Hochschule Zittau/Görliz - Zittau/Görlitz University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Цитау/Гьорлиц
Област Саксония
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Theodor- Körner- Allee 16 Уебсайт http://www.hs-zigr.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Основаният през 1992 г. Hochschule Zittau/Görlitz (Zittau/Görlitz University of Applied Sciences) се нарежда сред най-младите и качествени немски университети за приложни науки. Висшето учебно заведение разполага с два кампуса, отдалечени на 35 километра един от друг и намиращи се на територията на саксонските градове Цитау и Гьорлиц. Понастоящем в университета се обучават около 3800 студенти от целия свят, в това число към 500 чуждестранни младежи от 32 страни. Преобладаващата част от учещите във висшето училище чужденци са поляци и чехи, поради географската близост на границата с тези граничещи с Германия държави. За нуждите на студентите се грижи един добре подготвен и висококвалифицирани преподавателски и академичен персонал наброяващ около 500 души, от които 130 са професори.

Към настоящия момент Университетът за приложни науки Цитау/Гьорлиц предлага отлични бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от цяла Европа и света в сфери на знанието като: мениджмънт, бизнес, икономика, компютърни и информационни науки, математика, психология, културен мениджмънт, различни видове инженерство и много други. Повечето програми на висшето учебно заведение имат акцентирано практическа насоченост и в техните рамки студентите получават и една солидна професионална подготовка. Университетът предлага и някои по-редки и нови за Германия специалности, като например – комуникационна психология, която няма аналог в останалите ВУЗ-ове в родината на Гьоте. Zittau/Görlitz University of Applied Sciences поддържа тесни връзки с редица немски и чуждестранни университети, което освен възможност за реализация в чужбина предоставя на студентите и отличната опция да завършат вземайки двойни дипломи. Не на последно място, Университетът за приложни науки Цитау/Гьорлиц развива активна и многопрофилна научноизследователска дейност, като за тази цел към него функционират множество разнообразни тясно специализирани научни институти.

Програма

Един от най-новите и висококачествени германски университети за приложни науки - Hochschule Zittau/Görlitz (Zittau/Görlitz University of Applied Sciences) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света редица бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на Университета за приложни науки Цитау/Гьорлиц са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври във висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Zittau/Görlitz University of Applied Sciences предлага отлични по качество, разнообразни специалности и курсове в области на знанието от рода на: компютърни и информационни науки, математика, психология, културен мениджмънт, различни видове инженерство, мениджмънт, бизнес, икономика, и т.н.
Учебната година в един от най-новите и качествени университети за приложни науки в Германия - Hochschule Zittau/Görlitz (Zittau/Görlitz University of Applied Sciences) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, сертификати и дипломи на Университета за приложни науки Цитау/Гьорлиц са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Както в повечето университети, така и в специализирано висше учебно заведение Цитау/Гьорлиц спортът не е задължителна дисциплина. Всяка година около средата на месец Юни се провежда спортен фестивал на територията на учебното заведение. На територията на кампуса се намират няколко спортни зали, напълно пригодени за трениране на водещите спортове – футбол, баскетбол, волейбол и други.

Град

Цитау е малък град, разположен точно по немско-полската граница в югоизточна Германия, в провинция Саксония. Градът е част от т.нар. Гьорлитска зона, обхващаща малка територия от Германия, Полша и Чехия, чиято столица е град Гьорлиц. Населението на града наброява около 30 000 души. Известнен е предимно със своите построени в исторически стил сгради и паметници. Градът е един от най-старите градове в Германия, почти не изменили архитектурния си стил, което придава на града огромен чар и обаяние. Забележителностите на града се изчерват с кметството (Rathaus), построено в типичен италиански стил, църквата Св. Йоан и конюшните (Salzhaus).Гьорлиц е най-източният град в Германия. Той е шестият по големина град в провинция Саксония. Градът е разположен точно на немско-полската граница. През Втората световна война градът бива почти изцяло разрушен. До момента са реставрирани близо 3500 паметници на културата, намиращи се на неговата територия. Населението му е малко под 60 000 души, като голяма част от населението са полско и чешко говорящи. Въпреки сравнително малкия си брой жители, градът е много важен икономически център в провинция Саксония. Седалище в него имат производителят на трамваи и вагони Бомбардие, Siemens AG, MAXROI Graphics GmbH и много други предприятия, заети най-вече в областта на вагоностроенето и машиностроенето. Освен своята сравнително развита индустрия, градът предлага също така и множество архитектурни забележителности и паметници на културата - музеи, театри, църкви и други.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Строително инженерство 1 3  Септември 0 лв. ( )
Информатика 1 3  Септември 0 лв. ( )
Електротехника 1 3  Септември 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Енергийноефективно строителство и саниране 1 2  Септември 3000 € ( на семестър )
Информатика 1 2  Септември 0 € ( )
Култура и мениджмънт 1 2  Септември или Март 0 лв. ( )
Пазарно ориентиран мениждмънт и управление 1 2  Септември или Март 48 € ( на семестър )
Мехатроника 1 1  Септември 0 лв. ( )
Градоустройство и изграждане на сгради 1 3  Септември или Март 0 лв. ( )
Туризъм 1 2  Септември 0 лв. ( )
Противопожарна техника и безопасност 1 2  Септември 14 € ( на семестър )
Опазване и рискове на общественото здраве 1 2  Септември 500 € ( на семестър )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 58.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 6.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 140.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 58.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 6.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 140.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Свободен наем

Описание

Специализирано висше учебно заведение Цитау предлага няколко възможности за настаняване на чуждестранните студенти: Студентско общежитие, частна квартира, хостел и други. В зависимост от местоположението, обзавеждането и предлаганите екстри, цените варират от 140 до 205 ? за общежитие. Училището разполага с 9 общежития, 7 от които се намират в град Цитау, а 2 – в град Гьорлиц. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk) на училище Цитау, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката. Частна квартира: Кандидат-студентът трябва сам да намери информация за предоставените квартири посредством: Обяви във вестниците, информационните табла на ВУЗ-овете, централите за търсене на квартири, Интернет, борси за наемане на жилища и агенции за недвижими имоти. Училището към момента не предлага частни квартири, но студентите имат възможност, най-вече чрез обяви във вестниците, да наемат частни квартири в Дрезден.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe - Karlsruhe University of Arts and Design Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Mannheim - Mannheim University of Applied Sciences Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Internationales Hochschulinstitut Zittau IHI - International Institute of Higher Education Zittau Цитау Саксония държавно
Hochschule Neubrandenburg - University of Applied Sciences Neubrandenburg Нойбранденбург Мекленбург Предна Померания държавно
HafenCity Universität Hamburg - HafenCity University Hamburg Хамбург Хамбург държавно
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
Fachhochschule Mainz - University of Applied Sciences Mainz Майнц Рейнланд Пфалц държавно
Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg Ерланген/Нюрнберг Бавария държавно
Katholische Hochschule Freiburg - Catholic University of Applied Sciences Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Bonn-Rhein-Sieg - University of Applied Sciences Bonn Rhein-Sieg Бон Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в Цитау/Гьорлиц

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Zittau/Görliz - Zittau/Görlitz University of Applied Sciences Цитау/Гьорлиц Саксония държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig Лайпциг Саксония частно
Palucca Hochschule für Tanz Dresden - Palucca School Dresden - University of Dance Palucca Дрезден Саксония държавно
Hochschule Mittweida - University of Applied Sciences Mittweida Митвайда Саксония държавно
Hochschule Zittau/Görliz - Zittau/Görlitz University of Applied Sciences Цитау/Гьорлиц Саксония държавно
Westsächsische Hochschule Zwickau - University of Applied Sciences Zwickau Цвикау Саксония държавно
Fachhochschule Dresden – University of Applied Sciences Дрезден Саксония частно
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Technische Universität Bergakademie Freiberg - Freiberg University of Mining and Technology Фрайбург Саксония държавно
Hochschule fuer Musik Carl Maria von Weber - Dresden University of Music Дрезден Саксония държавно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно