Beuth Hochschule für Technik Berlin – Beuth University of Applied Sciences BHT

изпрати на приятел           принтирай
Град Берлин
Област Берлин
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Luxemburger Straße 10 13353 Berlin Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Beuth Hochschule für Technik Berlin (Beuth University of Applied Sciences, BHT) e престижно немско висше учебно заведение, известно с това, че предлага най-голям и разнообразен брой инженерни специалности в рамките на германската столица Берлин. Понастоящем в него се обучават повече от 10 000 студенти от страната и света. Мотото на известното висше учебно заведение е „Ние учим бъдещето”, което акцентира върху факта, че образователният процес в неговите рамки се основава на една изключително модерна и високотехнологизирана материална база. Понастоящем BHT предлага около 72 висококачествени бакалавърски и магистърски специализации в сфери на академичното знание като: инженерни науки, естествени науки, икономика, математика, физика, химия, архитектура, компютърни науки, науки за земята и много други. Преобладаващата част от специалностите в прочутото берлинско висше учебно заведение имат инженерен профил (ако не са свързани пряко, още по логиката на самото си наименование, с областта на инженерството).

Програмите и курсовете на Beuth Hochschule für Technik Berlin имат преимуществено практическа насоченост и са изцяло съобразени с модерните изисквания на съвременния международен пазар на труда. Специализациите на висшето учебно заведение имат всички необходими акредитации и сертификатите от тях са една отлична база за започването на добра и перспективна професионална кариера навсякъде по света. Образователният процес в Beuth University of Applied Sciences се осъществява в рамките на малки групи, като по този начин има възможност да бъде обръщано пълноценно внимание върху конкретните нужди и проблеми на всеки един отделен студент.

Кампусът на университета за приложни науки се намира в самото сърце на германската столица Берлин и разполага с отлична образователна и транспортна инфраструктура, както и с много модерна и високотехнологизирана материална база. Beuth Hochschule für Technik Berlin осъществява редица програми и проекти в тясно сътрудничество с различни представители на националните и международни компании и бизнес среди, което дава шанс на студентите да срещнат потенциалните си бъдещи работодатели още по време на следването си в рамките на своите стажове, практики или дори при изпълнение на курсови задания от текущия учебен процес. Beuth University of Applied Sciences осъществява и мащабна по обем научноизследователска дейност съвместно с някои от водещите берлински и германски научни институции. Не на последно място, висшето учебно заведение реализира и голяма международна активност, особено по линия на студентския и академичен обмен, като в тази връзка е сключил споразумения за двустранно сътрудничество с над 130 престижни университети от Европа и света. Всичкото качество на предлаганото висше обучение от страна на Beuth Hochschule für Technik Berlin традиционно привлича силния интерес на кандидат-студентите от чужбина. Понастоящем над 10 процента от учещите в Beuth University of Applied Sciences са с чуждестранен произход.

Програма

Един от най-добрите берлински и германски университети за приложни науки Beuth Hochschule für Technik Berlin (Beuth University of Applied Sciences, BHT) предлага висококачествени бакалавърски и магистърски специализации на кандидат-студентите от целия свят. Това е висшето учебно заведение, в което има най-голям брой инженерни специалности, в сравнение с всички ВУЗ-ове в немската столица. BHT е известен с това, че в него учат множество чуждестранни студенти, за които той е създал една чудесна академична и работна интернационална и космополитна атмосфера на толерантност, приятелство и взаимно разбирателство, както и че там се обучава голям брой момичета, които имат вкус към програмите с по-инженерен профил (цели 30 на сто от възпитаниците му са от нежния пол). Всички специализации, дипломи и сертификати на известното германско висше учебно заведение за приложни науки са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските програми в Beuth University of Applied Sciences е 3-4 години, а на магистратурите – 1-2 г.

Образователният процес в Beuth Hochschule für Technik Berlin се провежда в рамките на осемте му департамента – по икономика и социални науки, математика, физика и химия, строително инженерство и геоинформатика, архитектура и инженерство на сгради, науки за живота и технологии, информационни технологии и медии, електрическо инженерство и Precision Engineering и по механично инженерство, инженерство на процесите и инженерство и околна среда, както и с помощта на специализирания институт по дистанционно обучение, основан през 1983 година (предлага също голям брой отлични програми в сфери като инженерство, здравеопазване, мениджмънт, компютърни науки и т.н.). В момента Beuth University of Applied Sciences предлага около 72 висококачествени бакалавърски и магистърски специализации в сфери на академичното знание като: инженерни науки, естествени науки, икономика, математика, физика, химия, архитектура, компютърни науки, науки за земята и много други.
Учебната година в Beuth Hochschule für Technik Berlin (Beuth University of Applied Sciences, BHT) се провежда в рамките на два семестъра – есенен и пролетен. Паралелно с основните програми на берлинското висше учебно заведение за приложни науки студентите му могат да запишат и множество допълнителни курсове, насочени към повишаването на техните лингвистични, обществени, образователни, академични и професионални компетенции и квалификации, които могат да посещават включително по време на лятната ваканция. Всички специализации, дипломи и сертификати на престижното висше учебно заведение за приложни науки са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Beuth Hochschule für Technik Berlin (Beuth University of Applied Sciences, BHT) имат възможност да се занимават активно или за удоволствие и разтоварване с най-разнообразна по вид спортна и физическа дейност. Това става факт благодарение на съоръженията в рамките на специализираното академично звено към берлинското висше учебно заведение наречено Hochschulsport - Beuth Hochschule für Technik Berlin, както и на територията на модерно оборудвания комплекс - Olympic Training Center Berlin и на други подобни центрове функциониращи на територията на германската столица, с които администрацията на университета за приложни науки има сключени споразумения за използването на услугите им от страна на студентите на преференциални цени. Обучаващите се в Beuth University of Applied Sciences могат да се занимават със спортове от типа на футбол, лека атлетика, гребане, плуване и много други. Ръководството на Beuth Hochschule für Technik Berlin регулярно организира и интересни екскурзии до различни градове, места и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Немската столица Берлин е един от най-знаковите и световноизвестни европейски градове, заедно с Париж и Лондон. Това е и най-големият по територия и брой на жителите си град в Германия. Територията му е 891,85 кв. км., а населението му наброява около 3 480 000 души. След британската столица Лондон той е втори по население и пети по площ град в рамките на Европейския съюз. Берлин е и една от шестнадесетте федерални провинции влизащи в състава на Германия. Градът е разположен край реките Шпрее (наричан е заради значението си Атина на Шпрее) и Хафел. Вътрешно той се дели на 12 големи градски района. Берлин е разположен в източната част на Германия, на около 70 седемдесет километра от немско-полската граница. В качеството си на самостоятелна германска провинция, той е ограден отвсякъде от друго подобно федерално образувание – Бранденбург. Историческият център на града се намира в низината на река Шпрее, между двата известни местни хълма – Барним и Телтов. На последните е разположена и значителна част от самата градска част на днешен Берлин. На хълма Барним се намират административните окръзи Райникендорф, Панков, Лихтенберг и Марцан-Хелерсдорф, а на Телтов - Шарлотенбург-Вилмерсдорф, Щеглиц-Целендорф, Темпелхоф-Шьонеберг и Нойкьолн. Като цяло градът е разположен в зоната на умерения климат. Средните годишни температури в него са от порядъка на плюс 9-10 градуса. Най-топлите месеци в Берлин са юни, юли и август, когато средно е около плюс 18-19 градуса, а през зимата температурите падат най-често до стойности леко по-високи от нулата.Градът е известен германски търговски център още от епохата на ранното Средновековие. Берлин се е образувал през 13-14 век след обединяването на две съществували дотогава населени места, едното от които е носело същото наименование, а другото се е наричало Кьолн. От 15 век градът е столица на Бранденбургското курфюрство, а после и на Германската империя. Най-драматичният момент от дългата история на това знаково европейско населено място е разделянето му на източна и западна част по времето на Студената война посредством прочутата Берлинска стена, превърнала се в универсален, общочовешки символ на нехуманността. Падането на същата ознаменува и краят на тоталитарните режими в Източната част на Европа и е може би най-важното събитие в следвоенната история на Стария континент. След обединението на ГДР и ФРГ Берлин отново се превръща в столица на нова Германия, която понастоящем е една от водещите и най-силни държави в Европейския съюз и света. През последното десетилетие на миналия век постепенно в града биват преместени от Бон и централите на почти всички по-основни немски официални административни и управленчески институции. Днешен Берлин е крупен световен културен център и европейски транспортен възел – един от най-посещаваните градове на Стария континент. Неговите университети, научноизследователски центрове и музеи са известни в целия свят. В града живеят и работят множество емигранти, което създава в него една уникална мултикултурна и космополитна атмосфера на един истински модерен мегаполис. Берлин е известен и с това, че негови жители са много хора на изкуството, дошли от всички краища на планетата. Градът същевременно е и голям икономически и финансов център не само в Германия, но и в рамките на Европейския съюз като цяло. Водещи отрасли на локалната индустриална среда са радиоелектронната промишленост, машиностроенето, транспортното строителство и т.н. Берлин е и важен търговски център, както и знаково място на провеждане на крупни международни панаири, изложения и други подобни известни икономически, културни и обществени събития. Понастоящем около 80 на сто от берлинските компании работят в сферата на услугите, а някои от световноизвестните корпорации с централи в това населено място са Siemens AG, Deutsche Bahn AG и много други.Берлин ежегодно се посещава от милиони туристи от целия свят, заради голямото си културно-историческо значение и многобройните си забележителности. Градът като цяло е запазил отделни черти от своята средновековна атмосфера и старинен архитектурен фонд. Много от знаковите му забележителности са изградени през 18-19 век като площадът Жандарменплатц, прочутата улица Унтер-ден-Линден (на която е разположен днешният централен кампус на Хумболтовия университет), както и множество барокови здания. Сред по-старинните забележителности в немската столица са Катедралата Света Мария, Берлинската катедрала, Операта, световноизвестните Бранденбургски врати, Червената сграда на общината, преустроеният през 1999 година Райхстаг, Дворецът Белво и много други. Особено много посещаван от туристите е и площада Брайтшайдплатц, където са съхранени и реставрирани руините на разрушената по време на войната църква на император Вилхелм. Сред берлинските забележителности от следвоенно време се нареждат обекти като кварталът Ханза построен по проект на международни архитекти, жилищният квартал на Олимпийския стадион (на прочутия архитект Льо Корбюзие, комплексът Карл Маркс Алее, Домът на радиото, сградата на Държавния съвет, центърът Конгресхале, Дворецът на републиката, промишленото изложение Интербау, зданието на Берлинската филхармония, Новата национална галерия от 1968 година и т.н. Най-известната визитна картичка на Берлин за туристите са Бранденбургските врати и Колоната на победата, както и градският символ на толерантността и откритостта между хората – прочутата берлинска мишка.Германската столица е известна и с многобройните си паркове и зелени площи, разположени основно в западната и югоизточната част на града. Всяка улица в Берлин е украсена с дървета и може да се каже, че населеното място е сред «най-зелените» урбанизирани региони на страната. Общо около 30 на сто от територията на града е заета от паркове, гори, реки, езера и канали. В самия градски център е разположен известният парк Тиргартен. Той е най-старият в немската столица и е на над 500 години. В непосредствена близост до него са зданията на правителството и парламента, а самият той се простира от Берлинския зоопарк до Бранденбургските врати. Друг голям градски парк е Трептов, създаден през 19 век. Много популярна след туристите е и Берлинската ботаническа градина намираща се в югозападната част на населеното място. В Берлин има и цели два отделни и големи зоопарка – Берлинската зоологическа градина и Фридрихсфелде. Първият е най-старият в Германия (1844 г.), а вторият е най-големият по големина в Европа и е създаден по времето на ГДР. Берлин е световноизвестен и като европейски град на музеите. Сред най-популярните такива в немската столица се нареждат: Островът на музеите в източната част на града, Музеят Боде на Унтер ден Линден, Старата национална галерия, Пергамският музей, западният Култфорум с неговата много богата колекция от европейска живопис и други интересни и разнообразни видове произведения на изкуството, Египетският музей, Музейните центрове Далема, включващи етноложки музей и Музей на индийското изкуство и т.н. Берлин е прочут и със своя мащабен културен живот. В него има истинско пъстроцветно множество от галерии, музикални сцени, театри, кинокомплекси и т.н. Сред най-известните културни институции на германската столица се нареждат: Немската опера, Берлинската държавна опера, Комише Опер, Театърът Шилер, Театърът Курфюрстендаме, Берлинският музикален ансамбъл, Берлинският драматичен театър, Фридрихщадпалас, Народният театър, театърът Метропол и много други, както и прочутият Берлински филхармоничен оркестър, който е бил дирижиран в миналото от музикални колоси като Вилхелм Фуртвенглер и Херберт фон Караян.Сред останалите забележителности и знакови места на немската столица се нареждат – традиционно любимото място за отдих на берлинчани – плажът на езерото Ванзе, намиращ се на половин час път от центъра на града, най-голямата гора разположена на неговата територия – прочутия Грюневалдски лес, който преминава през един берлински квартал изграден още по времето на Бисмарк и край няколко езера водещи началото си от ледниковия период – Халензе, Кьонигсзе, Дианазе и Хундекелзе (той също е особено предпочитан район за по-здравословно прекарване на свободното време на местните граждани). Берлин има и отлично изградена, изключително модерна, разнообразна и пъстра транспортна инфраструктура. Самият град представлява важен германски център в това отношение, като мрежа от канали го съединява с реките Елба и Одер. Общо пътищата в Берлин са с дължина 5334 километра (включително 66 км. магистрали) и в населеното място има цели 979 моста. Германската столица притежава и две летища – Тегел и Шьонефелд. Други важни транспортни съоръжения в града са известното в целия свят Берлинско метро (най-старото в страната, открито през 1902 година), Берлинската градска електрическа железница, системата от трамвайни линии – една от най-старите и големи в света и т.н. Същевременно доста голям брой берлинчани предпочитат да се придвижват в града на колела и за тях е изградена отлична, модерна мрежа от специални и разнообразни по вид велосипедни алеи.Берлин е и влиятелен център на германското и европейско висше образование. Неговите университети и други видове висши учебни заведения са сред най-престижните в страната на Гьоте и на Стария континент. Сред най-известните от тях се нареждат – Хумболтовия университет, Берлинският технически университет, Берлинският университет по изкуствата, Свободният университет и т.н. Германската столица е и мощен център на научноизследователския живот в страната. Някои от най-важните и знакови нейни научни институции са Германската академия на науките, Обществото Макс Планк, Институтът за ядрени изследвания Ото Хан и много други. Берлин след обединението на ГДР и ФРГ традиционно привлича студенти от целия свят, в качеството си на една от най-модерните и високоразвити световни и европейски столици. Поради това може да се каже, че той освен всичко останало е и един истински университетски град, като общо броят на обучаващите се в неговите престижни висши учебни заведения, идващи от цяла Германия и чужбина, е 140 хиляди души.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване


Описание

Администрацията на Beuth Hochschule für Technik Berlin (Beuth University of Applied Sciences, BHT) активно помага на чуждестранните студенти за тяхното битово устройване основно посредством организацията Studentenwerk Berlin. Заради последното обстоятелство възпитаниците на висшето учебно заведение се приканват да кандидатстват за място в студентска резиденция, колкото се може по-бързо или по възможност веднага след записването си за съответната учебна година. На подадената по този начин молба се дава ход само, ако студентите внесат депозит по сметката на Beuth Hochschule (трансферът се оформя като т.нар. Accommodation contract) в размер на 220 евро (може да се плати и с кредитна карта). Тази сума се възстановява на учащите се, когато те сключат договор за наем директно с организацията Studentenwerk Berlin (като се удържат единствено разходите за банков трансфер по сметките на студентите). Тази студентска институция разполага със свободни квартирни места на цялата територия на германската столица, но поради относително лимитирания им брой, възпитаниците на висшето учебно заведение нямат възможност да избират точно определена стая или настаняване в конкретен берлински район. Студентите на Beuth University of Applied Sciences могат да вземат стая за минимален срок от три месеца и максимум за период от една година. След пристигането си в Берлин, учащите се заплащат на едно първия наем и депозита (сумата е малко по-голяма от едномесечния наем сам по себе си) в брой. Ако студентите по някаква причина нарушат договора си като наематели, то те губят своите предварително депозирани финансови средства. Ако учащите се искат да удължат автоматично споразумението си (за повече от една година) с Studentenwerk Berlin, то те го правят на базата на придружаващо документацията им писмо от Beuth Hochschule International Center, че са записани за студенти и за следващата учебна година. Квартирите предлагани от организацията Studentenwerk са само най-основно обзаведени. Така, например, в тях има легла, но не и спално бельо и поради това възпитаниците на берлинския университет трябва сами да си осигурят чаршафи, завивки, одеяла, възглавници и завеси. Наемателите на стаите се санкционират материално и ако повредят повереното им имущество, при положение, че това се е случило, по време когато последното не е било използвано по обичаен начин и в рамките на обикновеното си ежедневно предназначение (най-често при липси и повреди се удържат накрая пари от депозита). Студентите също са отговорни да оставят при изтичане на своя договор квартирата си в добър ред и надлежно почистена (те биват глобявани дори, ако не я изчистят). Едва след като бъде направено и последното и не бъдат установени липси, повреди и други нарушения, по сметката на възпитаниците на Beuth University of Applied Sciences се превежда сумата от депозита им от страна на Studentenwerk Berlin.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Kaiserslautern - University of Applied Sciences Kaiserslautern Кайзерслаутен Рейнланд Пфалц държавно
Universität Hohenheim - University of Hohenheim Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Kunsthochschule für Medien Köln - Academy of Media Arts Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolf - Film and Television University Konrad Wolf Потсдам Бранденбург държавно
European School of Management and Technology – ESMT Берлин Берлин частно
IB-Hochschule Berlin - IB University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Folkwang Universität der Künste - Folkwang University of the Arts Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Bielefeld - Bielefeld University of Applied Sciences Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Osnabrück - Osnabrück University of Applied Sciences Оснабрюк Долна Саксония държавно

Други университети в Берлин

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
GA Hochschule der digitalen Gesellschaft - GA Hochschule Берлин Берлин частно
Technische Universität Berlin Берлин Берлин държавно
European School of Management and Technology – ESMT Берлин Берлин частно
ESCP Europe Campus Berlin Берлин Берлин частно
Centre international de formation europeenne – CIFE Берлин Берлин частно
Esmod Berlin Internationale Kunsthochschule für Mode Берлин Берлин частно
Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin Берлин Берлин държавно
Charité – Universitätsmedizin Berlin - Charité - Medical University of Berlin Берлин Берлин държавно
HG Hochschule für Gesundheit & Sport, Technik & Kunst, Berlin Берлин Берлин частно
Touro College Berlin – TCB Берлин Берлин частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Macromedia Hochschule für Medien und Kommunikation - Macromedia University for Media and Communication Берлин Берлин частно
Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch Berlin Берлин Берлин държавно
Katholische Hochschule für Sozialwesen Berlin - Catholic University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Hertie School of Governance Берлин Берлин частно
IB-Hochschule Berlin - IB University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
DEKRA Hochschule Berlin - DEKRA University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
BAU International University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
International Psychoanalytic University Berlin – IPU Берлин Берлин частно
Alice-Salomon-Hochschule Berlin - The Alice Salomon University of Applied Sciences Берлин Берлин държавно
Beuth Hochschule für Technik Berlin – Beuth University of Applied Sciences BHT Берлин Берлин държавно