Technische Universität Chemnitz - Chemnitz University of Technology

изпрати на приятел           принтирай
Град Кемниц
Област Саксония
Държава Германия
Вид Професионално висше образование
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Strasse der Nationen 62 Chemnitz 09111 Sachsen
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Technische Universität Chemnitz (Chemnitz University of Technology, TU Chemnitz) е третият по големина университет разположен на територията на федерална провинция Саксония. Към настоящия момент в него се обучават повече от 10 400 студенти от Германия и света (чужденците учещи там са около 750, а освен това ежегодно в него идват на стажове и специализации студенти от над сто чуждестранни висши училища). Техническият университет Кемниц понастоящем предлага чудесни бакалавърски и магистърски специалности на кандидат-студентите от всички континенти в сфери на академичното знание като: компютърни науки, икономика, бизнес администрация, електрическо и механическо инженерство, математика, информационни технологии, природни науки, хуманитаристика, поведенчески и обществени науки и много други.

Известното саксонско висше учебно заведение има славна и дългогодишна история. То отваря врати за пръв път още през 1836 година под формата на висш германски колеж. Висшето училище съществува под сегашното си име от 1986 г. По това време то се намира на територията на тогавашната Германска демократична република и по силата на правителствено решение се превръща в Технически университет. След обединението на Германия, Chemnitz University of Technology започва бързо и мащабно да се развива и постепенно се превръща в един от водещите ВУЗ-ове в своя регион.

TU Chemnitz е един от първите университети в Германия, които въвеждат международни програми по математика, благодарение на сътрудничеството си с престижната немска академична организация DAAD. Предлаганото от Technische Universität Chemnitz обучение има модерен, интердисциплинарен профил, като възпитаниците му имат възможност да специализират не само във фундаментални за него сфери като информационни науки, технически специалности и инженерство, но също така и в области от рода на медии, комуникации, европейстика, педагогика и т.н. Висшето учебно заведение от бившата ГДР е известно и с добрата си материална база и с това, че общежитията му се намират буквално на една ръка разстояние от образователните сгради, за разлика от повечето ВУЗ-ове от Федерална Република Германия.

Програма

Един от най-големите и качествени немски университети за технически науки - Technische Universität Chemnitz (Chemnitz University of Technology, TU Chemnitz) предлага отлични бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят в разнообразни сфери на академичното знание. Всички сертификати, дипломи и специалности на висшето учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове в Chemnitz University of Technology е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в TU Chemnitz се осъществява в рамките на неговите осем департамента: по компютърни науки, по икономика и бизнес администрация, по електрическо инженерство и информационни технологии, по математика, по механическо инженерство, по природни науки, по хуманитаристика и по поведенчески и обществени науки. Отличителна черта на висшето учебно заведение е, че студентите му имат избор да специализират не само в строго технически специалности, но и в някои по-хуманитарни сфери от типа на педагогика, европеистика, медии, комуникации и др. Към Technische Universität Chemnitz функционират и редица престижни научни институти и звена, които приоритетно се занимават с активна дейност по следните глобални за този ВУЗ научноизследователски направления: нови материали, продукционен цикъл на живот, микроелектроника и микро електромеханични системи, приложения и разработване на системи, комуникации медии и технологии, моделиране симулации и високотехнологизирана компютърна дейност и др.
Учебната година в един от най-големите технически саксонски и германски университети - Technische Universität Chemnitz (Chemnitz University of Technology, TU Chemnitz) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да се запишат и в някои допълнителни курсове за повишаване на техните социални, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, както и издаваните дипломи и сертификати от Chemnitz University of Technology са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Technische Universität Chemnitz (Chemnitz University of Technology, TU Chemnitz) по време на своето образование в Германия имат възможност активно или просто за разтоварване и удоволствие да се занимават с множество видове спортна и физическа дейност. Това става факт с помощта на модерните съоръжения и материална база в основния кампус на висшето учебно заведение, както и посредством редица центрове, комплекси и бази, разположени на територията на град Кемниц и региона, с които ръководството на университета за технически науки традиционно си сътрудничи. Администрацията на Chemnitz University of Technology регулярно организира и екскурзии и пътувания с учебна цел до много градове и райони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Кемниц е град разположен във федералната провинция Саксония (на трето място по големина в нейните рамки след Дрезден и Лайпциг). Населението му е около 243 300 души, а площта -220.85 кв. км. В състава на ГДР от 1953 до 1990 година Кемниц е преименуван на Карлмарксщат, а старото му име е върнато след гласуване на референдум. Градът е разположен в североизточната част на планинската верига Оре. Понастоящем той е мощен център на услугите и промишлеността в региона.Най-престижното висше учебно заведение в града е Кемницкият технически университет, в който в наши дни се обучават около 10 000 студенти от Германия и света. Сред най-известните туристически забележителности в Кемниц са старинният квартал Касберг, в който има запазени здания от 18-19 век, монументът на Карл Маркс, дело на архитекта Лев Кербел, Старите градски врати, Старият замък с прилежащият към него манастир, сградите на операта и Стария университет и др. В Хемниц има и множество музеи, театри и галерии.През 2007 година в града отваря в сградата на бивша банка врати Музеят Gunzenhauser, съдържащ голяма сбирка от творби на модерни и съвременни художници. Традиционно особено много посещавани от туристите са и няколкото местни ботанически градини, в които има редки растителни и дървесни видове, донесени от целия свят - Botanischer Garten Chemnitz, Arktisch-Alpiner Garten и Walter-Meusel-Stiftung. Сред гостите на града е добил и доста голяма популярност местният обширен търговски център, наречен „Червената кула”, (Galerie Roter Turm).

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Свободен наем

Описание

Technische Universität Chemnitz (Chemnitz University of Technology, TU Chemnitz) предлага на своите възпитаници идващи от чужбина удобно и функционално настаняване в собствените си студентски общежития, които се намират на територията на неговия кампус. Последните са разположени в непосредствена близост до учебните сгради на висшето учебно заведение. Това е така, защото един от най-големите технически германски университети е наследник на академичните традиции в бившата ГДР, по отношение на организацията на образователната си инфраструктура, за разлика от повечето настоящи немски ВУЗ-ове. За да получат място в общежитие, чуждестранните студенти е необходимо да подадат в определен срок заявка до администрацията му (най-добре веднага след като получат официално уверение, че са приети или възможно най-рано преди началото на съответната учебна година). При желание възпитаниците на Chemnitz University of Technology идващи от чужбина могат да се опитат и сами да си намерят частна квартира на територията на град Кемниц и региона. В този случай Technische Universität Chemnitz им оказва пълноценна консултантска и информационна помощ.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Darmstadt - Darmstadt University of Applied Sciences Дармщад Хесен държавно
Universität Potsdam - University of Potsdam Потсдам Бранденбург държавно
Technische Universität Darmstadt - Darmstadt University of Technology Дармщад Хесен държавно
ESCP Europe Campus Berlin Берлин Берлин частно
Braunschweig University of Art - Hochschule für Bildende Künste Braunschweig Брауншвайг Долна Саксония държавно
Hochschule für Technik Stuttgart - Stuttgart University of Applied Sciences Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Fachhochschule Kaiserslautern - University of Applied Sciences Kaiserslautern Кайзерслаутен Рейнланд Пфалц държавно
Hochschule Fulda - Fulda University of Applied Sciences Фулда Хесен държавно
Hochschule Bremerhaven - Bremerhaven University of Applied Sciences Бремерхафен Бремен държавно
SRH Fachhochschule für Gesundheit Gera - SRH University of Applied Health Sciences, Gera Гера Тюрингия частно

Други университети в Кемниц

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Chemnitz - Chemnitz University of Technology Кемниц Саксония държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
Westsächsische Hochschule Zwickau - University of Applied Sciences Zwickau Цвикау Саксония държавно
Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig - University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy" Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Bildende Künste Dresden - Dresden Academy of Fine Arts Дрезден Саксония държавно
Hochschule fuer Musik Carl Maria von Weber - Dresden University of Music Дрезден Саксония държавно
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden - Dresden University of Applied Sciences Дрезден Саксония държавно
Hochschule Zittau/Görliz - Zittau/Görlitz University of Applied Sciences Цитау/Гьорлиц Саксония държавно
Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig Лайпциг Саксония частно