Universität Karlsruhe

изпрати на приятел           принтирай
Град Карлсруе
Област Баден-Вюртемберг
Държава Германия
Вид
Език на обучение Немски език, Финансиране държавно Адрес Kaiserstraße 12 Уебсайт http://www.uni-karlsruhe.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Университет Карлсруе е основан през далечната 1825г. и е едно от най-старите технически висши учебни заведения в Германия и на територията на Европа. Към момента в него се обучават 18 748 студенти, като процентът на чуждестранните студенти е около 18%.

Университетът е разделен общо на 11 факултета, като предлаганите специалности общо са 43. Учебното заведение се гордее изключително много със своите дългогодишни традиции в областта на Информатиката, като в ранглистите, проведени от различни организации, университът заема почти всички първи места в областта на информатиката и информационните технологии. Освен в информатиката, университетът има значими успехи и в областта на химията, физиката, строителното инженерство и архитектурата, стопанските науки и други.

Програма

В административната такса не е включен семестрилният билет, който студентът трябва да закупи отделно. Студентите първа година в Карлсруе получават семестриалният билет за своята първа година безплатно. За първокурсниците бакалавърските програми започват задължително през зимния семестър. За някои магистърски програми обучението може да започне и за студентите първа година през летния семестър.

Стипендии за чужденци в Германия не се отпускат от университетите. Има обаче редица организации, отпускащи финансова помощ на талантливи студенти. Помощта може да бъде както за определен период от време, така и по време на цялото следване на студента. За получаване на стипендия е важен не само успехът, но и личностните качества на потенциалния стипендиант, както и алтернативната му жизнена позиция. Такива организации са DAAD, Erasmus, Фондация “Александър фон Хумболт”, Съюз “Макс Планк”, Фондация “Фолксваген”, Немски научно-изследователски институт, различни политически партии, фондация “Конрад Аденауер” и други.

Граждани на страните от Европейският съюз и Европейското икономическо пространство, желаещи да следват в немски ВУЗ, не се нуждаят от виза за Германия. Студенти, които са граждани на ЕС, вместо виза получават документ, даващ им право на престой в Германия, както и на работа – 90 пълни работни дни или 180 полудни в годината. За влизане в страната студентите от ЕС се нуждаят само от международен паспорт или лична карта.

В Германия всички студенти, както немските, така и чуждестранните, получават полица за задължителна медицинска осигуровка и плащат около 60 ? на месец в зависимост от цената, която е определена в дадената провинция. Благодарение на тази полица учащите се могат да посещават лекари и при необходимост да се лекуват в стационарни условия, както и да получават безплатни лекарства. При записването студентът трябва да представи копие от полицата за медицинска осигуровка. За студенти над 30 годинша възраст здравната осигуровка е по-скъпо, но не е е задължителна.

Месечната издръжка на един студент в Университет Карлсруе възлиза на около 600 ? на месец.
Учебната година стартира с т.нар. Въвеждаща седмица, която се състои през началото на месец Октомври. Продължителността на подготвителния семестър е половин година. Приемът се осъществява през Октомври (зимен семестър) и Април (летен семестър). Продължителността на обучението за бакалавър е 3 години, а за магистър е 2 години. Учебната година и за двете програми е разделена на летен и зимен семестър. При някои от специалностите с програма Държавен изпит или Диплома, обучението може да продължи до 9 семестъра.

Европейската система за трансфер на кредити (ECTS) е създадена с цел да създаде общи изисквания, които да гарантират признаването на посещаваните от студентите курсове в други университети.

Според ECTS всички кредити се присъждат на принципа: 60 кредита се равняват на една академична година. Обикновено за един семестър се присъждат 30 кредита. За целия тригодишен курс на обучение студентите трябва да получат 180 кредита от посещение на лекции, участие в семинари и практически занятия, самостоятелна работа (библиотека, у дома и др.) и изпити.

Спорт

Както в повечето ВУЗ-ове в Германия, спортът не е задължителна дисциплина и в университет Карлсруе, затова отсъства и от учебната програма. Спортният център към университет Карлсруе предлага много от водещите видове спорт. За всеки спорт има индивидуални такси за участие. Записването става онлайн или в офиса на спортния център. При предварително записване университетът предлага отстъпки от таксата за участие.

Град

Карлсруе е град, намиращ се почти на немско-френската граница в провинция Баден-Вюртенберг. В буквален превод името на града означава – Спокойствието, Тишината на Карл, наречен на някогашния владетел Карл—Вилхелм, чията лятна резиденция се е намирала в града, сега е една от водещите културни забележителности. Населението на града към днешна дата наброява около 175 000 жители, повечето от които са студенти, което нарежда града по големина и брой живущи на трето място след Щутгарт и Манхайм.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Информатика 1 5  Октомври 500 € ( на семестър )
Приложни геостационарни науки 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Строително инженерство 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Електротехника и информационна техника 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Машиностроене 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Архитектура 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Мехатроника 1 5  Октомври 500 € ( на семестър )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Строително инженерство 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Електротехника и информационна техника 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Геодезия и геоинформация 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Машиностроене 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Информатика в стопанството 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Стопанско инженерство 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Приложни геостационарни науки 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 60.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 40.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 60.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 40.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири

Описание

Един от най-големите проблеми на Карлсруе е липсата на общежития, поради все по-нарастващия брой студенти, обучаващи се в университета. Студентската организация към университет Карлсруе разполага с общо 13 общежития, разположени в различни части на града. Цените в тях варират около 150 – 200 ?, но може да достигнат и до 300 ? в зависимост от разположението на квартирата и обзавеждането. Допреди няколко години много свободни квартири се намираха в съседния град Пфорцхайм, които обаче вече също са препълнени. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk Karlsruhe) на Университет Карлсруе, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката. Частна квартира: Кандидат-студентът трябва сам да намери информация за предоставените квартири посредством: Обяви във вестниците, информационните табла на ВУЗ-овете, централите за търсене на квартири, Интернет, борси за наемане на жилища и агенции за недвижими имоти. Съществуват и големи интернет портали, където студентът може да намери обяви за свободни жилища.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Hohenheim - University of Hohenheim Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Julius-Maximilians-Universität Würzburg - University of Würzburg Вюрцбург Бавария държавно
Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main - Johann Wolfgang Goethe University Франкфурт на Майн Хесен държавно
Hochschule Bochum − Bochum University of Applied Sciences Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Trier - University of Trier Трир Рейнланд Пфалц държавно
Hochschule for Jewish Studies - College of Jewish Studies Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Musikhochschule Lübeck - Lübeck Academy of Music Любек Шлезвиг-Холщайн държавно
International School of Management – ISM Дортмунд Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Kaiserslautern - University of Applied Sciences Kaiserslautern Кайзерслаутен Рейнланд Пфалц държавно
Fachhochschule Worms - University of Applied Sciences Worms Вормс Рейнланд Пфалц държавно

Други университети в Карлсруе

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
SRH Hochschule Heidelberg - University of Applied Sciences Heidelberg Хайделберг Баден-Вюртемберг частно
Hochschule für Musik Freiburg - University of Music Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Universität Ulm - University of Ulm Улм Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Kirchenmusik Heidelberg - University of Lutheran Church Music Heidelberg Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Mannheim Business School Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Evangelische Hochschule Freiburg - Protestant University of Applied Sciences Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule for Jewish Studies - College of Jewish Studies Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Forstwirschaft Rottenburg - Rottenburg University of Applied Forest Sciences Тюбинген Баден-Вюртемберг държавно
Karlshochschule International University Карлсруе Баден-Вюртемберг частно