunsthochschule für Medien Köln - Academy of Media Arts Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf - Heinrich Heine University Düsseldorf Дюселдорф Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Bielefeld - Bielefeld University of Applied Sciences Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
Philosophisch-Theologische Hochschule Münster - Philosophico-theological University Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно
Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn - University of Bonn Бон Северен Рейн Вестфалия държавно