Hochschule Mannheim - Mannheim University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Манхайм
Област Баден-Вюртемберг
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Windeckstrasse 110 Mannheim 68163 Baden-Württemberg
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hochschule Mannheim (Mannheim University of Applied Sciences) се числи към най-висококачествените немски университети за приложни науки. Висшето учебно заведение понастоящем предлага около 33 различни бакалавърски и магистърски програми в сфери на академичното знание от типа на: инженерство, информатика, биотехнологии, дизайн, социална дейност и много други. Към настоящия момент в Университета за приложни науки Манхайм се обучават около 4400 студенти от цяла Германия и чужбина от над 360 души висококвалифициран академичен и преподавателски състав.

Mannheim University of Applied Sciences е основан още в края на 19 век (1898 г.). Постепенно висшето училище си завоюва статута на едно от водещите в Германия в своята академична област. В наши дни университетът традиционно заема челни места в различни национални и международни рейтинги и класации, като например, е лидер в страната в сфери като инженерство на процесите и химическо инженерство.

Hochschule Mannheim развива активна и многообразна научноизследователска дейност, като водещи направления в нея са биомедицинското инженерство, медицинската техника, инженерство на процесите и околната среда, и трибологията. Висшето учебно заведение има и мащабна международна активност, в рамките на която студентите получават множество разнообразни възможности за реализация и изява, и в редица чуждестранни държави. Така, например, Mannheim University of Applied Sciences има програми за студентски обмен с висши училища от типа на американския University of Maryland, College Park или сингапурската политехника Ngee Ann. Hochschule Mannheim поддържа тясно сътрудничество с повече от 50 чуждестранни университета от над 30 страни. Предлаганото от висшето учебно заведение образование има подчертано международен фокус, като редица от неговите магистратури се преподават изцяло на английски език. Университетът също така предлага съвместни програми по някои специалности от типа на френско-немските такива провеждани заедно с Националната политехника де Лорен от град Нанси (Франция).

Програма

Един от най-висококачествените университети за приложни науки в Германия - Hochschule Mannheim (Mannheim University of Applied Sciences) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество висококачествени бакалавърски и магистърски програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета за приложни науки Манхайм е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Процесът на обучение в Mannheim University of Applied Sciences се провежда във факултетите му: по биотехнологии, по електронно инженерство и информационни технологии, по дизайн, по информатика, по механическо инженерство, по инженерство на процесите и химическо инженерство, по инженерен мениджмънт, по социална дейност и във Висшето училище Рейн-Некар (в него се преподават различни МВА програми с разнообразни профили като: бизнес информационни системи, инженерен мениджмънт, международна мениджърска консултантска дейност и т.н.).
Учебната година в един от най-добрите немски университети за приложни науки - Hochschule Mannheim (Mannheim University of Applied Sciences) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички сертификати, дипломи и специалности на Университета за приложни науки Манхайм са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Hochschule Mannheim (Mannheim University of Applied Sciences) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт, благодарение на редица спортни центрове, зали и комплекси, намиращи се на територията на град Манхайм и региона, както и на модерните съоръжения намиращи се в рамките на кампуса на базирания в същото населено място Университет Манхайм, с който Университетът за приложни науки Манхайм активно си сътрудничи. Администрацията на висшето учебно заведение регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Манхайм е град, намиращ се между Франкфурт и Щутгарт, в югозападна Германия, на територията на федералната провинция Баден-Вюртемберг. Той е разположен на устието на Рейн и Некар – две немски големи плавателни реки. Град Лудвигсхафен се намира точно срещу него, от другата страна на рейнския бряг, а мощният университетски център Хайделберг е само на около 20 километра. След Щутгарт, Манхайм е вторият град по големина във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Населението му е около 312 000 души, а площта - 144,96 кв. км.Манхайм е столица на административния регион Рейн-Некар. Градът е основан през 1607 година. Естетиката на градската му архитектура е решена в стила на „северния барок”. Интересен е фактът, че той е бил замислен от основателите си като „идеалният град” и поради изобилието в него на класически, ясни, геометрични форми е наричан „Градът на квадратите”. Манхайм претърпява бурно развитие през 18 век, когато става и резиденция на курфюрстите на Курпфалц. След преместването й през 1778 г., Манхайм, особено през 19 век, започва бързо да се индустриализира и към края на това столетие вече има над 100 000 жители. Поради важното си икономическо и стратегическо значение, градът е почти напълно разрушен по време на Втората световна война, но цялата му инфраструктура е успешно изградена отново в следвоенните години, а историческите му паметници и сгради - реставрирани.Сред основните културно-исторически забележителности и туристически атракции в града се нареждат: Водната кула, Манхаймската художествена галерия, Музеите „Райс-Енгелхорн”, Националният театър, Луизенпарк, Музеят на труда и техниката на Баден Вюртемберг и много други. Много популярен сред туристите е и местният бароков дворец - Schloss Mannheim построен през 18 век на брега на Рейн. Понастоящем просторното му и красиво здание е използвано от един от най-престижните университети в Германия - Майнхаймският. В миналото той е бил със статута на един от най-големите дворци в Европа след Версайския (дължината му е 450 метра, а застроената площ – 6 хектара). Schloss Mannheim е и вторият най-голям бароков комплекс изграждан някога на Стария континент. Едно от най-важните културни събития в града пък е традиционният, ежегоден кинофестивал, привличащ със своето качество и запазена марка хиляди почитатели на киноизкуството от целия свят.Университетът Манхайм се смята за един от най-добрите в Германия по отношение на качеството на обучението в икономическите му специалности. Основният му корпус се намира в Градския замък, а в него традиционно учат в различни програми и множество студенти от цяла Европа и света. Към Манхаймския университет функционира и една от най-активните организации на български младежи учещи в чужбина.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Hochschule Mannheim (Mannheim University of Applied Sciences) не разполага със собствени студентски общежития, администрацията на висшето учебно заведение оказва активна информационна и консултантска помощ на учащите се идващи от чужбина по въпросите на тяхното удобно и функционално битово устройване. Основната възможност за възпитаниците на Университета за приложни науки Манхайм е свързана с настаняване в общежитията стопанисвани от локалния клон на общонационалната немска академична организация Studentenwerk (Mannheim). Повечето стаи предлагани в рамките на въпросните студентски резиденции са напълно обзаведени, като в повечето случаи учащите се ползват общи кухни със своите връстници и състуденти. В цената на наема за общежитие са включени всички сметки от типа на отопление, топла вода, за почистване и т.н. В тези резиденции студентите имат възможност безплатно да използват бърз и качествен безжичен интернет, защото сградите са свързани с Компютърния център на висшето учебно заведение. Друга опция за възпитаниците на Mannheim University of Applied Sciences е свързана с излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. Доста разпространена практика сред студентите на висшето училище е и колективното наемане на апартамент в Манхайм, в рамките на който те живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения от рода на: баня, хол, кухня, перално, трапезария и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Philosophisch-Theologische Hochschule Münster - Philosophico-theological University Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно
European School of Management and Technology – ESMT Берлин Берлин частно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule für angewandte Wissenschaften München - Munich University of Applied Sciences Мюнхен Бавария държавно
Evangelische Hochschule Freiburg - Protestant University of Applied Sciences Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Angewandte Wissenschaften - Würzburg-Schweinfurt University of Applied Sciences Вюрцбург Бавария държавно
Universität Potsdam - University of Potsdam Потсдам Бранденбург държавно
FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg - Martin Luther University of Halle-Wittenberg Хале Саксония-Анхалт държавно
Musikhochschule Lübeck - Lübeck Academy of Music Любек Шлезвиг-Холщайн държавно

Други университети в Манхайм

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Mannheim Business School Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Mannheim - Mannheim University of Applied Sciences Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule for Jewish Studies - College of Jewish Studies Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule der Medien - Stuttgart Media University Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Neu-Ulm - Neu-Ulm University of Applied Sciences Улм Баден-Вюртемберг държавно
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe - Karlsruhe University of Arts and Design Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Kirchenmusik Heidelberg - University of Lutheran Church Music Heidelberg Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg - Heidelberg University Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Musik Freiburg - University of Music Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Karlsruher Institut für Technologie - Karlsruhe Institute of Technology Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Pädagogische Hochschule Freiburg - Freiburg University of Education Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Evangelische Hochschule Freiburg - Protestant University of Applied Sciences Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно