Universität Rostock - University of Rostock

изпрати на приятел           принтирай
Град Рощок
Област Мекленбург Предна Померания
Държава Германия
Вид
Език на обучение Английски език, Руски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Universitätsplatz 1 Уебсайт https://www.uni-rostock.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität Rostock (University of Rostock) е един от най-старите и известни германски университети. Създаденото през 1419 г. висше учебно заведение се нарежда сред най-старите и големи в цялата континентална северна част на Европа и региона на Балтийско море (дори е първенец по тези характеристики сред останалите университети в този географски район). Понастоящем в Университета Рощок се обучават повече от 15 300 студенти от цяла Германия и света. Висшето училище предлага висококачествени бакалавърски и магистърски програми в сфери на академичното знание (общо над 70 на брой) от типа на: философия, изкуства, теология, естествени науки, математика, различни видове инженерство, право, земеделие, околна среда, обществени науки, здравеопазване, информатика, икономика и т.н.

За студентите на University of Rostock се грижат към 6335 души – висококвалифициран преподавателски и административен състав. От стените на висшето учебно заведение са излезли общо петима носители на Нобелова награда, а през многовековната си история то си е завоювало статута и на един от най-популярните и качествени немски университети. Universität Rostock развива широкомащабна научноизследователска дейност по редица многообразни направления от типа на: изследвания на Балтийско море, физика, биология, демографски изследвания, медицина и много други. В тази връзка към висшето училище функционират и немалък брой специализирани научни институти (както и учебна болница с научноизследователски профил). Университетът Рощок има и своя собствена Ботаническа градина.

Висшето учебно заведение предоставя и големи възможности за международна реализация на своите студенти. University of Rostock, освен традиционно активен участник в редица интернационални програми за студентски и академичен обмен, е сключил и множество двустранни споразумения за подобен тип тясно сътрудничество с ВУЗ-ове с подобен на своя профил от страни като: Франция, Дания, Чехия, Латвия, Хърватска, Полша, Великобритания, Русия, Швеция, Аржентина, Канада, Япония, САЩ, ЮАР, Сирия и др.

Програма

Един от най-старите и популярни немски университети - Universität Rostock (University of Rostock) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски, магистърски и най-разнообразни други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета Рощок е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Процесът на обучение във висшето училище се провежда в рамките на неговите девет факултета – по протестантска теология, по философия и изкуства, по математика и естествени науки, по право, по инженерство, по земеделски науки и околна среда, по медицина, по икономика и обществени науки и по електрическо инженерство и информатика.
Учебната година в един от най-известните германски университети - Universität Rostock (University of Rostock) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Университета Рощок са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Universität Rostock (University of Rostock) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с множество разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт посредством специализирания спортен център функциониращ към висшето учебно заведение, благодарение на който учащите се могат да се занимават с повече от 60 вида спорт. Администрацията на University of Rostock регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Рощок е един от най-големите пристанищни градове в цяла Германия. Лежи на Северно море в провинция Мекленбург – Форпомерн. Населението му е над 200 000 души. Пристанището му е второ по значимост след това в Хамбург в Германия, което, заедно с уникалните архитектурни паметници и университета, правят Рощок един от най-важните в икономическо, културно и образователно отношение градове. Най-развитият отрасъл в местната индустрия е Корабостроенето, туризмът също така е много добре развит, тъй като пристанище Рощок е една много важна отправна точка за фериботи от и към Скандинавския полуостров.След обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република през 1989г. Рощок губи много от водещите си позиции в корабостроенето и риболовния отрасъл. Това е и причината Университет Рощок да бъде все още най-големият работодател в града. Предприятия, които имат филиали в града са: Liebherr, Caterpillar, Nordex, DOT Dünnschicht-Oberflächen-Technik, EADS RST Rostock-System-Technik GmbH, Rostocker Pilsener и други.Сред по-известните забележителности в града са Градският театър, Еврейският театър, Картинната галерия в Рощок, Културноисторическият музей, замъкът на Кръстоносците, старото кметство на Рощок и др.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Електротехника 1 4  Октомври 0 лв. ( )
Информатика 1 4  Октомври 0 лв. ( )
Машиностроене 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Класичска археология 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Политически науки 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Математика 1 3  Октомври 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Агроекология 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Бизнес информатика 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Биомедицинска техника 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Информатика 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Информационна техника, техническа информатика 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )

MBA
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Международно стопанско право, международно управление на предприятията 1 2  Октомври 0 лв. ( )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 40.00 €
  Семестриален билет - 62.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 5.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 220.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 40.00 €
  Семестриален билет - 62.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 5.00 €
  Настаняване - 220.00 €
MBA
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 40.00 €
  Семестриален билет - 62.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 5.00 €
  Настаняване - 220.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие

Описание

Студентската организация към град Рощок разполага със 7 общежития, напълно санирани и добре обзаведени. Средният наем в тях варира около 220 ? месечно, като в крайната цена на наема са включени и консумативите. За момента студентската организация към град Рощок не предлага друг вид настаняване освен общежитията, но на територията на град Рощок има множество частни квартири и къщички, които се дават под наем. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk Rostock) на Университет Рощок, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Koblenz - Koblenz University of Applied Sciences Кобленц Рейнланд Пфалц държавно
Akademie der Bildenden Künste Nürnberg - Academy of Fine Arts Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Alanus University of Arts and Social Sciences - Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft Бон Северен Рейн Вестфалия частно
Technische Universität München - Technical University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Technische Hochschule Mittelhessen - Technische Hochschule Mittelhessen University of Applied Sciences THM Гисен Хесен държавно
Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart - State University of Music and Performing Arts Stuttgart Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Rhein-Waal - Rhine-Waal University of Applied Sciences Клеве Северен Рейн Вестфалия държавно
SRH Hochschule Heidelberg - University of Applied Sciences Heidelberg Хайделберг Баден-Вюртемберг частно
Fachhochschule Frankfurt am Main - Frankfurt University of Applied Sciences Франкфурт на Майн Хесен държавно
Technische Universität Chemnitz - Chemnitz University of Technology Кемниц Саксония държавно

Други университети в Рощок

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Musik und Theater Rostock - Rostock University of Music and Theatre Рощок Мекленбург Предна Померания държавно
Universität Rostock - University of Rostock Рощок Мекленбург Предна Померания държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Musik und Theater Rostock - Rostock University of Music and Theatre Рощок Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule Neubrandenburg - University of Applied Sciences Neubrandenburg Нойбранденбург Мекленбург Предна Померания държавно
Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald - University of Greifswald Грайфсвалд Мекленбург Предна Померания държавно
Universität Rostock - University of Rostock Рощок Мекленбург Предна Померания държавно
Fachhochschule Stralsund - Stralsund University of Applied Sciences Щралзунд Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule Wismar - University of Applied Sciences: Technology, Business and Design Висмар Мекленбург Предна Померания държавно