Universität Duisburg-Essen - University of Duisburg-Essen

изпрати на приятел           принтирай
Град Есен
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
Вид
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Universitätsstrasse 2 Essen 45141 Nordrhein-Westfalen
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität Duisburg-Essen (University of Duisburg-Essen, UDE) е един от най-големите и престижни държавни университети в Германия (нарежда се сред десетте най-мащабни висши учебни заведения в страната). UDE е основан през 2003 година, в резултат от сливането на други два известни немски ВУЗ-а от Рурската област (Университета Дуйсбург и Университета Есен). Понастоящем в прочутото висше училище се обучават около 32 000 студенти (сред които близо 5000 души от чужбина). Образователният процес в UDE се води в рамките на неговите големи и удобни кампуси, намиращи се в градовете Дуйсбург и Есен. University of Duisburg-Essen предлага висококачествени бакалавърски и магистърски специализации на световно ниво на кандидат-студентите от всички континенти в области на академичното знание като: хуманитаристика, социални науки, педагогически науки, изкуства, дизайн, бизнес администрация и икономика, математика, физика, химия, биология и география, инженерство, медицина и др. Universität Duisburg-Essen е известен в цял свят с високите качества на своята широкомащабна научноизследователска дейност. Тя се развива в пет ключови академични полета: нанонауки, генетична медицина и медицински биотехнологии, градски системи, логистика и транспорт, социални промени в съвременните общества и емпирични изследвания в сферата на педагогиката.

Образователният процес в UDE е тясно свързан с науката и практиката, което носи отлични възможности за бъдещата образователна, професионална и кариерна реализация на неговите възпитаници. Големият брой студенти от чужбина, обучаващи се в този университет, създават в него, както и на местата, където се събират млади хора в градовете Дуйсбург и Есен една истинска космополитна и интернационална атмосфера. Големи допълнителни възможности за една повече от успешна национална и международна академична и професионална реализация на възпитаниците на UDE носи и участието на висшето учебно заведение в ConRuhr (Consortium of the Ruhr-Universities) – престижно обединение на най-големите и добри университети от географския район Рур. ВУЗ-овете влизащи в тази известна организация (създадена по примера на американските университети от щата Калифорния), благодарение на въпросната инициатива осъществяват активно сътрудничество помежду си и реализират множество съвместни програми и проекти на общогерманско и интернационално ниво. В момента ConRuhr има централи и филиали в градове като Ню Йорк, Москва, Сан Пауло, Рио де Жанейро и т.н. Престижното академично обединение организира и насърчава студентския и преподавателски обмен и цялостно се грижи за международната образователна и научноизследователска реализация на учащите се от тези немски университети. ConRuhr приоритетно развива програми в този дух насочени и към страните от Източна Европа и Латинска Америка. Глобалната цел на инициативата е Рурският регион да се превърне в елитно място за следване, в рамките на сферата на немското висше образование. Това германско университетско обединение работи в тясно сътрудничество и с организацията German Academic Exchange Service (DAAD) по посока на по-масираното привличане на чуждестранни студенти във висшите учебни заведения от областта Рур.

Понастоящем към Universität Duisburg-Essen функционират редица влиятелни научноизследователски центрове, предоставящи отлични възможности за стажове, практики и специализации на неговите възпитаници. Сред тях се нареждат имена от ранга на: Center for nanointegration Duisburg-Essen (CeNIDE), German-French institute for automation and robotics (IAR), Erwin L. Hahn institute for magnetic resonance imaging, Essen college of gender studies (EKfG), Institute for experimental mathematics, Institute for east Asian sciences (IN-EAST), Institute for advanced study in the humanities, Centre for logistics and transport (ZLV), Centre for medical biotechnology (ZMB), Centre for water and eviromenmental research (ZMU), Center for empirical research in education (ZeB), както и престижни асоциирани институти като: German textile research centre north-west (DTNW), Development centre for ship technology and transport systems (DST), Asia-Pacific economic research institute (FIP), Institute of energy and eviromental technology (IUTA), Institute of mobile and satellite communication technology (IMST), Institute for prevention and health promotion (IPG), Institute of science and ethics (IWE), IWW water centre, Rhine-Ruhr institute for social research and political consulting (RISP), Salomon Ludwig Steinheim Institute for German-Jewish history (StI) и Center for fuel cell technology (ZBT). Към висшето учебно заведение работи и много богатата на растителни и дървесни видове университетска ботаническа градина в град Есен (Botanischer Garten der Universität Duisburg-Essen). Предлаганото висше образование от страна на UDE има подчертано международен фокус и е изключително престижно, което обуславя традиционно силния интерес към това известно немско висше училище на кандидат-студентите от Европа и света.

Програма

Един от най-големите и добри германски държавни университети - Universität Duisburg-Essen (University of Duisburg-Essen, UDE) предлага висококачествени бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят. Всички курсове, дипломи и сертификати на престижното висше учебно заведение от Рурската област са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Продължителността на бакалавърските специализации в UDE е 3-4 години, а на магистратурите – 1-2 г. Образователният процес в University of Duisburg-Essen се провежда в рамките на неговите 12 факултета – по хуманитаристика, по социални науки, по педагогически науки, по изкуства и дизайн, по бизнес администрация и икономика, Висшето университетско училище по мениджмънт – факултет по бизнес администрация (Mercator School of Management), по математика, по физика, по химия, по биология и география, по инженерство и по медицина. Към Universität Duisburg-Essen функционират също така голям брой известни немски научноизследователски центрове и институти, в които студентите от Германия и чужбина карат своите стажове, практики и различни специализации.
Учебната година в Universität Duisburg-Essen (University of Duisburg-Essen, UDE) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните програми на висшето учебно заведение, студентите му имат възможност да се включат и в допълнителни курсове за повишаване на техните академични, лингвистични, социални, образователни и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специализации, курсове, дипломи и сертификати на UDE са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Universität Duisburg-Essen (University of Duisburg-Essen, UDE) имат възможност активно или просто за удоволствие и в свободното си от лекции и занятия време да упражняват множество видове спортна и физическа дейност. Това става с помощта на модерните съоръжения разположени в кампусите на висшето учебно заведение, както и в рамките на редица зали, центрове и комплекси, намиращи се в градовете Дуйсбург и Есен. Възпитаниците на университета могат да упражняват спортове и физически активности от типа на: футбол, тенис, баскетбол, спортно катерене, тенис на маса, плуване, класически и модерни танци, лека атлетика, езда и много други. Администрацията на University of Duisburg-Essen често организира и екскурзии до различни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Есен е град в северозападната част на Германия, намиращ се в провинция Северен Рейн-Вестфалия, в центъра на района Рейн-Рур. Населението му е над 582 200 души, което го прави едно от най-големите населени места в страната. Есен е крупен немски икономически и индустриален център. В него имат седалища едни от най-големите корпорации в Германия. Градът също така е известен с производството си на стомана и добива на въглища. Есен също така е и голям, процъфтяващ културно-просветен център. През миналата година той дори бе провъзгласен за една от културните столици на Европа. В него функционират университетът "Дуисбург-Есен" (Universität Duisburg-Essen), Университетската Клиника Есен, както и множество други престижни учебни заведения.В основания през девети век град е разположена и щаб-квартирата на най-голямата немска газова компания E.ON Ruhrgas. Също любопитен факт е, че в изложбения комплекс в Есен - Messe Essen се провежда всяка година най-голямата изложба на игри наречена Internationale Spieltage. В града действат три линии на метрото, а жп-артериите в него са част от направлението Deutsche Bundesbahn. В Есен са родени известният футболен треньор Ото Рехагел, вратарят на националния отбор на Германия –Йенс Леман, както и фронтменът на известната траш-метъл група Kreator – Миле Пероца.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем
-Студентска къща

Описание

Администрацията на Universität Duisburg-Essen (University of Duisburg-Essen, UDE) активно помага на студентите си идващи от чужбина, по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване. Най-често сътрудниците на висшето учебно заведение осигуряват на учащите се настаняване в общежития и резиденции, намиращи се на територията на градовете Дуйсбург и Есен. Това става с помощта на академичната организация Studentenwerk Essen-Duisburg, за чийто услуги студентите заплащат определена сума, която влиза в общия размер на семестриалната им такса за обучение в университета. Важна подробност за учащите се е, че те могат да кандидатстват за място в общежитие пред Studentenwerk дори преди да са получили официално писмо, че са одобрени за прием в University of Duisburg-Essen. Администрацията на висшето учебно заведение им препоръчва да направят точно това, защото понякога има списъци от чакащи за настаняване в студентска резиденция и тогава пусналите по-рано заявки се ползват с предимство. Ако възпитаниците на UDE искат друг тип битово устройване, то администрацията на университета им помага и ги консултира и в това отношение. Те могат да си намерят напълно обзаведена стая или апартамент в Есен и Дуйсбург, като пуснат обява в специалния студентски бюлетин наречен Schwarze Bretter издаван в кампусите на UDE или като търсят квартира чрез различни германски онлайн-портали. Служителите, които им помагат в този процес от страна на висшето учебно заведение, са членове на екипа, който се казва TuDu-Team (tutors of the Duisburg halls of residence). Най-често чуждестранните студенти имат възможност да си намерят удобно настаняване в рамките на колективно наети (заедно с техни връстници и колеги), обзаведени апартаменти. Те обикновено по този начин се устройват в индивидуални стаи, с ползване на общи помещения от рода на кухня, трапезария, баня, хол и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Darmstadt - Darmstadt University of Applied Sciences Дармщад Хесен държавно
BSP Business School Berlin Potsdam - Hochschule für Management Берлин Берлин частно
Hochschule Heilbronn - Heilbronn University Швабиш-Хал Баден-Вюртемберг държавно
Fachhochschule Potsdam - Potsdam University of Applied Sciences Потсдам Бранденбург държавно
DEKRA Hochschule Berlin - DEKRA University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Deutsche Universität für Weiterbildung - German University for Professional Studies Берлин Берлин частно
Musikhochschule Lübeck - Lübeck Academy of Music Любек Шлезвиг-Холщайн държавно
Fachhochschule Kiel - Kiel University of Applied Sciences Кил Шлезвиг-Холщайн държавно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Sigmund Freud PrivatUniversität Berlin - SFU Berlin Берлин Берлин частно

Други университети в Есен

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Folkwang Universität der Künste - Folkwang University of the Arts Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
FOM Hochschule für Oekonomie & Management University of Applied Sciences Есен Северен Рейн Вестфалия частно
Universität Duisburg-Essen - University of Duisburg-Essen Есен Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf - Heinrich Heine University Düsseldorf Дюселдорф Северен Рейн Вестфалия държавно
Bergische Universität Wuppertal - University of Wuppertal Вупертал Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Duisburg-Essen - University of Duisburg-Essen Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule für Musik und Tanz Köln - Cologne University of Music Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
internationale filmschule köln - international filmschool cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Deutsche Sporthochschule Köln - German Sport University Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule des Mittelstands - FHM Билефелд Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Dortmund - Dortmund University of Applied Sciences and Arts Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно