Technische Universität Darmstadt - Darmstadt University of Technology

изпрати на приятел           принтирай
Град Дармщад
Област Хесен
Държава Германия
Вид Научноизследователски университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Karolinenplatz 5, 64289 Darmstadt Уебсайт http://www.tu-darmstadt.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Technische Universität Darmstadt (Darmstadt University of Technology, TU Darmstadt) се нарежда в списъка на най-добрите и стари технически европейски и германски университети. Висшето учебно заведение е основано през 1877 г. и още в края на 19 век получава почетното право да обучава докторанти. През 1882 г. в този университет за пръв път в света е създадена катедра по електрическо инженерство (която година по-късно съответно се преобразува и в пръв факултет в световен мащаб във въпросната сфера). Понастоящем във висшето учебно заведение се обучават около 25 000 студенти, като над 4000 души от тях са чужденци (през последните години броят им значително се увеличава – с близо 20 на сто). За нуждите на учащите се, се грижат близо 2600 академични специалисти, от които към 300 професори (в числото пък на административния персонал на TU Darmstadt влизат около 2000 университетски сътрудници). Дармщадският технически университет предлага на кандидат-студентите от цял свят висококачествени бакалавърски и магистърски програми в области на знанието като: архитектура, строително инженерство, геодезия, химия, биология, електрическо инженерство, информационни технологии, история, социални науки, науки за човека, компютърни науки, механическо инженерство, науки за материалите, науки за земята, физика, математика, право, икономика, механика, мехатроника, енергетика и много други.

Общо Darmstadt University of Technology предлага на студентите си около сто различни курса в най-разнообразни полета на академичното познание. Висшето учебно заведение се слави най-много със своето обучение на световно ниво в сфери от типа на: строително инженерство, компютърни науки, електротехника, машиностроене и т.н. Образователният процес в рамките на университета се базира на един подчертано интердисциплинарен подход, като обикновено възпитаниците му посещават отделни курсове, които се четат в различни от техния факултет, департаменти. Обучението във висшето училище същевременно е приоритетно ориентирано и към практиката, и най-вече към бъдещата професионална и кариерна реализация на неговите студенти. Така, например, то подготвя тясно специализирани преподавателски кадри в множество области на знанието на ниво висше и средно образование.

Technische Universität Darmstadt развива активна и широкомащабна научноизследователска дейност като за целта към висшето учебно заведение функционират редица научни звена, центрове и институти. Някои от основните направления в нейните рамки са: нови материали, термо-флуиди, инженерни науки, бъдещето на интернет, интегрирани продукционни технологии, градски изследвания и много други. Дармщадският технически университет предоставя на възпитаниците си и редица отлични възможности за реализация в чужбина по линия на активното си участие в програми за международен академичен обмен, както и на тясното си сътрудничество с множество чуждестранни висши училища с подобен на неговия профил. За идващите на обучение в университета студенти-чужденци се полагат приоритетно комплексни грижи по отношение на тяхната пълноценна адаптация. За целта към висшето учебно заведение функционира и специализирана академична структура, която е част от европейската студентска организация AEGEE. Тя се грижи, освен за всичко останало и за подобряването на нивото на владеене на немски език от страна на чуждестранните младежи, както и за пълноценното уплътняване на свободното им време със спорт, различни видове академична активност и т.н. В качеството си на един от най-известните, големи и висококачествени технически немски университети Technische Universität Darmstadt е активен член и на организацията на най-елитните германски висши учебни заведения във въпросната област - TU9.

Програма

Един от най-старите и висококачествени технически германски университети - Technische Universität Darmstadt (Darmstadt University of Technology, TU Darmstadt) предлага на кандидат-студентите от всички континенти множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички дипломи, сертификати и специалности на Дармщадския технически университет са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври във висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Процесът на обучение в TU Darmstadt се провежда в рамките на неговите департаменти: по архитектура, по строително инженерство, по геодезия, по биология, по химия, по електрическо инженерство и информационни технологии, по история и социални науки, по науки за човека, по компютърни науки, по механическо инженерство, по материали и науки за земята, по математика, по физика и по право и икономика.
Учебната година в един от най-известните, стари и качествени технически немски университети - Technische Universität Darmstadt (Darmstadt University of Technology, TU Darmstadt) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, сертификати и дипломи на Дармщадския технически университет са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Спортният център на ТУ Дармщад е сред най-известните спортни центрове в провинция Хесен. Предлаганите видове спорт в него са над 70. Университетът разполага освен това със собствен стадион, на който ежегодно се провеждат тренировките по футбол на спортния център. Сред значимите спортни събития се нарежда и годишният маратон на Дармщад, провеждащ се в средата на всяка година.

Град

Дармщад се намира в една от най-богатите провинции в Германия – Хесен. Той е четвъртият по големина град в провинцията след Франкфурт на Майн, Висбаден и Касел и е столица на един от осемте областни центъра, на които е разделена провинцията. Градът получава званието “Град на науката” през 1997г. от тогавашния министър-председател на Хесен. Званието се дължи най-вече на изградения още през 1877г. Технически университет Дармщад, както и другите две висши специализирани учебни заведения, намиращи се на негова територия с общ брой учащи над 30 000, но също така за наименованието допринасят и множеството технически изследователск институти и изследователск центрове. Населението на града наброява около 142 000 жители, с тенденция към постоянно нарастване заради множеството перспективи в Дармщад.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Компютърно инженерство 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Електротехника и информационна техника 1 3  Октомври или Април 0 лв. ( )
Информатика 1 3  Октомври или Април 0 лв. ( )
Мехатроника 1 3  Октомври или Април 0 лв. ( )
Стопанска информатика 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Строително инженерство и геодезия 1 3  Октомври или Април 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 2  Октомври 0 € ( )
Строително инженерство 1 2  Октомври или Април 0 € ( )
Компютърно инженерство 1 2  Октомври или Април 0 € ( )
Електроинженерство 1 2  Октомври 0 € ( )
Информатика 1 2  Октомври или Април 0 € ( )
Информационна системна техника 1 2  Октомври или Април 0 € ( )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 115.00 €
  Семестриален билет - 85.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 8.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 68.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 115.00 €
  Семестриален билет - 85.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 8.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 68.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти

Описание

ТУ Дармщад разполага с 13 собствени общежития, разположени в непосредствена близост до университета. Поради големия брой желаещи да получат стая обаче, търсенето трябва да започне много преди започване началото на академичната година. Наемът варира около 70 - 200?. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk Darmstadt) на ТУ Дармщад, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката. Частна квартира: Кандидат-студентът трябва сам да намери информация за предоставените квартири посредством: Обяви във вестниците, информационните табла на ВУЗ-овете, централите за търсене на квартири, Интернет, борси за наемане на жилища и агенции за недвижими имоти. Апартамент: Кандидат-студентът трябва сам да намери информация за предоставените квартири посредством: Обяви във вестниците, информационните табла на ВУЗ-овете, централите за търсене на квартири, Интернет, борси за наемане на жилища и агенции за недвижими имоти. Обяви могат да се намерят и на сайта на студентската организация към Дармщад.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen - RWTH Aachen University Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно
GISMA Business School Хановер Долна Саксония частно
Universität Bremen - University of Bremen Бремен Бремен държавно
Hochschule Bremerhaven - Bremerhaven University of Applied Sciences Бремерхафен Бремен държавно
Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald - University of Greifswald Грайфсвалд Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule der Medien - Stuttgart Media University Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg Ерланген/Нюрнберг Бавария държавно
Julius-Maximilians-Universität Würzburg - University of Würzburg Вюрцбург Бавария държавно
Hochschule für Musik und Tanz Köln - Cologne University of Music Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Alice-Salomon-Hochschule Berlin - The Alice Salomon University of Applied Sciences Берлин Берлин държавно

Други университети в Дармщад

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Darmstadt - Darmstadt University of Applied Sciences Дармщад Хесен държавно
Technische Universität Darmstadt - Darmstadt University of Technology Дармщад Хесен държавно
Evangelische Fachhochschule Darmstadt - Protestant University of Applied Sciences in Darmstadt Дармщад Хесен частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Darmstadt - Darmstadt University of Technology Дармщад Хесен държавно
Technische Hochschule Mittelhessen - Technische Hochschule Mittelhessen University of Applied Sciences THM Гисен Хесен държавно
Hochschule Fulda - Fulda University of Applied Sciences Фулда Хесен държавно
Hochschule Fresenius - Fresenius University of Applied Sciences Франкфурт на Майн Хесен частно
Justus Liebig-Universität Gießen - Justus Liebig University Giessen Гисен Хесен държавно
Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main - Frankfurt University of Music and Performing Arts Франкфурт на Майн Хесен държавно
Fachhochschule Frankfurt am Main - Frankfurt University of Applied Sciences Франкфурт на Майн Хесен държавно
Philipps-Universität Marburg - Philipp University of Marburg Марбург Хесен държавно
Evangelische Fachhochschule Darmstadt - Protestant University of Applied Sciences in Darmstadt Дармщад Хесен частно
Städelschule - Staatliche Hochschule für Bildende Künste Франкфурт на Майн Хесен държавно