Hochschule für Musik und Theater Rostock - Rostock University of Music and Theatre

изпрати на приятел           принтирай
Град Рощок
Област Мекленбург Предна Померания
Държава Германия
Вид Колеж за изкуство, музика и кино
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Beim St.-Katharinenstift 8 Rostock 18055 Mecklenburg-Vorpommern Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hochschule für Musik und Theater Rostock (Rostock University of Music and Theatre, HMT) се нарежда сред най-качествените арт университети в Германия. Висшето учебно заведение е създадено през 1994 г. и през годините се утвърждава като едно от най-успешните и добри по рода си в Балтийския регион. Понастоящем Университетът за музика и театър Рощок предлага висококачествени бакалавърски и магистърски програми в области на академичното знание като: пеене, духови инструменти, китара, арфа, пиано, композиция, музикален театър, музикална теория, диригентство, поп музика, струнни инструменти, перкусия, камерна музика, пиано, музикална педагогика, актьорско майсторство и др.

Във висшето училище цари една истинска космополитна атмосфера, като в него се обучават повече от 600 бъдещи музиканти, актьори и (музикални и театрални) педагози от над 40 страни по света. HMT разполага с отлична съвременна материална база, като централният му учебен корпус се намира на територията на културно-историческия комплекс Katharinenstift, който е бивш манастир (реставриран е под ръководството на известния архитект Йонс Рейман).

Rostock University of Music and Theatre развива и активна научноизследователска дейност по своите основни академични направления, като тя има и своите международни измерения, благодарение на членството на висшето учебно заведение в Асоциацията на балтийските музикални академии, включваща 17 университета с подобен профил от Балтийския регион, както и от Израел. Възпитаниците на висшето училище имат редица възможности за артистично и професионално развитие още по време на своето обучение. Ежегодно университетът е домакин на над 300 концерта и театрални постановки, които се изнасят за широката публика. От 2009 г. ректор на Университета за музика и театър Рощок е световноизвестният актьор Армин Мюлер-Щал.

Програма

Един от най-старите и известни музикални и театрални университети в Германия – Hochschule für Musik und Theater Rostock (Rostock University of Music and Theatre, HMT) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета за музика и театър Рощок е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Rostock University of Music and Theatre предлага разнообразни програми в сфери на знанието като: музикална теория, диригентство, поп музика, струнни инструменти, перкусия, камерна музика, пиано, музикална педагогика, пеене, духови инструменти, китара, арфа, пиано, композиция, музикален театър, актьорско майсторство и т.н.
Учебната година в един от най-добрите и известни в чужбина музикални и театрални немски университети - Hochschule für Musik und Theater Rostock (Rostock University of Music and Theatre, HMT) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Университета за музика и театър Рощок са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Hochschule für Musik und Theater Rostock (Rostock University of Music and Theatre, HMT) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с множество разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става с помощта на редица зали, центрове и комплекси, намиращи се на територията на град Рощок и региона, с които ръководството на висшето учебно заведение си сътрудничи. Администрацията на Университета за музика и театър Рощок регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна и артистична цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Рощок е един от най-големите пристанищни градове в цяла Германия. Лежи на Северно море в провинция Мекленбург – Форпомерн. Населението му е над 200 000 души. Пристанището му е второ по значимост след това в Хамбург в Германия, което, заедно с уникалните архитектурни паметници и университета, правят Рощок един от най-важните в икономическо, културно и образователно отношение градове. Най-развитият отрасъл в местната индустрия е Корабостроенето, туризмът също така е много добре развит, тъй като пристанище Рощок е една много важна отправна точка за фериботи от и към Скандинавския полуостров.След обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република през 1989г. Рощок губи много от водещите си позиции в корабостроенето и риболовния отрасъл. Това е и причината Университет Рощок да бъде все още най-големият работодател в града. Предприятия, които имат филиали в града са: Liebherr, Caterpillar, Nordex, DOT Dünnschicht-Oberflächen-Technik, EADS RST Rostock-System-Technik GmbH, Rostocker Pilsener и други.Сред по-известните забележителности в града са Градският театър, Еврейският театър, Картинната галерия в Рощок, Културноисторическият музей, замъкът на Кръстоносците, старото кметство на Рощок и др.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Hochschule für Musik und Theater Rostock (Rostock University of Music and Theatre, HMT) не притежава студентски общежития, които да са разположени на територията на неговия кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва активна консултантска и информационна помощ на учащите се идващи от чужбина по въпросите на тяхното удобно и функционално битово устройване. Основната възможност за възпитаниците на Университета за музика и театър Рощок е свързана с нанасяне в резиденциите стопанисвани от немската национална академична организация Studentenwerk (Rostock). Друга опция пред същите е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. Доста разпространена практика сред студентите на университета е и колективното наемане на апартамент, в рамките на който те живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения от типа на: баня, хол, кухня, трапезария, перално и др.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Kiel - Kiel University of Applied Sciences Кил Шлезвиг-Холщайн държавно
Universität Bielefeld Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main - Frankfurt University of Music and Performing Arts Франкфурт на Майн Хесен държавно
Hochschule für Künste Bremen - University of the Arts Bremen Бремен Бремен държавно
Ludwig-Maximilians-Universität München - Ludwig Maximilian University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Akademie der Bildenden Künste Nürnberg - Academy of Fine Arts Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Universität Hamburg - University of Hamburg Хамбург Хамбург държавно
Hochschule für Musik und Tanz Köln - Cologne University of Music Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Technische Universität Chemnitz - Chemnitz University of Technology Кемниц Саксония държавно
International School of Management – ISM Дортмунд Северен Рейн Вестфалия частно

Други университети в Рощок

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Musik und Theater Rostock - Rostock University of Music and Theatre Рощок Мекленбург Предна Померания държавно
Universität Rostock - University of Rostock Рощок Мекленбург Предна Померания държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Rostock - University of Rostock Рощок Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule für Musik und Theater Rostock - Rostock University of Music and Theatre Рощок Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule Wismar - University of Applied Sciences: Technology, Business and Design Висмар Мекленбург Предна Померания държавно
Fachhochschule Stralsund - Stralsund University of Applied Sciences Щралзунд Мекленбург Предна Померания държавно
Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald - University of Greifswald Грайфсвалд Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule Neubrandenburg - University of Applied Sciences Neubrandenburg Нойбранденбург Мекленбург Предна Померания държавно