Technische Universität Ilmenau - Ilmenau University of Technology

изпрати на приятел           принтирай
Град Илменау
Област Тюрингия
Държава Германия
Вид Научноизследователски университет
Език на обучение Английски език, Руски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Ehrenbergstraße 29 (Ernst-Abbe-Zentrum), 98693 Ilmenau Уебсайт http://www.tu-ilmenau.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Technische Universität Ilmenau (Ilmenau University of Technology, TU Ilmenau) се нарежда сред най-добрите технически университети в Германия. Във висшето учебно заведение се обучават около 7200 студенти от цялата страна и чужбина. Техническият университет Илменау предлага висококачествени бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от всички континенти в области на академичното знание като: електрическо инженерство, информационни технологии, компютърни науки, компютърно инженерство, механическо инженерство, математика, естествени науки, икономически науки, медии, физика, химия и много други.

Ilmenau University of Technology е единственият технически университет функциониращ на територията на федерална провинция Тюрингия. Висшето учебно заведение е създадено в град Илменау още в края на 19 век, през 1894 г. и през изминалите десетилетия постепенно се налага като един от най-престижните ВУЗ-ове не само в рамките на своя регион. Процесът на обучение в университета е приоритетно ориентиран към практиката и изцяло съобразен с бъдещото професионално развитие на неговите възпитаници. TU Ilmenau е известен с високите качества на своята разнообразна научноизследователска дейност. Последната във всички свои направления включва следните етапи: теория, приложения на теорията в практиката, тестване на прототипи и пускане на различни иновации и изобретения в сферата на масовото индустриално производство.

Научноизследователската дейност на висшето учебно заведение се провежда по направления от рода на: наноинженерство, биомедицинска техника, енергетика, инженерство и околна среда, технологии в сферата на дитигалните медии, мобилни комуникации и т.н. С оглед на горепосоченото към Technische Universität Ilmenau функционират редица модерни научни институти и центрове. Така, например, то е известно в цяла Германия със своя Център по микро и нанотехнологии, който е най-мащабният по рода си в Тюрингия. За бъдещата професионална реализация на възпитаниците на университета спомага изключително много и активното му партньорство с множество представители на регионалния и национален бизнес. Техническият университет Илменау развива и мащабна международна дейност, като благодарение на тесните му връзки с немалък брой чуждестранни висши учебни заведения с подобен на неговия профил, както и на участието му в редица програми за интернационален студентски обмен, възпитаниците му имат разнообразни възможности и за реализация извън границите на Германия.

Програма

Един от най-висококачествените и модерни германски университети с технически профил - Technische Universität Ilmenau (Ilmenau University of Technology, TU Ilmenau) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света редица отлични бакалавърски, магистърски и други видове програми в различни области на академичното знание. Всички дипломи, сертификати и специалности на висшето учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Ilmenau University of Technology е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Образователният процес в Техническия университет Илменау се провежда в рамките на неговите факултети: по електрическо инженерство и информационни технологии, по компютърни науки и автоматизация, по механическо инженерство, по математика и естествени науки и по икономически науки.
Учебната година в един от най-добрите технически университети в Германия - Technische Universität Ilmenau (Ilmenau University of Technology, TU Ilmenau) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички сертификати, дипломи и специалности на Техническия университет Илменау са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Университетът разполага със собствен спортен клуб, на чията страница студентът може да избере да запише един от многото представени спортове. Съществува възможност за онлайн записване, като таксите за спортовете се превеждат по банков път. Таксите са различни за всеки спорт в зависимост от вида спорт, необходимата на студента екипировка и друг. По принцип записването на спорт в ТУ Илменау не е задължително в учебната програма.

Град

Илменау е град намиращ се във федерална провинция Тюрингия, в централната част на планинската верига Тюрингер Валд. Населението му е малко над 26 000 души, а площта - 62.64 кв. км. През самия град минава река Илм, откъде той носи и наименованието си. Илменау е разположен и между няколко планински върха, а най-високата му точка е хълмът Кикелхан – 681 метра. Градът се намира в красива долина в северната част на Тюрингенската гора. Традиционно, заради уникалните природни условия на местността, той е особено посещаван от немски и чуждестранни туристи. Илменау е популярен и като отлично място за планински спортове и активен туризъм. На около 20 километра от него се намира градчето Оберхоф – известната ски тренировъчна база, в която през годините са били на подготовка и редица зимни олимпийски шампиони.Това много красиво и подходящо за туризъм населено място е и известен университетски център и също така е популярно като „градът на Гьоте”, защото там той прекарва дълги години от живота си. Показателен е и фактът, че доста голяма част от местното население са студенти – над седем хиляди души. Това се дължи най-вече на дейността на локалния Технически университет, в чийто качествени програми се обучават студенти от Германия и целия свят. В Илменау кипи и бурен културен живот, има множество галерии, кина и театри, както и редовно изнасящ концерти местен симфоничен оркестър. Само на един час път с влак от града се намира Ерфрут – столицата на провинция Тюрингия.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Информатика 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Инженерна информатика 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Машиностроене 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Стопанска информатика 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Стопанско инженерство 1 3  Октомври 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Общо управление на предприятията и мениджмънт 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Информатика 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Инженерна информатика 1 1  Октомври или Април 0 лв. ( )
Машиностроене 1 1  Април 0 лв. ( )
Математика и стопанска математика 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Техническа физика 1 2  Октомври 0 лв. ( )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Допълнителни разходи(не са свързани с учебния процес - за година) - 137.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 120.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Допълнителни разходи(не са свързани с учебния процес - за година) - 137.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 120.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири

Описание

ТУ Илменау предлага на своите студенти 13 напълно обзаведени и обновени общежития. 12 от тях се намират точно до университета, а последното – в центъра на града. Цените варират около 150-200 ?. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk) на ТУ Илменау, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката. Частна квартира: Кандидат-студентът трябва сам да намери информация за предоставените квартири посредством: Обяви във вестниците, информационните табла на ВУЗ-овете, централите за търсене на квартири, Интернет, борси за наемане на жилища и агенции за недвижими имоти.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Evangelische Hochschule Freiburg - Protestant University of Applied Sciences Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Psychologische Hochschule Berlin - Psychological Institute in Berlin Берлин Берлин частно
Hochschule Rhein Main - RheinMain University of Applied Sciences Висбаден Хесен държавно
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf - Heinrich Heine University Düsseldorf Дюселдорф Северен Рейн Вестфалия държавно
Philipps-Universität Marburg - Philipp University of Marburg Марбург Хесен държавно
Steinbeis-Hochschule Berlin - Steinbeis University Берлин Берлин частно
Hochschule für Musik Freiburg - University of Music Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Folkwang Universität der Künste - Folkwang University of the Arts Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Wismar - University of Applied Sciences: Technology, Business and Design Висмар Мекленбург Предна Померания държавно
Private Fachhochschule Göttingen - Private University of Applied Sciences, Göttingen Гьотинген Долна Саксония частно

Други университети в Илменау

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Ilmenau - Ilmenau University of Technology Илменау Тюрингия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Friedrich-Schiller-Universität Jena - Friedrich Schiller University Jena Йена Тюрингия държавно
Bauhaus-Universität Weimar - Bauhaus-University Weimar Ваймар Тюрингия държавно
Ernst-Abbe-Fachhochschule Jena - Ernst-Abbe University of Applied Sciences Jena Йена Тюрингия държавно
Fachhochschule Nordhausen - Nordhausen University of Applied Sciences Нордхаузен Тюрингия държавно
SRH Fachhochschule für Gesundheit Gera - SRH University of Applied Health Sciences, Gera Гера Тюрингия частно
Technische Universität Ilmenau - Ilmenau University of Technology Илменау Тюрингия държавно