Fachhochschule Dortmund - Dortmund University of Applied Sciences and Arts

изпрати на приятел           принтирай
Град Дортмунд
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Emil-Figge-Straße 44 44227 Dortmund
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Fachhochschule Dortmund (Dortmund University of Applied Sciences and Arts) е един от най-качествените по-малки германски университети за приложни науки. Понастоящем в него се обучават около 8000 студенти от целия свят. Висшето учебно заведение предлага бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от всички континенти (много от курсовете се преподават на английски език) в области на академичното знание като: архитектура, дизайн, инженерство, компютърни науки, обществени науки, икономика, бизнес, мениджмънт и много други.

Макар, формално Dortmund University of Applied Sciences and Arts да съществува в сегашния си вид от 1971 година, неговите предшественици в град Дортмунд отварят врати още в края на 19 век. Постепенно през годините висшето училище за приложни науки значително разширява дейността си и в момента има няколко кампуса и учебни центрове в това населено място и осъществява мащабна научноизследователска дейност. Fachhochschule Dortmund работи в тясно сътрудничество с представителите на локалните и национални компании и бизнес среди, което носи големи дивиденти на студентите му, по отношение на тяхната бъдеща професионална и кариерна реализация. В тази връзка Dortmund University of Applied Sciences and Arts има немалък дял за цялостния икономически и технологичен просперитет на своя регион.

Дортмундският университет за приложни науки развива и голяма международна активност, като в нейните рамки реализира множество програми и проекти заедно с редица престижни чуждестранни висши учебни заведения от всички континенти. Наличието на голямо разнообразие от англоезични курсове и програми в рамките на Fachhochschule Dortmund, както и високите комплексни качества на цялостната му образователна и академична дейност, обуславят големия интерес към него от страна на кандидат-студентите от Европа и света.

Програма

Един от най-големите германски университети за приложни науки в рамките на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия - Fachhochschule Dortmund (Dortmund University of Applied Sciences and Arts) предлага висококачествени бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят в редица сфери на академичното знание. Всички дипломи, сертификати и специалности на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове в Dortmund University of Applied Sciences and Arts е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в Fachhochschule Dortmund се провежда в неговите факултети: по архитектура, по дизайн, по електротехника и информационни технологии, по компютърни науки, по механическо инженерство, по приложни социални науки и по икономика. В тях кандидат-студентите от целия свят могат да запишат бакалавърски и магистърски специалности от рода на: архитектура, индустриални технологии, дизайн и медийни комуникации, електротехника, техника и енергосистеми, автомобилна техника, фотография, промишлен мениджмънт, информатика, информационни технологии, информационна и комуникационна техника, професионални информационни технологии, международен бизнес, управление на проекти, публично управление, финанси и риск, социална дейност, симулативно атомно инженерство, градско строителство, сценография и комуникация, икономика и информатика, най-разнообразни видове инженерни науки и много други.
Учебната година в един от най-добрите германски университети за приложни науки в Дортмунд и Северен Рейн-Вестфалия - Fachhochschule Dortmund (Dortmund University of Applied Sciences and Arts) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да се включат и в редица допълнителни курсове за повишаване на техните социални, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички сертификати, дипломи и специалности на Dortmund University of Applied Sciences and Arts са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Fachhochschule Dortmund (Dortmund University of Applied Sciences and Arts) по време на своето следване имат възможност да се занимават с множество видове спортна и физическа дейност. Това става факт, благодарение на редицата зали, центрове и комплекси, намиращи се на територията на град Дортмунд и региона, с които ръководството на висшето учебно заведение за приложни науки си сътрудничи. Администрацията на Dortmund University of Applied Sciences and Arts редовно организира и екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до редица градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Дортмунд е голям и високоразвит немски град, основан през девети век, намиращ се край река Емшер, в провинция Северен Рейн-Вестфалия, област Рур. Той има население от над 587 200 души, а общата му площ е 280,40 кв. км. Градът е един от най-развитите транспортни възли във Вестфалия. През територията му минават цели шест аутобана, а ЖП-гарата е на четвърто място по големина в Германия, като обслужва ежегодно около 41 милиона пътници. Дортмунд има и международно летище, което е трето по трафик и значимост в Северен Рейн-Вестфалия.Градът придобива световна известност през последните десетилетия, заради успехите на местния футболен отбор – Борусия. От чужденците в Дортмунд най-много са турците, сърбите и поляците. По-голямата част от населението са протестанти, а католиците са с около десет на сто по-малко, като не е много незначителен и броят на мюсюлманите. Сред най-главните дортмундски забележителности се нареждат – Старият пазар, Катедралата „Свети Рейнолд”, Орловата кула, Катедралата „Свети Евалд”, Старата часовникова кула, Катедралата „Свети Петър”, Пасторската катедрала (Propsteikirche), Катедралата „Света Мария”, Катедралата „Йоан Кръстител”, Катедралата „Свети Бонифаций”, Телевизионната кула Florianturm, Шахтата Zeche Zollern и заводът Kokerei Hansa.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Fachhochschule Dortmund (Dortmund University of Applied Sciences and Arts) не притежава собствени студентски общежития, администрацията на висшето учебно заведение за приложни науки се стреми да оказва консултантска и информационна помощ, по отношение на битовото устройване в град Дортмунд на учащите се идващи от чужбина. Като цяло възпитаниците на университета е необходимо сами да се погрижат за своето настаняване. В голям град като Дортмунд това не винаги е лесно и може да не стане особено бързо, затова е нужно чуждестранните студенти да вземат необходимите мерки, колкото се може по-бързо, след като разберат, че са приети на обучение в това висше училище. Една от възможностите им в горепосочения срок е да изпратят заявка за настаняване до академичната организация Studentenwerk, която стопанисва известен брой публични студентски общежития. Понякога обаче, поради по-ограниченото количество на свободните места в тях за сметка на търсенето, се образуват опашки от чакащи, правят се списъци и т.н. Друга опция за студентите е сами да се опитат да осигурят излизането си на свободен наем като наемат колективно апартамент заедно със свои колеги и връстници или прибягнат до услугите на посреднически агенции, онлайн-портали с подобен предмет на дейност и т.н. За тези възможности или за офертите на Studentenwerk учащите се могат да получат консултация или актуална информация от служителите на Fachhochschule Dortmund.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Hohenheim - University of Hohenheim Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Bergische Universität Wuppertal - University of Wuppertal Вупертал Северен Рейн Вестфалия държавно
Justus Liebig-Universität Gießen - Justus Liebig University Giessen Гисен Хесен държавно
Technische Universität Ilmenau - Ilmenau University of Technology Илменау Тюрингия държавно
Universität Koblenz-Landau - University of Koblenz-Landau Кобленц Рейнланд Пфалц държавно
Psychologische Hochschule Berlin - Psychological Institute in Berlin Берлин Берлин частно
Hochschule Hof - Hof University of Applied Sciences Хоф на Заале / Мюнхберг Бавария държавно
Hochschule Konstanz - Konstanz University of Applied Sciences Констанц Баден-Вюртемберг държавно
DEKRA Hochschule Berlin - DEKRA University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Universitat Witten/Herdecke - Witten/Herdecke University Витен Северен Рейн Вестфалия частно

Други университети в Дортмунд

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Dortmund - Dortmund University of Applied Sciences and Arts Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
International School of Management – ISM Дортмунд Северен Рейн Вестфалия частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität zu Köln - University of Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Bochum − Bochum University of Applied Sciences Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно
Folkwang Universität der Künste - Folkwang University of the Arts Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Münster - Münster University of Applied Sciences Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Rheinische Fachhochschule Cologne - Köln University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия частно
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen - RWTH Aachen University Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно
internationale filmschule köln - international filmschool cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия частно
Philosophisch-Theologische Hochschule Münster - Philosophico-theological University Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно
Kunstakademie Münster - Academy of Fine Arts Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Bergische Universität Wuppertal - University of Wuppertal Вупертал Северен Рейн Вестфалия държавно