Fachhochschule Nordhausen - Nordhausen University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Нордхаузен
Област Тюрингия
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Weinberghof 4 Nordhausen 99734 Thüringen Germany Уебсайт http://www.fh-nordhausen.de/
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Fachhochschule Nordhausen (Nordhausen University of Applied Sciences, FHN) се нарежда сред най-младите и амбициозни германски университети за приложни науки. Централният корпус на създаденото през 1997 г. висше учебно заведение се намира в град Нордхаузен, федерална провинция Тюрингия. Понастоящем в Университета за приложни науки Нордхаузен се обучават около 2500 студенти от цяла Германия и света. Висшето училище предлага висококачествени бакалавърски и магистърски програми в сфери на академичното знание от типа на: бизнес администрация, публичен мениджмънт, бизнес и други разнообразни видове инженерство, педагогика, интернет технологии, градско развитие, социална работа, компютърни науки и др.

За комплексната си академична, образователна и научноизследователска дейност Nordhausen University of Applied Sciences е определен за един от най-добрите по-малки немски университети (в рамките на т.нар. класация наречена small Excellence Initiative). Към висшето учебно заведение функционира и един от най-модерните германски научни институти - August Kramer Institute. В Университетът за приложни науки Нордхаузен цари една истинска задружна академична атмосфера. Политиката на ръководството му е да налага в рамките на висшето училище създаването на една почти семейна среда, като за тази цел обучението се реализира в рамките на малки групи, в които преподавателите имат възможност да обръщат в пълна степен необходимото внимание върху проблемите и нуждите на всички свои възпитаници. Друго предимство на университета пред събратята му от по-големите немски градове е сравнително ниската цена на живот в по-малко населено място от типа на Нордхаузен. Така, например, студентите могат да си намерят удобна квартира в близост до кампуса на висшето учебно заведение само за около двеста евро (като при това в тази цена влизат и всички съпътстващи я сметки).

Fachhochschule Nordhausen е известен и с това, че приоритетно полага специални грижи за семейните учащи се и техните деца. Nordhausen University of Applied Sciences разполага с отлична материална база и образователна инфраструктура, както и с голям модерен кампус, намиращ се в един от най-красивите и добре устроени градски райони. В кампуса на висшето учебно заведение е изграден и живописен парк с много зеленина, а сградите на отделните образователни корпуси на университета са отлично съчетание между неповторимата атмосфера на по-старите постройки и изградените до тях нови съвременни здания.

Програма

Един от най-висококачествените и популярни по-малки германски университети за приложни науки - Fachhochschule Nordhausen (Nordhausen University of Applied Sciences, FHN) предлага на кандидат-студентите от всички континенти отлични бакалавърски и магистърски програми в най-разнообразни области на академичното знание. Всички дипломи, сертификати и специалности на висшето учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове в Университета за приложни науки Нордхаузен е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Nordhausen University of Applied Sciences предлага бакалавърски и магистърски програми в сфери от типа на: различни видове инженерство, компютърни и интернет технологии, педагогика, бизнес администрация, публичен мениджмънт, градско развитие, социална работа и т.н.
Учебната година в един от най-добрите немски университети за приложни науки - Fachhochschule Nordhausen (Nordhausen University of Applied Sciences, FHN) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и редица допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, дипломи и сертификати на Fachhochschule Nordhausen (Nordhausen University of Applied Sciences, FHN) са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

На територията на кампуса се намира и спортната зала на училище Нордхаузен. За момента спортовете, които се предлагат на студентите са само футбол, волейбол, баскетбол, бадминтон, тенис на маса и аеробика. Това са и спортовете, за които не се изисква допълнително заплащане за записване. Град Нордхаузен разполага с голям и реновиран плувен басейн, както и с множество възможности за практикуване на всички популярни видове спорт. За записване за спорт студентът трябва да се обърне към съответната спортна организация, пълен списък на които може да бъде намерен на сайта на специализирано висше учебно заведение НОрдхаузен.

Град

Нордхаузен е град, намиращ се в южния край на планината Харц, на територията на федералната провинция Тюрингия. Населението му е около 44 300 души, а площта - 105.27 кв. км. Градът е административен център на едноименния немски административен регион и е известен като център на германската тютюнева промишленост. Той е основан през осми век и има дълга и богата на събития история. По време на Реформацията Нордхаузен приютява и един от основните й дейци – Томас Мюнцер.Някои от по-известните културно-исторически забележителности и туристически атракции в града са: Статуята на Роланд от 17 век, която е и символът на това населено място, Катедралата на Светия кръст (Dom „Zum Heiligen Kreuz“), построена в средата на десети век (докато зданието носи белезите на късната готика, кулите, криптата и манастирът са решени в Романски стил), Романската църква „St. Maria auf dem Berg“ или Frauenberger Kirche, Кулата на Петър от 14 век, Музеят за съвременно изкуство - Kunsthaus Meyenburg, Театърът от 1917 година и много други.Най-престижното висше учебно заведение в града е Нордхаузенският университет по приложни науки (Fachhochschule Nordhausen). Понастоящем в рамките на неговите висококачествени програми се обучават около 2540 студенти от Германия и чужбина. Това висше учебно заведение предлага бакалавърски и магистърски специализации по бизнес администрация, публичен мениджмънт, бизнес инженерство и т.н.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Техническа информатика 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Възобновяема енергийна техника 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Управление на предприятията, бизнес администрация 1 3  Октомври 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Иновативен мениджмънт 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Обществен мениджмънт и управление 1 1  Октомври или Април 0 лв. ( )
Системно инженерство 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Стопанско инженерство 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Управление и контрол на процеса, качеството и изработката на изделията 1 2  Октомври 2000 € ( На година )
Софтуерно инженерство на вградени системи 1 2  Октомври 0 лв. ( )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 64.00 €
  Семестриален билет - 53.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 150.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 64.00 €
  Семестриален билет - 53.00 лв.
  Настаняване - 150.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Специализирано висше учебно заведение Нордхаузен разполага с 4 общежития. Цената на стая в тях варира от 130 до 250 в зависимост от допълните екстри, които студентът ще желае. В цената за наема са включени всички разход за консумативи. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk) на Висше училище Нордхаузен, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката. За момента Специализирано висше учебно заведене Нордхаузен не предлага друга възможност за настаняване на своите студенти освен студентските си общежития. Студентът може да се обърне към Студентската организация в град Тюринген, където биха могли да му предложат самостоятелни стаи в частни квартири.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
bbw Hochschule - bbw University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Technische Hochschule Mittelhessen - Technische Hochschule Mittelhessen University of Applied Sciences THM Гисен Хесен държавно
Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main - Frankfurt University of Music and Performing Arts Франкфурт на Майн Хесен държавно
Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch Berlin Берлин Берлин държавно
Hochschule für Technik Stuttgart - Stuttgart University of Applied Sciences Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig Лайпциг Саксония частно
Städelschule - Staatliche Hochschule für Bildende Künste Франкфурт на Майн Хесен държавно
Universität Duisburg-Essen - University of Duisburg-Essen Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Heilbronn - Heilbronn University Швабиш-Хал Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden - Dresden University of Applied Sciences Дрезден Саксония държавно

Други университети в Нордхаузен

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Nordhausen - Nordhausen University of Applied Sciences Нордхаузен Тюрингия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Bauhaus-Universität Weimar - Bauhaus-University Weimar Ваймар Тюрингия държавно
Ernst-Abbe-Fachhochschule Jena - Ernst-Abbe University of Applied Sciences Jena Йена Тюрингия държавно
Fachhochschule Nordhausen - Nordhausen University of Applied Sciences Нордхаузен Тюрингия държавно
Technische Universität Ilmenau - Ilmenau University of Technology Илменау Тюрингия държавно
Friedrich-Schiller-Universität Jena - Friedrich Schiller University Jena Йена Тюрингия държавно
SRH Fachhochschule für Gesundheit Gera - SRH University of Applied Health Sciences, Gera Гера Тюрингия частно