Universität Kassel - University of Kassel

изпрати на приятел           принтирай
Град Касел
Област Хесен
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Mönchebergstrasse 19 34109 Kassel, 34109 Hessen, Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Universität Kassel (University of Kassel) е един от най-добрите германски университети, предлагащи висококачествени бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят в области като: естествени науки, архитектура, градско планиране, селско стопанство, опазване на околната среда, обществени науки, хуманитаристика, изящни изкуства и много други. Към настоящия момент във висшето учебно заведение се обучават около 21 000 студенти от всички континенти, за които се грижат повече от 2120 души професорски, академичен и административен състав. Университетът Касел разполага с богата и модерна материална база и образователна инфраструктура. Централният кампус на висшето училище е разположен съвсем близо до самия център на град Касел и представлява ансамбъл от красиво архитектурно решени, червени тухлени сгради, разположени на просторен площад, на който има и голямо кафене. University of Kassel развива активна международна дейност, в рамките на която поддържа тясно сътрудничество с множество висши учебни заведения с подобен профил от всички континенти. Това носи допълнително големи възможности на неговите възпитаници за една бъдеща академична и професионална реализация в чужбина.

Висшето училище за изкуства към Universität Kassel се радва на особено голяма популярност в цялата страна. То е носител и на множество награди за постиженията си в областта на анимацията. Университетът Касел същевременно развива широкомащабна научноизследователска дейност по редица направления, която като цяло се базира на един комплексен, интердисциплинарен подход. В нейните рамки висшето училище тясно си партнира и с научни екипи от множество чуждестранни университети. Във връзка с научноизследователската му дейност към University of Kassel функционират и редица научни центрове и институти като тези по кариерно развитие и изследвания в областта на висшето образование, по изследвания в областта на околната среда и екосистемите, Центърът за интердисциплинарни научни изследвания на наноструктурите и технологиите, Международният център за труд и развитие, Институтът за инженерни системи в сферата на слънчевата енергия и т.н.

Подчертано засиленият международен акцент в дейността на Universität Kassel обуславя традиционно големия интерес към програмите и курсовете му от страна на кандидат-студентите от чужбина. Понастоящем във висшето учебно заведение учат студенти от повече от 115 държави по света. За тях, както и за гостуващите студенти по линия на международния академичен обмен, University of Kassel е предвидило интернационални летни университети, интензивни курсове по немски език и всякакви други видове инициативи, които да спомогнат за по-бързата им интеграция и адаптация в университетската среда. В самия кампус на висшето училище за нуждите на чуждестранните му възпитаници функционира и специализиран международен център. В него регулярно се организират най-разнообразни видове семинари, работни срещи, научни конференции и симпозиуми с общонационално и международно представително участие, както и множество различни културни и академични събития от всякакъв характер. Universität Kassel е известен и със своята особено богата библиотека, която освен с мащабен и впечатляващ библиотечен фонд, разполага и с редица редки за страната издания.

Програма

Един от най-висококачествените университети в Германия - Universität Kassel (University of Kassel) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света отлични бакалавърски и магистърски програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета Касел е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в University of Kassel се провежда в рамките на следните негови факултети: по хуманитаристика, по науки за човека, по обществени науки, по архитектура, градско планиране и пейзажно планиране, по икономика и мениджмънт, по математика и естествени науки, по органични земеделски науки, по строително инженерство и инженерство на околната среда, по механично инженерство, по електрическо инженерство и по компютърни науки, както и във Висшето училище за изкуства и дизайн.
Учебната година в един от най-добрите многопрофилни немски университети Universität Kassel (University of Kassel) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички сертификати, дипломи и специалности на Университета Касел са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Universität Kassel (University of Kassel) по време на своето следване в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие да се занимават с различни видове спортна дейност и физическа активност. Това става с помощта на специализирания спортен център към висшето учебно заведение, който предлага освен всичко останало и около 100 курса за 70 различни видове спорт, включително източни бойни изкуства, аеробика, танци, водни спортове, зимни спортове и много други. Администрацията на Университета Касел регулярно организира и различни видове екскурзии до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и отвъд нейните граници. Записването за спортните курсове на висшето учебно заведение става в началото на всеки отделен семестър, като обикновено цените за същите за студентите на университета са символични.

Град

Касел е немски град, разположен по поречието на река Фулда и намиращ се във федералната провинция Хесен (третият по големина в нея). Той има население от около 200 000 души и е важен транспортен, жп и пристанищен център в рамките на региона. Първите сведения за Касел са от десети век и пред средновековието той постепенно се превръща в голям и влиятелен немски град. В него са живели, учили и творили прочутите автори на приказки – писателите Братя Грим и понастоящем там има тяхна къща-музей.Касел е център на немската индустрия, свързана с железопътния транспорт, като също така там са много добре развити текстилната, въгледобивната, военната и химическата промишленост. В града е седалището и на най-голямата германска газова компания Wintershall AG и по специално на фирмата й с руско участие наречена WINGAS GmbH. В Касел има и множество архитектурни паметници и туристически забележителности. Там ежегодно се провежда световноизвестното изложение за съвременно изкуство Documenta. Местните жители са горди и от факта, че през 1558 година в града е построена и първата обсерватория в цяла Германия, а през 1604 г. – първата театрална сграда (Ottoneum) и през 1779 г. първият в Европа публичен музей - Museum Fridericianum. През 1971 г. в Касел е основан и местният University of Kassel, привличащ студенти от целия свят, както с редовните си магистърски, бакалавърски и докторантски програми, така и със своите ежегодни международни курсове в рамките на т.нар. Зимен и Летен университет.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Universität Kassel (University of Kassel) не разполага със собствени студентски общежития, които да са разположени на територията на неговия кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва информационна и консултантска помощ на учащите се идващи от чужбина по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване. Една от възможностите пред възпитаниците на Университета Касел е свързана с настаняването в студентските резиденции стопанисвани от местния филиал на организацията Studentenwerk Kassel. Свободните места в подобен тип общежития в град Касел и региона са около 1000. Наемът за този вид настаняване най-често варира от 130 до 240 евро на месец, в зависимост от местонахождението и предлаганите условия (напр. обзаведена ли е стаята, какви услуги се предлагат в добавка към същата и т.н.). В общежитията на Studentenwerk Kassel учащите се могат да бъдат настанени по избор или в единични стаи/едностайни апартаменти, или в общи такива (в които живеят в индивидуални стаи, използвайки колективно останалите помещения). Повечето подобни резиденции се намират в удобна или непосредствена близост до кампуса на висшето учебно заведение като до тях най-малкото има редовен и бърз градски транспорт. Студентите на Университета Касел обикновено са доволни от предлаганите им условия, особено що се отнася до мебелираните стаи в рамките на гореописаните общежития. Последните предлагат и редица допълнителни услуги от типа на бърз и високоскоростен безжичен интернет и много други. Поради обстоятелството, че местата в тези общежития са ограничени, студентите от чужбина се съветват да подават заявка за настаняване в тях възможно най-рано. Друга възможност за възпитаниците на Университета Касел е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. В града обикновено относително бързо и лесно биха могли да се намерят както обзаведени, така и необзаведени стаи в удобна близост до кампуса на висшето училище. Сред възпитаниците на последното също така е особено разпространена практиката да се наемат колективно апартаменти, в които да обитават индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения от рода на: перално, кухня, хол, баня, трапезария и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Zittau/Görliz - Zittau/Görlitz University of Applied Sciences Цитау/Гьорлиц Саксония държавно
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg - Martin Luther University of Halle-Wittenberg Хале Саксония-Анхалт държавно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Humboldt-Universität zu Berlin - Humboldt University of Berlin Берлин Берлин държавно
Hochschule für Bildende Künste Dresden - Dresden Academy of Fine Arts Дрезден Саксония държавно
Fachhochschule Dortmund - Dortmund University of Applied Sciences and Arts Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Ulm - University of Ulm Улм Баден-Вюртемберг държавно
Technische Hochschule Mittelhessen - Technische Hochschule Mittelhessen University of Applied Sciences THM Гисен Хесен държавно
Deutsche Universität für Weiterbildung - German University for Professional Studies Берлин Берлин частно
Fachhochschule Stralsund - Stralsund University of Applied Sciences Щралзунд Мекленбург Предна Померания държавно

Други университети в Касел

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Kassel - University of Kassel Касел Хесен държавно
Kunsthochschule Kassel - School of Art and Design Kassel Касел Хесен държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Justus Liebig-Universität Gießen - Justus Liebig University Giessen Гисен Хесен държавно
Technische Universität Darmstadt - Darmstadt University of Technology Дармщад Хесен държавно
Evangelische Fachhochschule Darmstadt - Protestant University of Applied Sciences in Darmstadt Дармщад Хесен частно
Hochschule Darmstadt - Darmstadt University of Applied Sciences Дармщад Хесен държавно
Hochschule Fulda - Fulda University of Applied Sciences Фулда Хесен държавно
Technische Hochschule Mittelhessen - Technische Hochschule Mittelhessen University of Applied Sciences THM Гисен Хесен държавно
Fachhochschule Frankfurt am Main - Frankfurt University of Applied Sciences Франкфурт на Майн Хесен държавно
Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main - Frankfurt University of Music and Performing Arts Франкфурт на Майн Хесен държавно
Städelschule - Staatliche Hochschule für Bildende Künste Франкфурт на Майн Хесен държавно
Universität Kassel - University of Kassel Касел Хесен държавно