Universität Mannheim - University of Mannheim

изпрати на приятел           принтирай
Град Манхайм
Област Баден-Вюртемберг
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Schloss Mannheim 68131 Baden-Württemberg
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität Mannheim (University of Mannheim, UMA) се нарежда в списъка на най-добрите и висококачествени университети в Германия. Към настоящия момент във висшето учебно заведение учат около 11 880 студенти от целия свят. Те се обучават от над 1600 души висококвалифициран академичен и административен персонал. University of Mannheim е известен с това, че е най-малкият в топ десет на най-добрите немски университети. Висшето училище е дългогодишен лидер по редица специалности в рамките на Германия в най-различни академични рейтинги и класации.

Процесът на обучение в Университета Манхайм се базира на подчертано интердисциплинарен подход и същевременно има приоритетно международен фокус. Висшето учебно заведение поддържа тесни връзки с над 450 известни университети от целия свят. По този начин и благодарение на активното участие на UMA в разнообразни международни програми за студентски обмен, възпитаниците на висшето училище имат широки перспективи за реализация в множество страни по света, освен Германия.

Universität Mannheim предлага висококачествени бакалавърски и магистърски програми в сфери на академичното знание като: бизнес, икономика, право, обществени науки, хуманитаристика, бизнес информатика, математика и много други. Висшето учебно заведение разполага с богата и модерна материална база и образователна инфраструктура. Университетът Манхайм работи в тясно сътрудничество с множество солидни представители на националния и международен бизнес, благодарение на което студентите имат възможност да срещнат потенциалните си бъдещи работодатели още на академичната скамейка. University of Mannheim полага изключително големи грижи за пълноценното уплътняване на свободното време на учащите се. Под шапката на висшето училище функционират множество разнообразни студентски клубове по интереси, то разполага с редица модерни спортни съоръжения и т.н. Заради комплексните високи качества на своята академична и образователна дейност Университетът Манхайм се радва на традиционно големия интерес от страна на кандидат-студентите от чужбина, като понастоящем около 15 процента от възпитаниците му с чуждестранен произход.

Програма

Един от най-добрите и известни топ германски университети - Universität Mannheim (University of Mannheim, UMA) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество висококачествени бакалавърски и магистърски програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета Манхайм е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Образователният процес в University of Mannheim се провежда в рамките на неговите департаменти и висши университетски училища: по право, по икономика, по обществени науки, по хуманитаристика и по бизнес информатика и математика.
Учебната година в един от най-добрите немски университети - Universität Mannheim (University of Mannheim, UMA) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички сертификати, дипломи и специалности на Университета Манхайм са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Universität Mannheim (University of Mannheim, UMA) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт, благодарение на редица спортни центрове, зали и комплекси, намиращи се на територията на град Манхайм и региона, както и на модерните съоръжения намиращи се в рамките на самия кампус на висшето учебно заведение. Към Университета Манхайм функционира специализиран Спортен център, предлагащ курсове и програми по над 70 различни вида спорт. По официални данни, спортуването е особено популярно сред възпитаниците на висшето училище и седмично в подобни активности са ангажирани около 6000 студенти. University of Mannheim е особено известен със своите постижения в областта на различните лекоатлетически дисциплини и гребането. Администрацията на Университета Манхайм регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Манхайм е град, намиращ се между Франкфурт и Щутгарт, в югозападна Германия, на територията на федералната провинция Баден-Вюртемберг. Той е разположен на устието на Рейн и Некар – две немски големи плавателни реки. Град Лудвигсхафен се намира точно срещу него, от другата страна на рейнския бряг, а мощният университетски център Хайделберг е само на около 20 километра. След Щутгарт, Манхайм е вторият град по големина във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Населението му е около 312 000 души, а площта - 144,96 кв. км.Манхайм е столица на административния регион Рейн-Некар. Градът е основан през 1607 година. Естетиката на градската му архитектура е решена в стила на „северния барок”. Интересен е фактът, че той е бил замислен от основателите си като „идеалният град” и поради изобилието в него на класически, ясни, геометрични форми е наричан „Градът на квадратите”. Манхайм претърпява бурно развитие през 18 век, когато става и резиденция на курфюрстите на Курпфалц. След преместването й през 1778 г., Манхайм, особено през 19 век, започва бързо да се индустриализира и към края на това столетие вече има над 100 000 жители. Поради важното си икономическо и стратегическо значение, градът е почти напълно разрушен по време на Втората световна война, но цялата му инфраструктура е успешно изградена отново в следвоенните години, а историческите му паметници и сгради - реставрирани.Сред основните културно-исторически забележителности и туристически атракции в града се нареждат: Водната кула, Манхаймската художествена галерия, Музеите „Райс-Енгелхорн”, Националният театър, Луизенпарк, Музеят на труда и техниката на Баден Вюртемберг и много други. Много популярен сред туристите е и местният бароков дворец - Schloss Mannheim построен през 18 век на брега на Рейн. Понастоящем просторното му и красиво здание е използвано от един от най-престижните университети в Германия - Майнхаймският. В миналото той е бил със статута на един от най-големите дворци в Европа след Версайския (дължината му е 450 метра, а застроената площ – 6 хектара). Schloss Mannheim е и вторият най-голям бароков комплекс изграждан някога на Стария континент. Едно от най-важните културни събития в града пък е традиционният, ежегоден кинофестивал, привличащ със своето качество и запазена марка хиляди почитатели на киноизкуството от целия свят.Университетът Манхайм се смята за един от най-добрите в Германия по отношение на качеството на обучението в икономическите му специалности. Основният му корпус се намира в Градския замък, а в него традиционно учат в различни програми и множество студенти от цяла Европа и света. Към Манхаймския университет функционира и една от най-активните организации на български младежи учещи в чужбина.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Universität Mannheim (University of Mannheim, UMA) не притежава собствени студентски общежития, които да са разположени в рамките на неговия кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва активна и комплексна информационна и консултантска помощ на учащите се идващи от чужбина, по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване. Основната възможност за възпитаниците на висшето учебно заведение е свързана с настаняване в общежитията, стопанисвани от локалния клон на общонационалната немска академична организация Studentenwerk Mannheim. Тя предлага общо 2500 различни по големина и вид стаи в рамките на 14-те си резиденции разположени на територията на град Манхайм. Студентите на университета имат възможност да се настанят и в още няколко общежития в това населено място от типа на католическото Alfred-Delp-Haus и частните - Curt-Sandig-Haus и Emilie-Hucht-Haus. Друга опция за възпитаниците на Университета Манхайм е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. Доста разпространена практика сред студентите от града е и колективното наемане на апартаменти, в рамките на които учащите се живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения от типа на: баня, хол, кухня, перално, трапезария и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Duisburg-Essen - University of Duisburg-Essen Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
Freie Universität Berlin Берлин Берлин държавно
Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main - Johann Wolfgang Goethe University Франкфурт на Майн Хесен държавно
Hochschule Darmstadt - Darmstadt University of Applied Sciences Дармщад Хесен държавно
Kunsthochschule für Medien Köln - Academy of Media Arts Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Deutsche Sporthochschule Köln - German Sport University Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
internationale filmschule köln - international filmschool cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Münster - Münster University of Applied Sciences Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Rhein Main - RheinMain University of Applied Sciences Висбаден Хесен държавно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в Манхайм

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Mannheim Business School Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Mannheim - Mannheim University of Applied Sciences Манхайм Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe - Karlsruhe University of Arts and Design Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart - State University of Music and Performing Arts Stuttgart Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Konstanz - Konstanz University of Applied Sciences Констанц Баден-Вюртемберг държавно
Pädagogische Hochschule Heidelberg - University of Education Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Universität Freiburg - University of Freiburg Universität Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule for Jewish Studies - College of Jewish Studies Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Heilbronn - Heilbronn University Швабиш-Хал Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Karlsruhe - Karlsruhe University of Applied Sciences Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg - Heidelberg University Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно