Duale Hochschule Baden-Württemberg - Baden-Württemberg Cooperative State University

изпрати на приятел           принтирай
Град Карлсруе
Област Баден-Вюртемберг
Държава Германия
Вид Професионално висше образование
Език на обучение Немски език, Финансиране държавно Адрес Coblitzallee 1-9 68163 Mannheim, Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Duale Hochschule Baden-Württemberg (Baden-Württemberg Cooperative State University, DHBW) се нарежда сред най-интересните германски университети, предлагайки уникална комбинация между висше образование и професионална дейност. Студентите на това немско висше училище, разполагащо с няколко модерни кампуса, намиращи се на територията на федералната провинция Баден-Вюртемберг, сключват договори с около 1400 фирми и компании още по времето на тяхното обучение. Понастоящем от около 2300 младежи обучаващи се в DHBW 90 на сто работят докато учат, като тяхната професионална дейност същевременно се явява органична част от самия образователен процес. Към настоящия момент Baden-Württemberg Cooperative State University предлага висококачествени бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от цяла Европа и света в области на академичното знание от типа на: бизнес администрация, икономика, инженерство, информационни технологии, технически специалности, обществени науки и т.н.

Предшественикът на висшето учебно заведение Staatliche Berufsakademie Baden-Württemberg е основан през 1974 г. и още от самото начало на съществуването му в основата на неговата дейност е залегнал характерния за този ВУЗ двоен принцип на процеса на обучение, съчетаващ в едно органично цяло класическия тип висше образование с работния процес. DHBW в сегашния си вид е създаден през 2009 г. и понастоящем представлява обединение на една голяма академична мрежа, включваща седем автономни университетски институции, намиращи се на единадесет различни места на територията на федералната провинция Баден-Вюртемберг. Във всичките разклонения на Baden-Württemberg Cooperative State University учат общо към 23 500 студенти, които едновременно с това работят в около 8000 немски компании и фирми, обвързани с висшето учебно заведение на партньорски принцип.

В основата на образователния процес в рамките на Duale Hochschule Baden-Württemberg стоят неговите тригодишни бакалавърски програми. Те от своя страна се базират на принципа – три месеца работа, три месеца обучение. По време на академичния образователен процес акцентът пада върху класическото висше бакалавърско обучение, а по време на чисто професионалната дейност – върху спецификата на конкретната работна практика. Въпросните бакалавърски програми в този си вид са целогодишни. Работните договори на студентите са по правило тригодишни като по този начин обхващат целия курс от тяхното обучение. От 2011 г. висшето учебно заведение започва да предлага и свои собствени магистърски програми, които обаче са преимуществено насочени към продължаването на образованието на бакалаврите, които вече са завършили този първоначален етап от висшето си образование в Baden-Württemberg Cooperative State University. Към настоящия момент DHBW предлага 21 курса на обучение, обхващащи около 90 разнообразни дисциплини от сфери като икономика, обществени науки и техника. На висшето училище тясно сътрудничат множество престижни германски фирми и компании, като в тях работят и възпитаниците на университета. Така например, в сферата на информационните технологии това са имена като: SAP, Hewlett-Packard, IBM, Atos и Accenture, в областта на инженерството - Siemens, Bosch и Freudenberg и т.н. Благодарение на модерната си и функционална образователна формула съчетаваща класическия тип висше обучение с осигуряването на работа и практика на студентите, Baden-Württemberg Cooperative State University през последните години все по-трайно завоюва интереса на кандидат-студентите от чужбина. Освен в град Карлсруе, висшето учебно заведение разполага и с кампуси в населени места като Хайденхайм, Льорах, Майнхайм, Мосбах, Равенсбург, Щутгарт и Вилинген-Швенинген.

Програма

Първият от университетите в Германия, който е интегрирал в едно органично цяло в рамките на образователния си процес класическото академично обучение и професионалната дейност на студентите - Duale Hochschule Baden-Württemberg (Baden-Württemberg Cooperative State University, DHBW) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света отлични по качество бакалавърски и магистърски програми в най-разнообразни области. Всички сертификати, дипломи и специалности на висшето учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове в DHBW е като правило най-често три години, а на магистратурите му – една-две.

Образователният процес в Baden-Württemberg Cooperative State University се провежда в кампусите му на територията на федералната провинция Баден-Вюртемберг в градовете, в които висшето учебно заведение има кампуси - Хайденхайм, Льорах, Майнхайм, Мосбах, Равенсбург, Щутгарт и Вилинген-Швенинген. Като цяло Hochschule Baden-Württemberg предлага 21 отлични по качество програми (като през цялото време на обучението си студентите работят във фирми и компании, които сътрудничат на висшето училище) в около 90 различни сфери на академичното знание от типа на: техника, обществени науки, икономика и много други.
Учебната година в един от най-професионално ориентираните германски университети - Duale Hochschule Baden-Württemberg (Baden-Württemberg Cooperative State University, DHBW) формално се провежда в рамките на два семестъра - зимен и летен, но на практика обучението в това висше учебно заведение е целогодишно, защото професионалната дейност на учащите се е органично вписана в образователния процес. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на DHBW неговите студенти имат възможност да се включат и в редица допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, сертификати и дипломи на Baden-Württemberg Cooperative State University са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Duale Hochschule Baden-Württemberg (Baden-Württemberg Cooperative State University, DHBW) по време на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за удоволствие и развлечение да се занимават с разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт посредством голям брой центрове, зали и комплекси, които са разположени на територията на градовете, в които висшето учебно заведение има кампуси. Администрацията на Duale Hochschule Baden-Württemberg регулярно организира и различни видове екскурзии до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Карлсруе е немски град, намиращ се на река Рейн, в близост до френската граница, във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Населението му е около 302 000 души, а площта - 173,46 кв. км. На рейнския бряг, в западната му част се намира най-голямата в Германия петролна рафинерия. Карлсруе има отлично развита транспортна инфраструктура, с помощта на която е свързан с всички големи и по-малки околни населени места и региони, напр. Франкфурт и Щутгарт. По брой на населението градът е трети в рамките на Баден-Вюртемберг и на 21-о място в Германия. Карлсруе е известен с това, че в него се намират доста от важните немски юридически институции като Федералният конституционен съд, Генералната прокуратура, Федералният съд и т.н. Поради това той често бива наричан „резиденция на правото” и там живеят доста германски държавни служители и чиновници.Според местната легенда, Карлсруе е основан през 1715 година, когато маркграфът Карл Вилхелм се изморил по време на лов и заспал под едно дърво намиращо се в околността. Аристократът тогава видял в съня си своя бъдещ град, наречен „Карлова тишина” (от немското Ruhe – тишина, покой). И така вдъхновен от сънуваното Карл решил да построи Карлсруе на базата на три стари германски селища от Х век. Впоследствие градът се разраснал и се превърнал дори в столица на Баденското херцогство. Карлсруе се отличава с уникалната си архитектура. По волята на Карл Вилхелм всичките му главни улици били направени така, че да продължават лъчеобразно от зданието на Централния дворец, построен в бароков стил от архитектите Гепиер и Кеслау в периода 1752—82 година. Общо 32-те улици-лъчи били впоследствие съединени с помощта на два пръстеновидни пътя. Оттогава наричат Карлсруе „градът-ветрило”.Според някои историци, пък архитектурният план за изграждането на града бил повлиян от модерните за времето астрономически наблюдения и за негов „прототип” послужило новопоявилото се тогава съзвездие Секстант. През първата третина на 19 век Карлсруе бил застроен от архитекта Фридрих Вайнбренер с нови представителни сгради решени в духа на класицизма. През 19-20 век била модернизирана и южната част на града със здания, отговарящи на един по-съвременен стил и дух. Една от главните забележителности и туристически атракции в Карлсруе е пирамидата (символ на града) построена на Пазарния площад в самия му център. Под нея е погребан бащата и основател на това населено място – маркграфът Карл Вилхелм. Други по-важни забележителности в града са: Главният дворец, множеството музеи, замъкът Готесауе, в който се намира местното Висше музикално училище, останките на крепостта Турмберг в района Дурлах и много други.Най-престижното образователно учреждение в града е Университетът Карлсруе, основан през 1825 година, в който понастоящем се обучават около 19 000 студенти от Германия и света. Той се явява и най-старото висше учебно заведение и влиза в числото на най-добрите в страната по такива специализирани направления като информатика, машиностроене, електротехника и др. През 2009 година Университетът Карлсруе се обединява с намиращия се извън града престижен локален научноизследователски център Forschungszentrum Karlsruhe и новоучреденото академично звено получава името Karlsruher Institut für Technologie – KIT по аналогия с Масачузетския технологичен институт. В града още функционират такива образователни и културни институции като Държавната академия по изобразителни изкуства, Музеят на провинция Баден, разполагащ с отлична колекция от антични артефакти, Художественият музей Кунстхале, Държавният музей по естествена история и Музеят на мултимедийното изкуство (Zentrum für Kunst und Medientechnologie – ZKM). В областта на историята на науката Карлсруе е известен и с това, че през 19 век по време на Международния конгрес на химиците за първи път са дадени точните научни определения за базисни понятия като „атом” и „молекула”.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Duale Hochschule Baden-Württemberg (Baden-Württemberg Cooperative State University, DHBW) не притежава собствени студентски общежития, които да са разположени на територията на неговите кампуси, администрацията на висшето учебно заведение оказва активна помощ на чуждестранните учащи се по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване. Някои възможности за студентите са свързани с настаняване в общежития стопанисвани от местните академични организации. Друга опция за възпитаниците на Baden-Württemberg Cooperative State University е излизането на частна квартира под формата на свободен наем. Доста популярен вариант за настаняване сред студентите на DHBW е и колективното наемане на апартамент, в който младежите най-често обитават индивидуални стаи, като използват общи помещения от типа на хол, кухня, баня, трапезария, перално и др.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule der Medien - Stuttgart Media University Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für angewandtes Management Campus Berlin Берлин Берлин частно
Europäische Medien- und Business-Akademie - EMBA Берлин Берлин частно
Technische Universität Kaiserslautern - Kaiserslautern University of Technology Кайзерслаутен Рейнланд Пфалц държавно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
HafenCity Universität Hamburg - HafenCity University Hamburg Хамбург Хамбург държавно
GISMA Business School Хановер Долна Саксония частно
Hochschule Fulda - Fulda University of Applied Sciences Фулда Хесен държавно
Katholische Hochschule für Sozialwesen Berlin - Catholic University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Freie Universität Berlin Берлин Берлин държавно

Други университети в Карлсруе

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Karlshochschule International University Карлсруе Баден-Вюртемберг частно
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe - Karlsruhe University of Arts and Design Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Duale Hochschule Baden-Württemberg - Baden-Württemberg Cooperative State University Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Karlsruher Institut für Technologie - Karlsruhe Institute of Technology Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Pädagogische Hochschule Karlsruhe - University of Education Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe - State Academy of Fine Arts Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Musik Karlsruhe - University of Music Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Karlsruhe - Karlsruhe University of Applied Sciences Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Stuttgart - University of Stuttgart Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Musik Karlsruhe - University of Music Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Mannheim - Mannheim University of Applied Sciences Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Konstanz - Konstanz University of Applied Sciences Констанц Баден-Вюртемберг държавно
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe - Karlsruhe University of Arts and Design Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe - State Academy of Fine Arts Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Mannheim Business School Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart - State University of Music and Performing Arts Stuttgart Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Universität Hohenheim - University of Hohenheim Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно