Universität Bayreuth - University of Bayreuth

изпрати на приятел           принтирай
Град Байройт
Област Бавария
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Universitätsstraße 30 95447 Bayreuth
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität Bayreuth (University of Bayreuth) е най-младият германски държавен изследователски университет (създаден е през 1975 година). Централата на висшето учебно заведение се намира в град Байройт, провинция Бавария. Това е относително малък немски университет, който предлага висококачествени бакалавърски и магистърски специализации на кандидат-студентите от целия свят в области на академичното знание като: математика, физика, компютърни науки, биология, химия, геология, право, бизнес, география, бизнес администрация, икономика, филология, литература, културни науки, инженерство и т.н. Понастоящем в Universität Bayreuth се обучават около 9500 студенти от цяла Германия и чужбина.

Едно от нещата, които най-много ценят студентите на University of Bayreuth, е неговата тиха, спокойна, уютна и предразполагаща към задълбочена работа, атмосфера, която отлично се съчетава с амбицията на всеки млад западен университет да си създаде добър и разпознаваем имидж и престиж в родината си и отвъд нейните граници. Обучението в рамките на висшето учебно заведение се води предимно в малки групи, което способства за обръщане на възможно най-пълноценно внимание към персоналните нужди и проблеми на всеки един отделен учащ се. Също така предлаганото образование от страна на Universität Bayreuth се основава преимуществено на интердисциплинарния подход, което предоставя редица допълнителни опции на студентите, по отношение на тяхната академична и професионална реализация. Университетът Байройт развива и широкомащабна научноизследователска дейност в най-разнообразни сфери като околна среда, молекулярна биология, изследвания на Африка, интеркултурни процеси и много други. Кампусът на висшето учебно заведение притежава една модерна образователна материална база и инфраструктура, като същевременно от друга страна е и много красив и уютен и се нарича Campus on the Green. Той е известен сред студентите с това, че сградите в него са разположени изключително функционално, което е направено за тяхно улеснение и в интерес на оптимизирането на учебния процес.

University of Bayreuth с течение на годините си е завоювал една чудесна репутация в чужбина и понастоящем развива впечатляваща международна дейност, което носи допълнителни възможности на студентите за една ползотворна академична и професионална реализация и в интернационален план. Към настоящия момент Universität Bayreuth е част от мрежа от престижни световни висши учебни заведения от всички континенти (общо 450 на брой), съвместно с които работи по най-различни програми и проекти. University of Bayreuth също така членува и в изключително престижната национална академична организация наречена Elite Network of Bavaria (Elitenetzwerk Bayern), която обединява най-престижните баварски изследователски университети. Голямо признание за младото немско висше учебно заведение е и фактът, че особено през последните години неговите програми в областта на мениджмънта, икономиката и правото традиционно се нареждат от специалистите сред най-добрите в цяла Германия. Същевременно Universität Bayreuth предлага и някои уникални за сферата на висшето образование в страната интердисциплинарни специализации от типа на: философия и икономика, екология и глобални промени, театър и медийни науки, здравеопазване и икономика и т.н. Някои от по-известните модерни и отлично устроени звена и съоръжения на University of Bayreuth са богатата му университетска библиотека, центърът по езици, центърът за техническа поддръжка, центърът по компютърни технологии, както и красивата му собствена ботаническа градина наречена Ökologisch-Botanischer Garten der Universität Bayreuth.

Към Университета Байройт функционират и следните престижни немски научноизследователски институти и комплекси: Bayreuth International Graduate School of African Studies – BIGSAS, Bavarian Research Institute of Experimental Geochemistry and Geophysics – BGI, Bayreuth Institute of Macromolecular Research – BIMF, Bayreuth Centre for Colloids and Interfaces – BZKG, Research Center for Bio-Macromolecules - bio-mac, Bayreuth Center of Ecology and Environmental Research – BayCEER, Bayreuth Centre for Materials Science and Engineering – BayMAT, Bayreuth Centre for Molecular Biosciences – BZMB, Institute of Music Theatre Research – FIMT и Bayreuth Institute for European Law and Legal Culture. През годините University of Bayreuth е бил завършен от редица изтъкнати немски и чуждестранни политици, учени и културни дейци. Сред по-интересните випускници на висшето учебно заведение се нареждат и сестрата на американския президент Барак Обама – Аума Обама, председателят на германския Конституционен съд Андреас Воскюле, хокейната звезда Максимилиан Мюлер, немският министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг и много други понастоящем действащи политически фигури от страната на Гьоте. Заради високите качества на предлаганото от Университета Байройт висше образование в най-различни сфери на академичното знание, интересът към него на кандидат-студентите от всички континенти през последното десетилетие значително се е увеличил.

Програма

Най-младият и много амбициозен германски държавен изследователски университет - Universität Bayreuth (University of Bayreuth) предлага отлични бакалавърски, магистърски и докторантски специализации на кандидат-студентите от целия свят в най-разнообразни области на академичното знание. Всички програми, дипломи и сертификати на баварското висше учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските специализации в немския изследователски университет е 3-4 години, а на магистратурите – 1-2 г. Програмите на Университета Байройт се преподават в рамките на неговите шест факултета – по математика, физика и компютърни науки, по биология, химия и геоложки науки, по право, бизнес администрация и икономика, по филология и литература, по културни науки и по инженерство.
Учебната година в Universität Bayreuth (University of Bayreuth) се провежда в рамките на два семестъра - есенен и пролетен. Паралелно с основните специализации и програми на висшето учебно заведение възпитаниците му имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове, насочени към повишаването на техните лингвистични, обществени, образователни, академични и професионални компетенции и квалификации, които могат да посещават включително по време на лятната ваканция. Всички програми, дипломи и сертификати на баварския изследователски университет са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Universität Bayreuth (University of Bayreuth) имат възможност по време на учебната година и ваканциите по-активно или просто за удоволствие, разтоварване и пълноценно прекарване на свободното време да упражняват най-разнообразна по вид спортна и физическа дейност. За тази цел им се издава специална карта, чиято стойност влиза в тяхната такса за обучение, с която те имат правото да посещават редица спортни центрове, комплекси и зали на територията на град Байройт, с които администрацията на висшето учебно заведение е сключила споразумения за използването на услугите им от страна на учащите се безплатно или на преференциални цени. Ръководството на баварския университет регулярно организира и студентски екскурзии до интересни туристически дестинации, знакови и известни немски градове и културно-исторически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Байройт е град, намиращ се в северната част на провинция Бавария, край река Ротер Майн в долината между Франконианска Юра и планините Fichtelgebirge. Първите сведения за това населено място датират от края на 12 век, като понастоящем то е административен център на региона Горна Франкония. Населението на града наброява около 72,576 хиляди души. В него се провежда световноизвестният Байройтски музикален фестивал, на който се представят най-новите и интересни постановки на големият композитор, работил и живял в Байройт – Рихард Вагнер.Сред най-интересните забележителности и туристически атракции в града е и Маркграфската Опера(най-старата действаща на немска територия), която за пръв път отваря врати през 1748 г. и дълги години е един от най-известните барокови театри в цяла Европа (в момента там има и музей). През 1975 г. в Байройт започва да функционира престижният едноименен университет. Понастоящем в него се обучават около десет хиляди студенти от цяла Германия и света.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Администрацията на Universität Bayreuth (University of Bayreuth) активно си сътрудничи с академичната регионална организация Studentenwerk Oberfranken по въпросите на удобното и функционално битово устройване на своите чуждестранни студенти. Възпитаниците на висшето учебно заведение заплащат тази услуга под формата на специална надбавка към своите семестриални такси, на базата на която си осигуряват и други социални привилегии, в качеството си на учащи се. Организацията Studentenwerk Oberfranken предлага на студентите няколко вида удобно битово устройване. Най-разпространеният от тях е свързан с настаняване в една от шестте студентски къщи, за които тази институция се грижи в рамките на град Байройт. Друга възможност за възпитаниците на баварския изследователски университет е нанасяне в индивидуални или двойни стаи в колективно наети апартаменти с общи помещения. Администрацията на Universität Bayreuth помага на чуждестранните студенти, ако те решат да си търсят и самостоятелно квартира в града и региона. На сайта на висшето учебно заведение има актуална информация за онлайн порталите и сайтовете, на които се предлага на общо основание подобен вид битово устройване. Отделно от това, самият баварски университет работи в тясно сътрудничество с организации и частни лица предлагащи квартири на учащите се на територията на Байройт.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Städelschule - Staatliche Hochschule für Bildende Künste Франкфурт на Майн Хесен държавно
Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn - University of Bonn Бон Северен Рейн Вестфалия държавно
Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover Хановер Долна Саксония държавно
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно
Folkwang Universität der Künste - Folkwang University of the Arts Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover - University of Music, Drama and Media Hanover Хановер Долна Саксония държавно
Palucca Hochschule für Tanz Dresden - Palucca School Dresden - University of Dance Palucca Дрезден Саксония държавно
Fachhochschule Stralsund - Stralsund University of Applied Sciences Щралзунд Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule Bremerhaven - Bremerhaven University of Applied Sciences Бремерхафен Бремен държавно

Други университети в Байройт

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Bayreuth - University of Bayreuth Байройт Бавария държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg - Regensburg University of Applied Sciences Регенсбург Бавария държавно
Ludwig-Maximilians-Universität München - Ludwig Maximilian University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Hochschule für Angewandte Wissenschaften - Würzburg-Schweinfurt University of Applied Sciences Вюрцбург Бавария държавно
Hochschule Hof - Hof University of Applied Sciences Хоф на Заале / Мюнхберг Бавария държавно
Technische Universität München - Technical University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Universität Augsburg Аугсбург Бавария държавно
Otto-Friedrich-Universität Bamberg - University of Bamberg Бамберг Бавария държавно
Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm - Georg-Simon-Ohm University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Julius-Maximilians-Universität Würzburg - University of Würzburg Вюрцбург Бавария държавно
Universität Regensburg - University of Regensburg Регенсбург Бавария държавно