Fachhochschule Lübeck - Lübeck University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Любек
Област Шлезвиг-Холщайн
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Monkhofer Weg 239 Lubeck 23562 Schleswig-Holstein Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Fachhochschule Lübeck (Lübeck University of Applied Sciences, FHL) се нарежда сред най-старите и известни немски университети за приложни науки. Понастоящем в основаното в началото на 19 век висше учебно заведение се обучават над 4300 студенти от цяла Европа и света от 351 души висококвалифициран преподавателски и друг академичен персонал, от които 119 професори. Университетът за приложни науки Любек предлага на кандидат-студентите от чужбина висококачествени бакалавърски и магистърски програми в сфери на академичното знание като: естествени науки, химическо инженерство, медицински технологии, микросистемно инженерство, физика, инженерство и околна среда, аудиология, офталмология, строителна индустрия, строително инженерство, архитектура, градско планиране, информационни технологии, дизайн, енергийни системи, комуникационни технологии, медии и медийни технологии, електрическо инженерство, компютърни науки, механическо инженерство, индустриално инженерство, бизнес администрация, хранителни технологии и др. Към настоящия момент висшето училище предлага и МВА-програма по здравен мениджмънт.

Lübeck University of Applied Sciences е създаден още през 1808 г. първоначално като висше учебно заведение, профилирано в сферата на обществените услуги. FHL функционира под формата на университет за приложни науки под настоящето си наименование от 70-те години на миналия век, когато няколко специализирани висши училища от град Любек и региона се обединяват в едно общо административно и академично тяло. Fachhochschule Lübeck предоставя множество възможности за международна реализация на своите възпитаници, благодарение на активното си сътрудничество с голям брой висши учебни заведения с подобен на неговия профил от държави като САЩ, Китай, Индия, Дания, Финландия, Франция, Гана, Ирландия, Латвия, Испания, Швеция и т.н. Университетът за приложни науки Любек развива и многопрофилна научноизследователска дейност по направления от рода на: биомедицинско инженерство, индустриални биотехнологии, инженерство и пластмаси и др. През последните години Lübeck University of Applied Sciences приоритетно се ориентира и към сферата на онлайн висшето обучение в Германия, като започва да предлага все по-голям брой и разнообразни програми във въпросната област.

Програма

Един от най-висококачествените и стари германски университети по приложни науки функциониращи на територията на федерална провинция Шлезвиг-Холщайн - Fachhochschule Lübeck (Lübeck University of Applied Sciences, FHL) предлага на кандидат-студентите от целия свят множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-разнообразни области на академичното знание. Всички дипломи, сертификати и специалности на Университета за приложни науки Любек са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври във висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Образователният процес в Lübeck University of Applied Sciences се провежда в рамките на неговите департаменти: по естествени науки, по строително инженерство, по електро- и компютърни науки и по механическо инженерство и икономика.
Учебната година в един от най-старите и качествени университети за приложни науки в Германия и федерална провинция Шлезвиг-Холщайн - Fachhochschule Lübeck (Lübeck University of Applied Sciences, FHL) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, сертификати и дипломи на Университета за приложни науки Любек са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Fachhochschule Lübeck (Lübeck University of Applied Sciences, FHL) по време на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или предимно за удоволствие и разтоварване през свободното си от лекции време да упражняват редица видове спортна и физическа дейност. Това става факт, благодарение на модерните спортни съоръжения, намиращи се в кампуса на висшето учебно заведение, както и на множество зали, центрове и комплекси разположени на територията на град Любек и региона. Възпитаниците на университета могат в началото на всеки семестър срещу малка такса да се включат в различните спортни групи функциониращи към FHL. По този начин те имат възможност да упражняват различни спортове и активности от рода на: футбол, тенис, кендо, карате, джудо и други видове източни бойни изкуства, аеробика, йога, фитнес, пилатес, джаз-, танго и други типове модерни и класически танци, плуване, водна топка, сърфинг и други водни спортове, колоездене, конна езда и т.н. Администрацията на Lübeck University of Applied Sciences редовно организира и пътувания с учебна цел, както и екскурзии, до множество градове и региони с туристически и културно-исторически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Любек е град намиращ се в северната част на Германия, във федералната провинция Шлезвиг-Холщайн. Населението му наброява около 210 300 души, а площта му е 214.13 кв. км. Градът е пристанище на Балтийско море, разположено до устието на река Трава. Старата част на Любек се намира на красив хълм заобиколен от водите на Трава и Вакениц. Основните забележителности на града са популярни туристически дестинации и са включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Благоприятното географско положение на това населено място е способствало, както за развитието му като важно балтийско пристанище, така и за превръщането му във важен търговски център още по времето на Средновековието. В Любек има и три престижни висши учебни заведения – Любекският университет за приложни науки, Университетът Любек и музикалното висше училище Musikhochschule Lübeck. Отделно в града функционират и две свързани с тези университети образователни институции - Graduate School for Computing in Medicine and Life Sciences създадено в рамките на German Excellence Initiative и The International School of New Media.Освен историческия център на Любек в това красиво населено място има и редица други интересни забележителности и туристически атракции. Най-популярната от тях е вратата Holstentor, която заради своето подчертано архитектурно своеобразие, е обявена за символ на града. При този комплекс понастоящем функционира местният Исторически музей. Катедралата „Света Мария” е друга важна локална забележителност. Тя е изградена през 14 век в стила на тухлената готика и в миналото е била важен религиозен център на францисканската общност в региона. В едно от помещенията на църквата е поставен паметник в памет на жертвите от Втората световна война. Другите две големи и известни катедрали в града са наричаната „църквата на моряците” - „Свети Яков” (St.Jakobi/Jakobikirche) и Любекският събор построен през 1230 година. Любек е и родното място на световноизвестния писател, нобелистът Томас Ман, в чиято памет е създадена и къща-музей с богата постоянна експозиция.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Fachhochschule Lübeck (Lübeck University of Applied Sciences, FHL) не разполага със собствени общежития, които да се намират на територията на неговия кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва всестранна и активна консултантска и информационна помощ на студентите идващи от чужбина по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване. Основната възможност за настаняване на възпитаниците на Университета за приложни науки Любек е свързана с резиденциите стопанисвани от локалния клон на общонационалната немска академична организация Studentenwerk (Schleswig-Holstein). Друга налична опция за учащите се е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем, за което висшето училище също им оказва комплексна помощ. Особено разпространена практика сред студентите от град Любек е и колективното наемане на апартаменти, в рамките на които те живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват и общи помещения от рода на: кухня, трапезария, баня, хол, перално и др.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
Deutsche Universität für Weiterbildung - German University for Professional Studies Берлин Берлин частно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
European School of Management and Technology – ESMT Берлин Берлин частно
Carl von Ossietzky Universität Oldenburg - Carl von Ossietzky University of Oldenburg Олденбург Долна Саксония държавно
Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin Берлин Берлин държавно
Hochschule Bonn-Rhein-Sieg - University of Applied Sciences Bonn Rhein-Sieg Бон Северен Рейн Вестфалия държавно
Deutsche Sporthochschule Köln - German Sport University Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe - Karlsruhe University of Arts and Design Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Neu-Ulm - Neu-Ulm University of Applied Sciences Улм Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Любек

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität zu Lübeck - University of Lübeck Любек Шлезвиг-Холщайн държавно
Fachhochschule Lübeck - Lübeck University of Applied Sciences Любек Шлезвиг-Холщайн държавно
Musikhochschule Lübeck - Lübeck Academy of Music Любек Шлезвиг-Холщайн държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Fachhochschule Lübeck - Lübeck University of Applied Sciences Любек Шлезвиг-Холщайн държавно
Fachhochschule Kiel - Kiel University of Applied Sciences Кил Шлезвиг-Холщайн държавно
Christian-Albrechts-Universität zu Kiel - Kiel University Кил Шлезвиг-Холщайн държавно
Universität zu Lübeck - University of Lübeck Любек Шлезвиг-Холщайн държавно
Muthesius Kunsthochschule - Muthesius Academy of Fine Arts and Design Кил Шлезвиг-Холщайн държавно
Musikhochschule Lübeck - Lübeck Academy of Music Любек Шлезвиг-Холщайн държавно