Universität Paderborn - University of Paderborn

изпрати на приятел           принтирай
Град Падерборн
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Warburger Strasse 100 Paderborn 33098 Nordrhein-Westfalen Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität Paderborn (University of Paderborn) влиза в числото на най-висококачествените и популярни университети в Германия. Централният му учебен корпус се намира в град Падерборн, на територията на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Понастоящем в него се обучават около 17 500 студенти от цяла Германия, Европа и света. Висшето учебно заведение предлага над 105 разнообразни програми, курсове и специалности в сфери на академичното знание от рода на: теология, изкуства, музика, езици, филологии, бизнес администрация, икономика, мениджмънт, финанси, счетоводство, право, човешки ресурси, физика, химия, спорт, здравеопазване, математика, различни видове инженерство, информационни технологии, компютърни науки и много други.

Университетът Падерборн е основан през 1972 г. и благодарение на комплексните качества на своята академична дейност постепенно добива статута на един от най-добрите немски университети в рамките на различни рейтинги и класации. Висшето учебно заведение от десетилетия насам традиционно се води за едно от най-добрите в Германия в области като компютърни науки, бизнес мениджмънт, английски език и др.

Библиотеката на University of Paderborn се нарежда сред най-добрите по рода си в цяла Германия. Същата разполага и с особено богат каталог от електронни издания. Висшето училище и понастоящем непрекъснато разширява периметъра на своята академична дейност, като добавя към основния си голям корпус от разнообразни курсове, все по-нови и модерни програми (например, магистратурата по сравнително литературознание във факултета по културни науки, която се ползва с отлична репутация сред студентите и специалистите). В класацията на Centre for Higher Education Development (CHE) също така специализацията на Университета Падерборн по компютърни науки влиза в топ три на този вид програми за цяла Германия. Висшето учебно заведение развива и широкомащабна, и многопрофилна научноизследователска дейност. Традиционно силни направления в рамките на последната са електрическото инженерство, системното инженерство и компютърните науки. Научноизследователската дейност на Universität Paderborn е мощно финансирана и от влиятелни организации от типа на German Research Council (DFG). Възпитаниците на Университета Падерборн имат отлични възможности и за реализация в чужбина, благодарение на голямата международна активност на висшето учебно заведение.

Програма

Един от най-добрите и качествени немски университети – Universität Paderborn (University of Paderborn) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета Падерборн е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Образователният процес в University of Paderborn се провежда в рамките на неговите факултети: по изкуства и хуманитаристика, по бизнес администрация и икономика, по науки, по механично инженерство, по компютърни науки, електрическо инженерство и математика.
Учебната година в един от най-висококачествените университети в Германия – Universität Paderborn (University of Paderborn) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички сертификати, дипломи и специалности на Университета Падерборн са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Universität Paderborn (University of Paderborn) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с множество разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт, благодарение на редица центрове, зали и комплекси, разположени на територията на град Падерборн и региона, както и на модерните спортни съоръжения, които са собственост на самото висше учебно заведение. Университетът Падерборн дава възможност на студентите си да се занимават с разнообразни спортове и активности от рода на конна езда, водни спортове, парашутизъм и много други. Администрацията на University of Paderborn регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Падерборн се води за „най-малкият голям немски град”. Той се намира в североизточната част на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия и до началото на 19 век е столица на влиятелно германско княжество. Падерборн има около 143 000 души население. През 1975 година към него се присъединяват няколко по-малки населени места и той започва бързо да се развива и разширява регионалното си влияние, вече в качеството си на истински модерен град. Неговата транспортна инфраструктура е също отлично развита. Падерборн се намира на магистралата А33 и на жп линията Хам – Касел, като същевременно на 15 километра от него има летище за вътрешни и международни полети (включително до и от България), което е на 20 минути път с автобус.Градът е също така важен германски индустриален и промишлен център. В него имат седалища компании като Бентлер, произвеждаща стомана и автомобили, Клаас (за селскостопански машини), Фуджицо Сименс Компютърс, Сименс бизнес сервисес и много други. Сред най-известните забележителности и туристически атракции в Падерборн се нареждат Градската катедрала (изобразена и на герба му) и прочутият замък Нойхауз.Това красиво населено място е и един от най-процъфтяващите и развиващи се съвременни университетски градове в Германия, където има множество престижни висши учебни заведения, в които се обучават студенти от целия свят. По-известните от тях са - най-старото висше училище на Вестфалия - Университетът Падерборн, Католическият институт „Йохан-Адам-Мьолер”, Центърът за информационни технологии (към което функционират и училища за приложна информатика), Теологическият факултет и т.н. Градът е известен и с един любопитен рекорд с купонджийско-академичен привкус - през 2001 година там се състоява най-голямото университетско парти в Германия с около 20 000 посетители, което дори е било излъчвано на живо по MTV.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Universität Paderborn (University of Paderborn) предлага на студентите от чужбина удобно настаняване в общежитията на локалния клон на националната академична организация Studentenwerk. Въпросните резиденции са две на брой и се намират на територията на кампуса на висшето учебно заведение. Студентите имат възможност да кандидатстват за два вида настаняване в техните рамки – в едностайни апартаменти или в такива, в които живеят в индивидуални стаи, като използват отделно от тях общи баня и кухня (апартаменти за 2-4 човека). Друга опция за учащите се в Университета Падерборн е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. В град Падерборн обикновено се предлагат необзаведени апартаменти, но при по-продължително търсене може да се намерят и мебелирани. Цените на частните квартири във въпросното населено място обикновено са от порядъка на 200-300 евро на месец, като в наема са включени сметки от типа на вода, електричество, отопление, газ и т.н. Доста разпространена практика сред възпитаниците на висшето учебно заведение е и колективното наемане на апартамент, в рамките на който те живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват и общи помещения като: баня, хол, кухня, трапезария, перално и др.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Westfälische Wilhelms-Universität Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Anhalt - Anhalt University of Applied Sciences Кьотен Саксония-Анхалт държавно
Macromedia Hochschule für Medien und Kommunikation - Macromedia University for Media and Communication Берлин Берлин частно
Hochschule für Musik und Theater Rostock - Rostock University of Music and Theatre Рощок Мекленбург Предна Померания държавно
Universität Osnabrück - University of Osnabrück Оснабрюк Долна Саксония държавно
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf - Heinrich Heine University Düsseldorf Дюселдорф Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Bielefeld Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
Evangelische Hochschule Berlin - Protestant University of Applied Sciences in Berlin Берлин Берлин частно
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg - Martin Luther University of Halle-Wittenberg Хале Саксония-Анхалт държавно
Hochschule für Technik Stuttgart - Stuttgart University of Applied Sciences Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Падерборн

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Paderborn - University of Paderborn Падерборн Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universitat Witten/Herdecke - Witten/Herdecke University Витен Северен Рейн Вестфалия частно
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
BiTS - Business and Information Technology Изерлон Северен Рейн Вестфалия частно
Universität zu Köln - University of Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Kunsthochschule für Medien Köln - Academy of Media Arts Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Rheinische Fachhochschule Cologne - Köln University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия частно
Hochschule Rhein-Waal - Rhine-Waal University of Applied Sciences Клеве Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Siegen - University of Siegen Зиген Северен Рейн Вестфалия държавно
Philosophisch-Theologische Hochschule Münster - Philosophico-theological University Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно