Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology

изпрати на приятел           принтирай
Град Дрезден
Област Саксония
Държава Германия
Вид Научноизследователски университет
Език на обучение Английски език, Руски език, Френски език, Италиански език , Испански език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Mommsenstraβe 9 Уебсайт http://tu-dresden.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Technische Universität Dresden (Dresden University of Technology, TU Dresden, TUD) е един от най-прочутите и висококачествени немски университети. Той е най-голямото висше учебно заведение функциониращо на територията на град Дрезден, както и най-големият университет в рамките на федерална провинция Саксония (като същевременно е и в списъка на десетте най-големи университета в цяла Германия). Понастоящем в Дрезденския технически университет се обучават повече от 36 500 студенти от целия свят, за нуждите на които се грижат около 7100 души висококвалифициран преподавателски и академичен персонал. TU Dresden предлага отлични по качество бакалавърски и магистърски програми в области на университетското знание от рода на: архитектура, компютърни науки, строително инженерство, информационни технологии, компютърно инженерство, електрическо инженерство, механическо инженерство, науки за околната среда, транспорт и транспортни науки, бизнес мениджмънт, икономика, педагогика, различни видове филологии, биология, химия, математика, физика, психология, философия, право, политология, международни отношения, здравеопазване и медицина, и много други.

Dresden University of Technology е основан през 1828 г. и се нарежда сред най-старите технически германски университети. Под настоящето си наименование висшето училище функционира от 1961 г. През своето близо двестагодишно съществуване Дрезденският технически университет се утвърждава като едно от най-добрите и големи германски висши учебни заведения. Понастоящем висшето училище влиза в списъка на TU9, в който са включени деветте най-успешни технически немски университети. През 2012 г. TUD става част от т.нар. Excellence Initiative, като получава титлата University of Excellence, която официално му дава признанието, че е един от най-добрите и висококачествени университети в Германия изобщо. Дрезденският технически университет активно си партнира с множество солидни представители на регионалния и национален бизнес както по отношение на бъдещата професионална реализация на своите възпитаници, така и във връзка със своята разнообразна научноизследователска дейност, за която получава ежегодно едно отлично за стандартите на страната на Гьоте финансиране. Научноизследователската активност на Technische Universität Dresden се реализира с помощта на редица научни центрове и институти. В тях и по различни дългосрочни програми и проекти висшето учебно заведение работи по научни направления от типа на: регенеративни терапии, педагогика, транспорт, изследвания по история на тоталитаризма, медийна култура, механика на структурите и материалите, мехатроника, биотехнологии и медицински технологии, микро- и нанотехнологии, електромагнетизъм и науки за материалите, икономика и много други.

Като цяло Dresden University of Technology се слави като един от водещите университети в Германия в области като: електрическо и другите видове инженерство, инженерни конструкции, компютърни науки, фотооптика, транспортна логистика и т.н. Университетът разполага и с един от най-модерните центрове за биотехнологии в Европа наречен BIOTEC. Това е уникален по рода си интердисциплинарен център, в който се осъществяват международни изследвания в сферата на молекулярното биоинженерство и свързаните с нея области. Дрезденският технически университет разполага с богата и модерна материална база и отлично развита образователна инфраструктура, включваща освен всичко останало и две ботанически градини. Висшето учебно заведение се нарежда сред малкото в Германия, които са от кампусов тип, въпреки че притежава учебни корпуси в различни части на град Дрезден. Въпросните академични центрове на TUD включват и красиви исторически сгради на по сто и повече години. Заради високите комплексни качества на своята дейност Дрезденският технически университет е изключително популярен сред чуждестранните кандидат-студенти, като понастоящем в него се обучават над 3400 студенти от чужбина. Technische Universität Dresden полага големи грижи и за полезното уплътняване на свободното време на учащите се, като за целта към него функционират множество разнообразни по профил студентски клубове, като висшето учебно заведение е известно с активната дейност на същите особено в сферата на различните изкуства и спорта.

Програма

Един от най-добрите и известни технически университети в Германия - Technische Universität Dresden (Dresden University of Technology, TU Dresden, TUD) предлага на кандидат-студентите от всички континенти множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на Техническия университет Дрезден са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври във висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Процесът на обучение в Dresden University of Technology се реализира в рамките на неговите факултети: по архитектура, по строително инженерство, по компютърни науки, по електрическо инженерство и информационни технологии, по науки за околната среда, по механическо инженерство, по транспорт и транспортни науки, по икономика, по езици, литература и култура, по право, по философия и по медицина. Висшето учебно заведение предлага различни академични програми и в своето Училище за международни изследвания. В същото се предлагат специалности и курсове в сферата на правото, икономиката и политологията, на базата на един подчертано интердисциплинарен подход с акцент върху международните отношения.
Учебната година в един от най-висококачествените и световноизвестни технически немски университети - Technische Universität Dresden (Dresden University of Technology, TU Dresden, TUD) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, дипломи и сертификати на Техническия университет Дрезден са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

ТУ Дрезден разполага със собствена спортна организация, наречена USV. Организацията води съществуването си от 1949г. и обхваща 34 различни вида спорт. При желание, студентът трябва да попълни молба за прием по образец от сайта на организацията, да заплати еднократна вноска от 15 ?, както и месечна такса от 6 ?, с възможност за групово плащане на повече от 3 лица на цена от 15 ?. Организацията предлага всяка година разнообразни програми и екскурзии, както и участие в множество турнири.

Град

Дрезден е столицата на провинцията Саксония, намираща се в югоизточна Германия. Градът е известен и като културната столица на Германия, заради уникалните си архитектурни забележителности – Frauenkirche, das Grüne Gewölbe, Zwinger, многобройни музеи, както и исторически места, дворци – Pilnitz – и паркове. Градът лежи на река Елба, една от най-големите реки в Германия. Населението на града наброява около 500 000 души. Много известен е Дрезденският панаир, състоящ се в началото на месец Август, привличащ много туристи от съседни провинции, както и много чужденци. Дрезден е и също така важен икономически и технически център. Седалище в града има най-голямата фирма за микропроцесорна техника – АМD, AMTC, XENON както и много водещи в областта на машиностроенето, проектирането, инженерният дизайн и нанотехнологиите фирми – NUKEM, BIOP, CREAVAC, Namos Gmbg, Namlab и други.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Информатика 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Международни отношения 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Стопанско инженерство 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Архитектура 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Геодезия 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Стопанска архитектура 1 3  Октомври 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Управление на отпадъците 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Бизнес проучвания 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Електротехника, Електротехническо инженерство 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Здравеопазване и грижа за здравето 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Компютърна логика 1 2  Октомври 1500 € ( на семестър )
Международно право 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Машиностроене 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Философия 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Софтуерна технология 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Инженерство 1 2  Октомври 0 лв. ( )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 60.00 €
  Семестриален билет - 109.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 83.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 60.00 €
  Семестриален билет - 109.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 83.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Свободен наем

Описание

ТУ Дрезден предлага няколко възможности за настаняване на чуждестранните студенти: Студентско общежитие, частна квартира, хостел и други. В зависимост от местоположението, обзавеждането и предлаганите екстри, цените варират от 83 до 245 ? за общежитие. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Bayreuth - University of Bayreuth Байройт Бавария държавно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно
Akademie der Bildenden Künste Nürnberg - Academy of Fine Arts Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Macromedia Hochschule für Medien und Kommunikation - Macromedia University for Media and Communication Берлин Берлин частно
Hochschule Anhalt - Anhalt University of Applied Sciences Кьотен Саксония-Анхалт държавно
Palucca Hochschule für Tanz Dresden - Palucca School Dresden - University of Dance Palucca Дрезден Саксония държавно
Technische Universität Darmstadt - Darmstadt University of Technology Дармщад Хесен държавно
Hochschule für Musik Würzburg - University of Music Würzburg Вюрцбург Бавария държавно
International Psychoanalytic University Berlin – IPU Берлин Берлин частно
Fachhochschule Nordhausen - Nordhausen University of Applied Sciences Нордхаузен Тюрингия държавно

Други университети в Дрезден

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden - Dresden University of Applied Sciences Дрезден Саксония държавно
Palucca Hochschule für Tanz Dresden - Palucca School Dresden - University of Dance Palucca Дрезден Саксония държавно
Evangelische Hochschule für Soziale Arbeit Dresden – University of Applied Sciences for Social Work Дрезден Саксония частно
Hochschule für Bildende Künste Dresden - Dresden Academy of Fine Arts Дрезден Саксония държавно
Fachhochschule Dresden – University of Applied Sciences Дрезден Саксония частно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно
Hochschule fuer Musik Carl Maria von Weber - Dresden University of Music Дрезден Саксония държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Zittau/Görliz - Zittau/Görlitz University of Applied Sciences Цитау/Гьорлиц Саксония държавно
Hochschule Mittweida - University of Applied Sciences Mittweida Митвайда Саксония държавно
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Hochschule fuer Musik Carl Maria von Weber - Dresden University of Music Дрезден Саксония държавно
Palucca Hochschule für Tanz Dresden - Palucca School Dresden - University of Dance Palucca Дрезден Саксония държавно
Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden - Dresden University of Applied Sciences Дрезден Саксония държавно
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно