Universität des Saarlandes - Saarland University

изпрати на приятел           принтирай
Град Саарбрюкен
Област Саарланд
Държава Германия
Вид Научноизследователски университет
Език на обучение Английски език, Френски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Campus Saarbrucken 66123 Saarland Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität des Saarlandes (Saarland University) се нарежда сред най-модерните научноизследователски университети в Германия. Основният му учебен корпус се намира на територията на град Саарбрюкен, столица на федерална провинция Саарланд, а другият му корпус е в Хомбург. Висшето учебно заведение е известно със своите академични и научни постижения в области като компютърни науки, лингвистика и науки за материалите (намира се в челото на националните класации отнасящи се до въпросните образователни сектори). През 2007 г. Университетът Саарланд е обявен и за един от най-добрите компютърни центрове в цяла Германия.

Понастоящем във висшето учебно заведение учат повече от 18 100 студенти от целия свят (около 16 процента от възпитаниците му са чужденци). Те се обучават от над две хиляди специалисти (вкл. 290 професори) – висококвалифициран академичен и административен персонал. Повечето преподаватели в Saarland University са немци и французи, като това придава особено характерен билингвистичен колорит на процеса на обучение в този ВУЗ, задавайки му и един подчертано интернационален фокус. В тази връзка висшето учебно заведение е обявено още през 1950 г. за „европейски университет” (самото то е основано през 1948 г.). Общо девет от преподавалите през годините в Universität des Saarlandes известни германски учени са носители на най-престижната национална немска награда – Призът Готфрид Вилхелм Лайбниц.

Висшето училище е известно с научноизследователската си дейност по направления като компютърни науки, медицина, нанотехнологии, европейски отношения, право, политология и много други. Към университета функционират редица престижни германски научни институти, като в тях възпитаниците му получават множество разнообразни възможности за стажове, професионална практика и реализация. Те са финансирани от различни немски фондации и организации, както и от солидни представители на регионалния и национален бизнес. Последното предоставя възможност на студентите да срещнат потенциалните си бъдещи работодатели още на университетската скамейка.

Освен висококачествени класически програми по бизнес администрация, икономика, право, медицина и т.н., Университетът Саарланд предлага и редица нови за Германия специалности. Процесът на обучение по тях залага на един подчертано интердисциплинарен подход и е приоритетно ориентиран към пълноценната бъдеща професионална реализация на неговите възпитаници. Някои от най-интересните нови курсове във висшето учебно заведение са: Биология с профил биология на човека и молекулярна биология, биоинформатика и биология, и изчислителни системи, инженерство и мехатроника, микро- и наноструктурни материали, компютърни и комуникационни технологии, културни изследвания с профил история, френска културология и интеркултурни комуникации и т.н. Universität des Saarlandes разполага и с богата на растителни видове ботаническа градина. Към същия функционират и спортно училище, както и център за възстановяване, отдих и пълноценно прекарване на свободното време. Благодарение на високите комплексни качества на своята академична, образователна и научноизследователска дейност, Университетът Саарланд е доста популярен в Европа и се радва на едно истинско интернационално признание, за което особено спомага и международният фокус на неговия образователен процес.

Програма

Един от най-качествените и модерни научноизследователски немски университети - Universität des Saarlandes (Saarland University) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета Саарланд е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Процесът на обучение във висшето училище се провежда в рамките на неговите факултети: по право и икономика, по медицина, теоретична медицина и бионауки (Хомбург), в трите му хуманитарни факултета и в трите му такива по естествени науки и технологии.
Учебната година в един от най-модерните и популярни в чужбина немски университети - Universität des Saarlandes (Saarland University) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички сертификати, дипломи и специалности на Университета Саарланд са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Universität des Saarlandes (Saarland University) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с множество разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става с помощта на модерните съоръжения на специализираното спортно училище намиращо се в непосредствена близост до кампуса на висшето учебно заведение, както и на редица зали, центрове и комплекси, разположени на територията на градовете Саарбрюкен и Хомбург, с които ръководството на висшето учебно заведение си сътрудничи. Администрацията на Университета Саарланд регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Саарбрюкен е град, намиращ се в западната част на Германия, столица на федералната провинция Саарланд. Населението му е около 175 500 души, а площта - 167,07 кв. км. Градът има дълга и богата културна и обществена история, като за съществуването си (основан е през 10 век) нерядко преминава от немски във френски ръце. Понастоящем той е крупен индустриален център на въгледобивната промишленост. В Саарбрюкен отлично развити стопански отрасли са и металургията, оптико-механиката, керамиката, производството на бира, машиностроенето и т.н.Сред основните културно-исторически забележителности и туристически атракции в града се нареждат: Готическата катедрала „Свети Арнуал”, Мостът над река Саар, изграден през 1546 година, Замъкът Саарбрюкен от 18 век, Старият град (Пазарът „Свети Йохан”) и много други. За уникалната атмосфера на това населено място спомага и фактът, че той дълги години е бил част от територията на съседна Франция, което и до ден днешен се усеща в езика, архитектурата и излъчването на града.Саарбрюкен има отлично развита транспортна инфраструктура, която го свързва с всички по-големи околни градове не само в Германия. В него функционира и местното летище Саарбрюкен-Енсхайм (SCN). Саарбрюкен има и статута на университетски град, заради престижния локален университет - Universität des Saarlandes, в рамките на чийто висококачествени програми се обучават студенти от цяла Европа и света. Това населено място има и уникално местоположение, намирайки в близост до редица градове във Франция и Люксембург (Метц, Нанси, Люксембург и т.н.) Френско-немската граница, например, може да бъде прекосена с помощта на градски транспорт, минаващ през самия Саарбрюкен – така той се свързва с град Саргемин (във Франция). За превръщането на това населено място в истински международен културен център спомага и ежегодното провеждане в него на един от най-престижните европейски фестивали за младо и независимо кино. С местния университет пък са свързани редица академични, научноизследователски и образователни институции в града като два института „Макс Планк” (по информатика и софтуерни системи), Fraunhofer Institute за научни изследвания, Германския изследователски център за създаване на изкуствен интелект, Центърът по биоинформатика, Европейският институт, Градската учебна ботаническа градина - Botanischer Garten der Universität des Saarlandes, Институтът на европейското общество за наука и технологии „Korea” и др.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Universität des Saarlandes (Saarland University) не притежава собствени студентски общежития, които да се намират на територията на неговите кампуси, администрацията на висшето учебно заведение осигурява удобно и функционално битово устройване на учащите се идващи от чужбина в резиденциите стопанисвани от регионалните клонове на германската академична организация Studentenwerk (Saarland Student Services) в градовете Саарбрюкен и Хомбург. Друга опция за възпитаниците на Университета Саарланд е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. Особено разпространена практика сред студентите на висшето учебно заведение е и колективното наемане на апартаменти, в рамките на които те живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват и общи помещения от типа на: баня, хол, кухня, перално, трапезария и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Deutsche Sporthochschule Köln - German Sport University Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Kaiserslautern - University of Applied Sciences Kaiserslautern Кайзерслаутен Рейнланд Пфалц държавно
Musikhochschule Lübeck - Lübeck Academy of Music Любек Шлезвиг-Холщайн държавно
Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg - Heidelberg University Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
DEKRA Hochschule Berlin - DEKRA University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Private Fachhochschule Göttingen - Private University of Applied Sciences, Göttingen Гьотинген Долна Саксония частно
Johannes Gutenberg-Universität Mainz - Johannes Gutenberg University of Mainz Майнц Рейнланд Пфалц държавно
Pädagogische Hochschule Karlsruhe - University of Education Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Universität Konstanz - University of Konstanz Констанц Баден-Вюртемберг държавно
Braunschweig University of Art - Hochschule für Bildende Künste Braunschweig Брауншвайг Долна Саксония държавно

Други университети в Саарбрюкен

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes - University of Applied Sciences of Saarlandes Саарбрюкен Саарланд държавно
Universität des Saarlandes - Saarland University Саарбрюкен Саарланд държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes - University of Applied Sciences of Saarlandes Саарбрюкен Саарланд държавно
Universität des Saarlandes - Saarland University Саарбрюкен Саарланд държавно