Ludwig-Maximilians-Universität München - Ludwig Maximilian University of Munich

изпрати на приятел           принтирай
Град Мюнхен
Област Бавария
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Geschwister-Scholl-Platz 1 München 80539 Bayern Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Ludwig-Maximilians-Universität München (Ludwig Maximilian University of Munich, LMU) е сред най-известните, големи и висококачествени немски университети. По брой на своите студенти той е втори в Германия, като към настоящия момент в него се обучават около 47 000 учащи се (15 на сто, от които са с чуждестранен произход) от 700 професори и многочислен друг академичен, преподавателски и административен състав. Университетът Лудвиг Максимилиан Мюнхен предлага общо към 150 разнообразни бакалавърски, магистърски и други програми в области на знанието от рода на: право, медицина, икономика, бизнес администрация, теология (както католическа, така и протестантска), ветеринарна медицина, изкуства, история, философия, религиознание, психология, педагогика, културология, различни видове филологии, обществени науки, математика, статистика, компютърни науки, физика, химия, фармация, биология, науки за земята, науки за околната среда и много други.

Висшето учебно заведение се нарежда и сред най-старите германски университети, като от създаването си през 1472 г. до 1802 г. функционира под името Университет Инголщад. В началото на 19 век висшето училище се премества от Инголщад в Мюнхен, защото е заплашено да пострада от войната с Франция. Въпросното преместване е свързано и с фигурата на неговия патрон (чието име носи и до наши дни LMU) – тогавашният крал на Бавария – Лудвиг Максимилиан Първи. Особено в по-новия период от своята история (от 19 век до настоящия момент) Ludwig Maximilian University of Munich е признат от специалистите за един от най-престижните европейски и германски университети. Така, например, той е в топ 15 в света по брой на Нобелови лауреати (34 души свързани с висшето учебно заведение са носители на въпросната награда в най-разнообразни области). Някои от нобелистите на университета са имена от ранга на: Вилхелм Рьонгтен, Макс Планк, Вернер Хайзенберг, Ото Хан, Томас Ман и много други. Папа Бенедикт Шестнадесети също е възпитаник на висшето училище (както и по-късно преподавател в него). В наши дни Ludwig-Maximilians-Universität München се нарежда в официалния списък на най-елитните немски университети в рамките на инициативата German Universities Excellence Initiative.

Централният учебен корпус на LMU се намира в един от най-шикозните и модерно устроени мюнхенски райони - Швабинг, като се отличава със своята съвременна и богата материална база и образователна инфраструктура. Университетският кампус е ограден отвсякъде с истинско море от студентски барове и кафенета, което създава една неповторима атмосфера за отдих и развлечения след края на учебния ден. Друго любимо място за разходки и прекарване на свободното време за възпитаниците на висшето учебно заведение е прочутата Английска градина в Мюнхен, която се намира почти в непосредствена близост до него. Ludwig Maximilian University of Munich е известен със своята многопрофилна и изключително пъстра и разнообразна научноизследователска дейност. В тази връзка към университета функционира впечатляващ брой различни престижни немски научни центрове и институти. За огромната популярност на Университета Лудвиг Максимилиан Мюнхен в европейски и световен мащаб спомага и традиционно силното му представяне и заемането на челни места в най-разнообразни международни академични рейтинги и класации (както за цялостна дейност, така и по отделни образователни и научноизследователски направления и дисциплини).

Програма

Един от най-големите, стари и елитни университети в Германия - Ludwig-Maximilians-Universität München (Ludwig Maximilian University of Munich, LMU) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски и магистърски програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета Лудвиг Максимилиан Мюнхен е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Процесът на обучение в Ludwig Maximilian University of Munich се провежда в рамките на неговите факултети: по право, по бизнес администрация, по католическа теология, по протестантска теология, по икономика, по медицина, по ветеринарна медицина, по история и изкуства, по философия, философия на науката и изследвания на религиите, по психология и педагогически науки, по културология, по езици и литератури, по обществени науки, по математика, компютърни науки и статистика, по физика, по химия и фармация, по биология и по науки за земята и науки за околната среда. Отличното качество на 150-те най-разнообразни бакалавърски, магистърски и други програми обуславя факта, че висшето учебно заведение е особено популярно не само в Европа, но и в световен мащаб и понастоящем 15 процента от студентите на Ludwig-Maximilians-Universität München са с чуждестранен произход.
Учебната година в един от най-големите и елитни германски университети - Ludwig-Maximilians-Universität München (Ludwig Maximilian University of Munich, LMU) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Университета Лудвиг Максимилиан Мюнхен са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Ludwig-Maximilians-Universität München (Ludwig Maximilian University of Munich, LMU) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с множество разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт, благодарение на модерните спортни съоръжения, намиращи се в кампуса на висшето учебно заведение (в рамките на специализирания му Спортен център), както и на редица центрове, зали и комплекси, намиращи се на територията на град Мюнхен и региона. Администрацията на Университета Лудвиг Максимилиан Мюнхен регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Мюнхен е най-големият град и столица на федералната провинция Бавария. С населението си от близо милион и четиристотин хиляди души той е трети по големина на територията на Германия. Същевременно Мюнхен има статута на „свободен град” и е център на административния район Горна Бавария, като в него се намират важни регионални правителствени и общински, държавни институции.Мюнхен е прочут в целия свят със своите традиции в производството на бира и с най-голямото събитие провеждано ежегодно в него, тясно свързано с тази индустрия – Октоберфест. Градът освен, че е особено привлекателен за туристите от цял свят със своите многобройни забележителности, които го превръщат в мощен културен и исторически символ на баварските традиции, е и крупен индустриален и научноизследователски център. В Мюнхен се намират световноизвестните институти Макс Планк и Хайнц Майер-Лайбниц, една от най-големите библиотечни институции в Европа – Баварската държавна библиотека, множество университети, популярни далеч извън пределите на Германия и т.н. Сред последните най-престижните и известни са Мюнхенският университет „Лудвиг Максимилиан”, Мюнхенският технически университет, Висшето музикално училище и др. В града се намират и централните учреждения на Баварската академия на науките и на Академията за изящни изкуства, както и две обсерватории от общонационално значение – Гизингската и Зендлингската и ядреният немски научноизследователски реактор.В Мюнхен има и безброй много културно-исторически забележителности и туристически атракции. Градът е известен със своите катедрали, паркове и богати художествени галерии, които създават една наистина неповторима атмосфера в него и традиционно привличат туристи от всички краища на света, за които това уникално населено място е модерното, пулсиращо сърце на съвременна Бавария.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Ludwig-Maximilians-Universität München (Ludwig Maximilian University of Munich, LMU) не притежава собствени студентски общежития, които да се намират на територията на неговия кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва активна консултантска и информационна помощ на учащите се идващи от чужбина, по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване. Една от основните опции за възпитаниците на Университета Лудвиг Максимилиан Мюнхен е настаняване в резиденциите стопанисвани от локалния клон на националната академична организация Studentenwerk (München). Друга възможност за студентите на Ludwig Maximilian University of Munich е излизането им на квартира под формата на свободен наем. Доста разпространена практика сред възпитаниците на висшето учебно заведение е и колективното наемане на апартамент, в рамките на който те живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения от типа на: баня, хол, кухня, перално, трапезария и др.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Georg-August-Universität Göttingen - University of Göttingen Гьотинген Долна Саксония държавно
SRH Fachhochschule für Gesundheit Gera - SRH University of Applied Health Sciences, Gera Гера Тюрингия частно
Westsächsische Hochschule Zwickau - University of Applied Sciences Zwickau Цвикау Саксония държавно
ESCP Europe Campus Berlin Берлин Берлин частно
Universität zu Köln - University of Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Heilbronn - Heilbronn University Швабиш-Хал Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig - University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy" Лайпциг Саксония държавно
Universität Hohenheim - University of Hohenheim Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Quadriga Hochschule Berlin - Quadriga University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Pädagogische Hochschule Karlsruhe - University of Education Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Мюнхен

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität München - Technical University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Hochschule für angewandte Wissenschaften München - Munich University of Applied Sciences Мюнхен Бавария държавно
Ludwig-Maximilians-Universität München - Ludwig Maximilian University of Munich Мюнхен Бавария държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Ansbach - Ansbach University of Applied Sciences Ансбах Бавария държавно
Universität Bayreuth - University of Bayreuth Байройт Бавария държавно
Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg - Regensburg University of Applied Sciences Регенсбург Бавария държавно
Ludwig-Maximilians-Universität München - Ludwig Maximilian University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Universität Regensburg - University of Regensburg Регенсбург Бавария държавно
Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm - Georg-Simon-Ohm University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Akademie der Bildenden Künste Nürnberg - Academy of Fine Arts Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Technische Universität München - Technical University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Hochschule für Musik Nürnberg - Nuremberg University of Music Нюрнберг Бавария държавно
Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg Ерланген/Нюрнберг Бавария държавно