Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg - Hamburg University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Хамбург
Област Хамбург
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Hamburg University of Applied Sciences / HAW Hamburg Berliner Tor 5 20099 Hamburg Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg (Hamburg University of Applied Sciences, HAW Hamburg) се нарежда сред най-добрите германски университети за приложни науки. Той е втори по големина на територията на град Хамбург и понастоящем в него се обучават около 13 500 души от цяла Европа и света. Хамбургският университет за приложни науки предлага висококачествени бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от всички континенти в области на академичното знание като: науки за живота, инженерство, компютърни науки, дизайн, медии, информационни технологии, бизнес, социални науки и много други.

Висшето учебно заведение е известно с интердисциплинарния подход, на който се основава процеса на обучение в него, както и с мащабната си и приоритетно ориентирана към практиката научноизследователска дейност. Последното предоставя редица отлични възможности на неговите възпитаници, по отношение на бъдещата им професионална и кариерна реализация. Заради високите качества на своята образователна дейност, Хамбургският университет за приложни науки се радва и на особено голяма популярност в чужбина, като към настоящия момент около две хиляди негови студенти са от чуждестранен произход. HAW Hamburg предлага множество възможности и за международна реализация на учащите се, поради активното си участие в редица престижни интернационални академични мрежи и тясното си сътрудничество по съвместни програми и проекти с голям брой чужди висши учебни заведения с подобен профил. Hamburg University of Applied Sciences в тази връзка традиционно предлага на студентите си и разнообразни възможности за образование в чуждестранни университети и държави.

Хамбургският университет за приложни науки е създаден през 1970 г. първоначално под името Fachhochschule Hamburg, под формата на обедиение на четири съществували самостоятелно дотогава висши инженерни училища с шест други немски учебни заведения за професионална подготовка на младежи. През годините HAW Hamburg се налага като един от най-качествените университети в Хамбург и региона, предлагайки чудесни възможности за бъдеща професионална реализация на студентите си, за стажове, научни изследвания, лабораторна работа, както и за участие в програми и проекти тясно обвързани с практиката. През 1994 г. към основният корпус от департаменти на висшето учебно заведение се прибавя и бизнес училище. През 90-те университетът значително разширява обема на академичната си и образователна дейност, като последната приоритетно се интернационализира, като по този начин се привлича голям брой студенти от чужбина. През 2001 г. висшето училище добива нов по-висок образователен статус и се превръща в един истински мащабен и модерен европейски университет за приложни науки под новото си име - Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg. Понастоящем HAW Hamburg притежава една богата съвременна материална база и чудесна образователна инфраструктура. Образователният процес се провежда в рамките на неговите пет факултета, чиито основни корпуси и учебни зали са разположени в четирите университетски кампуса (в хамбургските градски райони Сейнт Джордж, Бергедорф, Лохбрюгге и Армгартщрасе). В рамките на мащабната си международна дейност Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg си партнира особено тясно с висши учебни заведения от типа на Шанхайския университет за науки и технологии (Китай), Университетът Уелва (Испания), Институтът за технологии Талагхт (Дъблин, Ирландия) и много други. Съвместно с китайския университет HAW Hamburg предлага и няколко общи образователни програми в областта на механичното и електрическото инженерство. Хамбургският университет за приложни науки предлага на студентите си и обучение в САЩ в рамките на негова съвместна програма с Калифорнийския държавен университет – Лонг Бийч (CSULB).

Програма

Един от най-известните и висококачествени германски университети за приложни науки - Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg (Hamburg University of Applied Sciences, HAW Hamburg) предлага отлични бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от Европа и света в най-различни сфери на академичното знание. Всички специалности, дипломи и сертификати на висшето учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Хамбургския университет за приложни науки е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Процесът на обучение в Hamburg University of Applied Sciences се провежда в рамките на неговите пет факултета: по инженерство и компютърни науки, по науки за живота, по дизайн, медии и информация, по бизнес и публичен мениджмънт и по социална работа и здравеопазване. Висшето учебно заведение също така предлага отлични възможности за обучение в други чуждестранни университети, както и провежда няколко съвместни програми и специализации с тях.
Учебната година в един от най-добрите немски университети за приложни науки - Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg (Hamburg University of Applied Sciences, HAW Hamburg) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение, неговите възпитаници имат възможност да запишат и редица допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, дипломи и сертификати на Хамбургският университет за приложни науки са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg (Hamburg University of Applied Sciences, HAW Hamburg) в рамките на своето обучение в Германия могат по-активно или просто за удоволствие и разтоварване през свободното си време да вземат участие в множество видове спортна и физическа дейност. Тези видове активности се осъществяват с помощта на редица различни зали, центрове и комплекси, разположени на територията на град Хамбург и региона. Администрацията на Хамбургския университет за приложни науки регулярно организира и пътувания с образователна и познавателна цел, както и екскурзии, до различни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и отвъд нейните граници.

Град

Хамбург е вторият по големина град в Германия след столицата Берлин и дори му е предоставен статут на самостоятелна федерална провинция (една от общо 16-те в страната). Той е и най-населеният нестоличен град на територията на Европейския съюз (седми по големина изобщо в ЕС). Населението му наброява около 1 800 000 души. Хамбург се нарежда и в числото на най-големите европейски пристанища, като е разположен на мястото, където река Елба се влива в Северно море. Любопитен факт е, че поради голямото си историческо значение в миналото (бил е дълги години самостоятелен град-държава), той освен знаме и герб, притежава и собствен химн.Центърът на Хамбург е разположен на мястото, където река Алстер се влива в Елба. Той се дели на два основни района – Алщад (Старият град) и Нойщад (Новият град). Сред основните забележителности в града се нареждат сградата на кметството от епохата на Ренесанса, намираща се на прочутия Общински площад, къщите от 17-18 век на улиците Раймерствите, Кремон и Дайхщрасе, катедралите „Света Екатерина” , неоготическата „Свети Николай”, „Свети Михаил”, „Свети Павел” и известните Якобкирхе и Кристускирхе, паметникът на Бисмарк на Хелголандер-Аллее, зданията на Чилехауз и Шпринкенхоф, сградата на Операта и много други.В Хамбург има и много интересни музеи. Един от най-известните от тях е Кунстхале, намиращ се северозападно от централната градска гара. В него има богата колекция от произведения на изкуството от 15-20 век, особено на картини на представители на романтизма и експресионизма. Дайхторхален пък се нарича музеят за модерно изкуство в Хамбург, който се намира на мястото на Стария пазар. Там често се организират интересни изложби и временни експозиции основно на съвременни художници и творци. Общо изложбената му площ е около шест хиляди квадратни метра. Друг известен хамбургски музей е Алтонският. Той е посветен на историята, традициите и културата на Северна Германия. Доста прочут и своеобразен по излъчване е и музеят „Барлах”, посветен на живота и творчеството на известният скулптор и писател – експресионист Е.Барлах. Хамбургският етнологически музей е посветен от своя страна на изкуството и културата на Африка и Южна Америка. Една от основните туристически атракции в града също така е световноизвестният Художествен музей на еротиката. В него са изложени голямо множество творби на еротични теми – от Средновековието до наши дни. Последният от най-големите и прочути музеи в Хамбург е Историческият. Богата му експозиция е посветена на историята и традициите на града – от доисторическите времена до нашето съвремие. Особен акцент в този музей е поставен върху историческите корени на германското мореплаване и корабоплаване.Общо на територията на града има около 120 парка, в това число и най-големият гробищен в света – Ohlsdorferfriedhof, малкият и красив Sternschanze, паркът Jenischpark и много други. Северно от Стария град се намира прочутото хамбургско изкуствено езеро Алстер, около което е изградена седемкилометрова пътека на здравето. В близост до този туристически комплекс функционира и работещата целогодишно местна Ботаническа градина. В нея има растителни и дървесни видове от Европа и Азия, а входът за посетителите е свободен. Другата ботаническа градина в Хамбург - Planten un Blomen е известна с това, че там редовно се организират различни атракциони и представления, в които са включени фонтани, водни каскади, различни уникални ефекти и фойерверки. Една от останалите по-интересни характеристики на града е, че там има най-много мостове в цяла Европа (2300-2500) – много повече, отколкото Венеция, Лондон и Амстердам взети заедно. Също така в Хамбург се намират и най-големите пристанищни складове в света. Интересен факт е и че именно в този град, в района Санкт Паули, започват своята шеметна световна кариера музикантите от Бийтълс. В Хамбург са живели през различни периоди и Хендел, Малер, Лесинг и изобретателят на фосфора – Бранд. Градът е бил и любимото място на железния канцлер Ото фон Бисмарк.Хамбург е и крупен германски образователен център. В града функционират цели 17 университета и над 245 начални и 195 средни училища. Общо в Хамбург се обучават повече от 70 000 студенти (в това число и девет хиляди чужденци) и над 160 000 ученици. Шест от местните университети са държавни, а най-влиятелните и престижни висши учебни заведения са Хамбургският университет (един от най-големите в цяла Германия и Европа със своите над 38 000 студенти), Хамбургският технически университет, Университетът по приложни науки и Университетът за музика и театър. В града има и множество частни колежи и висши училища, в това число немалко специализирани и религиозни образователни учреждения, например, Университетът „Хелмут Шмид” (Университетът на федералните въоръжени сили и др.). В западната част на Хамбург се намира и един от най-големите научноизследователски центрове по физика на частиците в световен мащаб - DESY.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Администрацията на Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg (Hamburg University of Applied Sciences, HAW Hamburg) предлага на учащите се идващи от чужбина удобно и функционално битово устройване в студентските общежития на висшето учебно заведение. Там те могат да се настанят в индивидуални стаи или в такива в рамките на апартаменти с колективно използване на общи помещения от типа на: баня, хол, кухня, трапезария, перално и т.н. Студентите на Хамбургския университет за приложни науки могат да се обърнат самостоятелно за настаняване и към офисите на локалната академична организация в град Хамбург - Studierendenwerk Hamburg. Последната стопанисва определено количество публични студентски и младежки резиденции, в които учащите се могат да открият понякога по-добри битови условия. Цената на месечния наем за ползване на стая в рамките на апартамент в студентските общежития на Hamburg University of Applied Sciences варира между 250 и 350 евро. Администрацията на висшето учебно заведение оказва информационна помощ и на тези чуждестранни учащи се, които искат да излязат на свободен наем, наемайки си самостоятелно или колективно частна квартира в град Хамбург.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Pädagogische Hochschule Heidelberg - University of Education Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Universität Rostock - University of Rostock Рощок Мекленбург Предна Померания държавно
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
internationale filmschule köln - international filmschool cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия частно
Westfälische Hochschule Gelsenkirchen Bocholt Recklinghausen - Gelsenkirchen University of Applied Sciences Гелзенкирхен Северен Рейн Вестфалия държавно
Westfälische Wilhelms-Universität Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) - Viadrina European University Франкфурт на Одер Бранденбург държавно
Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm - Georg-Simon-Ohm University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Hochschule for Jewish Studies - College of Jewish Studies Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Universität zu Köln - University of Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в Хамбург

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Hamburg - University of Hamburg Хамбург Хамбург държавно
Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg - Hamburg University of Applied Sciences Хамбург Хамбург държавно
Hochschule für bildende Künste Hamburg - University of Fine Arts of Hamburg Хамбург Хамбург държавно
Technische Universität Hamburg-Harburg - Hamburg University of Technology Хамбург Хамбург държавно
HafenCity Universität Hamburg - HafenCity University Hamburg Хамбург Хамбург държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Hamburg-Harburg - Hamburg University of Technology Хамбург Хамбург държавно
HafenCity Universität Hamburg - HafenCity University Hamburg Хамбург Хамбург държавно
Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg - Hamburg University of Applied Sciences Хамбург Хамбург държавно
Universität Hamburg - University of Hamburg Хамбург Хамбург държавно
Hochschule für bildende Künste Hamburg - University of Fine Arts of Hamburg Хамбург Хамбург държавно