Universität Stuttgart - University of Stuttgart

изпрати на приятел           принтирай
Град Щутгарт
Област Баден-Вюртемберг
Държава Германия
Вид Научноизследователски университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Pfaffenwaldring 4 Уебсайт http://www.uni-stuttgart.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität Stuttgart (University of Stuttgart) се нарежда сред най-добрите технически университети в Германия. Той е включен в националния списък на най-висококачествените такива в общонационален мащаб – т.нар. TU9 или топ девет на немските висши технически училища. Понастоящем в Университета Щутгарт се обучават повече от 24 500 студенти от целия свят, за нуждите на които се грижи близо петхиляден висококвалифициран преподавателски и административен състав. Висшето учебно заведение предлага отлични бакалавърски и магистърски програми в сфери на академичното знание от рода на: различни видове инженерство, архитектура, градско планиране, химия, енергийни технологии, компютърни науки и информационни технологии, хуманитарни науки, физика, математика, социални науки, икономика, мениджмънт и т.н.

В Германия и цяла Европа University of Stuttgart е запазена марка за висококачествено висше обучение особено в области като: автомобилно инженерство, индустриални и други специалности свързани с автомобилостроенето, инженерство на процесите, аерокосмическо инженерство, финанси и счетоводство и много други. Universität Stuttgart е създаден през 1829 г. и през изминалите десетилетия постепенно се е превърнал във водещо висше учебно заведение в своята академична сфера в Германия. Сред най-известните му възпитаници се нареждат имена от ранга на Готлиб Даймлер и Карл Майбах. Профилът на университета е научноизследователски, като основният акцент в неговата комплексна научна и образователна дейност пада върху техническите специалности. Сред най-модерните научни центрове, които функционират към висшето училище, са и прочутите Изследователски център за технологични симулации и Центърът за автомобилни симулации Щутгарт. Като цяло University of Stuttgart разполага с богата и модерна материална база и образователна инфраструктура в рамките на своите два кампуса намиращи се в град Щутгарт (по-големият от тях е разположен в района Вайхинген).

Висшето учебно заведение полага приоритетно особено големи грижи по отношение на възпитаниците си идващи от чужбина. За техните нужди функционира специализиран Международен център, изготвени са менторски и други видове програми, и т.н. В рамките на менторските програми, например, по-старите студенти на университета помагат на новодошлите си колеги по време на първите няколко седмици от тяхната адаптация в Германия и космополитната академична среда характерна за Universität Stuttgart. Университетът Щутгарт традиционно попада на челни места и в разнообразни международни рейтинги и класации по най-различни образователни направления. Особено голямо признание за University of Stuttgart е и фактът, че според немските специалисти той се нарежда дори в топ пет на техническите университети в Германия, заедно с Техническият университет Мюнхен, Техническият университет Дармщад, Институтът за технологии Карлсруе и RWTH Aachen. С първите четири висши учебни заведения Щутгарският университет влиза и в престижната национална академична организация наречена South German Axis of Advanced Engineering and Management.

Програма

Един от най-добрите и популярни технически университети в Германия - Universität Stuttgart (University of Stuttgart) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Щутгарския университет е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Образователният процес във висшето училище се провежда в рамките на неговите десет факултета: по архитектура и градско планиране, по строително инженерство и околна среда, по химия, по енергийни технологии, инженерство на процесите и биологично инженерство, по компютърни науки, електрическо инженерство и информационни технологии, по аерокосмическо инженерство и геодезия, по инженерен дизайн, продукционно инженерство и автомобилно инженерство (механическо инженерство), по математика и физика, по хуманитарни науки и по мениджмънт, икономика и социални науки.
Учебната година в един от най-качествените и известни технически немски университети - Universität Stuttgart (University of Stuttgart) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Университета Щутгарт са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Университетът разполага със собствена спортна организация, която е и най-голямата в провинция Баден-Вюртенберг. Предлаганите видове спорт са над 160, като за най-популярните записването е препоръчително да стане малко преди началото на академичната година, тъй като местата са ограничени. За някои спортове има допълнително заплащане за участие, за други картата е включена в цената на семестриалната такса.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 4  Октомври 500 € ( на семестър )
Информатика 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Софтуерна техника 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
История 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Стопанска информатика 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Стопанска информатика 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Информационни технологии 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Контрол на качеството на въздуха, водата и почвата 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Електротехника и информационна техника 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Инфраструктура и планиране 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 35.00 €
  Семестриален билет - 40.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 40.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 35.00 €
  Семестриален билет - 40.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 40.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие

Описание

Студентската организация към университет Щутгарт разполага с 33 общежития, напълно санирани и готови да задоволят всеки вкус. Цените в тях варират от 180 до 300 ?, но могат и да достигнат много по-големи стойности в зависимост от оборудването и местоположението. В град Щутгарт студентите разполагат и с много други възможности за живеене, тъй като градът разполага с много стаи в частни квартири. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk) на Университет Щутгарт, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Katholische Hochschule Freiburg - Catholic University of Applied Sciences Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
International Psychoanalytic University Berlin – IPU Берлин Берлин частно
Hochschule für Bildende Künste Dresden - Dresden Academy of Fine Arts Дрезден Саксония държавно
Hochschule Fresenius - Fresenius University of Applied Sciences Франкфурт на Майн Хесен частно
Hochschule Osnabrück - Osnabrück University of Applied Sciences Оснабрюк Долна Саксония държавно
Hochschule Neubrandenburg - University of Applied Sciences Neubrandenburg Нойбранденбург Мекленбург Предна Померания държавно
FOM Hochschule für Oekonomie & Management University of Applied Sciences Есен Северен Рейн Вестфалия частно
Technische Universität Darmstadt - Darmstadt University of Technology Дармщад Хесен държавно
Universität Hamburg - University of Hamburg Хамбург Хамбург държавно
Private Fachhochschule Göttingen - Private University of Applied Sciences, Göttingen Гьотинген Долна Саксония частно

Други университети в Щутгарт

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Hohenheim - University of Hohenheim Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Universität Stuttgart - University of Stuttgart Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule der Medien - Stuttgart Media University Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Technik Stuttgart - Stuttgart University of Applied Sciences Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart - State University of Music and Performing Arts Stuttgart Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Ulm - Ulm University of Applied Sciences Улм Баден-Вюртемберг държавно
Universität Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe - State Academy of Fine Arts Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Pädagogische Hochschule Karlsruhe - University of Education Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Karlsruher Institut für Technologie - Karlsruhe Institute of Technology Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Karlshochschule International University Карлсруе Баден-Вюртемберг частно
Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart - State University of Music and Performing Arts Stuttgart Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Karlsruhe - Karlsruhe University of Applied Sciences Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Eberhard Karls Universität Tübingen - Eberhard Karls University Тюбинген Баден-Вюртемберг държавно