Висше образование в Германия - видове

Daily life at a German university, Photo: DAADКолкото повече възможности имате, толкова по-трудно е да изберете. Това важи особено много във вашата ситуация, тъй като имате толкова много възможности за обучение в Германия. 
Съществуват 355 официално признати институции за висше образование в 165 града и области в цяла Германия. Като цяло немските университети и колежи предлагат повече от 13,500 бакалавърски и магистърски програми. И от всичките, вие ще трябва да изберете едно. Ние предлагаме повече информация, за да ви помогнем и улесним да вземте по-лесно решение. 

Какви видове университети и колежи предлагаме?

Изборът на колеж или университет е по-лесен, тъй като образователната система в Германия предлага три основни вида, от които да изберете:

  1. Университети
  2. Спезиализирани университети
  3. Колежи за художествени, филмово и музикално изкуство
  4. Частни/ и Университети подпомагани от църквата

Обучението в университет е добра идея, ако се интересувате от спезиализирано образование. Университетите предлагат широка гама от курсове и предмети, които се изучават. Някои училища са специализирани в определени дисциплини, като напреднали технологии, медицина и образование. Ако искате да следвате докторска програма в Германия, тогава университетът е перфектното място за вас.

Спезиализираните университети са идеални, ако търсите образование ориентирано към практиката. Тези институции предлагат на студентите образование базиращо се на науката, съобразено с изискванията на професионалния живот. Бакалавърските и магистърски програми основно включват стажове и практически модули. Това дава възможност на студентите да прилагат техните познания за работата в компании и бизнес фирми.

Ако желаете да изучавате изобразително изкуство или дизайн, вие сте перфектният кандидат за колежа по изобразително, филмово и музикално изкуство. В тези колежи вие ще намерите курсове по изобразително изкуство, индустриален и моден дизайн, графичен дизайн, музика и други. Колежите за модерни медии обучават студентите в професии като: режисьори, оператори, сценаристи и продуценти на филми и работа в телевизията. За да бъдат допуснати до такива програми, кандидатите трябва да притежават висока степен на артистичност, която те демонстрират в специален тест за установяване на техните способсноти. Ето защо можете да очаквате специални изисквания за приемане, ако искате да кандидатствате в колеж по изобразително, филмово или музикално изкуство. 

Повече информация

Приблизително 1.97 милиона студенти се запицват всяка година в 355 официално признати университета и колежа.

  • 1,364,285 студенти в 109 университета
  • 577,348 студенти в 191 спезиализирани университета
  • 32,127 студенти в 55 колежа за изобразително, филмово и музикално изкуство

Каква е разликата между държавните и частните университети?

Повечето университети и колежи в Германия са държавни, т.е. те са финансирани от Федералното правителство. Някои също са финансирани от Протестантската и Католическата църква. В допълнение на тези субсидирани институции, сега има повече от 80 частни университета и колежа, които предоставят официално признати степени. Мнозинство са специализираните университети.

Повечето студенти в Германия се записват в държавни университети. Само три процента от всички студенти посещават частни институции, което вероятно се дължи на факта че частните колежи и университети поставят по-високи такси за обучение. Качеството на преподаване в двата вида университета е сравнително високо.

Знаете ли, че в Германия всеки един университет е автономен? Всяка от 16-те провинции има свои собствени закони и насоки във висшето образование. Немските университети са до голяма степен саморегулирани, което означава, че не всички правила важат за всеки университет. Ето защо винаги питайте за основните правила в университета, който сте избрали.

Изпрати на приятел