Universität der Künste Berlin - Berlin University of the Arts

изпрати на приятел           принтирай
Град Берлин
Област Берлин
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Einsteinufer 43 Berlin 10587 Berlin
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität der Künste Berlin (UdK, Berlin University of the Arts) е един от най-големите университети за изкуства в световен мащаб. Понастоящем престижното берлинско висше учебно заведение предлага висококачествени бакалавърски и магистърски специализации в множество арт области на кандидат-студентите от целия свят. В момента в този университет следват около 3620 талантливи младежи от Германия и чужбина, които са обучавани от едни от най-добрите немски и международни преподаватели и специалисти по отделните изкуства (над 700 на брой).

До 2001 година Berlin University of the Arts е имал академичния статут на Hochschule в рамките на немската образователна система. Оттогава насам той е титулуван като един от четирите класически по вид университета в германската столица Берлин. Universität der Künste Berlin има дълга и богата история. Корените му датират още от края на 17 век, като негов исторически предшественик е основаната от Фридрих Трети Бранденбургски Академия за рисуване, изобразителни изкуства и архитектура. Другите висши немски учебни заведения, чиито солидни традиции UdK наследява са Кралската музикална академия и Берлинското държавно училище за изящни изкуства (и двете са създадени през 19 век). През 1975 година всички горепосочени арт ВУЗ-ове се сливат и това до голяма степен дава началото на Berlin University of the Arts в настоящия му облик и вид (официално е обявен за университет на 1 ноември 2001 г.).

В момента под шапката на берлинското висше учебно заведение функционират четири автономни колежа, специализирани в области като изящни изкуства, архитектура, медии и дизайн и музика и performing arts. Universität der Künste Berlin е един от трите германски университета, в рамките на които факултетите по изкуства и музика се намират в рамките на едно институционално академично тяло. UdK развива голяма международна активност, което дава широки възможности на възпитаниците му да потърсят образователна и професионална реализация в редица високоразвити страни по света. Берлинското висше училище работи в тясно сътрудничество в сферата на студентския и академичен обмен с повече от 130 други престижни висши учебни заведения с подобен предмет на дейност от всички континенти.

Berlin University of the Arts има и един отлично оборудван и модерен кампус, разполагащ с богата материална база и чудесна образователна инфраструктура, намиращ се в района на Берлин наречен Шарлотенбург. Големите достойнства на академичната дейност и високите качества на предлаганото от Universität der Künste Berlin висше обучение на световно ниво традиционно привличат зад стените на този престижен немски университет голям брой студенти от чужбина. В момента последните са над 20 на сто от всичките му възпитаници или около 800 души. По данни на официалната университетска статистика всяка година към 100 студенти на берлинското висше учебно заведение прекарват поне по един семестър на стаж или специализация в именито висше училище по изкуствата от друга европейска или световна държава. И не на последно място, в рамките на Berlin University of the Arts съществува дългогодишната традиция освен като преподаватели, най-добрите специалисти в света често да бъдат канени и в качеството на гостуващи лектори.

Програма

Едно от най-големите висши учебни заведения в областта на изкуствата в германски и световен мащаб - Universität der Künste Berlin (UdK, Berlin University of the Arts) предлага висококачествени бакалавърски и магистърски специализации на кандидат-студентите от целия свят. Всички програми, дипломи и сертификати на престижното берлинско висше учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските специализации в Berlin University of the Arts е 3-4 години, а на магистратурите 1-2 г.

Образователният процес в UdK се провежда в рамките на неговите няколко автономни университетски колежи. Първият от тях е този по изящни изкуства. Той има над 300-годишни традиции във висококачествената академична подготовката на творци и преподаватели в арт сферата. В колежа студентите се обучават в области като изкуства, естетика, науки за цивилизацията, изкуствоведски изследвания и т.н. (в рамките на неговите четири института). Това институционално звено притежава богата материална база и разполага с модерни студия по рисуване, работа с дърво и метал, за принтиране, текстил, фотография, за работа с компютърни и виртуални технологии и др. Вторият колеж на UdK е по архитектура, медии и дизайн. В него образователният процес е поставен на широка интердисциплинарна основа. В подобен контекст студентите изучават отлични програми в области като архитектура, дизайн, медии, мода и др. В колежа учащите се, се обучават и в рамките на специализации провеждани в тясно сътрудничество с представителите на германските и международни бизнес среди от типа на експериментален медиен дизайн и електронен бизнес. Това автономно академично звено към Berlin University of the Arts е известно и с високите качества на своята научноизследователска дейност.

Музикалният колеж към UdK е една от най-големите образователни институции по рода си в Европа. Той е завършен през годините от множество немски и чуждестранни, световноизвестни композитори. Понастоящем колежът предлага едно висококачествено и модерно обучение, като специализира млади хора в сферата на почти всички съвременни професии, пряко или косвено свързани с музиката. Висококачественото образование провеждано в неговите рамки е обогатено от един характерен за новите световни, глобални реалности на 21 век интердисциплинарен позход и е отворен към различни авангардни, иновационни и експериментални педагогически области и практики. Последният, четвърти колеж, функциониращ под шапката на Berlin University of the Arts, е College of Performing Arts. В него студенти от всички континенти се обучават в специалности като театър, балет, режисура, за сценични дизайнери (и такива на костюми) и т.н. В колежа се отделя голямо внимание на професионалната и практическа подготовка в процеса на обучение. Студентите имат отличната възможност да развиват уменията, таланта и компетенциите си в рамките на университетския театър към UdK, както и в сътрудничество с престижни културни институции, с които берлинският университет работи традиционно успешно от дълги години и осъществява множество съвместни програми и проекти като: Komische Oper, Box and Bar of the Deutsches Theater, Neuköllner Oper, Studio of the Maxim-Gorki-Theater, Theater unterm Dach и много други.
Учебната година в Universität der Künste Berlin (UdK, Berlin University of the Arts) се провежда в рамките на два семестъра – есенен и пролетен. Паралелно с главните специализации в берлинското висше учебно заведение за изкуства, неговите възпитаници имат възможност да се включат и в допълнителни курсове за повишаване на техните академични, лингвистични, обществени, образователни и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички програми, дипломи и сертификати на Berlin University of the Arts са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Universität der Künste Berlin (UdK, Berlin University of the Arts) по време на своето обучение могат да се занимават активно или за удоволствие и разтоварване с най-разнообразна по вид спортна и физическа дейност. Това става факт с помощта на модерните съоръжения разположени на територията на различни берлински академични, публични и частни спортни центрове, зали и комплекси, с които висшето учебно заведение има сключени споразумения за ползване на услугите им от страна на неговите възпитаници на преференциални цени, както и в рамките на спортните бази на някои други университети в рамките на немската столица. Администрацията на Berlin University of the Arts често организира за студентите и интересни и разнообразни екскурзии до различни градове, места и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Немската столица Берлин е един от най-знаковите и световноизвестни европейски градове, заедно с Париж и Лондон. Това е и най-големият по територия и брой на жителите си град в Германия. Територията му е 891,85 кв. км., а населението му наброява около 3 480 000 души. След британската столица Лондон той е втори по население и пети по площ град в рамките на Европейския съюз. Берлин е и една от шестнадесетте федерални провинции влизащи в състава на Германия. Градът е разположен край реките Шпрее (наричан е заради значението си Атина на Шпрее) и Хафел. Вътрешно той се дели на 12 големи градски района. Берлин е разположен в източната част на Германия, на около 70 седемдесет километра от немско-полската граница. В качеството си на самостоятелна германска провинция, той е ограден отвсякъде от друго подобно федерално образувание – Бранденбург. Историческият център на града се намира в низината на река Шпрее, между двата известни местни хълма – Барним и Телтов. На последните е разположена и значителна част от самата градска част на днешен Берлин. На хълма Барним се намират административните окръзи Райникендорф, Панков, Лихтенберг и Марцан-Хелерсдорф, а на Телтов - Шарлотенбург-Вилмерсдорф, Щеглиц-Целендорф, Темпелхоф-Шьонеберг и Нойкьолн. Като цяло градът е разположен в зоната на умерения климат. Средните годишни температури в него са от порядъка на плюс 9-10 градуса. Най-топлите месеци в Берлин са юни, юли и август, когато средно е около плюс 18-19 градуса, а през зимата температурите падат най-често до стойности леко по-високи от нулата.Градът е известен германски търговски център още от епохата на ранното Средновековие. Берлин се е образувал през 13-14 век след обединяването на две съществували дотогава населени места, едното от които е носело същото наименование, а другото се е наричало Кьолн. От 15 век градът е столица на Бранденбургското курфюрство, а после и на Германската империя. Най-драматичният момент от дългата история на това знаково европейско населено място е разделянето му на източна и западна част по времето на Студената война посредством прочутата Берлинска стена, превърнала се в универсален, общочовешки символ на нехуманността. Падането на същата ознаменува и краят на тоталитарните режими в Източната част на Европа и е може би най-важното събитие в следвоенната история на Стария континент. След обединението на ГДР и ФРГ Берлин отново се превръща в столица на нова Германия, която понастоящем е една от водещите и най-силни държави в Европейския съюз и света. През последното десетилетие на миналия век постепенно в града биват преместени от Бон и централите на почти всички по-основни немски официални административни и управленчески институции. Днешен Берлин е крупен световен културен център и европейски транспортен възел – един от най-посещаваните градове на Стария континент. Неговите университети, научноизследователски центрове и музеи са известни в целия свят. В града живеят и работят множество емигранти, което създава в него една уникална мултикултурна и космополитна атмосфера на един истински модерен мегаполис. Берлин е известен и с това, че негови жители са много хора на изкуството, дошли от всички краища на планетата. Градът същевременно е и голям икономически и финансов център не само в Германия, но и в рамките на Европейския съюз като цяло. Водещи отрасли на локалната индустриална среда са радиоелектронната промишленост, машиностроенето, транспортното строителство и т.н. Берлин е и важен търговски център, както и знаково място на провеждане на крупни международни панаири, изложения и други подобни известни икономически, културни и обществени събития. Понастоящем около 80 на сто от берлинските компании работят в сферата на услугите, а някои от световноизвестните корпорации с централи в това населено място са Siemens AG, Deutsche Bahn AG и много други.Берлин ежегодно се посещава от милиони туристи от целия свят, заради голямото си културно-историческо значение и многобройните си забележителности. Градът като цяло е запазил отделни черти от своята средновековна атмосфера и старинен архитектурен фонд. Много от знаковите му забележителности са изградени през 18-19 век като площадът Жандарменплатц, прочутата улица Унтер-ден-Линден (на която е разположен днешният централен кампус на Хумболтовия университет), както и множество барокови здания. Сред по-старинните забележителности в немската столица са Катедралата Света Мария, Берлинската катедрала, Операта, световноизвестните Бранденбургски врати, Червената сграда на общината, преустроеният през 1999 година Райхстаг, Дворецът Белво и много други. Особено много посещаван от туристите е и площада Брайтшайдплатц, където са съхранени и реставрирани руините на разрушената по време на войната църква на император Вилхелм. Сред берлинските забележителности от следвоенно време се нареждат обекти като кварталът Ханза построен по проект на международни архитекти, жилищният квартал на Олимпийския стадион (на прочутия архитект Льо Корбюзие, комплексът Карл Маркс Алее, Домът на радиото, сградата на Държавния съвет, центърът Конгресхале, Дворецът на републиката, промишленото изложение Интербау, зданието на Берлинската филхармония, Новата национална галерия от 1968 година и т.н. Най-известната визитна картичка на Берлин за туристите са Бранденбургските врати и Колоната на победата, както и градският символ на толерантността и откритостта между хората – прочутата берлинска мишка.Германската столица е известна и с многобройните си паркове и зелени площи, разположени основно в западната и югоизточната част на града. Всяка улица в Берлин е украсена с дървета и може да се каже, че населеното място е сред «най-зелените» урбанизирани региони на страната. Общо около 30 на сто от територията на града е заета от паркове, гори, реки, езера и канали. В самия градски център е разположен известният парк Тиргартен. Той е най-старият в немската столица и е на над 500 години. В непосредствена близост до него са зданията на правителството и парламента, а самият той се простира от Берлинския зоопарк до Бранденбургските врати. Друг голям градски парк е Трептов, създаден през 19 век. Много популярна след туристите е и Берлинската ботаническа градина намираща се в югозападната част на населеното място. В Берлин има и цели два отделни и големи зоопарка – Берлинската зоологическа градина и Фридрихсфелде. Първият е най-старият в Германия (1844 г.), а вторият е най-големият по големина в Европа и е създаден по времето на ГДР. Берлин е световноизвестен и като европейски град на музеите. Сред най-популярните такива в немската столица се нареждат: Островът на музеите в източната част на града, Музеят Боде на Унтер ден Линден, Старата национална галерия, Пергамският музей, западният Култфорум с неговата много богата колекция от европейска живопис и други интересни и разнообразни видове произведения на изкуството, Египетският музей, Музейните центрове Далема, включващи етноложки музей и Музей на индийското изкуство и т.н. Берлин е прочут и със своя мащабен културен живот. В него има истинско пъстроцветно множество от галерии, музикални сцени, театри, кинокомплекси и т.н. Сред най-известните културни институции на германската столица се нареждат: Немската опера, Берлинската държавна опера, Комише Опер, Театърът Шилер, Театърът Курфюрстендаме, Берлинският музикален ансамбъл, Берлинският драматичен театър, Фридрихщадпалас, Народният театър, театърът Метропол и много други, както и прочутият Берлински филхармоничен оркестър, който е бил дирижиран в миналото от музикални колоси като Вилхелм Фуртвенглер и Херберт фон Караян.Сред останалите забележителности и знакови места на немската столица се нареждат – традиционно любимото място за отдих на берлинчани – плажът на езерото Ванзе, намиращ се на половин час път от центъра на града, най-голямата гора разположена на неговата територия – прочутия Грюневалдски лес, който преминава през един берлински квартал изграден още по времето на Бисмарк и край няколко езера водещи началото си от ледниковия период – Халензе, Кьонигсзе, Дианазе и Хундекелзе (той също е особено предпочитан район за по-здравословно прекарване на свободното време на местните граждани). Берлин има и отлично изградена, изключително модерна, разнообразна и пъстра транспортна инфраструктура. Самият град представлява важен германски център в това отношение, като мрежа от канали го съединява с реките Елба и Одер. Общо пътищата в Берлин са с дължина 5334 километра (включително 66 км. магистрали) и в населеното място има цели 979 моста. Германската столица притежава и две летища – Тегел и Шьонефелд. Други важни транспортни съоръжения в града са известното в целия свят Берлинско метро (най-старото в страната, открито през 1902 година), Берлинската градска електрическа железница, системата от трамвайни линии – една от най-старите и големи в света и т.н. Същевременно доста голям брой берлинчани предпочитат да се придвижват в града на колела и за тях е изградена отлична, модерна мрежа от специални и разнообразни по вид велосипедни алеи.Берлин е и влиятелен център на германското и европейско висше образование. Неговите университети и други видове висши учебни заведения са сред най-престижните в страната на Гьоте и на Стария континент. Сред най-известните от тях се нареждат – Хумболтовия университет, Берлинският технически университет, Берлинският университет по изкуствата, Свободният университет и т.н. Германската столица е и мощен център на научноизследователския живот в страната. Някои от най-важните и знакови нейни научни институции са Германската академия на науките, Обществото Макс Планк, Институтът за ядрени изследвания Ото Хан и много други. Берлин след обединението на ГДР и ФРГ традиционно привлича студенти от целия свят, в качеството си на една от най-модерните и високоразвити световни и европейски столици. Поради това може да се каже, че той освен всичко останало е и един истински университетски град, като общо броят на обучаващите се в неговите престижни висши учебни заведения, идващи от цяла Германия и чужбина, е 140 хиляди души.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем
-Студентска къща

Описание

Въпреки, че Universität der Künste Berlin (UdK, Berlin University of the Arts) предлага ограничен брой места в студентски общежития, администрацията на берлинското висше учебно заведение активно помага на учащите се идващи от чужбина по въпросите на тяхното удобно и функционално битово устройване. Като цяло, най-често студентите на UdK сами имат отговорността да си намерят подходяща квартира. В рамките на висшето училище съществува и практиката бившите му възпитаници, след като завършат, да „отстъпват” стаите или апартаментите си на нуждаещите се техни млади или новоприети колеги от университета. Обисновено в тези случаи става дума за обзаведени индивидуални помещения в колективно наети от младежи апартаменти на територията на германската столица и общо ползване на баня, кухня, трапезария, хол и т.н. Международният отдел към Berlin University of the Arts, когато даден чуждестранен студент поиска помощ относно битовото си настаняване, му предоставя пълна информация за посредниците, чрез които самостоятелно може да си намери квартира – сайтове, адреси на агенции и организации с подобен предмет на дейност и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Europäische Medien- und Business-Akademie - EMBA Берлин Берлин частно
Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe - State Academy of Fine Arts Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно
Universität Siegen - University of Siegen Зиген Северен Рейн Вестфалия държавно
HAWK Hochschule Hildesheim/Holzminden/Göttingen - HAWK University of Applied Sciences and Arts Гьотинген Долна Саксония държавно
Fachhochschule Ansbach - Ansbach University of Applied Sciences Ансбах Бавария държавно
Hochschule Esslingen - Esslingen University of Applied Sciences Еслинген Баден-Вюртемберг държавно
Universität Duisburg-Essen - University of Duisburg-Essen Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
Katholische Hochschule Freiburg - Catholic University of Applied Sciences Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Akkon-Hochschule für Humanwissenschaften gemeinnützig - Akkon College of Human Sciences Берлин Берлин частно

Други университети в Берлин

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
EBC Hochschule - EBC University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
bbw Hochschule - bbw University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
International Psychoanalytic University Berlin – IPU Берлин Берлин частно
Centre international de formation europeenne – CIFE Берлин Берлин частно
Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch Berlin Берлин Берлин държавно
Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin Берлин Берлин държавно
Hochschule für angewandtes Management Campus Berlin Берлин Берлин частно
Akkon-Hochschule für Humanwissenschaften gemeinnützig - Akkon College of Human Sciences Берлин Берлин частно
IB-Hochschule Berlin - IB University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
HMKW Hochschule für Medien, Kommunikation und Wirtschaft Берлин Берлин частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
German open Business School - GoBS Hochschule für Wirtschaft und Verwaltung Берлин Берлин частно
Beuth Hochschule für Technik Berlin – Beuth University of Applied Sciences BHT Берлин Берлин държавно
Hertie School of Governance Берлин Берлин частно
Deutsche Universität für Weiterbildung - German University for Professional Studies Берлин Берлин частно
DEKRA Hochschule Berlin - DEKRA University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin Берлин Берлин държавно
Sigmund Freud PrivatUniversität Berlin - SFU Berlin Берлин Берлин частно
Quadriga Hochschule Berlin - Quadriga University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Steinbeis-Hochschule Berlin - Steinbeis University Берлин Берлин частно
GA Hochschule der digitalen Gesellschaft - GA Hochschule Берлин Берлин частно