Technische Universität Berlin

изпрати на приятел           принтирай
Град Берлин
Област Берлин
Държава Германия
ВидЕзик на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Strasse des 17. Juni 135 Уебсайт http://www.tu-berlin.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Technische Universität Berlin (Berlin Institute of Technology, TUB или TU Berlin) е един от най-големите и престижни технически университети в Германия, който е изключително популярен в цяла Европа и света. Той е основан през 1879 година и понастоящем в него се обучават около 30 000 учащи се под ръководството на 7500 души висококвалифициран преподавателски състав и академичен персонал. Именитото берлинско висше учебно заведение е известно и с това, че в него учат най-много студенти от чужбина от всички германски университети (над 20 на сто или съответно близо 5600 негови възпитаници са чужденци, дошли от всички краища на света). Берлинският технически университет предлага отлични бакалавърски, магистърски и разнообразни други видове специализации, курсове и програми в различни области на академичното знание като: хуманитаристика, математика, естествени науки, инженерство, компютърни технологии, транспортни системи, архитектура, околна среда, науки за земята, икономика, мениджмънт и много други. Девизът на Technische Universität Berlin е „Ние имаме идеи за бъдещето”.

Berlin Institute of Technology се нарежда сред най-световноизвестните германски висши училища. Негови випускници през годините са били множество изтъкнати дейци на немската и световна наука, култура, политика, икономика и т.н., включително с университета са тясно свързани и имената на цели десет лауреати на Нобелова награда в различни области. Берлинският технически университет работи в сътрудничество с едни от най-престижните германски и международни компании и корпорации, което е отличен шанс за неговите възпитаници да срещнат потенциалните си бъдещи работодатели още на студентската скамейка. TU Berlin членува и в организацията TU9, която представлява инкорпорирано общество на най-големите и добри немски технологични институти и същевременно е член и на международната бизнес мрежа Top Industrial Managers for Europe network. Последното изключително улеснява интернационалния студентски обмен между водещите инженерни училища на Стария континент. Също така, Technische Universität Berlin членува и в още една престижна международна организация - Conference of European Schools for Advanced Engineering Education and Research. С нейна помощ се осъществява изключително тясното сътрудничество между редица европейски висши училища в областта на научноизследователската дейност, която в рамките на Берлинския технически университет се осъществява в екипи със засилено студентско участие.

Заради своите комплексни качества и изключително високото ниво на преподавателска дейност, Berlin Institute of Technology е традиционно класиран в топ 50 на висшите учебни заведения в световен мащаб в различни международни академични рейтинги и класации от типа на QS World University Rankings и т.н. Изключително мащабната интернационална активност на университета се осъществява и по линия на участието му в програмата Еразмус с помощта на Top Industrial Managers for Europe (TIME) network. Technische Universität Berlin притежава изключително модерна материална база и съвременна образователна инфраструктура. Корпусите на висшето учебно заведение заемат около 600 хиляди квадратни метра на територията на германската столица Берлин (разположени са в най-различни нейни части), като основният кампус на университета се намира в региона на Шарлотенбург. Образователният процес в рамките на Берлинския технически университет се води в неговите седем автономни висши училища. Berlin Institute of Technology е известен и със своята изключително богата и модерна библиотека (чийто основен спонсор е компанията Volkswagen), една от най-добрите университетски такива в цяла Германия. Technische Universität Berlin неслучайно е немският университет с най-голям брой обучаващи се в него чуждестранни студенти. Това е едно повече от заслужено признание за неговите качества и престиж, както и за подчертано международния фокус на предлаганото от него висококачествено бакалавърско и магистърско образование.

Програма

Един от най-големите и престижни германски университети Technische Universität Berlin (Berlin Institute of Technology, TUB или TU Berlin) предлага отлични бакалавърски и магистърски специализации в различни сфери на академичното знание на кандидат-студентите от целия свят. Всички програми, дипломи и сертификати на именитото берлинско висше учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Бакалавърските курсове на Берлинския технически университет са с продължителност от три години, а магистратурите му са двегодишни. Висококачественото висше образование на Technische Universität Berlin се предлага в рамките на неговите седем основни висши университетски училища – по хуманитаристика, по математика и естествени науки, по инженерство и процесни науки, по електрическо инженерство и компютърни науки, по механично инженерство и транспортни системи (включително аерокосмическо инженерство, автомобилно инженерство, морско и океанско инженерство, планиране и операции свързани с транспортни системи), по планиране, строителство и околна среда (висшето училище е създадено след обединението на бившите автономни академични звена на този ВУЗ по строително инженерство и приложни науки за земята и по архитектура, околна среда и общество) и по икономика и мениджмънт. Предлаганите в тези висши училища бакалавърски и магистърски специализации на Technische Universität Berlin са особено престижни и популярни заради своите академични и образователни достойнства в целия свят. В подкрепа на последното говори и фактът, че като цяло в Berlin Institute of Technology се обучават най-много чуждестранни студенти в рамките на Германия.
Учебната година в Technische Universität Berlin (Berlin Institute of Technology, TUB или TU Berlin) се провежда в рамките на два семестъра – есенен и пролетен. Успоредно с главните специализации на берлинското висше учебно заведение студентите му могат да запишат и редица допълнителни курсове, насочени към повишаването на техните лингвистични, обществени, образователни, академични и професионални компетенции и квалификации, които могат да посещават включително по време на лятната ваканция. Всички програми, дипломи и сертификати на Берлинския технически университет за приложни науки са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Учебната година в рамките на висшето учебно заведение традиционно започва с т.нар. уводна седмица, която се провежда в началото на месец октомври за първия семестър и на април за втория. Друга особеност на TU Berlin, е че в някои от тригодишните бакалавърски програми е въведен и още един допълнителен семестър, по време на който студентите се занимават с практическа дейност с цел улесняването на тяхната бъдеща професионална реализация. Висококачественото висше обучение на Technische Universität Berlin се основава на модерната Европейска система за трансфер на кредити (ECTS). В нейните рамки студентите получават за един семестър 30 кредита и 60 за цялата академична година (съответно бакалаврите в университета общо вземат 180 кредита, а магистрите – 120).

Спорт

ТУ Берлин разполага с един от най-добрите спортни центрове в Берлин. Предлагат се много от водещите спортове като футбол, баскетбол, фитнес, волейбол и други. За участие в някои курсове има семестриална такса, за други не. Студентът трябва сам да провери дали избраният от него вид спорт има и в какъв размер е таксата за участие. Записването става или онлайн, или в офиса на спортния отдел.

Град

Немската столица Берлин е един от най-знаковите и световноизвестни европейски градове, заедно с Париж и Лондон. Това е и най-големият по територия и брой на жителите си град в Германия. Територията му е 891,85 кв. км., а населението му наброява около 3 480 000 души. След британската столица Лондон той е втори по население и пети по площ град в рамките на Европейския съюз. Берлин е и една от шестнадесетте федерални провинции влизащи в състава на Германия. Градът е разположен край реките Шпрее (наричан е заради значението си Атина на Шпрее) и Хафел. Вътрешно той се дели на 12 големи градски района. Берлин е разположен в източната част на Германия, на около 70 седемдесет километра от немско-полската граница. В качеството си на самостоятелна германска провинция, той е ограден отвсякъде от друго подобно федерално образувание – Бранденбург. Историческият център на града се намира в низината на река Шпрее, между двата известни местни хълма – Барним и Телтов. На последните е разположена и значителна част от самата градска част на днешен Берлин. На хълма Барним се намират административните окръзи Райникендорф, Панков, Лихтенберг и Марцан-Хелерсдорф, а на Телтов - Шарлотенбург-Вилмерсдорф, Щеглиц-Целендорф, Темпелхоф-Шьонеберг и Нойкьолн. Като цяло градът е разположен в зоната на умерения климат. Средните годишни температури в него са от порядъка на плюс 9-10 градуса. Най-топлите месеци в Берлин са юни, юли и август, когато средно е около плюс 18-19 градуса, а през зимата температурите падат най-често до стойности леко по-високи от нулата.Градът е известен германски търговски център още от епохата на ранното Средновековие. Берлин се е образувал през 13-14 век след обединяването на две съществували дотогава населени места, едното от които е носело същото наименование, а другото се е наричало Кьолн. От 15 век градът е столица на Бранденбургското курфюрство, а после и на Германската империя. Най-драматичният момент от дългата история на това знаково европейско населено място е разделянето му на източна и западна част по времето на Студената война посредством прочутата Берлинска стена, превърнала се в универсален, общочовешки символ на нехуманността. Падането на същата ознаменува и краят на тоталитарните режими в Източната част на Европа и е може би най-важното събитие в следвоенната история на Стария континент. След обединението на ГДР и ФРГ Берлин отново се превръща в столица на нова Германия, която понастоящем е една от водещите и най-силни държави в Европейския съюз и света. През последното десетилетие на миналия век постепенно в града биват преместени от Бон и централите на почти всички по-основни немски официални административни и управленчески институции. Днешен Берлин е крупен световен културен център и европейски транспортен възел – един от най-посещаваните градове на Стария континент. Неговите университети, научноизследователски центрове и музеи са известни в целия свят. В града живеят и работят множество емигранти, което създава в него една уникална мултикултурна и космополитна атмосфера на един истински модерен мегаполис. Берлин е известен и с това, че негови жители са много хора на изкуството, дошли от всички краища на планетата. Градът същевременно е и голям икономически и финансов център не само в Германия, но и в рамките на Европейския съюз като цяло. Водещи отрасли на локалната индустриална среда са радиоелектронната промишленост, машиностроенето, транспортното строителство и т.н. Берлин е и важен търговски център, както и знаково място на провеждане на крупни международни панаири, изложения и други подобни известни икономически, културни и обществени събития. Понастоящем около 80 на сто от берлинските компании работят в сферата на услугите, а някои от световноизвестните корпорации с централи в това населено място са Siemens AG, Deutsche Bahn AG и много други.Берлин ежегодно се посещава от милиони туристи от целия свят, заради голямото си културно-историческо значение и многобройните си забележителности. Градът като цяло е запазил отделни черти от своята средновековна атмосфера и старинен архитектурен фонд. Много от знаковите му забележителности са изградени през 18-19 век като площадът Жандарменплатц, прочутата улица Унтер-ден-Линден (на която е разположен днешният централен кампус на Хумболтовия университет), както и множество барокови здания. Сред по-старинните забележителности в немската столица са Катедралата Света Мария, Берлинската катедрала, Операта, световноизвестните Бранденбургски врати, Червената сграда на общината, преустроеният през 1999 година Райхстаг, Дворецът Белво и много други. Особено много посещаван от туристите е и площада Брайтшайдплатц, където са съхранени и реставрирани руините на разрушената по време на войната църква на император Вилхелм. Сред берлинските забележителности от следвоенно време се нареждат обекти като кварталът Ханза построен по проект на международни архитекти, жилищният квартал на Олимпийския стадион (на прочутия архитект Льо Корбюзие, комплексът Карл Маркс Алее, Домът на радиото, сградата на Държавния съвет, центърът Конгресхале, Дворецът на републиката, промишленото изложение Интербау, зданието на Берлинската филхармония, Новата национална галерия от 1968 година и т.н. Най-известната визитна картичка на Берлин за туристите са Бранденбургските врати и Колоната на победата, както и градският символ на толерантността и откритостта между хората – прочутата берлинска мишка.Германската столица е известна и с многобройните си паркове и зелени площи, разположени основно в западната и югоизточната част на града. Всяка улица в Берлин е украсена с дървета и може да се каже, че населеното място е сред «най-зелените» урбанизирани региони на страната. Общо около 30 на сто от територията на града е заета от паркове, гори, реки, езера и канали. В самия градски център е разположен известният парк Тиргартен. Той е най-старият в немската столица и е на над 500 години. В непосредствена близост до него са зданията на правителството и парламента, а самият той се простира от Берлинския зоопарк до Бранденбургските врати. Друг голям градски парк е Трептов, създаден през 19 век. Много популярна след туристите е и Берлинската ботаническа градина намираща се в югозападната част на населеното място. В Берлин има и цели два отделни и големи зоопарка – Берлинската зоологическа градина и Фридрихсфелде. Първият е най-старият в Германия (1844 г.), а вторият е най-големият по големина в Европа и е създаден по времето на ГДР. Берлин е световноизвестен и като европейски град на музеите. Сред най-популярните такива в немската столица се нареждат: Островът на музеите в източната част на града, Музеят Боде на Унтер ден Линден, Старата национална галерия, Пергамският музей, западният Култфорум с неговата много богата колекция от европейска живопис и други интересни и разнообразни видове произведения на изкуството, Египетският музей, Музейните центрове Далема, включващи етноложки музей и Музей на индийското изкуство и т.н. Берлин е прочут и със своя мащабен културен живот. В него има истинско пъстроцветно множество от галерии, музикални сцени, театри, кинокомплекси и т.н. Сред най-известните културни институции на германската столица се нареждат: Немската опера, Берлинската държавна опера, Комише Опер, Театърът Шилер, Театърът Курфюрстендаме, Берлинският музикален ансамбъл, Берлинският драматичен театър, Фридрихщадпалас, Народният театър, театърът Метропол и много други, както и прочутият Берлински филхармоничен оркестър, който е бил дирижиран в миналото от музикални колоси като Вилхелм Фуртвенглер и Херберт фон Караян.Сред останалите забележителности и знакови места на немската столица се нареждат – традиционно любимото място за отдих на берлинчани – плажът на езерото Ванзе, намиращ се на половин час път от центъра на града, най-голямата гора разположена на неговата територия – прочутия Грюневалдски лес, който преминава през един берлински квартал изграден още по времето на Бисмарк и край няколко езера водещи началото си от ледниковия период – Халензе, Кьонигсзе, Дианазе и Хундекелзе (той също е особено предпочитан район за по-здравословно прекарване на свободното време на местните граждани). Берлин има и отлично изградена, изключително модерна, разнообразна и пъстра транспортна инфраструктура. Самият град представлява важен германски център в това отношение, като мрежа от канали го съединява с реките Елба и Одер. Общо пътищата в Берлин са с дължина 5334 километра (включително 66 км. магистрали) и в населеното място има цели 979 моста. Германската столица притежава и две летища – Тегел и Шьонефелд. Други важни транспортни съоръжения в града са известното в целия свят Берлинско метро (най-старото в страната, открито през 1902 година), Берлинската градска електрическа железница, системата от трамвайни линии – една от най-старите и големи в света и т.н. Същевременно доста голям брой берлинчани предпочитат да се придвижват в града на колела и за тях е изградена отлична, модерна мрежа от специални и разнообразни по вид велосипедни алеи.Берлин е и влиятелен център на германското и европейско висше образование. Неговите университети и други видове висши учебни заведения са сред най-престижните в страната на Гьоте и на Стария континент. Сред най-известните от тях се нареждат – Хумболтовия университет, Берлинският технически университет, Берлинският университет по изкуствата, Свободният университет и т.н. Германската столица е и мощен център на научноизследователския живот в страната. Някои от най-важните и знакови нейни научни институции са Германската академия на науките, Обществото Макс Планк, Институтът за ядрени изследвания Ото Хан и много други. Берлин след обединението на ГДР и ФРГ традиционно привлича студенти от целия свят, в качеството си на една от най-модерните и високоразвити световни и европейски столици. Поради това може да се каже, че той освен всичко останало е и един истински университетски град, като общо броят на обучаващите се в неговите престижни висши учебни заведения, идващи от цяла Германия и чужбина, е 140 хиляди души.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Икономика 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Електротехника 1 4  Октомври 0 лв. ( )
Техническа информатика 1 4  Октомври 0 лв. ( )
Градоустройство 1 3  Октомври 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Строително инженерство 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Електротехника 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Автомобилостроене 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Машиностроене 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Градска екология 1 2  Октомври 0 лв. ( )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 50.00 €
  Семестриален билет - 150.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 50.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 250.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 50.00 €
  Семестриален билет - 150.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 50.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 250.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири

Описание

Студентската организация към ТУ Берлин разполага със свои собствени общежития, в които се помещават общо над 10 000 легла и места за живеене. Поради все по-големия брой студенти обаче, тези места са крайно недостатъчни. Студентският съвет предлага и множество стаи в частни квартири, цените на които обаче надвишават значителни тези на студентските общежития. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk Berlin) на ТУ Берлин, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката. Частна квартира: Кандидат-студентът трябва сам да намери информация за предоставените квартири посредством: Обяви във вестниците, информационните табла на ВУЗ-овете, централите за търсене на квартири, Интернет, борси за наемане на жилища и агенции за недвижими имоти. Студентът може да се обърне и към студентския съвет към ТУ Берлин, които също предлагат стаи в частни квартити.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Christian-Albrechts-Universität zu Kiel - Kiel University Кил Шлезвиг-Холщайн държавно
Fachhochschule Dresden – University of Applied Sciences Дрезден Саксония частно
Fachhochschule Münster - Münster University of Applied Sciences Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
GA Hochschule der digitalen Gesellschaft - GA Hochschule Берлин Берлин частно
Hochschule für Technik und Wirtschaft - University of Applied Sciences Berlin Берлин Берлин държавно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно
Hochschule für Angewandte Wissenschaften - Würzburg-Schweinfurt University of Applied Sciences Вюрцбург Бавария държавно
Mannheim Business School Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch Berlin Берлин Берлин държавно
Westfälische Wilhelms-Universität Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в Берлин

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Quadriga Hochschule Berlin - Quadriga University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
BEST-Sabel-Hochschule Berlin - BEST-Sabel University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Humboldt-Universität zu Berlin - Humboldt University of Berlin Берлин Берлин държавно
Hertie School of Governance Берлин Берлин частно
European School of Management and Technology – ESMT Берлин Берлин частно
bbw Hochschule - bbw University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Akkon-Hochschule für Humanwissenschaften gemeinnützig - Akkon College of Human Sciences Берлин Берлин частно
Universität der Künste Berlin - Berlin University of the Arts Берлин Берлин държавно
HMKW Hochschule für Medien, Kommunikation und Wirtschaft Берлин Берлин частно
Beuth Hochschule für Technik Berlin – Beuth University of Applied Sciences BHT Берлин Берлин държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
bbw Hochschule - bbw University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Alice-Salomon-Hochschule Berlin - The Alice Salomon University of Applied Sciences Берлин Берлин държавно
ESCP Europe Campus Berlin Берлин Берлин частно
DEKRA Hochschule Berlin - DEKRA University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Katholische Hochschule für Sozialwesen Berlin - Catholic University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
IB-Hochschule Berlin - IB University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Hochschule für Technik und Wirtschaft - University of Applied Sciences Berlin Берлин Берлин държавно
HMKW Hochschule für Medien, Kommunikation und Wirtschaft Берлин Берлин частно
Hochschule für angewandtes Management Campus Berlin Берлин Берлин частно
GA Hochschule der digitalen Gesellschaft - GA Hochschule Берлин Берлин частно