Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg - Martin Luther University of Halle-Wittenberg

изпрати на приятел           принтирай
Град Хале
Област Саксония-Анхалт
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Universitatsplatz 10 Halle 06108 Sachsen-Anhalt
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (Martin Luther University of Halle-Wittenberg, MLU) е един от най-популярните и висококачествени университети в Германия. Висшето учебно заведение е известно с голямото количество бакалавърски и магистърски програми, които освен на немски, предлага и на английски език, както и с широкомащабната си научноизследователска дейност. В MLU се обучават голям брой студенти от чужбина в отлични курсове и специалности в области на академичното знание като: право, икономика, теология, медицина, философия, история, социални науки, културни науки, древни и модерни езици, комуникационни науки, музика, педагогика, биохимия, биология, фармация, физика, химия, селскостопански науки, геология, математика, компютърни науки и много други.

Понастоящем в Martin Luther University of Halle-Wittenberg се обучават около 17 500 студенти. Атмосферата във висшето учебно заведение е много уютна, приятелска, космополитна и интернационална. Новопостъпилите студенти лесно се адаптират към нея и бързо осъществяват нови контакти, и запознанства както помежду си, така и със своите висококвалифицирани преподаватели и с по-големите учащи се. В рамките на своите десет факултета MLU предлага общо 259 най-разнообразни по характеристики програми. Научноизследователската дейност на Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg се фокусира основно върху биологичните дисциплини, епохата на Просвещението, азиатските и африканските изследвания и нанонауките. Висшето училище предлага и много редки за Германия образователни програми и специализации в сферата на хуманитаристиката като „Професионално ориентирана лингвистика в интеркултурен контекст” и „Интеркултурни европейски и американски изследвания”.

Друга доста популярна програма на висшето учебно заведение е „Медийни и комуникационни науки”, която е изключително ориентирана към практиката и предоставя редица възможности за стажове и професионална реализация в рамките на град Хале и региона. Немският университет има и свое студентско радио наречено Radio Corax, в което учащите се могат да излъчват собствени програми и продукция. MLU също така притежава модерен и богато оборудван Медиен център, в чийто рамки студентите вземат участие в множество разнообразни семинари фокусирани върху обработване и работа с видео, визуални и аудио форми. Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg предоставя и редица възможности за международна реализация посредством тесните си партньорски взаимоотношения с голям брой чуждестранни висши училища. MLU работи по множество програми и проекти и в тясно сътрудничество с други известни германски университети като тези в Лайпциг и Йена.

Програма

Един от най-известните, стари и популярни в цяла Германия и Европа немски университети - Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (Martin Luther University of Halle-Wittenberg, MLU) предлага отлични бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на висшето учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Martin Luther University of Halle-Wittenberg е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в MLU се провежда в рамките на неговите десет факултета: по теология, по право и икономика, по медицина, по философия (с профили като социални и културни изследвания и история), вторият философски факултет (с профили – древни и модерни езици, музика и комуникационни науки), третият философски факултет (който е педагогически), факултета по естествени науки (с профили – биохимия, биология, фармация), втория факултет по естествени науки (с профили от рода на физика и химия) и третият факултет по естествени науки (с разнообразни профили като селскостопански науки, математика, геология и компютърни науки).
Учебната година в един от най-старите и известни германски университети Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (Martin Luther University of Halle-Wittenberg, MLU) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение, неговите студенти имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Martin Luther University of Halle-Wittenberg са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (Martin Luther University of Halle-Wittenberg, MLU) по време на своето обучение в Германия могат да се занимават с множество видове спортна и физическа дейност. Това става факт посредством най-различни зали, центрове и комплекси, намиращи се на територията на град Хале и региона, с които ръководството на висшето учебно заведение тясно си сътрудничи, както и със съоръженията за университетски спорт, разположени в рамките на неговия кампус.Администрацията на Martin Luther University of Halle-Wittenberg регулярно организира и пътувания с образователна и познавателна цел, както и екскурзии, до различни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и зад нейните граници.

Град

Хале е най-големият град на територията на федералната провинция Саксония-Анхалт. Той се намира на брега на прочутата с корабоплаването си река Заале и има население от около 240 000 души. Хале е известен и със своя университет, който е основан още през 1694 година, а през 1817 г. се обединява с този на град Витенберг. От 1933 г. това престижно висше учебно заведение се нарича Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, като негов патрон става идеологът на протестанството – Мартин Лутер (градът по принцип в исторически план е един от основните бастиони на Реформацията). Понастоящем в този университет се обучават в рамките на най-различни висококачествени програми и специалности множество студенти, както от Германия, така и от много страни по света.В Хале има редица културно-исторически забележителности и туристически атракции. Една от най-интересните от тях е намиращият се в северната част на града замък Giebichenstein. Той е построен през 961 година на извисяващ се красив хълм над река Заале. Дворецът Морицбург от своя страна е изграден през 1503 г. и е бил дълги години резиденция на архиепископите от Магдебург. Той е разрушен по време на Тридесетгодишната война и е реставриран през 1904 г. като арт галерия. Църквата Marktkirche, носеща името на Света Мария, е сбор от две църкви, които са били съединени в периода 1529–1554 г. Други известни катедрали в Хале са на Света Гертруда, „Der Dom” – която била построена през 1271 г. към местния доминикански манастир, Hausmannstürme и др. Това красиво населено място е известно и със своите пет средновековни кули, най-популярната от които се намира на Marktkirche и се нарича Roter Turm (Червената кула).Сред останалите по-известни забележителности в Хале се нареждат: първият площад в града – Eselsmarkt (в буквален превод „Пазарът за магарета”); основаната преди повече от триста години университетска ботаническа градина Botanic Garden Martin-Luther University Halle-Wittenberg; родният дом на великия композитор Георг Фридрих Хендел - Händel House (построен през 1558 година, в него понастоящем има голяма колекция от старинни музикални инструменти); Музеят на солта, Паркът Reichhardts Garden – част от прочутия природен комплекс в Хале наречен Gartenträume („Градински мечти”); планината Klausberge, предлагаща чудесни панорамни гледки към града и цялата околност; множество театри, паркове, стари исторически местности и сгради като средновековни пазари, старите градски стени, различни паметници, голямата местна Зоологическа градина, разполагаща с редки за Европа видове от различни континенти и т.н.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Основният тип битово устройване, който Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (Martin Luther University of Halle-Wittenberg, MLU) предлага на своите чуждестранни студенти е свързан с резиденциите стопанисвани от локалната академична организация Studentenwerk Halle. Учащите се идващи от чужбина кандидатстват за места в тях най-често директно пред нейната администрация. Цената на месечния наем за единична стая е между 120 и 200 евро. Обикновено местата в подобен вид резиденции са лимитирани и заради това от немския университет препоръчват кандидатстването за същите да става възможно най-рано. Друга налична възможност за настаняване за възпитаниците на MLU е подаване на заявка до специализираната организация за уреждане на битово устройване в студентски апартаменти наречена Wohngemeinschaft: WG. В рамките на град Хале съществуват много подобни квартири, които са по-евтини от тези в по-голямата част от останалите германски региони. Най-често в рамките на този вид настаняване става дума за използване на индивидуални стаи в апартаменти с общи помещения от рода на хол, кухня, трапезария, баня и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Friedrich-Schiller-Universität Jena - Friedrich Schiller University Jena Йена Тюрингия държавно
Fachhochschule Stralsund - Stralsund University of Applied Sciences Щралзунд Мекленбург Предна Померания държавно
DEKRA Hochschule Berlin - DEKRA University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität des Saarlandes - Saarland University Саарбрюкен Саарланд държавно
Hochschule Bremen - University of Applied Sciences Bremen Бремен Бремен държавно
Palucca Hochschule für Tanz Dresden - Palucca School Dresden - University of Dance Palucca Дрезден Саксония държавно
Hochschule Darmstadt - Darmstadt University of Applied Sciences Дармщад Хесен държавно
Internationales Hochschulinstitut Zittau IHI - International Institute of Higher Education Zittau Цитау Саксония държавно
Hochschule Esslingen - Esslingen University of Applied Sciences Еслинген Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Хале

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Evangelische Hochschule für Kirchenmusik Halle - Protestant College of Church Music Хале Саксония-Анхалт частно
Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle - Burg Giebichenstein University of Art and Design Хале Саксония-Анхалт държавно
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg - Martin Luther University of Halle-Wittenberg Хале Саксония-Анхалт държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg - Otto-von-Guericke University Magdeburg Магдебург Саксония-Анхалт държавно
Hochschule Merseburg - Merseburg University of Applied Sciences Мерзебург Саксония-Анхалт държавно
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg - Martin Luther University of Halle-Wittenberg Хале Саксония-Анхалт държавно
Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle - Burg Giebichenstein University of Art and Design Хале Саксония-Анхалт държавно
Hochschule Anhalt - Anhalt University of Applied Sciences Кьотен Саксония-Анхалт държавно
Evangelische Hochschule für Kirchenmusik Halle - Protestant College of Church Music Хале Саксония-Анхалт частно
Hochschule Magdeburg-Stendal (FH) - Magdeburg-Stendal University of Applied Sciences Магдебург Саксония-Анхалт държавно