Hochschule Bochum − Bochum University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Бохум
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Френски език, Италиански език , Испански език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Lennershofstrasse 140 Bochum 44801 Nordrhein-Westfalen
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hochschule Bochum (Bochum University of Applied Sciences, BO) е вторият по големина университет, намиращ се в немския град Бохум. Понастоящем в него се обучават около 4600 студенти от Германия и всички краища на света. Това е солидно висше учебно заведение, бивша политехника, в рамките на което образователният процес е приоритетно ориентиран към практиката и към подпомагането на бъдещата професионална реализация на студентите. Университетът за приложни науки Бохум предлага отлични бакалавърски и магистърски специализации на кандидат-студентите от целия свят в области като: архитектура, строително инженерство, електрическо инженерство, компютърни науки, механично инженерство и мехатроника, икономика, бизнес администрация, индустриално инженерство и т.н.

Hochschule Bochum е основан през 1972 година и постепенно през годините трупа престиж и си създава солидния имидж на едно от най-добрите висши учебни заведения, функциониращи на територията на германската област Рур. Основният акцент в предлаганото от него, отлично по качества обучение, е поставен върху приложните науки, бизнеса и технологиите. Образователният процес в рамките на BO се провежда в тясно сътрудничество с различни компании и фирми от Рурската област, което носи големи възможности, по отношение на бъдещата кариерна реализация на неговите випускници. Голяма част от лекторите и преподавателите в Bochum University of Applied Sciences са действащи специалисти и професионалисти с реална тежест в света на немския бизнес и инженерство, което е от голяма практическа полза за студентите. Висшето учебно заведение също така реализира ежегодно множество конкретни програми и проекти, които са спонсорирани от различни локални и национални компании, в рамките на екипи със силно студентско участие. На базата на резултатите от тях, възпитаниците на BO нерядко изготвят голям обем от своите курсови и дипломни работи. Висшето училище от град Бохум работи съвместно с такива престижни регионални и национални компании от ранга на: Klaus Steilmann, Adam Opel AG, Siemens AG, VEBA Immobilien, Deutsche Bank AG, HDI, Stadtparfümerie Pieper и Johann Phillipps.

Hochschule Bochum развива и широкомащабна международна дейност, което носи множество допълнителни възможности пред неговите студенти за реализация в чужбина. Висшето учебно заведение е активен член и на интернационалната академична бизнес организация наречена Network of International Business Schools. BO е сключило редица двустранни споразумения с много престижни ВУЗ-ове от редица страни по света за студентски и преподавателски обмен. По смисъла на голям брой от тях, възпитаниците му имат възможност да отидат на стаж или практика в чуждестранен университет или да прекарат най-малко един семестър на специализация в него. Такива партньорски висши учебни заведения на Bochum University of Applied Sciences са: Universite Blaise Pascal (Clermont-Ferrand II), университетите в Ница, Тур и Поатие, както и ESC Rennes School of Business, и Ecole d Architecture de Nantes (Франция), Coventry University, Manchester Metropolitan University, Sheffield Hallam University, South Bank University (London) и Staffordshire University (Великобритания), Pfeiffer University, Virginia Polytechnic Institute and State University (Blacksburg) и Grand Canyon University (Phoenix, Arizona) от САЩ, National University of Ireland, Galway, Università degli Studi della Calabria, Hogeschool Midden-Brabant, Olsztyn University of Agriculture and Technology, Academy of Economic Studies in Bucharest, Ngee Ann Polytechnic and the Nanyang Technological University (NTU) от Сингапур и три испански университета – във Виго, Сантандер и Мадрид. Бакалъврските и магистърските програми на Hochschule Bochum имат подчертано международен фокус, заради големия интерес на кандидат-студентите от всички континенти към неговите модерни и качествени курсове и специализации.

Програма

Второто по големина държавно висше учебно заведение от град Бохум - Hochschule Bochum (Bochum University of Applied Sciences, BO) предлага отлични бакалавърски и магистърски специализации на кандидат-студентите от целия свят. Всички програми, дипломи и сертификати на Бохумския университет за приложни науки са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове във висшето училище е 3-4 години, а на магистратурите – 1-2 г.

Образователният процес в Bochum University of Applied Sciences се осъществява в рамките на неговите шест департамента – по архитектура, по гражданско инженерство, топография и геоложки компютърни науки, по мехатроника и механично инженерство, по електрическо инженерство и компютърни науки и по бизнес и мениджмънт. В тях на чуждестранните кандидат-студенти се предлагат висококачествени специализации (за бакалаври и магистри) от типа на популярната програма International Business and Management за придобиване на академичната степен Bachelor of Arts (BA). Тя се преподава на четири езика (в добавка към немския, който е основен за този курс) – английски, френски, испански и италиански. В нейните рамки студентите прекарват първите две години от обучението си в самия Университет за приложни науки Бохум, а през третата отиват на специализация в някое от партньорските висши учебни заведения на Hochschule Bochum.

Възпитаниците на Bochum University of Applied Sciences имат възможност да специализират (както и да карат там своите образователни стажове и практики) и в редица регионални и общонационални германски научноизследователски институти. От голямо значение за бъдещата академична, научна и професионална реализация на студентите на университета е и фактът, че висшето училище реализира множество програми и проекти в разнообразни сфери, които са спонсорирани от престижни представители на локалния бизнес от областта Рур.
Учебната година в Hochschule Bochum (Bochum University of Applied Sciences, BO) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните специализации в Бохумския университет за приложни науки, неговите възпитаници имат възможност да се включат и в допълнителни курсове за повишаване на техните обществени, академични, лингвистични, образователни и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички програми, дипломи и сертификати на Bochum University of Applied Sciences са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Hochschule Bochum (Bochum University of Applied Sciences, BO) имат възможност активно или просто за разтоварване и удоволствие да упражняват най-разнообразна по вид спортна и физическа дейност. Това става най-често с помощта на модерните съоръжения разположени на територията на кампусите на останалите големи висши учебни заведения от град Бохум и региона, както и в рамките на различни зали, центрове и комплекси, намиращи се в това населено място. За ползването на техните услуги възпитаниците на Bochum University of Applied Sciences закупуват специална студентска карта на символична цена. Администрацията на Бохумския университет за приложни науки често организира и разнообразни екскурзии до различни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Бохум е немски град, намиращ се в провинцията Северен Рейн-Вестфалия и има население от над 376 319 души при обща площ от 145,40 кв. км. Самото населено място е разположено между реките Рур и Емшер. Най-високата му точка е улица Кемнадер (196 м), а най-ниската — Блуменкамп (43 м надморска височина). В южната част на града има и множество красиви гори, а климатът в него като цяло е умерен. Градовете Дортмунд, Есен, Дюселдорф, Витен, Хатинген и Херне се намират близо до Бохум и транспортните връзки с тях са редовни, бързи и удобни.В това населено място има и един доста известен немски музей – този на въгледобива. Общо Бохум разполага с над 20 театри, 12 музея и 10 кина. Градът е и родно място на известния диджей Андре Танебергер. В Бохум има осем именити и престижни висши училища. Най-голямото от тях е Рурският университет. Със своите над 30 000 студенти той е един от най-големите в цяла Германия.Бохум е един от четирите основни центъра на Рурския район. Той се явява и сърцето на региона Среден Рур, заедно с градовете Витен, Хатинген и Херне. Други по-известни негови забележителности са мюзикълът „Звезден експрес”, Бохумската камбана, Катедралата „Свети Петър и Павел” и Геоложкият парк. Интересен е и историческият факт, че градът е почти изцяло разрушен по времето на Втората световна война, но успява бързо да се възстанови и сега е сред най-развитите в Германия. За това спомага и основаването на Рурския университет през 1965 година. Територията на Бохум е разделена на шест самоуправляващи се общински района – Mitte, Wattenscheid, Nord, Ost, Süd и Südwest. В града действа и много интересна система на бърз, подземен, трамваен транспорт, наподобяваща метро, която се нарича Stadtbahn Bochum. Тя обхваща и близките градове Гайлзенкирхен, Херне, Витен и Хатинген.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване


Описание

Hochschule Bochum (Bochum University of Applied Sciences, BO) оказва помощ на чуждестранните си студенти, относно тяхното удобно и функционално битово устройване чрез организацията Studentenwerk и други подобни академични институции. Най-често става дума за настаняване в студентски общежития и резиденции, както и в частни квартири, хостели и в колективно наети апартаменти. В рамките на последните възпитаниците на Бохумския университет за приложни науки се настаняват в индивидуални стаи, с ползване на общи помещения от типа на хол, баня, кухня, трапезария и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Dresden – University of Applied Sciences Дрезден Саксония частно
Evangelische Hochschule für Kirchenmusik Halle - Protestant College of Church Music Хале Саксония-Анхалт частно
Beuth Hochschule für Technik Berlin – Beuth University of Applied Sciences BHT Берлин Берлин държавно
Universität Bremen - University of Bremen Бремен Бремен държавно
Musikhochschule Lübeck - Lübeck Academy of Music Любек Шлезвиг-Холщайн държавно
Hochschule für Forstwirschaft Rottenburg - Rottenburg University of Applied Forest Sciences Тюбинген Баден-Вюртемберг държавно
SRH Fachhochschule für Gesundheit Gera - SRH University of Applied Health Sciences, Gera Гера Тюрингия частно
Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch Berlin Берлин Берлин държавно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно
Katholische Hochschule für Sozialwesen Berlin - Catholic University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно

Други университети в Бохум

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Bochum − Bochum University of Applied Sciences Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно
Ruhr-Universität Bochum - Ruhr University Bochum Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
International School of Management – ISM Дортмунд Северен Рейн Вестфалия частно
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно
Rheinische Fachhochschule Cologne - Köln University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия частно
Westfälische Wilhelms-Universität Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
FOM Hochschule für Oekonomie & Management University of Applied Sciences Есен Северен Рейн Вестфалия частно
Universität Paderborn - University of Paderborn Падерборн Северен Рейн Вестфалия държавно
Kunstakademie Münster - Academy of Fine Arts Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Rhein-Waal - Rhine-Waal University of Applied Sciences Клеве Северен Рейн Вестфалия държавно
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf - Heinrich Heine University Düsseldorf Дюселдорф Северен Рейн Вестфалия държавно