Hertie School of Governance

изпрати на приятел           принтирай
Град Берлин
Област Берлин
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Финансиране частно Адрес Hertie School of Governance Friedrichstraße 180 10117 Berlin, Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hertie School of Governance е престижен частен берлински университет, чийто център се намира в старинна историческа сграда на улица Фридрихщрасе 110. Висшето учебно заведение се смята за едно от водещите в Европа и света в сферата на образованието на бъдещи политици, обществени фигури и публични администратори. Обучението в рамките на именитото висше училище се води на английски език, като половината от студентите му са от чуждестранен произход. Понастоящем Hertie School of Governance предлага изключително висококачествени магистърски специализации, както и докторантури на кандидат-студентите от целия свят, като селективният подход при процедурите за прием е изключително строг и избирателен, като с това се цели по този начин берлинското частно висше учебно заведение да запази солидния си международен имидж и високо академично ниво.

Възпитаниците на Hertie School of Governance имат отличната възможност да прекарат една т.нар. „професионална година” под формата на стаж и практическо обучение в германско министерско ведомство, немска държавна агенция или в централата на някоя международна организация. В рамките на въпросната година и след това те могат да използват престоя си и за изследователска дейност – активност, която висшето учебно заведение всячески поощрява. Hertie School of Governance е създадено през 2003 година, като едно от първите германски висши професионални училища за обществена политика. Престижният частен берлински ВУЗ е основан през 2003 година по инициативата на немската консервативна фондация Hertie Foundation, чиято централа се намира във Франкфурт на Майн. През 2005 г. висшето училище получава официално и пълна германска държавна акредитация за дейността и програмите си от берлинското Министерство на науката, изследванията и културата.

Като цяло академичната активност на Hertie School of Governance протича по няколко основни направления – научноизследователска дейност, провеждане на образователни програми (за магистри по обществена политика и публичен мениджмънт и специализации в рамките на Берлинското висше училище за транснационални изследвания), организиране на обучение за различни видове административни и професионални компетенции, както и организиране на трансфер на знания и т.н. Понастоящем във висшето учебно заведение се обучават около 180 редовни студенти. Последният най-нов випуск на Hertie School of Governance се състои от 96 учащи се, след които множество чужденци. Кандидат-студентите за частния берлински ВУЗ преминават през строга селекция и от 745 кандидати тази година са успели да влязат в него около 13 на сто. Допълнителна отлична възможност за придобиване на нови компетенции и квалификации за възпитаниците на престижното висше училище е опцията едновременно с обучението си в него, да запишат и програма за получаване на двойна образователна степен от партньорски университет.

Подчертано характерна, отличителна черта на Hertie School of Governance е активната му международна дейност. Берлинското училище е сключило множество двустранни споразумения за провеждане на двойни и тройни образователни програми с именити чуждестранни висши учебни заведение за придобиване на допълнителни компетенции и квалификации за студентите му. Освен това с редица задгранични ВУЗ-ове Hertie School of Governance има договорености възпитаниците му да прекарват поне по един семестър на обучение или на стаж в тях. Някои от по-известните чуждестранни партньорски висши учебни заведения на берлинската частна образователна институция са имена като: London School of Economics and Political Science (LSE), Columbia University, Bocconi University, Georgetown University (Georgetown Public Policy Institute), National University of Singapore, Syracuse University, University of Tokyo, Washington University, Graduate Institute of International and Development Studies Geneva и много други.

Програма

Един от лидерите в обучението на специалисти в сферата на обществената политика и публичния сектор в европейски и световен мащаб Hertie School of Governance предлага изключително висококачествени магистърски специализации и докторантури на кандидат-студентите от всички континенти. Всички програми, сертификати и дипломи на престижното частно берлинско висше учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на магистратурите на Hertie School of Governance е 1-2 години.

Едната от магистърските програми на висшето училище е за получаване на образователна диплома за Master of Public Policy (MPP). В основата на тази специализация лежи обучението на управленческа дейност в публичната и частната сфера, както и в структурите и институциите характерни за гражданското общество. Програмата е подходяща за студенти, които виждат професионалната си и кариерна реализация в областта на модерното демократично управление. Тази много качествена магистратура е двегодишна и се провежда изцяло на английски език. Дипломата получавана след нейното завършване е изключително престижна и се признава навсякъде в международен план. Най-често програмата се записва от студенти, които вече имат бакалавърска степен в сфери като икономика, право, политология и т.н. области на академичното знание (но право да кандидатстват имат бакалаври завършили всякакви специалности).

Другата основна магистърска специализация на Hertie School of Governance е за получаването на сертификат за Executive Master of Public Management (EMPM). Тя е насочена към обучението на млади, висококомпетентни и опитни специалисти в сферата на взаимодействието на държавните институции, бизнеса и гражданското общество, в качеството му на централна или важна част от тяхната пряка професионална ангажираност. Характерна особеност на тази магистратура е, че студентите могат сами да изберат нейния профил, в зависимост от индивидуалните си интереси и предпочитания. Те също така имат възможност да я изкарат или в редовна форма за една година или на половин учебно време (докато, например, същевременно работят на половин ден) за две. Най-често студентите записали тази програма имат бакалавърски академичен бекграунд в сфери като икономика, право или социални науки. Hertie School of Governance също така предлага отлични възможности за докторантури в рамките на съвместния си проект с друг престижен берлински университет - Freie Universität Berlin (FUB) и научноизследователския център Social Science Research Center Berlin (WZB) – висшето училище Graduate School for Transnational Studies (BTS).

Успоредно с горепосочените специализации, Hertie School of Governance предоставя на студентите си и отличната перспектива да получат допълнително и дипломи от други прочути чуждестранни висши училища. Това става факт, благодарение на обстоятелството, че тази престижна берлинска частна образователна институция е сключила редица двустранни споразумения за провеждане на двойни и тройни образователни програми с именити чужди висши учебни заведение за придобиване на допълнителни компетенции и квалификации за възпитаниците й. Освен това с редица задгранични ВУЗ-ове Hertie School of Governance е постигнала договорености студентите му да прекарват поне по един семестър на обучение или на стаж в тях. Дългият списък на по-известните чуждестранни партньорски висши учебни заведения на берлинското висше училище е воден от имена като: London School of Economics and Political Science (LSE), Columbia University, Bocconi University, Georgetown University (Georgetown Public Policy Institute), National University of Singapore, Syracuse University, University of Tokyo, Washington University, Graduate Institute of International and Development Studies in Geneva и много други.
Учебната година в Hertie School of Governance се провежда в рамките на два семестъра – есенен и пролетен. Паралелно с главните специализации в престижното частно берлинско висше учебно заведение, неговите възпитаници имат възможност да се включат и в допълнителни курсове за повишаване на техните академични, лингвистични, обществени, образователни и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички програми, дипломи и сертификати на Hertie School of Governance са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Hertie School of Governance по време на своето обучение имат възможност да се занимават активно или за удоволствие и разтоварване през свободното си време с най-разнообразна по вид спортна и физическа дейност. Това става с помощта на модерните съоръжения и зали, разположени на територията на различни спортни комплекси и центрове в германската столица Берлин. Администрацията на висшето учебно заведение често организира и екскурзии с образователна и/или туристическа цел до разнообразни градове и региони с културно-исторически забележителности в Германия и чужбина.

Град

Немската столица Берлин е един от най-знаковите и световноизвестни европейски градове, заедно с Париж и Лондон. Това е и най-големият по територия и брой на жителите си град в Германия. Територията му е 891,85 кв. км., а населението му наброява около 3 480 000 души. След британската столица Лондон той е втори по население и пети по площ град в рамките на Европейския съюз. Берлин е и една от шестнадесетте федерални провинции влизащи в състава на Германия. Градът е разположен край реките Шпрее (наричан е заради значението си Атина на Шпрее) и Хафел. Вътрешно той се дели на 12 големи градски района. Берлин е разположен в източната част на Германия, на около 70 седемдесет километра от немско-полската граница. В качеството си на самостоятелна германска провинция, той е ограден отвсякъде от друго подобно федерално образувание – Бранденбург. Историческият център на града се намира в низината на река Шпрее, между двата известни местни хълма – Барним и Телтов. На последните е разположена и значителна част от самата градска част на днешен Берлин. На хълма Барним се намират административните окръзи Райникендорф, Панков, Лихтенберг и Марцан-Хелерсдорф, а на Телтов - Шарлотенбург-Вилмерсдорф, Щеглиц-Целендорф, Темпелхоф-Шьонеберг и Нойкьолн. Като цяло градът е разположен в зоната на умерения климат. Средните годишни температури в него са от порядъка на плюс 9-10 градуса. Най-топлите месеци в Берлин са юни, юли и август, когато средно е около плюс 18-19 градуса, а през зимата температурите падат най-често до стойности леко по-високи от нулата.



Градът е известен германски търговски център още от епохата на ранното Средновековие. Берлин се е образувал през 13-14 век след обединяването на две съществували дотогава населени места, едното от които е носело същото наименование, а другото се е наричало Кьолн. От 15 век градът е столица на Бранденбургското курфюрство, а после и на Германската империя. Най-драматичният момент от дългата история на това знаково европейско населено място е разделянето му на източна и западна част по времето на Студената война посредством прочутата Берлинска стена, превърнала се в универсален, общочовешки символ на нехуманността. Падането на същата ознаменува и краят на тоталитарните режими в Източната част на Европа и е може би най-важното събитие в следвоенната история на Стария континент. След обединението на ГДР и ФРГ Берлин отново се превръща в столица на нова Германия, която понастоящем е една от водещите и най-силни държави в Европейския съюз и света. През последното десетилетие на миналия век постепенно в града биват преместени от Бон и централите на почти всички по-основни немски официални административни и управленчески институции. Днешен Берлин е крупен световен културен център и европейски транспортен възел – един от най-посещаваните градове на Стария континент. Неговите университети, научноизследователски центрове и музеи са известни в целия свят. В града живеят и работят множество емигранти, което създава в него една уникална мултикултурна и космополитна атмосфера на един истински модерен мегаполис. Берлин е известен и с това, че негови жители са много хора на изкуството, дошли от всички краища на планетата. Градът същевременно е и голям икономически и финансов център не само в Германия, но и в рамките на Европейския съюз като цяло. Водещи отрасли на локалната индустриална среда са радиоелектронната промишленост, машиностроенето, транспортното строителство и т.н. Берлин е и важен търговски център, както и знаково място на провеждане на крупни международни панаири, изложения и други подобни известни икономически, културни и обществени събития. Понастоящем около 80 на сто от берлинските компании работят в сферата на услугите, а някои от световноизвестните корпорации с централи в това населено място са Siemens AG, Deutsche Bahn AG и много други.



Берлин ежегодно се посещава от милиони туристи от целия свят, заради голямото си културно-историческо значение и многобройните си забележителности. Градът като цяло е запазил отделни черти от своята средновековна атмосфера и старинен архитектурен фонд. Много от знаковите му забележителности са изградени през 18-19 век като площадът Жандарменплатц, прочутата улица Унтер-ден-Линден (на която е разположен днешният централен кампус на Хумболтовия университет), както и множество барокови здания. Сред по-старинните забележителности в немската столица са Катедралата Света Мария, Берлинската катедрала, Операта, световноизвестните Бранденбургски врати, Червената сграда на общината, преустроеният през 1999 година Райхстаг, Дворецът Белво и много други. Особено много посещаван от туристите е и площада Брайтшайдплатц, където са съхранени и реставрирани руините на разрушената по време на войната църква на император Вилхелм. Сред берлинските забележителности от следвоенно време се нареждат обекти като кварталът Ханза построен по проект на международни архитекти, жилищният квартал на Олимпийския стадион (на прочутия архитект Льо Корбюзие, комплексът Карл Маркс Алее, Домът на радиото, сградата на Държавния съвет, центърът Конгресхале, Дворецът на републиката, промишленото изложение Интербау, зданието на Берлинската филхармония, Новата национална галерия от 1968 година и т.н. Най-известната визитна картичка на Берлин за туристите са Бранденбургските врати и Колоната на победата, както и градският символ на толерантността и откритостта между хората – прочутата берлинска мишка.



Германската столица е известна и с многобройните си паркове и зелени площи, разположени основно в западната и югоизточната част на града. Всяка улица в Берлин е украсена с дървета и може да се каже, че населеното място е сред «най-зелените» урбанизирани региони на страната. Общо около 30 на сто от територията на града е заета от паркове, гори, реки, езера и канали. В самия градски център е разположен известният парк Тиргартен. Той е най-старият в немската столица и е на над 500 години. В непосредствена близост до него са зданията на правителството и парламента, а самият той се простира от Берлинския зоопарк до Бранденбургските врати. Друг голям градски парк е Трептов, създаден през 19 век. Много популярна след туристите е и Берлинската ботаническа градина намираща се в югозападната част на населеното място. В Берлин има и цели два отделни и големи зоопарка – Берлинската зоологическа градина и Фридрихсфелде. Първият е най-старият в Германия (1844 г.), а вторият е най-големият по големина в Европа и е създаден по времето на ГДР. Берлин е световноизвестен и като европейски град на музеите. Сред най-популярните такива в немската столица се нареждат: Островът на музеите в източната част на града, Музеят Боде на Унтер ден Линден, Старата национална галерия, Пергамският музей, западният Култфорум с неговата много богата колекция от европейска живопис и други интересни и разнообразни видове произведения на изкуството, Египетският музей, Музейните центрове Далема, включващи етноложки музей и Музей на индийското изкуство и т.н. Берлин е прочут и със своя мащабен културен живот. В него има истинско пъстроцветно множество от галерии, музикални сцени, театри, кинокомплекси и т.н. Сред най-известните културни институции на германската столица се нареждат: Немската опера, Берлинската държавна опера, Комише Опер, Театърът Шилер, Театърът Курфюрстендаме, Берлинският музикален ансамбъл, Берлинският драматичен театър, Фридрихщадпалас, Народният театър, театърът Метропол и много други, както и прочутият Берлински филхармоничен оркестър, който е бил дирижиран в миналото от музикални колоси като Вилхелм Фуртвенглер и Херберт фон Караян.



Сред останалите забележителности и знакови места на немската столица се нареждат – традиционно любимото място за отдих на берлинчани – плажът на езерото Ванзе, намиращ се на половин час път от центъра на града, най-голямата гора разположена на неговата територия – прочутия Грюневалдски лес, който преминава през един берлински квартал изграден още по времето на Бисмарк и край няколко езера водещи началото си от ледниковия период – Халензе, Кьонигсзе, Дианазе и Хундекелзе (той също е особено предпочитан район за по-здравословно прекарване на свободното време на местните граждани). Берлин има и отлично изградена, изключително модерна, разнообразна и пъстра транспортна инфраструктура. Самият град представлява важен германски център в това отношение, като мрежа от канали го съединява с реките Елба и Одер. Общо пътищата в Берлин са с дължина 5334 километра (включително 66 км. магистрали) и в населеното място има цели 979 моста. Германската столица притежава и две летища – Тегел и Шьонефелд. Други важни транспортни съоръжения в града са известното в целия свят Берлинско метро (най-старото в страната, открито през 1902 година), Берлинската градска електрическа железница, системата от трамвайни линии – една от най-старите и големи в света и т.н. Същевременно доста голям брой берлинчани предпочитат да се придвижват в града на колела и за тях е изградена отлична, модерна мрежа от специални и разнообразни по вид велосипедни алеи.



Берлин е и влиятелен център на германското и европейско висше образование. Неговите университети и други видове висши учебни заведения са сред най-престижните в страната на Гьоте и на Стария континент. Сред най-известните от тях се нареждат – Хумболтовия университет, Берлинският технически университет, Берлинският университет по изкуствата, Свободният университет и т.н. Германската столица е и мощен център на научноизследователския живот в страната. Някои от най-важните и знакови нейни научни институции са Германската академия на науките, Обществото Макс Планк, Институтът за ядрени изследвания Ото Хан и много други. Берлин след обединението на ГДР и ФРГ традиционно привлича студенти от целия свят, в качеството си на една от най-модерните и високоразвити световни и европейски столици. Поради това може да се каже, че той освен всичко останало е и един истински университетски град, като общо броят на обучаващите се в неговите престижни висши учебни заведения, идващи от цяла Германия и чужбина, е 140 хиляди души.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем
-Студентска къща

Описание

Въпреки, че Hertie School of Governance няма собствени общежития, които да са разположени на територията на неговия кампус, администрацията на частното берлинско висше учебно заведение информира и оказва съдействие на чуждестранните студенти, по въпросите на тяхното битово устройване. Всички опции за настаняване в Берлин, относно които висшето училище консултира студентите, са свързани с предварително внасяне на определена сума като депозит, която се връща на учащите се, когато напуснат своята стая или квартира, без да бъдат установени липси и повреди. Ако даден учащ се, иска да си смени квартирата, то трябва да е наясно, че ако това се случи преди установения в договора с наемодателя период, то той рискува да се раздели с депозита си. Единият вариант за настаняване в Берлин е свързан със студентски общежития, като местата в същите се осигуряват с посредничеството на различни агенции и организации. Този вид резиденции обикновено са разположени в близост до района на U- и S-Bahn Wedding. Понастоящем голям брой студенти на Hertie School of Governance са настанени в индивидуални апартаменти в рамките на общежитието наречено The House of Nations, което е стопанисвано от фондацията Ernst-Reuter-Foundation. Централният корпус на висшето учебно заведение се намира на 6 спирки с обществен транспорт дотам, без да бъдат сменяни превозни средства. Апартаментите (стая, кухненски бокс и баня) в подобни общежития са с площ от порядъка на 16-26 квадратни метра, като наемите за тях варират от 210 до 320 евро на месец. В Берлин е широко разпространена и практиката студентите да наемат колективно апартаменти и да си поделят разходите за наем, в зависимост от размера на ползваните от тях стаи. Тази форма на битово устройване в Германия се нарича Wohngemeinschaft или съкратено WG. Студентите трябва да знаят, че в повечето случай те трябва лично и на място да си уредят подобен вид настаняване, като в директен контакт се уговорят за подробностите с бъдещите си съквартиранти, след като получат тяхното одобрение. Hertie School of Governance предоставя на възпитаниците си обща информация за това, как да си уредят такъв тип битово устройване, посредством агенции и организации като Studenten WG, WG-Gesucht, WG-Welt и EasyWG. Администрацията на висшето учебно заведение консултира своите студенти и по въпросите на самостоятелното наемане на частна квартира, насочвайки ги към сайтове като ImmoWelt, Immobilienscout24, Easy Living 4u, Immobilien in Berlin и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
GISMA Business School Хановер Долна Саксония частно
Eberhard Karls Universität Tübingen - Eberhard Karls University Тюбинген Баден-Вюртемберг държавно
Ruhr-Universität Bochum - Ruhr University Bochum Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно
Private Fachhochschule Göttingen - Private University of Applied Sciences, Göttingen Гьотинген Долна Саксония частно
Pädagogische Hochschule Freiburg - Freiburg University of Education Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Mannheim - Mannheim University of Applied Sciences Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
HG Hochschule für Gesundheit & Sport, Technik & Kunst, Berlin Берлин Берлин частно
Hochschule für Wirtschaft und Recht Berlin - Berlin School of Economics and Law Берлин Берлин държавно
Fachhochschule Kiel - Kiel University of Applied Sciences Кил Шлезвиг-Холщайн държавно
Folkwang Universität der Künste - Folkwang University of the Arts Есен Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в Берлин

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
BSP Business School Berlin Potsdam - Hochschule für Management Берлин Берлин частно
SRH Hochschule Berlin - SRH University Berlin Берлин Берлин частно
IB-Hochschule Berlin - IB University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Charité – Universitätsmedizin Berlin - Charité - Medical University of Berlin Берлин Берлин държавно
Bard College Berlin, A Liberal Arts University Берлин Берлин частно
Touro College Berlin – TCB Берлин Берлин частно
BEST-Sabel-Hochschule Berlin - BEST-Sabel University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Esmod Berlin Internationale Kunsthochschule für Mode Берлин Берлин частно
Sigmund Freud PrivatUniversität Berlin - SFU Berlin Берлин Берлин частно
Evangelische Hochschule Berlin - Protestant University of Applied Sciences in Berlin Берлин Берлин частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Steinbeis-Hochschule Berlin - Steinbeis University Берлин Берлин частно
bbw Hochschule - bbw University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Macromedia Hochschule für Medien und Kommunikation - Macromedia University for Media and Communication Берлин Берлин частно
SRH Hochschule Berlin - SRH University Berlin Берлин Берлин частно
Alice-Salomon-Hochschule Berlin - The Alice Salomon University of Applied Sciences Берлин Берлин държавно
Deutsche Universität für Weiterbildung - German University for Professional Studies Берлин Берлин частно
Hochschule für angewandtes Management Campus Berlin Берлин Берлин частно
Hochschule für Wirtschaft und Recht Berlin - Berlin School of Economics and Law Берлин Берлин държавно
Centre international de formation europeenne – CIFE Берлин Берлин частно
HMKW Hochschule für Medien, Kommunikation und Wirtschaft Берлин Берлин частно