Philipps-Universität Marburg - Philipp University of Marburg

изпрати на приятел           принтирай
Град Марбург
Област Хесен
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Biegenstrasse 10 Marburg 35032 Hessen Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Philipps-Universität Marburg (Philipp University of Marburg) е един от най-старите и прочути германски университети. Това е най-популярното и престижно висше учебно заведение на територията на федерална провинция Хесен, като неговият централен кампус се намира в град Марбург. Университетът превръща това населено място в едно от най-характерните университетски градчета в Германия, като създава в него една неповторима атмосфера. Към настоящия момент във Филип Университет Марбург се обучават около 23 000 студенти от целия свят, за нуждите на които се грижат над 7500 души висококвалифициран преподавателски, академичен и административен състав. Висшето учебно заведение предлага отлични по качество бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят в сфери на академичното знание от типа на: право, икономика, философия, политология, социология, психология, теология, история, археология, история на изкуството, немска филология и литература, сравнителна лингвистика, чуждестранни филологии, графичен дизайн, класическа филология, латински, физика, математика, компютърни науки, химия, фармация, биология, геология, география, медицина, стоматология, педагогика и др.

Philipps-Universität Marburg е създаден през 1527 г. от ландграфът на Хесен – Филип Първи и основаването му е тясно свързано с възникването и разцвета на протестанството в средновековна Германия. През изминалите векове и десетилетия във висшето учебно заведение са преподавали или от него са излезли множество крупни фигури на немската наука, култура, политика и обществено дело. В наши дни Филип Университет Марбург се нарежда в числото на най-представителните и традиционно висококачествени германски висши училища. Той притежава отлична съвременна и богата материална база и образователна инфраструктура. Учебните му корпуси са групирани на обща територия в рамките на град Марбург, но въпреки това университетът няма кампус от класически тип в буквалния смисъл на въпросното понятие.

Традиционно едни от най-силните академични, научноизследователски и образователни области във висшето учебно заведение са медицината, химията и психологията. От Медицинския факултет на Университета Марбург идва и наименованието на профсъюза на медиците в Германия - Marburger Bund. От своя страна Департаментът по психология на висшето училище е известен в цяла Европа с високите качества на своята дейност и е класиран сред най-добрите по рода си на Стария континент в рамките на класацията CHE Excellence Ranking. Името на Philipps-Universität Marburg е тясно свързано и с историята на химията като наука. През 1609 година в него се появява първият професор по тази академична дисциплина в световен мащаб, а през 2012 г. към университета отваря врати и първият германски Музей на химията наречен Chemicum. Към същия се провежда и специална новаторска програма съдържаща курсове, които насърчават младите хора да обвържат своя бъдещ професионален път с тази наука. Под шапката на висшето учебно заведение функционират и модерна университетска болница, както и Институт Макс Планк за микробиология на земята. Philipps-Universität Marburg е известен и със своите грижи за студентите с увреждания и специални нужди. По тази причина, например, в него се обучават немалък брой млади хора лишени от зрение.

Програма

Един от най-старите и прочути немски университети - Philipps-Universität Marburg (Philipp University of Marburg) предлага на кандидат-студентите от всички континенти отлични бакалавърски и магистърски програми в най-разнообразни области на академичното знание. Всички дипломи, сертификати и специалности на висшето учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове в Университета Марбург е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Висшето учебно заведение предлага на кандидат-студентите бакалавърски и магистърски програми в сфери от рода на: политология, социология, психология, право, икономика, философия, теология, история, археология, история на изкуството, немска филология и литература, сравнителна лингвистика, чуждестранни филологии, графичен дизайн, класическа филология, латински, физика, математика, компютърни науки, химия, фармация, биология, геология, география, медицина, стоматология, педагогика и много други.
Учебната година в един от най-популярните, стари и висококачествени германски университети - Philipps-Universität Marburg (Philipp University of Marburg) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и редица допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, дипломи и сертификати на Университета Марбург са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Philipps-Universität Marburg (Philipp University of Marburg) по време на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за удоволствие и разтоварване да упражняват множество различни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт с помощта на разнообразните центрове, зали и комплекси разположени на територията на град Марбург и региона, както и на модерните съоръжения на самото висше учебно заведение. Администрацията на Университета Марбург редовно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и отвъд нейните граници.

Град

Марбург е град, намиращ се в централната част на Германия, край река Лан, на територията на федералната провинция Хесен. Той има население от над 78 000 души. Градът е създаден през 12 век около известен замък в областта, който е бил построен през 9-10 в. Марбург до ден днешен е известен със своите величествени средновековни катедрали и красиви замъци и крепости, привличащи традиционно туристи от целия свят. Много от тях имат статута на класически исторически паметници – образци на готическата архитектура.По-известните забележителности и туристически атракции в Марбург са – Катедралата Света Елизавета, Марбургският замък, Старата часовникова кула, двете Ботанически градини и много други. В града е бил създаден и първият протестантски университет в цяла Германия - Philipps-Universität Marburg. Там в годините преди Първата световна война изучава философия световноизвестният руски поет и писател, нобеловият лауреат Борис Пастернак Понастоящем в този университет се обучават около 20 000 студенти от Германия и целия свят от близо 7500 души преподавателски и административен състав. Това прави Марбург, населено място с население от близо 80 000 души – един истински университетски град (Universitätsstadt).

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Хостели
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Philipps-Universität Marburg (Philipp University of Marburg) не разполага със собствени общежития, администрацията на висшето учебно заведение оказва активна консултантска и информационна помощ на студентите идващи от чужбина по въпросите свързани с тяхното удобно и функционално битово устройване. Тъй като пазарът на квартири в Марбург не е особено богат, най-надеждната опция за възпитаниците на Университета Марбург е настаняване в някои от студентските хостели стопанисвани от локалния клон на общонационалната немска академична организация Studentenwerk (Marburg). Последната предлага общо около 2050 места в своите 20 хостела разпръснати из територията на града. В тях тя освен единични стаи, предоставя под наем и 129 апартамента с по две или три стаи, които са удобни особено за семейните студенти. За подаване на заявка за подобен тип настаняване е необходимо само учащите се да представят регистрация от Philipp University of Marburg. По правило предимство при получаването на единични стаи в хостелите на Studentenwerk (Marburg) имат чуждестранните студенти. Наемът за същите включва и всички сметки от рода на парно, отопление и т.н., и най-често възлиза на 250-300 евро на месец. Тъй като Университетът Марбург е известен със своите грижи за студентите с увреждания, висшето учебно заведение разполага и със специални общежития за същите, които им осигуряват редица допълнителни удобства. Те включват и прочутата резиденция наречена Konrad Biesalski House, построена през 1969 г. Това е първото специално изградено общежитие за студенти инвалиди в цяла Германия. В него те живеят заедно с останалите обикновени учащи се, но могат да разчитат на 24-часова асистенция от страна на един висококвалифициран и обучен за целта персонал. За студентите с увреждания е предвиден и автобусен транспорт до учебните корпуси на висшето училище, помощ за пазаруване и при посещаване на различни академични, културни и други видове събития, както и за нуждите им са организирани специални курсове по физиотерапия, масаж, хидротерапия и т.н. Друга опция за възпитаниците на Университета Марбург е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. Сред студентите на висшето учебно заведение е доста разпространена и практиката да наемат колективно апартаменти, в рамките на които да живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения от рода на: баня, хол, кухня, трапезария, перално и т.н. По принцип в по-централните части на град Марбург (особено в района Оберщад) е относително по-трудно да се намери бързо и лесно квартира, за сметка на по-крайните градски квартали и региони. Опитът сочи, че е трудно да се намери квартира и през месеци като април и октомври, които са свързани с началото на новата учебна година, поради това е най-добре търсенето на подобен вид настаняване да започва възможно най-рано – през февруари или юли, за да бъде успешно финализирано до началото на академичните занятия. Администрацията на висшето учебно заведение оказва специализирана помощ и в това отношение на своите студенти, като ги насочва към най-полезните офлайн и онлайн места за търсене на квартира или пряко, или косвено ги свързва с потенциалните им бъдещи наемодатели, които им излагат своите оферти в рамките на една директна комуникация.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Steinbeis-Hochschule Berlin - Steinbeis University Берлин Берлин частно
Evangelische Hochschule Freiburg - Protestant University of Applied Sciences Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Universität zu Köln - University of Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Hochschule Rhein Main - RheinMain University of Applied Sciences Висбаден Хесен държавно
Pädagogische Hochschule Karlsruhe - University of Education Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden - Dresden University of Applied Sciences Дрезден Саксония държавно
Bergische Universität Wuppertal - University of Wuppertal Вупертал Северен Рейн Вестфалия държавно
Hertie School of Governance Берлин Берлин частно
Palucca Hochschule für Tanz Dresden - Palucca School Dresden - University of Dance Palucca Дрезден Саксония държавно

Други университети в Марбург

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Philipps-Universität Marburg - Philipp University of Marburg Марбург Хесен държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Hochschule Mittelhessen - Technische Hochschule Mittelhessen University of Applied Sciences THM Гисен Хесен държавно
Hochschule Darmstadt - Darmstadt University of Applied Sciences Дармщад Хесен държавно
Fachhochschule Frankfurt am Main - Frankfurt University of Applied Sciences Франкфурт на Майн Хесен държавно
Universität Kassel - University of Kassel Касел Хесен държавно
Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main - Frankfurt University of Music and Performing Arts Франкфурт на Майн Хесен държавно
Städelschule - Staatliche Hochschule für Bildende Künste Франкфурт на Майн Хесен държавно
Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main - Johann Wolfgang Goethe University Франкфурт на Майн Хесен държавно
Kunsthochschule Kassel - School of Art and Design Kassel Касел Хесен държавно
Technische Universität Darmstadt - Darmstadt University of Technology Дармщад Хесен държавно
Justus Liebig-Universität Gießen - Justus Liebig University Giessen Гисен Хесен държавно