Hochschule Karlsruhe - Karlsruhe University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Карлсруе
Област Баден-Вюртемберг
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Moltkestrasse 30 76133 Karlsruhe, Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hochschule Karlsruhe (Karlsruhe University of Applied Sciences) се нарежда сред най-добрите и популярни германски университети за приложни науки. Той е и най-големият по рода си на територията на федералната провинция Баден-Вюртемберг. Към настоящия момент в него учат около 6500 студенти от целия свят, които се обучават от един висококвалифициран преподавателски и академичен състав. Висшето учебно заведение предлага отлични по качество бакалавърски и магистърски програми в сфери на университетското знание като: инженерство, механика, архитектура, компютърни науки, мениджмънт, медии, геоматика, сензори и много други.

Учебните програми предлагани от Университета за приложни науки Карлсруе са в еднаква степен ориентирани и към съвременното висше обучение от по-класически, академичен тип и към професионалното такова. Паралелно с това Karlsruhe University of Applied Sciences развива и широкомащабна научноизследователска дейност по редица модерни направления. Специалистите по висше образование в Германия редовно класират Hochschule Karlsruhe на водещи позиции в различни академични рейтинги и класации в сфери като компютърни технологии, инженерство, бизнес обучение и т.н. В университета се преподава и най-успешната магистърска програма в страната на Гьоте (от типа International Master of Science) по сензорни системи и технологии. Корените на висшето учебно заведение датират още от 1878 г., когато в град Карлсруе е основан неговият пръв предшественик – местният висш Колеж по строителство на Великото херцогство. През 1971 г. въпросното висше училище се превръща в модерен политехнически университет. През годините Hochschule Karlsruhe значително разширява периметъра на своята дейност като започва да предлага все по-съвременни и разнообразни образователни курсове и програми, в тясно сътрудничество с локалните и национални индустриални среди и компании, което носи допълнително големи възможности на възпитаниците му по отношение на тяхната бъдеща кариерна и професионална реализация. Към висшето учебно заведение функционират пет научноизследователски института и дванадесет технологични центъра. Всички те работят в тясно сътрудничество както с националните германски индустриални среди, така и с международни фирми и компании.

Karlsruhe University of Applied Sciences развива и активна интернационална дейност, като в нейните рамки университетът си партнира тясно с редица престижни висши учебни заведения от чужбина с подобен на неговия профил. Всичко това носи големи допълнителни възможности на възпитаниците му за реализация на всички континенти (така, например, основен партньор на Университета за приложни науки Карлсруе в Азия е Shahjalal University of Science and Technology в Бангладеш). Към Hochschule Karlsruhe функционира и известният в целия регион Институт за чуждестранни езици. Той предлага на студентите на висшето учебно заведение специализирано допълнително обучение по най-популярните световни езици, като след нето те получават и съответните езикови сертификати. За популярността на Университета за приложни науки Карлсруе в чужбина спомага и фактът, че немалък брой от неговите бакалавърски и магистърски програми в най-разнообразни академични области се преподават изцяло на английски език.

Програма

Един от най-добрите немски университети за приложни науки - Hochschule Karlsruhe (Karlsruhe University of Applied Sciences) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света отлични по качество бакалавърски и магистърски програми в най-различни сфери на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на Университета за приложни науки Карлсруе са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври във висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в Университета за приложни науки Карлсруе се реализира в рамките на неговите шест факултета. Първият от тях е по архитектура и конструкционно инженерство. В него се преподават специалности от типа на: архитектура, строително инженерство, конструкционен мениджмънт, международен конструкционен мениджмънт, конструкционен мениджмънт и икономика, и международна програма по строително инженерство. Във факултета по мениджърски науки и инженерство се преподават специалности като бизнес администрация и инженерство, международен мениджмънт и инженерство на продажбите. Във факултета по компютърни науки и бизнес информационни системи – компютърни науки и компютърни науки и бизнес информационни системи. Във факултета по механично инженерство и мехатроника – мехатроника и инженерство, мехатроника и микро-мехатронни системи, механично инженерство, механично инженерство и мехатроника и автомобилно инженерство. Във факултета по електрическо инженерство и информационни технологии – инженерство и комуникации, инженерство, комуникации и информационни технологии, електрическо инженерство, енергия и автомобилни технологии, технологии на сензорните системи и сензорика. Във факултета по обществени науки – технически комуникации и програмата медии и мениджмънт на събития и във факултета по геоматика – картография и геоматика, геоматика и земемерство и геоматика.
Учебната година в един от най-висококачествените университети за приложни науки в Германия - Hochschule Karlsruhe (Karlsruhe University of Applied Sciences) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Университета за приложни науки Карлсруе са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Hochschule Karlsruhe (Karlsruhe University of Applied Sciences) по време на своето образование в Германия имат възможност по-активно или просто за удоволствие и разнообразие да се занимават с различни видове спортна дейност и физическа активност. Това се осъществява с помощта на редица центрове, зали и комплекси, разположени на територията на град Карлсруе и региона, с които ръководството на висшето учебно заведение тясно си сътрудничи. Възпитаниците на Университета за приложни науки Карлсруе могат да се запишат и в множество спортни курсове от типа на гимнастика, баскетбол, лека атлетика, ръгби, плуване, бойни изкуства, колоездене и много други. Администрацията на Karlsruhe University of Applied Sciences редовно организира и различни видове екскурзии до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и отвъд нейните граници.

Град

Карлсруе е немски град, намиращ се на река Рейн, в близост до френската граница, във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Населението му е около 302 000 души, а площта - 173,46 кв. км. На рейнския бряг, в западната му част се намира най-голямата в Германия петролна рафинерия. Карлсруе има отлично развита транспортна инфраструктура, с помощта на която е свързан с всички големи и по-малки околни населени места и региони, напр. Франкфурт и Щутгарт. По брой на населението градът е трети в рамките на Баден-Вюртемберг и на 21-о място в Германия. Карлсруе е известен с това, че в него се намират доста от важните немски юридически институции като Федералният конституционен съд, Генералната прокуратура, Федералният съд и т.н. Поради това той често бива наричан „резиденция на правото” и там живеят доста германски държавни служители и чиновници.Според местната легенда, Карлсруе е основан през 1715 година, когато маркграфът Карл Вилхелм се изморил по време на лов и заспал под едно дърво намиращо се в околността. Аристократът тогава видял в съня си своя бъдещ град, наречен „Карлова тишина” (от немското Ruhe – тишина, покой). И така вдъхновен от сънуваното Карл решил да построи Карлсруе на базата на три стари германски селища от Х век. Впоследствие градът се разраснал и се превърнал дори в столица на Баденското херцогство. Карлсруе се отличава с уникалната си архитектура. По волята на Карл Вилхелм всичките му главни улици били направени така, че да продължават лъчеобразно от зданието на Централния дворец, построен в бароков стил от архитектите Гепиер и Кеслау в периода 1752—82 година. Общо 32-те улици-лъчи били впоследствие съединени с помощта на два пръстеновидни пътя. Оттогава наричат Карлсруе „градът-ветрило”.Според някои историци, пък архитектурният план за изграждането на града бил повлиян от модерните за времето астрономически наблюдения и за негов „прототип” послужило новопоявилото се тогава съзвездие Секстант. През първата третина на 19 век Карлсруе бил застроен от архитекта Фридрих Вайнбренер с нови представителни сгради решени в духа на класицизма. През 19-20 век била модернизирана и южната част на града със здания, отговарящи на един по-съвременен стил и дух. Една от главните забележителности и туристически атракции в Карлсруе е пирамидата (символ на града) построена на Пазарния площад в самия му център. Под нея е погребан бащата и основател на това населено място – маркграфът Карл Вилхелм. Други по-важни забележителности в града са: Главният дворец, множеството музеи, замъкът Готесауе, в който се намира местното Висше музикално училище, останките на крепостта Турмберг в района Дурлах и много други.Най-престижното образователно учреждение в града е Университетът Карлсруе, основан през 1825 година, в който понастоящем се обучават около 19 000 студенти от Германия и света. Той се явява и най-старото висше учебно заведение и влиза в числото на най-добрите в страната по такива специализирани направления като информатика, машиностроене, електротехника и др. През 2009 година Университетът Карлсруе се обединява с намиращия се извън града престижен локален научноизследователски център Forschungszentrum Karlsruhe и новоучреденото академично звено получава името Karlsruher Institut für Technologie – KIT по аналогия с Масачузетския технологичен институт. В града още функционират такива образователни и културни институции като Държавната академия по изобразителни изкуства, Музеят на провинция Баден, разполагащ с отлична колекция от антични артефакти, Художественият музей Кунстхале, Държавният музей по естествена история и Музеят на мултимедийното изкуство (Zentrum für Kunst und Medientechnologie – ZKM). В областта на историята на науката Карлсруе е известен и с това, че през 19 век по време на Международния конгрес на химиците за първи път са дадени точните научни определения за базисни понятия като „атом” и „молекула”.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Хостели
-Свободен наем

Описание

Hochschule Karlsruhe (Karlsruhe University of Applied Sciences) предлага на възпитаниците си от чужбина настаняване в студентските общежития стопанисвани от локалния клон на немската национална академична организация Studentenwerk в град Карлсруе. Проблемът свързан с този тип настаняване е, че местата в тези резиденции понякога са твърде ограничени и обикновено се образуват дълги списъци с чакащи за настаняване. Поради това заявка за намиране на място в тези общежития трябва да се подава възможно най-рано. Администрацията на Университета за приложни науки Карлсруе от друга страна оказва активна помощ от консултантски и информационен характер на учащите се по отношение на другите опции за намиране на удобно и функционално битово устройване в рамките на град Карлсруе и региона. Една напълно реална и приемлива възможност за студентите на висшето учебно заведение е излизането на частна квартира под формата на свободен наем. Доста популярна опция сред възпитаниците на Karlsruhe University of Applied Sciences е и колективното наемане на апартамент, където младежите най-често спят в индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения от рода на: баня, хол, кухня, перално, трапезария и т.н. До кампуса на Hochschule Karlsruhe функционира и младежки хостел, в който студентите на университета могат временно да се настанят, докато разрешат по-трайно проблемите свързани с битовото им устройване.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
SRH Hochschule Heidelberg - University of Applied Sciences Heidelberg Хайделберг Баден-Вюртемберг частно
Georg-August-Universität Göttingen - University of Göttingen Гьотинген Долна Саксония държавно
Julius-Maximilians-Universität Würzburg - University of Würzburg Вюрцбург Бавария държавно
Alice-Salomon-Hochschule Berlin - The Alice Salomon University of Applied Sciences Берлин Берлин държавно
Evangelische Fachhochschule Darmstadt - Protestant University of Applied Sciences in Darmstadt Дармщад Хесен частно
Hochschule für angewandtes Management Campus Berlin Берлин Берлин частно
Hochschule Koblenz - Koblenz University of Applied Sciences Кобленц Рейнланд Пфалц държавно
Brandenburgische Technische Universität - Brandenburg University of Technology Котбус Бранденбург държавно
Ludwig-Maximilians-Universität München - Ludwig Maximilian University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Hochschule Esslingen - Esslingen University of Applied Sciences Еслинген Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Карлсруе

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Karlshochschule International University Карлсруе Баден-Вюртемберг частно
Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe - State Academy of Fine Arts Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Pädagogische Hochschule Karlsruhe - University of Education Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Karlsruhe - Karlsruhe University of Applied Sciences Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe - Karlsruhe University of Arts and Design Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Karlsruher Institut für Technologie - Karlsruhe Institute of Technology Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Musik Karlsruhe - University of Music Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Duale Hochschule Baden-Württemberg - Baden-Württemberg Cooperative State University Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Pädagogische Hochschule Freiburg - Freiburg University of Education Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Reutlingen - Reutlingen University Ройтлинген Баден-Вюртемберг държавно
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe - Karlsruhe University of Arts and Design Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Heilbronn - Heilbronn University Швабиш-Хал Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Musik Freiburg - University of Music Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Kirchenmusik Heidelberg - University of Lutheran Church Music Heidelberg Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Mannheim - Mannheim University of Applied Sciences Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Universität Freiburg - University of Freiburg Universität Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Technik Stuttgart - Stuttgart University of Applied Sciences Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Neu-Ulm - Neu-Ulm University of Applied Sciences Улм Баден-Вюртемберг държавно