Westfälische Wilhelms-Universität

изпрати на приятел           принтирай
Град Мюнстер
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
Вид Научноизследователски университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Schlossplatz 2 Уебсайт http://www.uni-muenster.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Westfälische Wilhelms-Universitat Münster (University of Münster) се нарежда в списъка на водещите научноизследователски университети в Германия. Висшето учебно заведение е активен член на престижната национална асоциация на същите наречена - Deutsche Forschungsgemeinschaft. Същевременно в рамките на т.нар. German Excellence Initiative, University of Münster е официално признат и за един от най-висококачествените, топ немски университети. Понастоящем в Университета Мюнстер се обучават около 39 000 студенти от цяла Германия и света, за чиито нужди се грижат 6500 души висококвалифициран преподавателски и административен състав. Мюнстерският университет предлага отлични по качество бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от чужбина в сфери на академичното знание като: право, икономика, бизнес администрация, католическа теология, протестантска теология, здравеопазване и медицина, стоматология, философия, педагогика, обществени науки, пиар, журналистика, медии, психология, спортни науки, история, филологии, естествени науки, математика, физика, химия, фармация, биология, науки за земята, музика и много други.

University of Münster се нарежда и сред най-старите германски университети, защото неговият пряк предшественик – Йезуитският колеж Мюнстер функционира още от края на 16 век. В сегашната си форма висшето учебно заведение е създадено през 1780 г., но първоначално само с четири факултета – по право, теология, философия и медицина. От своето основаване в края на 18 век до наши дни Мюнстерският университет се води за един от най-престижните в родината си и Европа. През годините неговите възпитаници са били девет пъти носители на наградата Лайбниц и веднъж на престижния Филдсов медал. В наши дни висшето учебно заведение се нарежда сред топ университетите в Германия. То притежава богата и модерна материална база и образователна инфраструктура, която включва и известната му голяма библиотека, в която има множество ценни исторически издания, местната Университетска ботаническа градина и т.н.

Westfälische Wilhelms-Universitat Münster предоставя на възпитаниците си множество възможности за реализация в чужбина, благодарение на връзките си с голям брой чуждестранни университети с подобен на неговия профил, както и на участието си в програми за студентски обмен. Висшето учебно заведение развива и активна, многопрофилна научноизследователска дейност. Университетът полага приоритетно грижи и за пълноценното уплътняване на свободното време на своите възпитаници, като за целта към него функционират множество студентски клубове по интереси, провеждат се най-разнообразни културни, спортни и академични мероприятия и т.н.

Програма

Един от най-добрите и прочути германски университети - Westfälische Wilhelms-Universitat Münster (University of Münster) предлага на кандидат-студентите от целия свят множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички дипломи, сертификати и специалности на Университета Мюнстер са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври във висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Образователният процес в Мюнстерския университет се провежда в рамките на неговите факултети: по католическа теология, по протестантска теология, по право, по икономика (Мюнстерското висше училище по бизнес администрация и икономика), по здравни науки (медицина и стоматология), по философия, по естествени науки и математика, и по музика.
Учебната година в един от най-реномираните и световноизвестни университети в Германия - Westfälische Wilhelms-Universitat Münster (University of Münster) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, сертификати и дипломи на Мюнстерския университет са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Университетът разполага със собствен спортен клуб, предлагащ над 50 от най-разпространените видове спорт. Освен записването през семестъра, студентите имат възможност да се запишат и за извънкласни дейности и спортни мероприятия, отново на страницата на спортния център.

Град

Мюнстер е един от най-гъсто населените градове в провинцията Северна-Вестфалия. Населението му наброява около 270 000 души, като поне 48 000 от тях са студенти. Тази статистика обаче не е изцяло пълна, тъй като много голям брой, най-вече чуждестранни студенти, неуспяли да си намерят жилище в Мюнстер, живеят в съседните на Мюнстер градове Оснабрюк и Дортмунд. Градът е един от най-важните в сферате на услугите, транспорта и индустрията. Седалища в града имат множество от висшите съдилища на провинция Северна-Вестфалия като Върховния съд и Висшата съдебна палата.В Мюнстер няма големи индустриалин предприятия, за сметка на това обаче градът е силно развит в сферата на услугите, търговията и финансовата дейност. Множество малки и средни предприятия намират благоприятна почва за развитие на своя бизнес в Мюнстер заради огромния брой млади хора, живеещи в града. Сред по-известните са: Селскостопанския съюз Вестфален-Липе, BASF Coatings AG, Brillux Lacke- und Farbenwerke, Westfalen AG, Hengst GmbH & Co. KG – водещият производител на филтри и филтърни системи за автомобили, както и Armacell, световноизвестният производител на дограми и уплътнения.Освен с предприятия в сферата на услугите, в града седалище имат множество от водещите във финансовия сектор банки и фирми в Германия. Provinzial-Versicherung NordWest, LVM Versicherungen, Западногерманската Селскостопанска спестовна каса, Westdeutschen ImmobilienBank и NRW.BANK са само част от банките и спестовните каси. През 2004г. градът получава наградата за най-добър град за живеене в света.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Информатика 1 3  Октомври 275 € ( на семестър )
Стопанска информатика 1 3  Април 275 € ( на семестър )
Политика и право 1 3  Октомври 275 € ( на семестър )
Фармация 1 3  Октомври 275 € ( на семестър )
Контрол и качество на храните 1 3  Октомври 275 € ( на семестър )
Икономика и право 1 3  Октомври 275 € ( на семестър )
Бионауки 1 3  Октомври 275 € ( на семестър )
Икономика 1 3  Април 275 € ( на семестър )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Биология 1 2  Април или Октомври 275 € ( на семестър )
Християнската вяра в културата и обществото 1 2  Април или Октомври 275 € ( на семестър )
Геоинформатика 1 2  Април или Октомври 275 € ( на семестър )
Геостационарни науки 1 2  Април или Октомври 275 € ( на семестър )
Класическа филология 1 2  Април или Октомври 275 € ( на семестър )
Физика 1 2  Април или Октомври 275 € ( на семестър )
Арабски език и култура 1 2  Октомври 275 € ( на семестър )
Биология 1 2  Октомври 275 € ( на семестър )
Древни култури 1 2  Октомври 275 € ( на семестър )
Английски език 1 2  Октомври 275 € ( на семестър )

MBA
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Бизнес администрация 1 1  Октомври 275 € ( на семестър )
Контролиране на програми 1 1  Октомври 275 € ( на семестър )
Маркетинг 1 1  Октомври 275 € ( на семестър )
Мениджмнът и управление на финансите 1 2  Октомври 275 € ( на семестър )
Присъединяване и реквизиране 1 2  Октомври 275 € ( на семестър )
Данъчни науки 1 1  Октомври 275 € ( на семестър )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 65.00 €
  Семестриален билет - 113.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 12.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 65.00 €
  Семестриален билет - 113.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 12.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €
MBA
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 65.00 €
  Семестриален билет - 113.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 12.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири

Описание

Университет Мюнстер предлага общо 15 общежития, в които се предлагат единични стаи, апартаменти, както и многостайни квартири. Цените започват от около 180 Евро, но могат да достигнат и до 500 – 600 Евро, дори и повече. Поради големия брой желаещи да получат общежитие, обикновено местата са заети много преди началото на учебната година. Най-вече за студентите, разполагащи с лични автомобили, университет Мюнстер предлага едно общежитие в град Щайнфурт (на около 30км от Мюнстер), където свободните места се заемат по-бавно и наемът е по-малък. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk Münster) на Университет Мюнстер, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката. Частна квартира: Студентът трябва отново да се обърне към студентската организация към град Мюнстер, откъдето ще намери номера на домакина на съответната частна квартира. Процедурата при кандидатстване е като при студентското общежитие. Препоръчително е, преди настаняването, студентът да се свърже отново с домакина, за да потвърди настаняването си.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule fuer Musik Carl Maria von Weber - Dresden University of Music Дрезден Саксония държавно
Universität Konstanz - University of Konstanz Констанц Баден-Вюртемберг държавно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
BEST-Sabel-Hochschule Berlin - BEST-Sabel University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Hochschule Wismar - University of Applied Sciences: Technology, Business and Design Висмар Мекленбург Предна Померания държавно
Kunsthochschule für Medien Köln - Academy of Media Arts Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald - University of Greifswald Грайфсвалд Мекленбург Предна Померания държавно
Kunsthochschule Kassel - School of Art and Design Kassel Касел Хесен държавно
Duale Hochschule Baden-Württemberg - Baden-Württemberg Cooperative State University Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Zittau/Görliz - Zittau/Görlitz University of Applied Sciences Цитау/Гьорлиц Саксония държавно

Други университети в Мюнстер

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Westfälische Wilhelms-Universität Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Kunstakademie Münster - Academy of Fine Arts Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Philosophisch-Theologische Hochschule Münster - Philosophico-theological University Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно
Katholische Hochschule Nordrhein-Westfalen - Catholic University of Applied Sciences NRW Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Münster - Münster University of Applied Sciences Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Katholische Hochschule Nordrhein-Westfalen - Catholic University of Applied Sciences NRW Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно
Universität Bielefeld Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn - University of Bonn Бон Северен Рейн Вестфалия държавно
Ruhr-Universität Bochum - Ruhr University Bochum Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно
Folkwang Universität der Künste - Folkwang University of the Arts Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Siegen - University of Siegen Зиген Северен Рейн Вестфалия държавно
BiTS - Business and Information Technology Изерлон Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Münster - Münster University of Applied Sciences Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Paderborn - University of Paderborn Падерборн Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Duisburg-Essen - University of Duisburg-Essen Есен Северен Рейн Вестфалия държавно