Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg

изпрати на приятел           принтирай
Град Ерланген/Нюрнберг
Област Бавария
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Schlossplatz 4 Уебсайт http://www.uni-erlangen.de/
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (Friedrich-Alexander University of Erlangen-Nuremberg, FAU) се нарежда в списъка на най-елитните и известни университети в Германия. Създаденото през 1742 г. висше учебно заведение е второ по големина на територията на федерална провинция Бавария. Университетът има пет висши училища, 23 департамента, 30 клинични департамента и още 20 по-специализирани такива. За разлика от другите висши учебни заведения от този род, Университетът Фридрих Александър Ерланген-Нюрнберг има и отделно обособен факултет по инженерство.

Към настоящия момент в FAU се обучават повече от 35 300 студенти от Германия и целия свят (близо три хиляди от тях са чужденци). Висшето учебно заведение предлага висококачествени бакалавърски и магистърски програми в сфери на академичното знание от рода на: обществени науки, хуманитаристика, теология, бизнес, икономика, право, инженерство, медицина, точни науки, философия, история, чуждестранни езици и литератури, биология, химия, математика, физика, география, геология, палеонтология, минералогия, технически дисциплини, оптика, микро и нано-електроника, информационни и комуникационни технологии и много други.

Университът носи името на своя първоосновател – маркграфът на Бранденбург-Байройт – Кристиан Фридрих Карл Александър. Заради комплексните качества на своята академична и образователна дейност Friedrich-Alexander University of Erlangen-Nuremberg е официално признат за един от най-добрите и елитни немски университети в рамките на инициативата German Universities Excellence Initiative (той е и един от дванадесетте най-големи университета в Германия). Висшето учебно заведение развива широкомащабна и разнообразна научноизследователска дейност, в тясно сътрудничество с редица известни представители на регионалния и национален бизнес. Университетът има и голяма международна активност, което допълнително носи чудесни възможности на студентите му за реализация в чужбина.

Програма

Един от най-добрите и известни университети в Германия - Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (Friedrich-Alexander University of Erlangen-Nuremberg, FAU) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски, магистърски и най-разнообразни други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета Фридрих Александър Ерланген-Нюрнберг е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в Friedrich-Alexander University of Erlangen-Nuremberg се провежда в рамките на неговите факултети: по хуманитаристика, обществени науки и теология, по бизнес, икономика и право, по медицина, по точни науки, по инженерство (за разлика от повечето висше учебни заведения в Германия с подобен на неговия профил, този университет има и такъв отделен факултет), първи философски факултет (философия, история, социални науки), втори философски факултет (география, геология, минералогия, палеонтология), факултет по бизнес и обществени науки, технически факултет, педагогически факултет и т.н.
Учебната година в един от най-елитните и популярни немски университети - Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (Friedrich-Alexander University of Erlangen-Nuremberg, FAU) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Университета Фридрих Александър Ерланген-Нюрнберг са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (Friedrich-Alexander University of Erlangen-Nuremberg, FAU) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с множество разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт, благодарение на редица центрове, зали и комплекси, разположени на територията на град Нюнберг и региона, както и на модерните спортни съоръжения намиращи се в самия кампус на висшето учебно заведение. Friedrich-Alexander University of Erlangen-Nuremberg има собствени отбори по множество видове спорт (висшето училище е известно най-вече с постиженията си в областта на водните спортове). Отличната собствена спортна база на Университета Фридрих Александър Ерланген-Нюрнберг е често домакин на ежегодни, разнообразни общонационални и международни академични съревнования. Администрацията на Friedrich-Alexander University of Erlangen-Nuremberg регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна и художественотворческа цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Ерланген е град, намиращ се в южната провинция на Германия Бавария. Населението на града е около 105 000 души. Заедно с Нюрнберг и Фюрт градът образува един от 23-те водещи икономически центрове в Бавария, а заедно с Нюрнберг образува метрополен регион Нюрнберг, един от 11-те метрополни региона в Германия. Градът постоянно се разраства около Университета Ерланген-Нюрнберг, както и около многобройните предприятия и концерни на Siemens AG. Поради насочеността на факултетите, намиращи се в Ерланген, към медицината и медицинските науки и техники, градът е придобил названието “Столица на медицината” на провинция Бавария.Другата част на университета се намира в град Нюрнберг. Градът е с население 500 000 души и е вторият по-големина град в провинция Бавария след Мюнхен и 14 по големина в цяла Германия. Средната годишна температура е около 18 градуса. Градът е много важен икономически и технически център, на второ място се нарежда след Хамбург по този показател. Седалище в града имат фирми като Siemens, MAN, Alcatel и други.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Медицина 1 6  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Стоматология 1 5  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Международни икономически отношения 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Информатика 1 3  Октомври или Април 500 € ( на семестър )
Нанотехнологии и тяхното развитие 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )
Информационна и комуникативна техника 1 3  Октомври 500 € ( на семестър )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Проучване на работния пазар и на персонала 1 2  Септември или Октомв 500 € ( на семестър )
Химия 1 2  Септември или Октомв 500 € ( на семестър )
Компютърно инженерство 1 2  Септември или Октомв 500 € ( на семестър )
Икономика 1 2  Септември или Октомв 500 € ( на семестър )
Финанси, счетоводство и контрол 1 2  Септември или Октомв 500 € ( на семестър )
Културография и География 1 2  Септември или Октомв 500 € ( на семестър )

MBA
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Бизнес Мениджмънт 1 2  Октомври 12 € ( На година )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 92.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 150.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 92.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 150.00 €
MBA
Допълнително се заплаща
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 92.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 150.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти

Описание

Университет Ерланген-Нюрнберг предлага около 3500 свободни стаи в своите общежития. Това е крайно недостатъчно за университета, затова има няколко проекти за увеличаване капацитета и построяване на нови жилиа за студенти. Студентската организация към Ерланген предлага на студентите и възможност за наемане на самостоятелни стаи в частни квартири или да бъдат на самостоятелен наем, като цените съответстват на предлаганите удобства. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Студентско общежитие: Студентът трябва да попълни молба за настаняване, като се обърне към студентския съвет в град Ерланген. в 14 дневен срок ще бъде известен дали получава стая в общежитията. Частна квартира: Студентът трябва да се обърне към Студентската организация в Ерланген, където трябва да попълни молба за частна квартира. В кратък срок ще му бъде отговорено дали и с колко свободни квартири в град Ерланген или Нюрнберг разполага към момента студентската органзация. Апартамент: Студентът трябва сам да намери свободна квартира и да договори условията с хазяйна.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald - University of Greifswald Грайфсвалд Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule für Wirtschaft und Recht Berlin - Berlin School of Economics and Law Берлин Берлин държавно
BSP Business School Berlin Potsdam - Hochschule für Management Берлин Берлин частно
Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart - State University of Music and Performing Arts Stuttgart Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig - Leipzig University of Applied Sciences Лайпциг Саксония държавно
Alice-Salomon-Hochschule Berlin - The Alice Salomon University of Applied Sciences Берлин Берлин държавно
German open Business School - GoBS Hochschule für Wirtschaft und Verwaltung Берлин Берлин частно
Fachhochschule Dortmund - Dortmund University of Applied Sciences and Arts Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Esmod Berlin Internationale Kunsthochschule für Mode Берлин Берлин частно
Hochschule für Technik Stuttgart - Stuttgart University of Applied Sciences Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Ерланген/Нюрнберг

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg Ерланген/Нюрнберг Бавария държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm - Georg-Simon-Ohm University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Hochschule Hof - Hof University of Applied Sciences Хоф на Заале / Мюнхберг Бавария държавно
Ludwig-Maximilians-Universität München - Ludwig Maximilian University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Hochschule für Angewandte Wissenschaften - Würzburg-Schweinfurt University of Applied Sciences Вюрцбург Бавария държавно
Hochschule für angewandte Wissenschaften München - Munich University of Applied Sciences Мюнхен Бавария държавно
Akademie der Bildenden Künste Nürnberg - Academy of Fine Arts Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Universität Bayreuth - University of Bayreuth Байройт Бавария държавно
Hochschule Augsburg — Augsburg University of Applied Sciences Аугсбург Бавария държавно
Julius-Maximilians-Universität Würzburg - University of Würzburg Вюрцбург Бавария държавно
Hochschule für Musik Nürnberg - Nuremberg University of Music Нюрнберг Бавария държавно