Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology

изпрати на приятел           принтирай
Град Дрезден
Област Саксония
Държава Германия
Вид Научноизследователски университет
Език на обучение Английски език, Руски език, Френски език, Италиански език , Испански език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Mommsenstraβe 9 Уебсайт http://tu-dresden.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Technische Universität Dresden (Dresden University of Technology, TU Dresden, TUD) е един от най-прочутите и висококачествени немски университети. Той е най-голямото висше учебно заведение функциониращо на територията на град Дрезден, както и най-големият университет в рамките на федерална провинция Саксония (като същевременно е и в списъка на десетте най-големи университета в цяла Германия). Понастоящем в Дрезденския технически университет се обучават повече от 36 500 студенти от целия свят, за нуждите на които се грижат около 7100 души висококвалифициран преподавателски и академичен персонал. TU Dresden предлага отлични по качество бакалавърски и магистърски програми в области на университетското знание от рода на: архитектура, компютърни науки, строително инженерство, информационни технологии, компютърно инженерство, електрическо инженерство, механическо инженерство, науки за околната среда, транспорт и транспортни науки, бизнес мениджмънт, икономика, педагогика, различни видове филологии, биология, химия, математика, физика, психология, философия, право, политология, международни отношения, здравеопазване и медицина, и много други.

Dresden University of Technology е основан през 1828 г. и се нарежда сред най-старите технически германски университети. Под настоящето си наименование висшето училище функционира от 1961 г. През своето близо двестагодишно съществуване Дрезденският технически университет се утвърждава като едно от най-добрите и големи германски висши учебни заведения. Понастоящем висшето училище влиза в списъка на TU9, в който са включени деветте най-успешни технически немски университети. През 2012 г. TUD става част от т.нар. Excellence Initiative, като получава титлата University of Excellence, която официално му дава признанието, че е един от най-добрите и висококачествени университети в Германия изобщо. Дрезденският технически университет активно си партнира с множество солидни представители на регионалния и национален бизнес както по отношение на бъдещата професионална реализация на своите възпитаници, така и във връзка със своята разнообразна научноизследователска дейност, за която получава ежегодно едно отлично за стандартите на страната на Гьоте финансиране. Научноизследователската активност на Technische Universität Dresden се реализира с помощта на редица научни центрове и институти. В тях и по различни дългосрочни програми и проекти висшето учебно заведение работи по научни направления от типа на: регенеративни терапии, педагогика, транспорт, изследвания по история на тоталитаризма, медийна култура, механика на структурите и материалите, мехатроника, биотехнологии и медицински технологии, микро- и нанотехнологии, електромагнетизъм и науки за материалите, икономика и много други.

Като цяло Dresden University of Technology се слави като един от водещите университети в Германия в области като: електрическо и другите видове инженерство, инженерни конструкции, компютърни науки, фотооптика, транспортна логистика и т.н. Университетът разполага и с един от най-модерните центрове за биотехнологии в Европа наречен BIOTEC. Това е уникален по рода си интердисциплинарен център, в който се осъществяват международни изследвания в сферата на молекулярното биоинженерство и свързаните с нея области. Дрезденският технически университет разполага с богата и модерна материална база и отлично развита образователна инфраструктура, включваща освен всичко останало и две ботанически градини. Висшето учебно заведение се нарежда сред малкото в Германия, които са от кампусов тип, въпреки че притежава учебни корпуси в различни части на град Дрезден. Въпросните академични центрове на TUD включват и красиви исторически сгради на по сто и повече години. Заради високите комплексни качества на своята дейност Дрезденският технически университет е изключително популярен сред чуждестранните кандидат-студенти, като понастоящем в него се обучават над 3400 студенти от чужбина. Technische Universität Dresden полага големи грижи и за полезното уплътняване на свободното време на учащите се, като за целта към него функционират множество разнообразни по профил студентски клубове, като висшето учебно заведение е известно с активната дейност на същите особено в сферата на различните изкуства и спорта.

Програма

Един от най-добрите и известни технически университети в Германия - Technische Universität Dresden (Dresden University of Technology, TU Dresden, TUD) предлага на кандидат-студентите от всички континенти множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на Техническия университет Дрезден са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври във висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Процесът на обучение в Dresden University of Technology се реализира в рамките на неговите факултети: по архитектура, по строително инженерство, по компютърни науки, по електрическо инженерство и информационни технологии, по науки за околната среда, по механическо инженерство, по транспорт и транспортни науки, по икономика, по езици, литература и култура, по право, по философия и по медицина. Висшето учебно заведение предлага различни академични програми и в своето Училище за международни изследвания. В същото се предлагат специалности и курсове в сферата на правото, икономиката и политологията, на базата на един подчертано интердисциплинарен подход с акцент върху международните отношения.
Учебната година в един от най-висококачествените и световноизвестни технически немски университети - Technische Universität Dresden (Dresden University of Technology, TU Dresden, TUD) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, дипломи и сертификати на Техническия университет Дрезден са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

ТУ Дрезден разполага със собствена спортна организация, наречена USV. Организацията води съществуването си от 1949г. и обхваща 34 различни вида спорт. При желание, студентът трябва да попълни молба за прием по образец от сайта на организацията, да заплати еднократна вноска от 15 ?, както и месечна такса от 6 ?, с възможност за групово плащане на повече от 3 лица на цена от 15 ?. Организацията предлага всяка година разнообразни програми и екскурзии, както и участие в множество турнири.

Град

Дрезден е столицата на провинцията Саксония, намираща се в югоизточна Германия. Градът е известен и като културната столица на Германия, заради уникалните си архитектурни забележителности – Frauenkirche, das Grüne Gewölbe, Zwinger, многобройни музеи, както и исторически места, дворци – Pilnitz – и паркове. Градът лежи на река Елба, една от най-големите реки в Германия. Населението на града наброява около 500 000 души. Много известен е Дрезденският панаир, състоящ се в началото на месец Август, привличащ много туристи от съседни провинции, както и много чужденци. Дрезден е и също така важен икономически и технически център. Седалище в града има най-голямата фирма за микропроцесорна техника – АМD, AMTC, XENON както и много водещи в областта на машиностроенето, проектирането, инженерният дизайн и нанотехнологиите фирми – NUKEM, BIOP, CREAVAC, Namos Gmbg, Namlab и други.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Информатика 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Международни отношения 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Стопанско инженерство 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Архитектура 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Геодезия 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Стопанска архитектура 1 3  Октомври 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Управление на отпадъците 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Бизнес проучвания 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Електротехника, Електротехническо инженерство 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Здравеопазване и грижа за здравето 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Компютърна логика 1 2  Октомври 1500 € ( на семестър )
Международно право 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Машиностроене 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Философия 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Софтуерна технология 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Инженерство 1 2  Октомври 0 лв. ( )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 60.00 €
  Семестриален билет - 109.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 83.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 60.00 €
  Семестриален билет - 109.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 83.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Свободен наем

Описание

ТУ Дрезден предлага няколко възможности за настаняване на чуждестранните студенти: Студентско общежитие, частна квартира, хостел и други. В зависимост от местоположението, обзавеждането и предлаганите екстри, цените варират от 83 до 245 ? за общежитие. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität der Künste Berlin - Berlin University of the Arts Берлин Берлин държавно
Katholische Hochschule Nordrhein-Westfalen - Catholic University of Applied Sciences NRW Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover - University of Music, Drama and Media Hanover Хановер Долна Саксония държавно
Karlshochschule International University Карлсруе Баден-Вюртемберг частно
Hochschule Bremerhaven - Bremerhaven University of Applied Sciences Бремерхафен Бремен държавно
Hochschule Ulm - Ulm University of Applied Sciences Улм Баден-Вюртемберг държавно
Evangelische Hochschule Nürnberg - Lutheran University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария частно
Carl von Ossietzky Universität Oldenburg - Carl von Ossietzky University of Oldenburg Олденбург Долна Саксония държавно
Hochschule für Musik Karlsruhe - University of Music Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Дрезден

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule fuer Musik Carl Maria von Weber - Dresden University of Music Дрезден Саксония държавно
Evangelische Hochschule für Soziale Arbeit Dresden – University of Applied Sciences for Social Work Дрезден Саксония частно
Hochschule für Bildende Künste Dresden - Dresden Academy of Fine Arts Дрезден Саксония държавно
Fachhochschule Dresden – University of Applied Sciences Дрезден Саксония частно
Palucca Hochschule für Tanz Dresden - Palucca School Dresden - University of Dance Palucca Дрезден Саксония държавно
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно
Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden - Dresden University of Applied Sciences Дрезден Саксония държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Westsächsische Hochschule Zwickau - University of Applied Sciences Zwickau Цвикау Саксония държавно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
Technische Universität Chemnitz - Chemnitz University of Technology Кемниц Саксония държавно
Fachhochschule Dresden – University of Applied Sciences Дрезден Саксония частно
Hochschule für Bildende Künste Dresden - Dresden Academy of Fine Arts Дрезден Саксония държавно
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig - Leipzig University of Applied Sciences Лайпциг Саксония държавно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig Лайпциг Саксония частно