Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig - University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy"

изпрати на приятел           принтирай
Град Лайпциг
Област Саксония
Държава Германия
Вид Колеж за изкуство, музика и кино
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Grassistrasse 8 Leipzig 04107 Sachsen
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig (University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy") е първото създадено музикално училище в Германия (1843 г.). В наши дни в него се обучават около 900 студенти от над 45 държави в света. Висшето учебно заведение предлага на кандидат-студентите от всички континенти отлични по качество бакалавърски и магистърски програми в области на академичното знание като: артистично и педагогическо образование свързано с всички оркестрови инструменти, театрално майсторство и т.н.

Възпитаниците на Университета за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” през цялата година имат големи възможности за артистична изява и съответно да развиват пълноценно и професионално своите музикални и драматични способности пред многобройна публика. За тази цел висшето музикално училище организира ежегодно повече от 470 различни концерти, театрални постановки и множество други подобни артистични прояви от всякакъв тип. Университетът има и свой собствен оркестър, като съществува устойчива традиция за неговите изпълнения да бъдат канени световноизвестни диригенти (например, имена от ранга на Курт Масур, Херберт Блумщед и Фабио Луиси). Висшето учебно заведение носи името на прочутия композитор Феликс Менделсон Бартолди, който лично го е основал в средата на 19 век (първоначално под формата на първата немска национална Музикална консерватория). Към Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig традиционно успешно функционира и известният лайпцигски Институт за църковна музика (основан през 1919 г. от Карл Щраубе). През 1992 г. към университета се присъединява и най-старото висше театрално училище в Германия – Лайпцигското драматично училище „Ханс Ото”.

Още от началото на своето съществуване основният акцент в академичната и образователна дейност на висшето учебно заведение пада върху тясната връзка между теорията, обучението и практиката, като по този начин студентите му се подготвят възможно най-пълноценно за бъдещата им професионална и кариерна реализация в Германия и навсякъде по света. В този контекст Университетът за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” активно си сътрудничи с едни от водещите немски оркестри, театри, оперни театри и т.н. от ранга на: Gewandhaus, Лайпцигската опера, Städtische Theater Chemnitz, Staatsschauspiel Dresden, Neues Theater Halle, Schauspiel Leipzig, Deutsches Nationaltheater in Weimar и много други. От друга страна, висшето учебно заведение представлява едно от най-разпознаваемите и престижни запазени марки в сферата на висшето обучение по изкуства в Германия и като такова участва в редица официални инициативи, като например, става лице на общонационалната кампания „Германия – земя на идеи” организирана от Германската индустриална и търговска камара.

Програма

Един от най-старите и прочути немски университети за изкуства - Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig (University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy") предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света висококачествени бакалавърски и магистърски програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Процесът на обучение в University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy" се реализира в рамките на неговите няколко факултета. В първият от тях се провеждат програмите по: духови и ударни инструменти, по диригентство и корепетиторство, по оперно пеене и по струнни инструменти и лира. Във втория – по предкласика, по пиано, по музикална композиция и музикална текстура, по музикология, музикална педагогика и езици, и по училищна музикална педагогика. Под шапката на същия факултет на висшето учебно заведение функционира и Институтът за църковна музика. И в третият факултет на Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig се провеждат курсовете по: драматургия, по джаз, поп музика и мюзикъл, и по актьорско майсторство.
Учебната година в един от най-старите и висококачествени немски музикални университети - Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig (University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy") се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички сертификати, дипломи и специалности на Университета за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig (University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy") в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт, благодарение на редица спортни центрове, зали и комплекси, намиращи се на територията на град Лайпциг и региона. Администрацията на Университета за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна и артистична цел, до най-разнообразни градове, и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Лайпциг е най-големият град в рамките на федерална провинция Саксония. Населението му е около 516 000 души, а територията - 297,60 кв. км. Градът е мощен и традиционен немски културен, академичен, панаирен и фестивален център. Той е и столица на книгопечатането в Германия, като на негова територия развиват дейност около 40 полиграфически комбината. „Градът на панаирите”, както го наричат, е световноизвестен най-вече с две от най-големите си атрактивни събития през годината – Лайпцигският международен панаир (запазена марка в световен мащаб) и най-големият фестивал за готик музика в Европа - Wave-Gotik-Treffen, продължаващ четири дни и обикновено провеждащ се в началото на лятото.Сред най-известните туристически забележителности в Лайпциг е готическата катедрала от 14 век „Свети Тома” (Thomaskirche), към която и до ден днешен функционира популярният в целия свят хор на момчетата Thomanerchor, който в миналото е бил ръководен дори лично от Йохан Себастиан Бах. На малкия площад пред тази църква се намира и паметникът на великия композитор, а в близост до него и посветен на живота и творчеството му музей. Сред останалите забележителности в града са сградата на Лайпцигската филхармония Gewandhaus, Старото кметство (построено в ренесансов стил през 16 век, което понастоящем е музей), Старата борса (изградена в бароков стил), зданието на Новата община, катедралата „Свети Николай” (Nikolaikirche – най-голямата и най-древна лайпцигска църква), сградата на Върховния съд (Reichsgericht, построена в края на 19 век), паметникът на Битката на народите – един от символите на града, а също така и най-големият паметник в Европа, Градският търговски дом (Städtisches Kaufhaus), Музеят „Zum arabischen Coffe Baum”, Лайпцигският зоопарк, разполагащ с най-големия в Европа аквариум и най-обширната в света сбирка на примати и много други.Лайпцигският университет е второто по старшинство висше учебно заведение в Германия след Хайделберг. Този статут трайно се е закрепил към него, въпреки че университетите в Кьолн, Ерфрут и Вюрцбург са основани формално преди неговото създаване. Основаването му през 1409 година е довело до развитието на юриспруденцията и издателското дело в цяла Германия. Понастоящем в Лайпцигския университет се обучават около 27 000 студенти от целия свят. В града има и още множество престижни висши и средни учебни заведения. Освен Йохан Себастиан Бах, през различни периоди от време в Лайпциг са се родили или са живели и творили велики и известни личности като Лайбниц, Вагнер, Хайзенберг, Гьоте, Момзен, Ницше, Либкнехт, фронтменът на Рамщайн – Тил Линдеман и др.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig (University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy") не притежава собствени студентски общежития, които да са разположени на територията на неговия кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва всестранна консултантска и информационна помощ на възпитаниците на висшето музикално училище идващи от чужбина, по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване. Една от опциите пред същите е свързана с настаняване в публичните резиденции стопанисвани в Лайпциг от локалните клонове на различни общонационални немски академични организации. Друга възможност за възпитаниците на Университета за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. Като цяло в град Лайпциг и региона има много свободни квартири (за съжаление обаче повечето са необзаведени), а цените на наемите са по-ниски, отколкото в повечето останали места в Германия. Доста популярна практика сред студентите на висшето учебно заведение е и колективното наемане на апартамент, в рамките на който те живеят в индивидуални стаи, използвайки общи помещения от рода на: баня, хол, кухня, перално, трапезария и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Brandenburgische Technische Universität - Brandenburg University of Technology Котбус Бранденбург държавно
Hochschule Merseburg - Merseburg University of Applied Sciences Мерзебург Саксония-Анхалт държавно
Universität Bayreuth - University of Bayreuth Байройт Бавария държавно
Universität Koblenz-Landau - University of Koblenz-Landau Кобленц Рейнланд Пфалц държавно
IB-Hochschule Berlin - IB University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Universität Augsburg Аугсбург Бавария държавно
Technische Universität Chemnitz - Chemnitz University of Technology Кемниц Саксония държавно
Hochschule Rhein-Waal - Rhine-Waal University of Applied Sciences Клеве Северен Рейн Вестфалия държавно
Westfälische Wilhelms-Universität Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule der Medien - Stuttgart Media University Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Лайпциг

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig - University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy" Лайпциг Саксония държавно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig Лайпциг Саксония частно
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig - Leipzig University of Applied Sciences Лайпциг Саксония държавно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Bergakademie Freiberg - Freiberg University of Mining and Technology Фрайбург Саксония държавно
Hochschule für Bildende Künste Dresden - Dresden Academy of Fine Arts Дрезден Саксония държавно
DPFA Hochschule Sachsen Цвикау Саксония частно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно
Internationales Hochschulinstitut Zittau IHI - International Institute of Higher Education Zittau Цитау Саксония държавно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig Лайпциг Саксония частно
Palucca Hochschule für Tanz Dresden - Palucca School Dresden - University of Dance Palucca Дрезден Саксония държавно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно