Universität Leipzig - Leipzig University

изпрати на приятел           принтирай
Град Лайпциг
Област Саксония
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Ritterstrasse 26 Leipzig 04109 Sachsen
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität Leipzig (Leipzig University) е създаден през 1409 година и се нарежда в списъка на най-старите висши учебни заведения в световен мащаб (втори е по този признак в Германия). Централният корпус на висшето учебно заведение се намира в град Лайпциг, федерална провинция Саксония. Към настоящия момент в Лайпцигския университет се обучават повече от 28 100 студенти от целия свят, за чиито образователни нужди се грижат 3246 души висококвалифициран преподавателски и административен състав. Leipzig University предлага модерни и отлични по качество бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от всички краища на земното кълбо в области на академичното знание от типа на: право, мениджмънт, икономика, инженерство, изкуства, история, теология, ориенталистика, педагогика, филология, философия, обществени науки, медицина, спортни науки, компютърни науки, математика, био науки, фармация, психология, физика, науки за земята, химия, минералогия, ветеринарна медицина и много други.

Още от своето основаване в началото на 15 век висшето учебно заведение се нарежда сред най-добрите и прочути университети в Германия. Universität Leipzig е известен със своите славни и дългогодишни академични традиции и с висококачествената си научноизследователска дейност, като те са осъществявани без прекъсване и на най-високо европейско ниво вече близо 600 години. Сред най-известните випускници на Лайпцигския университет са имена от ранга на: Вагнер, Гьоте, Ницше, Тихо Брахе и дори настоящият канцлер на Германия – Ангела Меркел. С дейността на висшето учебно заведение са свързани и научните постижения на цели девет лауреати на Нобелова награда.

С Лайпцигския университет е тясно обвързана и дейността на редица прочути германски научноизследователски институти и центрове. Някои от по-известните от тях са: Хердеровият институт, Институтът за Източно-азиатски изследвания, Институтът за изследване на религиите, Институтът за класическа археология, Институтът за международно право, европейско право и чуждестранно публично право (InVEA), Центърът за регенеративна медицина, Институтът по физиология «Карл Лудвиг» и много други. Висшето училище разполага с една солидна и богата материална база. Учебните му сгради са разпръснати на 38 различни места на цялата територия на град Лайпциг. Университетът разполага и със собствена радиостанция, която има около един милион слушатели в регионален мащаб. През 2005 г. сградният фонд на Leipzig University е основно обновен. Стойността на този голям проект е около 140 милиона евро, а новото централно здание на висшето учебно заведение е построено по проект на холандския архитект Ерик ван Егераат.

Към Лайпцигския университет функционират и няколко богати и интересни музеи като този на музикалните инструменти и Музеят на Древен Египет. Висшето училище разполага и със собствена университетска болница за целите на своя факултет по медицина, както и с една от най-старите и богати университетски библиотеки в цяла Германия (както и с особено богат университетски исторически архив). Leipzig University стопанисва и местната Лайпцигска ботаническа градина, която е на второ място сред най-старите подобни градини в цяла Европа (създадена е през 1542 г.). Лайпцигският университет традиционно има и голяма международна активност, което носи на възпитаниците му допълнителни възможности, по отношение на тяхната пълноценна академична и професионална реализация навсякъде по света. Universität Leipzig работи в тясно сътрудничество по линия на студентския и преподавателски обмен, например, с редица американски и европейски университети като тези от Аризона, Хюстън, Оклахома, Алберта, Охайо и Единбърг.

Лайпцигският университет поддържа традиционни и много близки контакти и с голям брой ВУЗ-ове от Източна Европа и Китай. Някои от тях са, например, Московският университет Ломоносов и Пекинският Renmin University. Leipzig University традиционно привлича и интереса на голям брой чуждестранни кандидат-студенти поради подчертано международния фокус на предлаганото от него висше обучение. За това спомага и фактът, че висшето учебно заведение предлага и програми, които освен на немски, се провеждат и изцяло на английски език. Не на последно място, за популярността на Лайпцигският университет в Германия и чужбина говори обстоятелството, че висшето училище заема често челни места в най-различни национални и международни академични рейтинги и класации, които го нареждат в списъка на най-добрите немски университети.

Програма

Един от най-старите и световноизвестни немски университети - Universität Leipzig (Leipzig University) предлага на кандидат-студентите от всички континенти отлични по качество бакалавърски и магистърски програми в най-разнообразни области на академичното знание. Всички дипломи, сертификати и специалности на висшето учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове в Лайпцигския университет е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в рамките на висшето учебно заведение се реализира в рамките на неговите 14 факултета – по теология, по право, по история, изкуства и ориенталистика, по филология, по педагогика, по обществени науки и философия, по икономика и мениджмънт (включва дори специалности от типа на строително инженерство), по спортни науки, по медицина (към него функционира модерна университетска болница), по математика и компютърни науки, по бионауки, фармация и психология, по физика и науки за земята, по химия и минералогия и по ветеринарна медицина. Студентите на висшето училище имат и отлични възможности за научноизследователска дейност и бъдещи специализации в рамките на редица научни институти, които функционират под шапката или в тясно сътрудничество с Leipzig University.

За популярността на Лайпцигския университет в чужбина спомага в немалка степен и фактът, че голям брой от неговите програми и курсове, освен на немски, се преподават и изцяло на английски език. Освен възможност за получаване на бакалавърска, магистърска или докторска степен, след завършването на някои по-различни програми на висшето учебно заведение студентите могат да вземат и по-специализирани академични степени от рода на Staatsexamen и Diplom. Успоредно с всичко горепосочено, възпитаниците на Universität Leipzig притежават отлични опции и за образователна реализация в други европейски или световни държави, по линия на програмата Еразмус Мундус (в която университетът активно участва) или на академичния и студентски двустранен обмен, за който висшето училище е сключило специални споразумения с множество известни световни университети с подобен на неговия профил.
Учебната година в един от най-старите и известни университети в Германия - Universität Leipzig (Leipzig University) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и редица допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, дипломи и сертификати на Лайпцигския университет са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Universität Leipzig (Leipzig University) по време на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за удоволствие и разтоварване да упражняват множество различни видове спортна дейност и физическа активност. Това става с помощта на разнообразните центрове, зали и комплекси разположени на територията на град Лайпциг и региона, както и на модерните съоръжения в рамките на факултета по спортни науки на висшето учебно заведение. Лайпциг е един истински спортен град, в който младите хора имат възможност да упражняват близо 80 различни вида спорт, използвайки базите на около 300 локални асоциации и организации от регионалния спортен сектор. Освен това, в града има голям брой плувни басейни, пътеки за тичане, писти за велосипеди и т.н. Администрацията на Лайпцигския университет редовно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Лайпциг е най-големият град в рамките на федерална провинция Саксония. Населението му е около 516 000 души, а територията - 297,60 кв. км. Градът е мощен и традиционен немски културен, академичен, панаирен и фестивален център. Той е и столица на книгопечатането в Германия, като на негова територия развиват дейност около 40 полиграфически комбината. „Градът на панаирите”, както го наричат, е световноизвестен най-вече с две от най-големите си атрактивни събития през годината – Лайпцигският международен панаир (запазена марка в световен мащаб) и най-големият фестивал за готик музика в Европа - Wave-Gotik-Treffen, продължаващ четири дни и обикновено провеждащ се в началото на лятото.Сред най-известните туристически забележителности в Лайпциг е готическата катедрала от 14 век „Свети Тома” (Thomaskirche), към която и до ден днешен функционира популярният в целия свят хор на момчетата Thomanerchor, който в миналото е бил ръководен дори лично от Йохан Себастиан Бах. На малкия площад пред тази църква се намира и паметникът на великия композитор, а в близост до него и посветен на живота и творчеството му музей. Сред останалите забележителности в града са сградата на Лайпцигската филхармония Gewandhaus, Старото кметство (построено в ренесансов стил през 16 век, което понастоящем е музей), Старата борса (изградена в бароков стил), зданието на Новата община, катедралата „Свети Николай” (Nikolaikirche – най-голямата и най-древна лайпцигска църква), сградата на Върховния съд (Reichsgericht, построена в края на 19 век), паметникът на Битката на народите – един от символите на града, а също така и най-големият паметник в Европа, Градският търговски дом (Städtisches Kaufhaus), Музеят „Zum arabischen Coffe Baum”, Лайпцигският зоопарк, разполагащ с най-големия в Европа аквариум и най-обширната в света сбирка на примати и много други.Лайпцигският университет е второто по старшинство висше учебно заведение в Германия след Хайделберг. Този статут трайно се е закрепил към него, въпреки че университетите в Кьолн, Ерфрут и Вюрцбург са основани формално преди неговото създаване. Основаването му през 1409 година е довело до развитието на юриспруденцията и издателското дело в цяла Германия. Понастоящем в Лайпцигския университет се обучават около 27 000 студенти от целия свят. В града има и още множество престижни висши и средни учебни заведения. Освен Йохан Себастиан Бах, през различни периоди от време в Лайпциг са се родили или са живели и творили велики и известни личности като Лайбниц, Вагнер, Хайзенберг, Гьоте, Момзен, Ницше, Либкнехт, фронтменът на Рамщайн – Тил Линдеман и др.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Universität Leipzig (Leipzig University) не разполага със собствени студентски общежития, които да се намират в рамките на неговия кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва активна консултантска и информационна помощ на своите възпитаници от чужбина, по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване.За разлика от повечето градове в Германия, в Лайпциг като цяло е относително лесно да се намери подходяща студентска квартира, като цените на наемите са по-ниски в сравнение с по-големия брой от останалите немски региони. Повечето апартаменти или стаи, които се дават под наем, обаче са необзаведени, така че, ако студентите искат обзаведени или полуобзаведени такива, е необходимо да си отделят повече време за търсене и възможно най-рано да започнат целия този процес. Сред обучаващите се в Лайпцигския университет младежи е доста разпространена и практиката на колективното наемане на апартамент, в рамките на който учащите се най-често живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения от типа на: баня, хол, кухня, перално, трапезария и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Konstanz - Konstanz University of Applied Sciences Констанц Баден-Вюртемберг държавно
Universität des Saarlandes - Saarland University Саарбрюкен Саарланд държавно
SRH Hochschule Heidelberg - University of Applied Sciences Heidelberg Хайделберг Баден-Вюртемберг частно
Hochschule Fulda - Fulda University of Applied Sciences Фулда Хесен държавно
IB-Hochschule Berlin - IB University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm - Georg-Simon-Ohm University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Fachhochschule Münster - Münster University of Applied Sciences Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Darmstadt - Darmstadt University of Applied Sciences Дармщад Хесен държавно
Hochschule Ulm - Ulm University of Applied Sciences Улм Баден-Вюртемберг държавно
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в Лайпциг

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig - University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy" Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig Лайпциг Саксония частно
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig - Leipzig University of Applied Sciences Лайпциг Саксония държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig - University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy" Лайпциг Саксония държавно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно
DPFA Hochschule Sachsen Цвикау Саксония частно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Internationales Hochschulinstitut Zittau IHI - International Institute of Higher Education Zittau Цитау Саксония държавно
Hochschule Mittweida - University of Applied Sciences Mittweida Митвайда Саксония държавно
Hochschule für Bildende Künste Dresden - Dresden Academy of Fine Arts Дрезден Саксония държавно
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig - Leipzig University of Applied Sciences Лайпциг Саксония държавно