Fachhochschule Stralsund - Stralsund University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Щралзунд
Област Мекленбург Предна Померания
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Руски език, Испански език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Zur Schwedenschanze 15 Уебсайт http://www.fh-stralsund.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Fachhochschule Stralsund (Stralsund University of Applied Sciences) се нарежда сред най-младите, амбициозни, модерни и висококачествени немски университети за приложни науки. Понастоящем в основаното през 1991 г. висше учебно заведение се обучават над 2450 студенти, сред които и немалък брой чуждестранни младежи. Висшето училище предлага отлични бакалавърски и магистърски програми основно в три области на академичното знание - инженерство, компютърни науки и икономика, в това число специалности от рода на: информационни технологии, комуникационни технологии, електрически енергийни системи, възобновяеми енергийни източници, медии и компютърни технологии, софтуерно инженерство, електрическо инженерство, енергийни технологии, биомедицинско инженерство, компютърни науки и медицина, международен мениджмънт с профил – Балтийския регион, бизнес администрация, туристически и развлекателен мениджмънт, икономика и компютърни науки, механическо инженерство, индустриално инженерство, инженерство и международен бизнес, индустриално инженерство и мениджмънт, стратегии за развиването на туризъм, бизнес информатика и т.н.

Университетът за приложни науки Щралзунд притежава изключително модерна материална база и образователна инфраструктура. Той е сред малкото германски университети от класически кампусов тип, като централният му кампус е разположен в региона на т.нар. Шведски хълмове в северната част на град Щралзунд, федерална провинция Мекленбург – Предна Померания. До него се намира студентското селище Holzhausen, в което са настанени възпитаниците на висшето учебно заведение, където на тяхно разположение има и редица модерни спортни съоръжения. Известна част от курсовете и програмите на университета се преподават изцяло или частично на английски език. Голям успех в национален план за Stralsund University of Applied Sciences е и фактът, че Департаментът му по икономика се нарежда сред най-висококачествените по рода си в Германия, според последните академични рейтинги и класации. Образователният процес във висшето училище е приоритетно ориентиран към практиката и се провежда в рамките на малки групи, което създава необходимите условия да бъде обръщано в пълен обем нужното внимание на проблемите и нагласите на всеки един отделен студент.

Fachhochschule Stralsund предоставя на възпитаниците си и редица отлични възможности за реализация в чужбина, благодарение на тясното си партньорство с над 70 висши учебни заведения с подобен на неговия профил от целия свят. Успоредно с това университетът предлага на студентите си и опции да карат отделни курсове и семестри в чужбина, както и да получат двойни дипломи по някои специалности съвместно с друг чуждестранен университет. С оглед на активната си международна дейност, висшето учебно заведение регулярно организира през годината и разнообразни академични мероприятия със засилено интернационално младежко участие. Университетът за приложни науки Щралзунд развива и широкомащабна научноизследователска активност по редица академични направления от типа на: здравна телематика, комуникационни и мрежови технологии, иновационни материали, възобновяеми енергийни източници, продукционни технологии, мениджмънт на туристическата и развлекателната индустрия, бизнес развитие, международен мениджмънт и много други. Във връзка с горепосоченото към висшето училище функционират голям брой висококачествени специализирани научни институти, както и то тясно си сътрудничи с множество престижни представители на немския регионален и национален бизнес. Университетът полага големи грижи и за пълноценното, и полезно уплътняване на свободното време на своите възпитаници. В тази връзка към него са учредени множество разнообразни студентски клубове по интереси. Висшето учебно заведение има и собствена радиостанция, студентско кино и т.н.

Програма

Един от най-младите и амбициозни университети за приложни науки в Германия - Fachhochschule Stralsund (Stralsund University of Applied Sciences) предлага на кандидат-студентите от целия свят редица бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички дипломи, сертификати и специалности на Университета за приложни науки Щралзунд са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври във висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Процесът на обучение в Stralsund University of Applied Sciences се провежда в рамките на неговите няколко департамента: по електрическо инженерство и компютърни науки, по инженерство и по икономика.
Учебната година в един от най-модерните и висококачествени германски университети за приложни науки - Fachhochschule Stralsund (Stralsund University of Applied Sciences) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, дипломи и сертификати на Университета за приложни науки Щралзунд са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Висше специализирано учебно заведение Щралзунд разполага със своя собствена спортна организация. Предлагат се водещите видове спорт: Футбол, Баскетбол, Волейбол, Хандбал и други. По принцип спортът не е задължителна дисциплина в университета. Желаещите да се запишат трябва да попълнят заявката от сайта на спортната организация и лично да говорят с треньорите по избрания от тях спорт кога и къде да започнат тренировките.

Град

Щралзунд е северногермански, пристанищен град, намиращ се във федералната провинция Мекленбург - Предна Померания. Населението му е около 58 500 души, а територията 38,97 кв. км. Щралзунд е разположен на Балтийско море, на брега на едноименния пролив. Той е съединен с остров Рюген посредством Рюгенския мост. Старият градски център е включен през 2002 година в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.Щралзунд е основан през 13 век и постепенно се е превърнал в крупен пристанищен център с голямо геополитическо и икономическо значение. В наши дни икономиката на града е свързана най-вече с металообработването, дървообработването, производството на бира, риболова и т.н. Сред основните забележителности и туристически атракции в града са и няколкото местни музея посветени на морето – океанографският (Meersmuseum), притежаващ 36 аквариума с екземпляри от флората и фауната от целия свят, музеят Natureum и природният парк Vorpommersche Boddenlandschaft, намиращ се на морския бряг, аквариумът Ozeaneum, в който е представено морското биоразнообразие от регионите на Северно и Балтийско море (след откриването му през 2008 г. вече е посетен от милиони туристи) и др. В Щралзунд функционира и Университет по приложни науки основан през 1991 година, който обучава студенти от Европа, Германия и региона.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Приложна информатика информационна и комуникационна техника 1 4  Септември 0 лв. ( )
Машиностроене 1 4  Септември 0 лв. ( )
Електротехника 1 4  Септември 0 лв. ( )
Икономика и управление на предприятията 1 4  Септември 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Бизнес информатика 1 2  Септември или Март 0 лв. ( )
Електротехника 1 2  Септември или Март 0 лв. ( )
Информатика 1 2  Септември или Март 0 лв. ( )
Машиностроене – автомобилостроене, развитие и продукция 1 2  Септември или Март 0 лв. ( )
Стратегии за развитие на туризма 1 2  Септември или Март 0 лв. ( )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 32.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 5.00 €
  Настаняване - 140.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 32.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 5.00 €
  Настаняване - 140.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие

Описание

Висше учебно заведение Щралзунд разполага с общо 18 къщички за живеене – общежития, в които има общо 308 свободни места за живеене. Общежитията разполагат с едностайни и двустайни стаи. Цените в тях варират около 140 Евро за легло в двойна стая и около 170 Евро за легло в единична стая. За улеснение на студентите със специфични нужди, висше учебно заведение Щралзунд разполага и със стаи, предназначени за инвалиди и друг вид нуждаещи се. Всички жилища са напълно санирани и реновирани в скандинавски стил в периода 1993 – 1995г. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk Greifswald) на Университет Щралзунд, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität München - Technical University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Hochschule Koblenz - Koblenz University of Applied Sciences Кобленц Рейнланд Пфалц държавно
Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald - University of Greifswald Грайфсвалд Мекленбург Предна Померания държавно
Universität Augsburg Аугсбург Бавария държавно
Hochschule Hof - Hof University of Applied Sciences Хоф на Заале / Мюнхберг Бавария държавно
Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover Хановер Долна Саксония държавно
Technische Universität Braunschweig Брауншвайг Долна Саксония държавно
Julius-Maximilians-Universität Würzburg - University of Würzburg Вюрцбург Бавария държавно
Wilhelm Büchner Hochschule – Private Fernhochschule Darmstadt - Wilhelm Büchner Private University of Applied Sciences Пфунгщад Хесен частно
BTK Hochschule für Gestaltung - BTK University of Applied Sciences Берлин Берлин частно

Други университети в Щралзунд

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Stralsund - Stralsund University of Applied Sciences Щралзунд Мекленбург Предна Померания държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Musik und Theater Rostock - Rostock University of Music and Theatre Рощок Мекленбург Предна Померания държавно
Universität Rostock - University of Rostock Рощок Мекленбург Предна Померания държавно
Fachhochschule Stralsund - Stralsund University of Applied Sciences Щралзунд Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule Wismar - University of Applied Sciences: Technology, Business and Design Висмар Мекленбург Предна Померания държавно
Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald - University of Greifswald Грайфсвалд Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule Neubrandenburg - University of Applied Sciences Neubrandenburg Нойбранденбург Мекленбург Предна Померания държавно