Universität Bielefeld

изпрати на приятел           принтирай
Град Билефелд
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
ВидЕзик на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Universitätsstraße 25 Уебсайт http://www.uni-bielefeld.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität Bielefeld (University of Bielefeld, Bielefeld University) е престижно германско висше учебно заведение с основен кампус в град Билефелд, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Университетът е световноизвестен в исторически и научен план със своя социологически факултет, в който са преподавали едни от най-прочутите учени в тази област. Bielefeld University се нарежда сред най-добрите немски и европейски висши училища и в сфери като математика, инженерство, технологии, биология, физика, химия и много други.

Universität Bielefeld е основан през 1969 година и е един от най-младите университети в Германия. Той е известен със своя реформаторски и демократичен дух, като в неговите рамки образователният процес, както и цялостната организация на дейността му, се различават по множество характеристики от стила на повечето немски висши учебни заведения. Понастоящем в Университета Билефелд се обучават над 17 550 учащи се (включително голям брой студенти от чужбина), за които се грижи 1585 души висококвалифициран преподавателски и административен състав. За дейността на Bielefeld University е характерна тясната взаимосвързаност между образователния процес и научноизследователската дейност (във всички факултети има курсове, в чиято основа стоят практическите модерни научни изследвания в съответната област). Интересен факт е, че типичният за висшето училище интердисциплинарен подход е отразен и в самата архитектура на неговия кампус. Зданията на отделните факултети са построени по такъв начин, че изграждат един цялостен и впечатляващо концептуално структуриран архитектурен комплекс. Модерният, демократичен дух на университета намира отражение и във факта, че той е един от първите ВУЗ-ове в Германия, които приемат съвременната система на европейско висше обучение (делението на бакалавърски и магистърски специализации, наложило се вследствие на Болонския процес).

След създаването си през 60-те години, Universität Bielefeld постепенно значително се разраства и постоянно увеличава периметъра на своята образователна и академична дейност, превръщайки се в едно от водещите немски висши учебни заведения. В прочутия му в целия свят факултет по социология, в качеството си на професори, преподават учени от ранга на Норбърт Елис и Никлас Луман. Също така, историческият факултет на Bielefeld University става люлка на световноизвестната Билефелдска школа по социална история, под ръководството на Ханс-Улрих Велер. Успоредно с това в областта на научните изследвания големи успехи постигат Лабораторното училище към университета и Центърът за интердисциплинарни изследвания (ZiF). University of Bielefeld традиционно е поставян в челото на различни национални и международни рейтинги и класации както за цялостната си дейност, така и в сферата на обучението в рамките на определени области на академичното знание. Така, например, в последната ранглиста на Academic Ranking of World Universities той е нареден сред четирите най-добри университета в Германия за образование по математика, както и сред 21-те най-добри ВУЗ-а в Европа и 76-те в света. В рейтинга Times Higher Education World University Rankings, Universität Bielefeld е също така класиран сред топ 50 на инженерните и технически университети на планетата. Немското висше учебно заведение получава наскоро и последното си засега голямо признание – престижната институция German Center for Higher Education Development Excellence Ranking го включва в групата на най-добрите световни университети в областта на математиката, където той е поставен редом с прочути образователни институции от ранга на Кеймбридж и ETH Zürich.

University of Bielefeld е известен с високите качества на своята научноизследователска дейност. Към висшето учебно заведение функционират едни от най-добрите научни центрове и институти в цяла Германия, които са специализирани в проучванията в множество области на знанието: Center for Interdisciplinary Research (ZiF), Institute for interdisciplinary research on conflict and violence (IKG), CeBiTec - Center for Biotechnology, CITEC - Cognitive Interaction Technology (Center of Excellence), Research Institute for Cognition and Robotics (CoR-Lab), Interdisciplinary Centre of Womens and Gender Studies, Institute for the Simulation of Complex Systems (ISKOS), Institute of Science and Technology Studies (IWT), Institute of Mathemathical Economics (IMW), Research Centre for Mathematical Modelling (FSPM) и Teacher Training Centre (ZfL). Universität Bielefeld развива и широкомащабна международна дейност, разкриваща редица възможности пред възпитаниците му за реализация в много други чуждестранни страни. Към университета е открит и колежът Oberstufen-Kolleg за чужди студенти, който е съвместен негов проект с организацията ЮНЕСКО (инициативата печели специалната награда на ООН през 2007 година). University of Bielefeld има и чудесно устроен и притежаващ отлична и богата модерна материална база и високотехнологизирана образователна инфраструктура, кампус, намиращ се в западната част на Билефелд, в красив район разположен непосредствено до гората Теутобург. Мястото има много добри транспортни връзки с останалата част на града (както и самият Билефелд притежава подобни до Кьолн, Бон, Берлин и т.н., докъдето се стига с влак бързо, лесно и удобно, а на 50 км. от него се намира и голямо летище). Universität Bielefeld е известен и с богатата си университетска библиотека, в която на разположение на студентите са 2,2 милиона тома научна периодика и специализирана литература, голяма част от които са дигитализирани и могат да бъдат използвани функционално и удобно от учащите се, включително по електронен път. Заради високите качества на образователната и академичната му дейност, съчетани със славни исторически традиции в редица области на знанието, Bielefeld University винаги се е радвал на силния интерес на кандидат-студентите от всички континенти.

Програма

Един от най-престижните и световноизвестни заради научноизследователските си постижения немски университети Universität Bielefeld (University of Bielefeld, Bielefeld University) предлага висококачествени бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят. Всички специализации, дипломи и сертификати на именитото германско висше учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Продължителността на бакалавърските курсове в Университета Билфелелд е 3-4 години, а на магистратурите – 1-2 г. Bielefeld University предлага на кандидат-студентите множество различни програми в най-разнообразни сфери на академичното знание. Образователният процес в Universität Bielefeld се реализира в рамките на следните негови факултети: по химия, по биология, по история, философия и теология (трите области се преподават в три отделни департамента), по обществено здраве, по лингвистика и литература (в него има включително и департамент по изкуства и музика), по математика, по педагогически науки, по физика, по психология и спорт, по право, по социология, по технологии и по бизнес администрация и икономика.
Учебната година в Universität Bielefeld (University of Bielefeld, Bielefeld University) се провежда в рамките на два семестъра – есенен и пролетен. Паралелно с главните специализации в световноизвестното немско висше училище, възпитаниците му имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове за повишаване на техните академични, лингвистични, социални, образователни и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички програми, дипломи и сертификати на Университета Билефелд са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Преди официалното начало на семестрите, специално за чуждестранните студенти, Universität Bielefeld организира т.нар. Orientation Weeks, които представляват кратък период на адаптация към учебния процес, езиковите и други изисквания на висшето учебно заведение и т.н. В техните рамки се оформя и академичната документация, както и тази по приема на новодошлите учащи се. На последните при нужда се предлагат интензивни курсове по немски език, както и те се запознават с различните отдели на университета, правилата за работа с библиотечни материали и т.н. В рамките на Orientation Weeks студентите от чужбина имат възможност да опознаят и своя нов дом – град Билефелд, по време на организирани от Universität Bielefeld обиколки на населеното място, както и на по-важните места в региона (чуждестранните възпитаници на университета се опознават и помежду си на специално организирани вечери в клубове и ресторанти, на които те могат по-лесно да обменят опит и информация и пълноценно и свободно да контактуват помежду си).

Учащите се, които пристигат на обучение във висшето училище за зимния семестър, могат да избират между едноседмична програма, започваща през октомври (ако имат много добри или отлични познания по немски език) и четириседмична програма (започва през септември, ако имат нужда от интензивни езикови курсове, за да влязат в крак с университетските изисквания). Чуждестранните студенти, които идват в Bielefeld University за летния семестър, имат възможност да запишат триседмичен курс от горепосочения вид (с начало – месец март). Възпитаниците на Университета Билефелд могат да получат от три до пет образователни кредита за редовното си участие в занятията, в рамките на интензивната езикова програма по немски, ако след това се явят и положат успешно един финализиращ я изпит.

Спорт

Студентите на Universität Bielefeld (University of Bielefeld, Bielefeld University) по време на своето следване имат възможност да се занимават активно или за удоволствие и разтоварване през свободното си време с най-разнообразна по вид спортна и физическа дейност. Това става факт, посредством множеството зали и центрове, намиращи се на територията на Билефелд, с които администрацията на висшето учебно заведение е сключило споразумения за използването на услугите им от страна на неговите възпитаници. Студентската организация към University of Bielefeld и Олимпийският комитет на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия са постигнали също така договореност учащите се да ползват и големите възможности за спортуване, които им предоставя комплексът на Градския стадион на клуба Арминия Билефелд. Ръководството на Universität Bielefeld нерядко организира за обучаващите се и разнообразни екскурзии до интересни градове, места и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Билефелд е град, намиращ се в провинция Северна-Вестфалия. Градът е един от големите областни центрове в провинцията. Населението му е около 325 000 жители. Сред по-известните забележителности на града се нареждат Старата църква св. Николай, изградена изцяло в готически стил, църквата св. Мариан, Църквата Süsten, католческата пастория св. Йодокус, остатъците от градската стена и цитадела и много други. Общо 13 са музеите, намиращи се на територията на града (останалите биват напълно разрушени през Втората световна война), по-известни от които са Историческият музей, градската художествена галерия, Природонаучният музей и Строителният музей. Най-големият театър на територията на града е Градският театър.Билефелд също така е и важен икономически център. Фирмите и предприятията, които имат седалище в Билефелд, са: August Oetker, Dürkopp-Adler, Gildemeister, ThyssenKrupp, Schüco и Seidensticker, JAB Anstoetz и други. По това отношение градът се нарежда сред водещите работодатели, тъй като почти 40% от населението на града е от околните села и градове.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Биохимия 1 3  Октомври 350 € ( на семестър )
Педагогика 1 3  Октомври или Април 350 € ( на семестър )
Информатика 1 3  Октомври 350 € ( на семестър )
Лингвистика 1 3  Октомври или Април 350 € ( на семестър )
Философия 1 3  Октомври или Април 350 € ( на семестър )
Социология 1 3  Октомври 350 € ( на семестър )
Стопанска математика 1 3  Октомври или Април 350 € ( на семестър )
Стопански науки 1 3  Октомври или Април 350 € ( на семестър )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Науки за Америка и Великобритания, английска и американска филология 1 2  Октомври или Април 350 € ( на семестър )
Биохимия, Екология и Екоразнообразие 1 2  Октомври 350 € ( на семестър )
Бихевиористика, системна мозъчна биология 1 2  Октомври 350 € ( на семестър )
Управление на предприятията 1 2  Октомври 350 € ( на семестър )
Педагогика 1 2  Октомври или Април 350 € ( на семестър )
Информатика, биоинформатика и генно инженерство 1 2  Октомври 350 € ( на семестър )
Информатика, Интелигентни системи и изкуствен интелект 1 2  Октомври 350 € ( на семестър )
Интерамерикански науки 1 2  Октомври или Април 350 € ( на семестър )
Клинична лингвистика 1 2  Октомври или Април 350 € ( на семестър )
Математика 1 2  Октомври или Април 350 € ( на семестър )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 60.00 €
  Семестриален билет - 37.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 99.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 60.00 €
  Семестриален билет - 37.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 99.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Апартаменти

Описание

Администрацията на Universität Bielefeld (University of Bielefeld, Bielefeld University), в лицето на неговия Международен отдел, активно помага на чуждестранните студенти по въпросите на тяхното удобно и функционално битово устройване. Тази дейност е поверена в ръцете на специализираната Агенция по настаняване, работеща към висшето учебно заведение. Bielefeld University предлага на възпитаниците си няколко основни вида битово устройване свързани с общежития, частни домове и колективно наети апартаменти (индивидуални стаи с общи помещения от типа на хол, трапезария, кухня, баня и т.н.). На студентите идващи от чужбина предварително се изпраща заявка за настаняване по образец, която при желание и интерес от страна на същите, надлежно се попълва. В нея се указват предпочитанията на младите хора, след което тя се изпраща по пощата или по електронен път до Международния отдел на университета (на адрес Universität Bielefeld, Universitätsstraße 25, International Office, D-33615 Bielefeld или на и-мейл wohnen-io@uni-bielefeld.de; лице за контакти – Майке Щьокман). Място в студентска резиденция излиза около 245 евро на месец (в тази обща сума влизат всички основни допълнителни услуги), а частните квартири струват между 200 – 300 евро (в зависимост от площта, местонахождението и това дали са обзаведени). Веднъж одобрени за прием в университета, възпитаниците на Universität Bielefeld могат по всяко време да се обръщат със своите въпроси за повече конкретна информация към Агенцията за настаняване към този ВУЗ на електронен адрес: wohnen-io@uni-bielefeld.de.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Evangelische Fachhochschule Darmstadt - Protestant University of Applied Sciences in Darmstadt Дармщад Хесен частно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Hochschule Reutlingen - Reutlingen University Ройтлинген Баден-Вюртемберг държавно
Fachhochschule des Mittelstands - FHM Билефелд Северен Рейн Вестфалия частно
APOLLON Hochschule der Gesundheitswirtschaft - APOLLON University of Applied Sciences Бремен Бремен частно
Fachhochschule Kaiserslautern - University of Applied Sciences Kaiserslautern Кайзерслаутен Рейнланд Пфалц държавно
Hochschule Koblenz - Koblenz University of Applied Sciences Кобленц Рейнланд Пфалц държавно
Ernst-Abbe-Fachhochschule Jena - Ernst-Abbe University of Applied Sciences Jena Йена Тюрингия държавно
Johannes Gutenberg-Universität Mainz - Johannes Gutenberg University of Mainz Майнц Рейнланд Пфалц държавно
Fachhochschule Mainz - University of Applied Sciences Mainz Майнц Рейнланд Пфалц държавно

Други университети в Билефелд

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Bielefeld Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule des Mittelstands - FHM Билефелд Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Bielefeld - Bielefeld University of Applied Sciences Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universitat Witten/Herdecke - Witten/Herdecke University Витен Северен Рейн Вестфалия частно
Hochschule Rhein-Waal - Rhine-Waal University of Applied Sciences Клеве Северен Рейн Вестфалия държавно
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Westfälische Wilhelms-Universität Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Paderborn - University of Paderborn Падерборн Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Ruhr-Universität Bochum - Ruhr University Bochum Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно
Deutsche Sporthochschule Köln - German Sport University Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Folkwang Universität der Künste - Folkwang University of the Arts Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn - University of Bonn Бон Северен Рейн Вестфалия държавно