Technische Universität Bergakademie Freiberg - Freiberg University of Mining and Technology

изпрати на приятел           принтирай
Град Фрайбург
Област Саксония
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Akademiestrasse 6 Freiberg 09599 Sachsen
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Technische Universität Bergakademie Freiberg (Freiberg University of Mining and Technology, TU Bergakademie Freiberg, TUBAF) е уникално явления за сферата на висшето образование в Германия. Това е най-старият съществуващ до днес университет за минногеоложки науки в света. В наши дни той е с относително малки размери, но предлага изключително висококачествено висше образование на европейско и световно ниво на кандидат-студентите от всички континенти в сфери на академичното знание като: минно дело, геоложки науки, енергетика, околна среда, фотоволтаични системи, полупроводникови технологии и много други. Понастоящем във висшето учебно заведение се обучават около 6000 студенти от цяла Европа и света.

TU Bergakademie Freiberg е създаден през 1765 година от саксонския регент принц Франц Хавер. Оттогава до наши дни висшето учебно заведение развива изключително престижна научноизследователска дейност и се радва на много славни моменти. Така, например, два от химичните елементи от Менделеевата таблица са открити именно в него през 19 в. – Индий и Германий, а възпитаник на университета век по рано е знаменитият Александър фон Хумболт.

Freiberg University of Mining and Technology развива и в наши дни широкомащабна и престижна научноизследователска дейност. Тя е основно съсредоточена в рамките на световноизвестния изследователски център на висшето училище наречен Virtuhcon (Virtual High Temperature Conversion Processes). Той е създаден в рамките на крупната германска научноизследователска инициатива - Centres of Innovation Competence: Create Excellence - Foster Talents. С помощта на горепосочения център и множеството институти, функциониращи към същия, TUBAF се занимава приоритетно с научни проучвания в редица области от типа на: процеси на частично окисляване в индустрията, инженерство на енергийните процеси, химическо инженерство, металургия, термодинамика, науки за материалите, механика и флуидна динамика, компютърни науки, математика и оптимизация и т.н. Модерният кампус на висшето учебно заведение се намира на територията на град Фрейберг, федерална провинция Саксония.

Програма

Най-добрият и стар университет, функциониращ в сферата на минногеоложките науки, в областта на висшето обучение в Германия - Technische Universität Bergakademie Freiberg (Freiberg University of Mining and Technology, TU Bergakademie Freiberg, TUBAF) предлага отлични и разнообразни бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят. Всички специалности, сертификати и дипломи на висшето учебно заведение от град Фрейберг са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Freiberg University of Mining and Technology е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в TU Bergakademie Freiberg се реализира в рамките на неговите шест факултета: по математика и информатика, по химия и физика, по геоложки науки, геотехника и планинско дело, по машиностроене, производствена техника и енерготехника, по проучвания и техника на материалите и по икономически науки. От 1996 година към висшето учебно заведение функционира и Интердисциплинарен екологичен център. Към настоящия момент TUBAF предлага повече от 27 различни специалности за получаването на образователните степени бакалавър и магистър. Общият брой на обучаващите се в този германски университет е над 5000 души, от които 30 процента са момичета, а 8 на сто – чужденци.
Учебната година в лидера в сферата на висшето образование в Германия в областта на минногеоложките науки - Technische Universität Bergakademie Freiberg (Freiberg University of Mining and Technology, TU Bergakademie Freiberg, TUBAF) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение, неговите студенти могат да се включат и в редица допълнителни курсове за повишаване на техните обществени, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, дипломи и сертификати на Freiberg University of Mining and Technology са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Technische Universität Bergakademie Freiberg (Freiberg University of Mining and Technology, TU Bergakademie Freiberg, TUBAF) по време на своето следване в Германия имат възможност да се занимават с множество видове спортна и физическа дейност. Това става факт с помощта на специализирания университетски спортен център, функциониращ към висшето учебно заведение, както и на редица зали и комплекси с подобна насоченост, намиращи се на територията на град Фрейберг и региона. Администрацията на немския университет за минногеоложки науки регулярно организира и голям брой пътувания с учебна цел и екскурзии до различни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Technische Universität Bergakademie Freiberg (Freiberg University of Mining and Technology, TU Bergakademie Freiberg, TUBAF) не притежава общежития, които да се намират на територията на неговия кампус, възпитаниците на висшето учебно заведение имат възможност да избират между няколко вида удобно и функционално битово устройване. Единият от тях е свързан с настаняване в общежитията стопанисвани от локалната академична организация Studentenwerk. Кандидатстването за място в същите е добре да стане възможно най-рано (най-добре непосредствено, след като сте уведомени, че сте приети на обучение в университета). Най-често кандидатстващите за тези общежития са повече от свободните места в тях, но Studentenwerk гарантира най-малкото първоначално настаняване, докато учащите се не си намерят друг вид квартира в град Фрейберг. Удобството на тези студентски резиденции е, че те се намират в близост както до кампуса на Freiberg University of Mining and Technology, така и до градския център. Месечният наем за използване на общежитията на организацията Studentenwerk е 150–250 евро на месец, като в тази сума обикновено се включват всички останали разходи и услуги. Другите две опции за възпитаниците на TU Bergakademie Freiberg са свързани с индивидуалното наемане на квартира, посредством излизането на свободен наем или с нанасянето в колективно нает апартамент заедно с други студенти. Този тип лайфстайл в Германия се нарича WG (Wohngemeinschaft) и представлява настаняване в единични стаи с успоредно използване на общи помещения (в рамките на един групово нает от млади хора апартамент) от типа на: баня, хол, кухня, трапезария, перално и т.н. Администрацията на Technische Universität Bergakademie Freiberg предоставя пълна информационна и консултантска помощ на своите студенти по въпросите на горепосочените няколко основни вида битово устройване на територията на град Фрейберг и региона.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Musik und Tanz Köln - Cologne University of Music Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Georg-August-Universität Göttingen - University of Göttingen Гьотинген Долна Саксония държавно
Universitat Witten/Herdecke - Witten/Herdecke University Витен Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Frankfurt am Main - Frankfurt University of Applied Sciences Франкфурт на Майн Хесен държавно
Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe - State Academy of Fine Arts Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes - University of Applied Sciences of Saarlandes Саарбрюкен Саарланд държавно
Karlshochschule International University Карлсруе Баден-Вюртемберг частно
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
Beuth Hochschule für Technik Berlin – Beuth University of Applied Sciences BHT Берлин Берлин държавно
Technische Universität Hamburg-Harburg - Hamburg University of Technology Хамбург Хамбург държавно

Други университети в Фрайбург

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Bergakademie Freiberg - Freiberg University of Mining and Technology Фрайбург Саксония държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Zittau/Görliz - Zittau/Görlitz University of Applied Sciences Цитау/Гьорлиц Саксония държавно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Technische Universität Chemnitz - Chemnitz University of Technology Кемниц Саксония държавно
Internationales Hochschulinstitut Zittau IHI - International Institute of Higher Education Zittau Цитау Саксония държавно
Hochschule für Bildende Künste Dresden - Dresden Academy of Fine Arts Дрезден Саксония държавно
Evangelische Hochschule für Soziale Arbeit Dresden – University of Applied Sciences for Social Work Дрезден Саксония частно
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Westsächsische Hochschule Zwickau - University of Applied Sciences Zwickau Цвикау Саксония държавно
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно