Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover

изпрати на приятел           принтирай
Град Хановер
Област Долна Саксония
Държава Германия
ВидЕзик на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Welfengarten 1 Уебсайт http://www.uni-hannover.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Готфрид Вилхелм Лайбниц Университет Хановер, или за по-кракто наричан Университет Хановер, е основан през далечната 1831г. Именуван е на известният математик и философ Лайбниц, който умира през 17 век и бива погребан в Хановер.

Със своите над 20 000 студенти университетът се нарежда на второ място след университета в град Гьотинген по големина в провинция Долна Саксония. Около 15% от всички студенти са чужденци. Преподавателският персонал се състои от около 3670 души, като 215 от тях са професори. Университетът е разделен на девет факултета, повечето от които са с изцяло инженерна насоченост. Предлаганите учебни специалности са над 75. Университетът е един от най-добрите технически висши учебни заведения в Германия и е член на организацията на техническите университети в Германия TU9.

Програма

При някои от бакалавърските специалности, при които студентът получава допълнителна квалификация, абсолвентът получава право да преподава по съответната специалност в начални, средни училища и в професионални гимназии. Някои от магистърските специалности се изучават на английски език, поради които студентът трябва да представи и сертификат, удостоверяващ владеенето на английски език. Сертификатът трябва да бъде признат от университет Хановер.

Стипендии за чужденци в Германия не се отпускат от университетите. Има обаче редица организации, отпускащи финансова помощ на талантливи студенти. Помощта може да бъде както за определен период от време, така и по време на цялото следване на студента. За получаване на стипендия е важен не само успехът, но и личностните качества на потенциалния стипендиант, както и алтернативната му жизнена позиция. Такива организации са DAAD, Erasmus, Фондация “Александър фон Хумболт”, Съюз “Макс Планк”, Фондация “Фолксваген”, Немски научно-изследователски институт, различни политически партии, фондация “Конрад Аденауер” и други.

Граждани на страните от Европейският съюз и Европейското икономическо пространство, желаещи да следват в немски ВУЗ, не се нуждаят от виза за Германия. Студенти, които са граждани на ЕС, вместо виза получават документ, даващ им право на престой в Германия, както и на работа – 90 пълни работни дни или 180 полудни в годината. За влизане в страната студентите от ЕС се нуждаят само от международен паспорт или лична карта.

В Германия всички студенти, както немските, така и чуждестранните, получават полица за задължителна медицинска осигуровка и плащат около 60 ? на месец в зависимост от цената, която е определена в дадената провинция. Благодарение на тази полица учащите се могат да посещават лекари и при необходимост да се лекуват в стационарни условия, както и да получават безплатни лекарства. При записването студентът трябва да представи копие от полицата за медицинска осигуровка. За студенти над 30 годинша възраст здравната осигуровка е по-скъпо, но не е е задължителна.

Месечната издръжка на един студент в Университет Хановер възлиза на около 500 - 700 ? на месец.
Учебната година стартира с т.нар. Въвеждаща седмица, която се състои през началото на месец Октомври за съответния зимен семестър иначалото на месец Април за съответния летен семестър. Приемът се осъществява през Октомври (зимен семестър) и Април (летен семестър). Продължителността на обучението за бакалавър е 3 години, а за магистър е 2 години. Учебната година и за двете програми е разделена на летен и зимен семестър. За някои дисциплини обаче продължителността на обучението може да бъде различна – от 4 години и повече в зависимост от това колко практически семестъра има в програмата на съответната дисциплина.

Европейската система за трансфер на кредити (ECTS) е създадена с цел да създаде общи изисквания, които да гарантират признаването на посещаваните от студентите курсове в други университети.

Според ECTS всички кредити се присъждат на принципа: 60 кредита се равняват на една академична година. Обикновено за един семестър се присъждат 30 кредита. За целия тригодишен курс на обучение студентите трябва да получат 180 кредита от посещение на лекции, участие в семинари и практически занятия, самостоятелна работа (библиотека, у дома и др.) и изпити.

Спорт

Спортният център на университета предлага над 80 различни вида спорт на своите студенти. Всички спортни курсове са напълно безплатни за студентите и преподавателине в университета. През лятната ваканция спортният център предлага също разнообразни курсове и програми, ориентирани най-вече в сферата на туризма.

Град

Хановер е столицата на провинция Долна Саксония. Със своето население от над 520 000 жители градът е и най-големият в провинцията. Хановер е много голям железопътен възел, тъй като през него минават едни от най-големите железопътни маршрути в Европа. Освен с това градът е и най-големият панаирен град в Германия – всяка година, около началото на Април, в него се провежда традиционният Хановерси панаир на техниката и науката, посещаван всяка година от над 1,8 милиона души.

Множество известни предприятия и концерни имат свои представителства в Хановер – производителят на автомобилни гуми Continental AG, Johnson Controls, Volkswagen и други.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Селскостопанска архитектура и екологичнопланиране 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Геодезия и Геоинформатика 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Информатика 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Нанотехнологии 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Електротехника и информационна техника 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Селскостопанска архитектура 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Геодезия и Геоинформатика 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Информатика 1 2  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Системен дизайн 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Електротехника и информационна техника 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Стопанско право 1 1  Октомври 500 € ( на семестър )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 55.00 €
  Семестриален билет - 130.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 85.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 лв.
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 55.00 €
  Семестриален билет - 130.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 85.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие

Описание

Университет Хановер разполага с 14 собствени общежития. Всички стаи в тях са напълно обзаведени. Месечният наем за стая възлиза между 145 и 215 евро. Стандартната стая е с големинаоколо 16 кв. м, но се предлагат и по-големи стаи, които излизат максимум около 300 евро. Студентската организация към университет Хановер предлага и стаи в частни квартири. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Neubrandenburg - University of Applied Sciences Neubrandenburg Нойбранденбург Мекленбург Предна Померания държавно
Universität Trier - University of Trier Трир Рейнланд Пфалц държавно
Hochschule für angewandte Wissenschaften München - Munich University of Applied Sciences Мюнхен Бавария държавно
EBC Hochschule - EBC University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Leuphana Universität Lüneburg - Leuphana University of Lüneburg Люнебург Долна Саксония държавно
Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover Хановер Долна Саксония държавно
Akkon-Hochschule für Humanwissenschaften gemeinnützig - Akkon College of Human Sciences Берлин Берлин частно
Technische Universität Berlin Берлин Берлин държавно
HAWK Hochschule Hildesheim/Holzminden/Göttingen - HAWK University of Applied Sciences and Arts Гьотинген Долна Саксония държавно
Universität Konstanz - University of Konstanz Констанц Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Хановер

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover Хановер Долна Саксония държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Braunschweig Брауншвайг Долна Саксония държавно
GISMA Business School Хановер Долна Саксония частно
Leuphana Universität Lüneburg - Leuphana University of Lüneburg Люнебург Долна Саксония държавно
Universität Osnabrück - University of Osnabrück Оснабрюк Долна Саксония държавно
Braunschweig University of Art - Hochschule für Bildende Künste Braunschweig Брауншвайг Долна Саксония държавно
HAWK Hochschule Hildesheim/Holzminden/Göttingen - HAWK University of Applied Sciences and Arts Гьотинген Долна Саксония държавно
Hochschule Hannover - University of Applied Sciences and Art Hannover Хановер Долна Саксония държавно
Ostfalia - Fachhochschule Braunschweig/Wolfenbüttel - University of Applied Sciences at Braunschweig/Wolfenbüttel Брауншвайг Долна Саксония държавно
Jade Hochschule - Jade University Олденбург Долна Саксония държавно
Tierärztliche Hochschule Hannover - University of Veterinary Medicine Hanover Хановер Долна Саксония държавно