Hochschule für Technik und Wirtschaft - University of Applied Sciences Berlin

изпрати на приятел           принтирай
Град Берлин
Област Берлин
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Финансиране държавно Адрес Treskowallee 8 10318 Berlin
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hochschule für Technik und Wirtschaft (University of Applied Sciences Berlin, HTW) е най-големият университет за приложни науки в германската столица Берлин. Понастоящем в него се обучават около 10 000 студенти от страната и всички краища на света. HTW предлага висококачествени бакалавърски и магистърски специализации в разнообразни сфери на академичното знание като: технологии, информационни науки, икономика, култура, дизайн, инженерство, компютърни науки, бизнес, графични изкуства и т.н.

Въпреки, че формално е обявен и признат за автономен университет през 1994 година, University of Applied Sciences Berlin е приемник на редица берлински висши учебни заведения и неговата история и традиции имат корени доста назад във времето (19 век). Създаването на HTW става факт в резултат на обединението и окрупняването на множество съществували дотогава висши училища от германската столица и региона (последното подобно голямо вливане в институционалното му тяло е през 1996 г., когато с него се слива престижният University of Applied Sciences German Telecom). Постепенно през годините Hochschule für Technik und Wirtschaft се разраства и се превръща освен във формално най-младия и в най-големия берлински университет в сферата на приложните науки. Освен с основните си отлични програми и курсове, HTW привлича интереса на кандидат-студентите и с по-тясно профилираните си и изключително качествени и известни в световен мащаб специализации, за които има голямо търсене и съответно изискванията за прием са по-големи. Някои от тях са специалности от типа на моден дизайн, реставрационно инженерство, комуникационен дизайн, медии и компютърни науки и т.н.

Берлинският университет за приложни науки има и собствена модна марка и ежегодно връчва награди за постижения в областта на бизнес комуникациите. Показателна особеност за дейността и демократичния дух на висшето учебно заведение е, че за реализирането на горепосочените и множество други подобни на тях инициативи и проекти се грижат изключително много самите студенти на HTW. University of Applied Sciences Berlin работи в тясно сътрудничество с редица престижни представители на националните и международни бизнес среди, което е една отлична възможност за неговите възпитаници да срещнат потенциалните си бъдещи работодатели още по време на своето следване, в рамките на различни стажове и практики или при реализирането на разнообразни общи програми. През 2011 г. Hochschule für Technik und Wirtschaft сключва подобни споразумения за взаимопомощ с множество нови компании от рода на Deutsche Bahn, Burger King, Audi и Berlin promotion agency.

Берлинският университет за приложни науки разполага с два притежаващи изключително модерна образователна инфраструктура и съвременна материална база кампуса, разположени в районите Karlshorst и Oberschöneweide на германската столица - Campus Treskowallee и Campus Wilhelminenhof. В тях са разположени основните академични сгради и корпуси на петте департамента на висшето учебно заведение. University of Applied Sciences Berlin има и голяма научноизследователска активност, като осъществява съвместни програми и проекти с редица водещи немски научни институти. Hochschule für Technik und Wirtschaft се стреми да развива и мащабна международна дейност, като участва традиционно силно в разнообразни европейски и световни програми за студентски и академичен обмен, както и е подписал редица двустранни споразумения във въпросната област с водещи чуждестранни висши учебни заведения. Благодарение на високото качество на образователната си дейност през последните две десетилетия Берлинският университет за приложни науки привлича големия интерес на кандидат-студентите от всички континенти.

Програма

Най-големият берлински университет за приложни науки Hochschule für Technik und Wirtschaft (University of Applied Sciences Berlin, HTW) предлага висококачествени бакалавърски и магистърски специализации в най-разнообразни сфери на академичното знание на кандидат-студентите от целия свят. Всички програми, сертификати и дипломи на престижното висше учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове на Берлинския университет за приложни науки е средно 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в University of Applied Sciences Berlin се провежда в рамките на неговите пет департамента. В първия департамент по инженерство на HTW се изучават специалности като: приложна автоматизация, строителни информационни технологии и енергетика, компютърно инженерство, електрическо инженерство, инженерство и околна среда и възобновяеми енергийни източници, информационни технологии и мрежови системи, информация и комуникационни технологии, микросистемни технологии, системно инженерство, телекомуникационни технологии и т.н. Вторият департамент на Hochschule für Technik und Wirtschaft е също с общ инженерен профил. В него се предлагат специализации по: автомобилно инженерство, строително инженерство, конструкции и мениджмънт на недвижимата собственост, корпоративни информационни технологии свързани с околната среда, мениджмънт на работните умения, инженерство и науки за живота, механическо инженерство и др.

Третият департамент на University of Applied Sciences Berlin е по икономика. В него се изучават престижни бакалавърски и магистърски програми в области като: бизнес администрация, бизнес, право, финанси, счетоводство, данъци, корпоративно право, индустриални продажби и иновационен мениджмънт, международен бизнес, непрофесионален мениджмънт и публично управление, публичен мениджмънт, мениджмънт на недвижимата собственост и т.н. Четвъртият департамент на HTW е неговият втори такъв с икономически профил. В него се преподават бакалавърски и магистърски специализации по приложни компютърни науки, бизнес администрация и инженерство, мениджмънт на бизнес комуникациите, бизнес и компютърни технологии, бизнес и математика, финансови услуги и рисков мениджмънт, информатика и икономика, интеракционен дизайн и дизайн на игри, международни медии и компютърни науки и др. Последният пети департамент на Hochschule für Technik und Wirtschaft е по изкуства и дизайн. В неговите рамки се изучават отлични бакалавърски и магистърски програми в области на знанието като: технология на облеклото и фабрични процеси, комуникационен дизайн, археология с профил реставрация и консервиране, моден дизайн, гео- и полева археология, музеен мениджмънт и комуникации, музейни изследвания и т.н.
Учебната година в Hochschule für Technik und Wirtschaft (University of Applied Sciences Berlin, HTW) се провежда в рамките на два семестъра – есенен и пролетен. Успоредно с основните специализации в най-големия берлински университет за приложни науки, неговите възпитаници имат възможност да се включат и в допълнителни курсове за повишаване на техните академични, лингвистични, обществени, образователни и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция Всички програми, дипломи и сертификати на Hochschule für Technik und Wirtschaft са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Hochschule für Technik und Wirtschaft (University of Applied Sciences Berlin, HTW) имат възможност активно или просто за удоволствие и разтоварване да упражняват най-разнообразни видове спортна и физическа дейност. Това става факт, благодарение на модерните съоръжения на територията на университетските кампуси, както и в рамките на множество спортни центрове, зали и комплекси в германската столица Берлин, с които администрацията на висшето учебно заведение е сключила споразумения за използването на услугите им от страна на учащите се на преференциални цени. Възпитаниците на University of Applied Sciences Berlin имат възможност да се занимават със спортове и различни видове физическа активност или оздравителни процедури (индивидуално или посещавайки курсове и организирани тренировки/сеанси) от типа на: футбол, баскетбол, бадминтон, волейбол, йога, айкидо, аквафитнес, рефлекторен масаж, аукупунктура, балет, плажен футбол, плажен волейбол, каланетика, бодибилдинг, фитнес, бодиарт, футбол в зала, жиу-жицу, кикбокс, карате, класически и модерни танци, ориенталски танци, аеробика, пилатес, салса, таекуондо, тенис, фризби и много други. Администрацията на Hochschule für Technik und Wirtschaft редовно организира и разнообразни екскурзии за студентите до различни интересни градове, региони и места с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Немската столица Берлин е един от най-знаковите и световноизвестни европейски градове, заедно с Париж и Лондон. Това е и най-големият по територия и брой на жителите си град в Германия. Територията му е 891,85 кв. км., а населението му наброява около 3 480 000 души. След британската столица Лондон той е втори по население и пети по площ град в рамките на Европейския съюз. Берлин е и една от шестнадесетте федерални провинции влизащи в състава на Германия. Градът е разположен край реките Шпрее (наричан е заради значението си Атина на Шпрее) и Хафел. Вътрешно той се дели на 12 големи градски района. Берлин е разположен в източната част на Германия, на около 70 седемдесет километра от немско-полската граница. В качеството си на самостоятелна германска провинция, той е ограден отвсякъде от друго подобно федерално образувание – Бранденбург. Историческият център на града се намира в низината на река Шпрее, между двата известни местни хълма – Барним и Телтов. На последните е разположена и значителна част от самата градска част на днешен Берлин. На хълма Барним се намират административните окръзи Райникендорф, Панков, Лихтенберг и Марцан-Хелерсдорф, а на Телтов - Шарлотенбург-Вилмерсдорф, Щеглиц-Целендорф, Темпелхоф-Шьонеберг и Нойкьолн. Като цяло градът е разположен в зоната на умерения климат. Средните годишни температури в него са от порядъка на плюс 9-10 градуса. Най-топлите месеци в Берлин са юни, юли и август, когато средно е около плюс 18-19 градуса, а през зимата температурите падат най-често до стойности леко по-високи от нулата.Градът е известен германски търговски център още от епохата на ранното Средновековие. Берлин се е образувал през 13-14 век след обединяването на две съществували дотогава населени места, едното от които е носело същото наименование, а другото се е наричало Кьолн. От 15 век градът е столица на Бранденбургското курфюрство, а после и на Германската империя. Най-драматичният момент от дългата история на това знаково европейско населено място е разделянето му на източна и западна част по времето на Студената война посредством прочутата Берлинска стена, превърнала се в универсален, общочовешки символ на нехуманността. Падането на същата ознаменува и краят на тоталитарните режими в Източната част на Европа и е може би най-важното събитие в следвоенната история на Стария континент. След обединението на ГДР и ФРГ Берлин отново се превръща в столица на нова Германия, която понастоящем е една от водещите и най-силни държави в Европейския съюз и света. През последното десетилетие на миналия век постепенно в града биват преместени от Бон и централите на почти всички по-основни немски официални административни и управленчески институции. Днешен Берлин е крупен световен културен център и европейски транспортен възел – един от най-посещаваните градове на Стария континент. Неговите университети, научноизследователски центрове и музеи са известни в целия свят. В града живеят и работят множество емигранти, което създава в него една уникална мултикултурна и космополитна атмосфера на един истински модерен мегаполис. Берлин е известен и с това, че негови жители са много хора на изкуството, дошли от всички краища на планетата. Градът същевременно е и голям икономически и финансов център не само в Германия, но и в рамките на Европейския съюз като цяло. Водещи отрасли на локалната индустриална среда са радиоелектронната промишленост, машиностроенето, транспортното строителство и т.н. Берлин е и важен търговски център, както и знаково място на провеждане на крупни международни панаири, изложения и други подобни известни икономически, културни и обществени събития. Понастоящем около 80 на сто от берлинските компании работят в сферата на услугите, а някои от световноизвестните корпорации с централи в това населено място са Siemens AG, Deutsche Bahn AG и много други.Берлин ежегодно се посещава от милиони туристи от целия свят, заради голямото си културно-историческо значение и многобройните си забележителности. Градът като цяло е запазил отделни черти от своята средновековна атмосфера и старинен архитектурен фонд. Много от знаковите му забележителности са изградени през 18-19 век като площадът Жандарменплатц, прочутата улица Унтер-ден-Линден (на която е разположен днешният централен кампус на Хумболтовия университет), както и множество барокови здания. Сред по-старинните забележителности в немската столица са Катедралата Света Мария, Берлинската катедрала, Операта, световноизвестните Бранденбургски врати, Червената сграда на общината, преустроеният през 1999 година Райхстаг, Дворецът Белво и много други. Особено много посещаван от туристите е и площада Брайтшайдплатц, където са съхранени и реставрирани руините на разрушената по време на войната църква на император Вилхелм. Сред берлинските забележителности от следвоенно време се нареждат обекти като кварталът Ханза построен по проект на международни архитекти, жилищният квартал на Олимпийския стадион (на прочутия архитект Льо Корбюзие, комплексът Карл Маркс Алее, Домът на радиото, сградата на Държавния съвет, центърът Конгресхале, Дворецът на републиката, промишленото изложение Интербау, зданието на Берлинската филхармония, Новата национална галерия от 1968 година и т.н. Най-известната визитна картичка на Берлин за туристите са Бранденбургските врати и Колоната на победата, както и градският символ на толерантността и откритостта между хората – прочутата берлинска мишка.Германската столица е известна и с многобройните си паркове и зелени площи, разположени основно в западната и югоизточната част на града. Всяка улица в Берлин е украсена с дървета и може да се каже, че населеното място е сред «най-зелените» урбанизирани региони на страната. Общо около 30 на сто от територията на града е заета от паркове, гори, реки, езера и канали. В самия градски център е разположен известният парк Тиргартен. Той е най-старият в немската столица и е на над 500 години. В непосредствена близост до него са зданията на правителството и парламента, а самият той се простира от Берлинския зоопарк до Бранденбургските врати. Друг голям градски парк е Трептов, създаден през 19 век. Много популярна след туристите е и Берлинската ботаническа градина намираща се в югозападната част на населеното място. В Берлин има и цели два отделни и големи зоопарка – Берлинската зоологическа градина и Фридрихсфелде. Първият е най-старият в Германия (1844 г.), а вторият е най-големият по големина в Европа и е създаден по времето на ГДР. Берлин е световноизвестен и като европейски град на музеите. Сред най-популярните такива в немската столица се нареждат: Островът на музеите в източната част на града, Музеят Боде на Унтер ден Линден, Старата национална галерия, Пергамският музей, западният Култфорум с неговата много богата колекция от европейска живопис и други интересни и разнообразни видове произведения на изкуството, Египетският музей, Музейните центрове Далема, включващи етноложки музей и Музей на индийското изкуство и т.н. Берлин е прочут и със своя мащабен културен живот. В него има истинско пъстроцветно множество от галерии, музикални сцени, театри, кинокомплекси и т.н. Сред най-известните културни институции на германската столица се нареждат: Немската опера, Берлинската държавна опера, Комише Опер, Театърът Шилер, Театърът Курфюрстендаме, Берлинският музикален ансамбъл, Берлинският драматичен театър, Фридрихщадпалас, Народният театър, театърът Метропол и много други, както и прочутият Берлински филхармоничен оркестър, който е бил дирижиран в миналото от музикални колоси като Вилхелм Фуртвенглер и Херберт фон Караян.Сред останалите забележителности и знакови места на немската столица се нареждат – традиционно любимото място за отдих на берлинчани – плажът на езерото Ванзе, намиращ се на половин час път от центъра на града, най-голямата гора разположена на неговата територия – прочутия Грюневалдски лес, който преминава през един берлински квартал изграден още по времето на Бисмарк и край няколко езера водещи началото си от ледниковия период – Халензе, Кьонигсзе, Дианазе и Хундекелзе (той също е особено предпочитан район за по-здравословно прекарване на свободното време на местните граждани). Берлин има и отлично изградена, изключително модерна, разнообразна и пъстра транспортна инфраструктура. Самият град представлява важен германски център в това отношение, като мрежа от канали го съединява с реките Елба и Одер. Общо пътищата в Берлин са с дължина 5334 километра (включително 66 км. магистрали) и в населеното място има цели 979 моста. Германската столица притежава и две летища – Тегел и Шьонефелд. Други важни транспортни съоръжения в града са известното в целия свят Берлинско метро (най-старото в страната, открито през 1902 година), Берлинската градска електрическа железница, системата от трамвайни линии – една от най-старите и големи в света и т.н. Същевременно доста голям брой берлинчани предпочитат да се придвижват в града на колела и за тях е изградена отлична, модерна мрежа от специални и разнообразни по вид велосипедни алеи.Берлин е и влиятелен център на германското и европейско висше образование. Неговите университети и други видове висши учебни заведения са сред най-престижните в страната на Гьоте и на Стария континент. Сред най-известните от тях се нареждат – Хумболтовия университет, Берлинският технически университет, Берлинският университет по изкуствата, Свободният университет и т.н. Германската столица е и мощен център на научноизследователския живот в страната. Някои от най-важните и знакови нейни научни институции са Германската академия на науките, Обществото Макс Планк, Институтът за ядрени изследвания Ото Хан и много други. Берлин след обединението на ГДР и ФРГ традиционно привлича студенти от целия свят, в качеството си на една от най-модерните и високоразвити световни и европейски столици. Поради това може да се каже, че той освен всичко останало е и един истински университетски град, като общо броят на обучаващите се в неговите престижни висши учебни заведения, идващи от цяла Германия и чужбина, е 140 хиляди души.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Частни квартири
-Апартаменти
-Хостели
-Къщи за гости
-Свободен наем
-Студентска къща

Описание

Администрацията на Hochschule für Technik und Wirtschaft (University of Applied Sciences Berlin, HTW) активно помага на чуждестранните студенти на висшето учебно заведение по въпросите на тяхното удобно и функционално битово устройване, осигурявайки им в пълен обем необходимата информация по проблема и т.н. Един от основните начини за студентско настаняване е посредством академичната организация Studentenwerk (Student Services Berlin). Тази берлинска институция предлага апартаменти в рамките на своите общежития, намиращи се на територията на германската столица. Месечният наем за подобен вид настаняване варира в зависимост от мястото и условията в границите на 130-240 евро. Studentenwerk има практиката да взема от студентите предварителен депозит в размер от 200 евро, който им се връща, когато те освободят квартирата си и служителите на организацията се уверят, че я напускат в задоволителен вид, без липси и повреди, изискващи при евентуалното си наличие и съответното финансово обезщетение. HTW сам по себе си не предоставя конкретна информация за свободните места осигурявани от Student Services Berlin, а се явява единствено посредник между учащите си и тази институция. Офертите на организацията Studentenwerk са представени на сайта на тази структура в секцията му наречена Accommodations Section. Друга възможност за настаняване на студентите на Hochschule für Technik und Wirtschaft е свързана с фондацията Bürgermeister-Reuter-Stiftung (Mayor Reuter Foundation). Тази организация за подпомагане на млади хора предлага квартири на младежи до 27-годишна възраст и на всякакви видове учащи се без възрастови ограничения. Mayor Reuter Foundation разполага общо с около 1,514 свободни места в рамките на своите берлински блокове. Повечето от тези оферти са свързани с настаняване в индивидуални апартаменти, които са напълно обзаведени (както и с 225 допълнителни места в младежки хостели). Студентите на Берлинския университет за приложни науки могат да прибягнат и до услугите на специалната програма за функционално битово устройване на организацията ARWOBAU GmbH наречена Easy Living. Въпросната институция предлага едно-, дву-, три- и четиристайни напълно обзаведени апартаменти, намиращи се в различни райони на германската столица. Тези оферти са насочени към тези студенти, които държат повече на индивидуалната си независимост и искат да се интегрират по-пълноценно сами в рамките на Берлин, а не толкова да живеят под един покрив със своите колеги и връстници. University of Applied Sciences Berlin предлага на сайта си и пълна информация за онлайн и офлайн местата за наемане на апартаменти и квартири на най-различни цени, за онези учащи се, които желаят сами да се погрижат за своето настаняване, като влязат в директен контакт с различни агенции, квартирни бюра, собственици на недвижима собственост и т.н. Висшето учебно заведение е публикувало на виртуалния си портал и линкове към разнообразни младежки хостели и къщи за гости, намиращи се в рамките на Берлин, които на подходящи цени могат да бъдат използвани временно от студентите (докато си уредят постоянна квартира) или дори за по-продължително време.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart - State University of Music and Performing Arts Stuttgart Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Koblenz - Koblenz University of Applied Sciences Кобленц Рейнланд Пфалц държавно
Universität Koblenz-Landau - University of Koblenz-Landau Кобленц Рейнланд Пфалц държавно
HMKW Hochschule für Medien, Kommunikation und Wirtschaft Берлин Берлин частно
DEKRA Hochschule Berlin - DEKRA University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
IB-Hochschule Berlin - IB University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Hochschule Osnabrück - Osnabrück University of Applied Sciences Оснабрюк Долна Саксония държавно
Evangelische Hochschule Berlin - Protestant University of Applied Sciences in Berlin Берлин Берлин частно
Technische Universität Bergakademie Freiberg - Freiberg University of Mining and Technology Фрайбург Саксония държавно
BTK Hochschule für Gestaltung - BTK University of Applied Sciences Берлин Берлин частно

Други университети в Берлин

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
European School of Management and Technology – ESMT Берлин Берлин частно
Bard College Berlin, A Liberal Arts University Берлин Берлин частно
Charité – Universitätsmedizin Berlin - Charité - Medical University of Berlin Берлин Берлин държавно
Psychologische Hochschule Berlin - Psychological Institute in Berlin Берлин Берлин частно
Akkon-Hochschule für Humanwissenschaften gemeinnützig - Akkon College of Human Sciences Берлин Берлин частно
Europäische Medien- und Business-Akademie - EMBA Берлин Берлин частно
Hochschule für Technik und Wirtschaft - University of Applied Sciences Berlin Берлин Берлин държавно
Alice-Salomon-Hochschule Berlin - The Alice Salomon University of Applied Sciences Берлин Берлин държавно
Katholische Hochschule für Sozialwesen Berlin - Catholic University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Hertie School of Governance Берлин Берлин частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hertie School of Governance Берлин Берлин частно
Hochschule für Wirtschaft und Recht Berlin - Berlin School of Economics and Law Берлин Берлин държавно
International Psychoanalytic University Berlin – IPU Берлин Берлин частно
Freie Universität Berlin Берлин Берлин държавно
SRH Hochschule Berlin - SRH University Berlin Берлин Берлин частно
Macromedia Hochschule für Medien und Kommunikation - Macromedia University for Media and Communication Берлин Берлин частно
European School of Management and Technology – ESMT Берлин Берлин частно
Humboldt-Universität zu Berlin - Humboldt University of Berlin Берлин Берлин държавно
HG Hochschule für Gesundheit & Sport, Technik & Kunst, Berlin Берлин Берлин частно
Hochschule für angewandtes Management Campus Berlin Берлин Берлин частно