Fachhochschule des Mittelstands - FHM

изпрати на приятел           принтирай
Град Билефелд
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране частно Адрес Ravensberger Straße 10 G 33602 Bielefeld
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Fachhochschule des Mittelstands (FHM) е частен, немски университет за приложни науки, притежаващ кампуси в няколко германски града (централата му се намира в Билефелд). От създаването си през 2000 година насам той постепенно се утвърждава като едно от най-успешните и амбициозни млади висши учебни заведения в родината си, които не са част от държавния образователен сектор. Понастоящем FHM предлага отлични бакалавърски и магистърски специализации на кандидат-студентите от целия свят в области на академичното знание като: икономика, медии, комуникации, здравеопазване, социална работа и много други.

Fachhochschule des Mittelstands е създаден в началото на новия век като частно висше учебно заведение от известни представители на германския среден бизнес, в тясно сътрудничество с различни национални образователни институции. През годините FHM се утвърждава като доста солиден млад и амбициозен немски университет и бързо успява да привлече големия интерес на студентите от страната и чужбина в една силно конкурентна среда. Висшето училище понастоящем работи в тясно взаимодействие с редица престижни представители на германския бизнес, което открива отлични допълнителни възможности за бъдещата професионална и кариерна реализация на неговите възпитаници. Образователният процес в Fachhochschule des Mittelstands се осъществява в рамките на малки групи (до 40 студенти), като съчетава в себе си отличната теоретична подготовка със засилените практически занимания, конкретно подготвящи учащите се за тяхната пряка работа и перспективна кариера. Сред основателите на висшето учебно заведение са именити представители на германския бизнес сектор, които имат отличен имидж и множество връзки в чужбина (най-вече в сферата на организацията на средния и дребен бизнес) като Foundation for education and trade, West German chamber of trade in North Rhine-Westphalia, Chamber of trade of East Westphalia-Lippe for Bielefeld и т.н.

Централният кампус на Fachhochschule des Mittelstands е модерно оборудван и притежава отлична материална база и образователна инфраструктура. Той се намира в самия център на град Билефелд. FHM има и още няколко кампуса, разположени в Кьолн, Пулхайм и Хатовер. Към висшето учебно заведение функционират и редица престижни научноизследователски институти и автономни академични звена като Institutes for Scientific Further Education (IWW), Institute for SME, German-Chinese SME Institute (DCMI), който е съвместен немско-китайски проект (с централа в град Съчжоу, Китай) и др. В техните рамки се реализират множество програми и проекти със засилено студентско участие, което е от голяма полза за бъдещата професионална реализация на възпитаниците на Fachhochschule des Mittelstands. Тази широкомащабна научноизследователска дейност се осъществява в тясно сътрудничество с редица именити представители на националните и международни бизнес среди, които спонсорират голям брой инициативи на висшето учебно заведение. Студентите на FHM имат възможност на базата на горепосочения тип научни проучвания да изготвят и своите курсови и дипломни работи. За своята научноизследователска дейност през юли 2007 година Fachhochschule des Mittelstands получава и награда за впечатляващи резултати от престижната държавна институция наречена Научен съвет на Република Германия. През последните години висшето учебно заведение значително засилва международния фокус в рамките на предлаганите от него бакалавърски и магистърски програми и специализации, поради силния интерес към курсовете на FHM от страна на кандидат-студентите от чужбина.

Програма

Един от най-добрите частни германски университети за приложни науки Fachhochschule des Mittelstands (FHM) предлага висококачествени бакалавърски и магистърски специализации в редица области на академичното знание на кандидат-студентите от целия свят. Всички програми, дипломи и сертификати на елитното младо и амбициозно висше учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Бакалавърските специализации в частния университет за приложни науки са с продължителност 3 години, а магистратурите – 1-2 г.

Основните програми предлагани от FHM включват курсове на пълно учебно време, такива на половин подобно (за работещи млади хора) и провеждани в тясно сътрудничество с представители на локалните немски индустриални среди специалности за придобиване на двойна образователна степен. Бакалавърските програми са разделени на девет отделни семестъра и се провеждат в кампусите на висшето училище под формата на редовни лекции и семинарни занятия. По време на втората половина на горепосочения образователен цикъл, студентите преминават и през задължителна практическа подготовка, която трае общо 24 седмици. Последната може да се реализира и в престижна чуждестранна компания. По време на същата студентите имат съвсем реалната възможност да срещнат своите потенциални бъдещи работодатели и обикновено трупат много полезен опит и международни бизнес връзки. В тази посока активно работи и Кариерният център към FHM, който има за задача да осигурява на учащите се стажове и практики от подобно естество. На края на бакалавърските програми в Fachhochschule des Mittelstands студентите изготвят дипломна работа, в която най-често трябва да покажат, че са способни да решат даден проблем от сферата на бизнеса с помощта на специализирана научна и академична методология. Освен пълни курсове за бакалаври, висшето учебно заведение също предлага различни магистратури и МВА специализации. В техните рамки класическите лекции и упражнения в учебните зали отлично и модерно се съчетават с методики от сферата на електронното обучение, самоподготовката, стажовете, професионалните практики и т.н.

Студентите от магистърските програми на FHM имат възможност да се логват в специално изготвени платформи за онлайн образование директно от своя дом или работно място. Очните им занятия са изцяло съобразени с тяхната евентуална професионална заетост и са на гъвкав учебен график. Програмите за придобиване на двойна образователна степен на висшето училище са за четири години. Те се осъществяват в тясно взаимодействие с разнообразни бизнес среди, институции и организации. В техните рамки професионалните стажове са особено силно застъпени, в качеството им на важно допълнение към основните академични курсове. Въпросните специализации на Fachhochschule des Mittelstands се провеждат на модули, в които се редуват периоди на практики в разнообразни индустриални сектори с лекции и семинарни занятия в кампусите на университета (като те са тясно и неразривно свързани, като обща образователна логика помежду си). Като цяло процесът на обучение във висшето учебно заведение цели възпитаниците му възможно най-пълноценно да придобият четири основни вида умения – общи бизнес такива, специализирани професионални компетенции по тясната си специалност, лични и социални умения и опит за водене на преговори с икономически профил и за активност в обществената сфера.

Fachhochschule des Mittelstands предлага висококачествени бакалавърски програми в области като: финанси и банков сектор, детска педагогика, комуникационен дизайн и реклама, конструкционен мениджмънт, професионален мениджмънт, икономика, енергиен мениджмънт, мениджмънт на събития и в областта на развлекателната индустрия, мениджмънт в сферата на гериатричните грижи, мениджмънт в здравеопазването, HR Management, международна бизнес администрация, маркетингов мениджмънт, медийни комуникации и журналистика, медиен мениджмънт, мениджмънт и социална педагогика, технологичен мениджмънт (за получаване на образователната степен Bachelor of Engineering - B.Eng.) и туристически мениджмънт. FHM провежда и няколко отлични магистърски специализации като: Корпоративни комуникации, Crossmedia- & Communication Management, Мениджмънт на новите медии и SME Management (и четирите за получаване на образователната степен Master of Arts, M.A.). Висшето учебно заведение предлага и една МВА-програма с профил „Corporate Management in the SME Economy”, както и две престижни докторантски такива – за степента доктор по бизнес администрация (DBA) и за доктор по медии и комуникации (DMC).
Учебната година в Fachhochschule des Mittelstands (FHM) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните програми на престижното частно висше учебно заведение неговите студенти имат възможност да се включат и в редица допълнителни курсове за повишаване на техните обществени, академични, лингвистични, образователни и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специализации, дипломи и сертификати на FHM са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Fachhochschule des Mittelstands (FHM) могат активно или просто за удоволствие и разтоварване да упражняват най-различни видове спортна и физическа дейност. Това става, с помощта на модерните съоръжения на различни комплекси, центрове и зали, намиращи се на територията на град Билефелд (и в градовете, в които висшето учебно заведение също има кампуси), с които този частен немски ВУЗ е сключил споразумения за ползването им от страна на учащите се на преференциални цени. Администрацията на FHM редовно организира и разнообразни екскурзии за студентите до различни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Билефелд е град, намиращ се в провинция Северна-Вестфалия. Градът е един от големите областни центрове в провинцията. Населението му е около 325 000 жители. Сред по-известните забележителности на града се нареждат Старата църква св. Николай, изградена изцяло в готически стил, църквата св. Мариан, Църквата Süsten, католческата пастория св. Йодокус, остатъците от градската стена и цитадела и много други. Общо 13 са музеите, намиращи се на територията на града (останалите биват напълно разрушени през Втората световна война), по-известни от които са Историческият музей, градската художествена галерия, Природонаучният музей и Строителният музей. Най-големият театър на територията на града е Градският театър.Билефелд също така е и важен икономически център. Фирмите и предприятията, които имат седалище в Билефелд, са: August Oetker, Dürkopp-Adler, Gildemeister, ThyssenKrupp, Schüco и Seidensticker, JAB Anstoetz и други. По това отношение градът се нарежда сред водещите работодатели, тъй като почти 40% от населението на града е от околните села и градове.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Хотел
-Хостели
-Свободен наем
-Студентска къща

Описание

Администрацията на Fachhochschule des Mittelstands (FHM) в лицето на неговия Международен отдел активно помага на студентите, идващи от чужбина по въпросите на тяхното удобно и функционално битово устройване. Най-често висшето учебно заведение насочва чуждестранните си възпитаници към настаняване в студентски общежития и резиденции, разположени на територията на градовете, в които FHM има кампуси или в индивидуално или колективно наети апартаменти (самостоятелни стаи с ползване на общи помещения като хол, баня, кухня, трапезария и др.), в хостели, хотели, други видове частни квартири и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Bard College Berlin, A Liberal Arts University Берлин Берлин частно
Westsächsische Hochschule Zwickau - University of Applied Sciences Zwickau Цвикау Саксония държавно
Karlshochschule International University Карлсруе Баден-Вюртемберг частно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen - RWTH Aachen University Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно
Freie Universität Berlin Берлин Берлин държавно
Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg - Heidelberg University Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Konstanz - Konstanz University of Applied Sciences Констанц Баден-Вюртемберг държавно
EBC Hochschule - EBC University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно

Други университети в Билефелд

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Bielefeld Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule des Mittelstands - FHM Билефелд Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Bielefeld - Bielefeld University of Applied Sciences Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
International School of Management – ISM Дортмунд Северен Рейн Вестфалия частно
Universität Bielefeld Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
FOM Hochschule für Oekonomie & Management University of Applied Sciences Есен Северен Рейн Вестфалия частно
Rheinische Fachhochschule Cologne - Köln University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Dortmund - Dortmund University of Applied Sciences and Arts Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Duisburg-Essen - University of Duisburg-Essen Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
Deutsche Sporthochschule Köln - German Sport University Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule des Mittelstands - FHM Билефелд Северен Рейн Вестфалия частно
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Alanus University of Arts and Social Sciences - Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft Бон Северен Рейн Вестфалия частно