Замъкът Саарбрюкен

Адрес: Schloßplatz, Franz-Josef-Röder-Straße 9, 66119 Saarbrücken, Germany

Замъкът Саарбрюкен (Schloss Saarbrücken) в днешният му вид е изграден в края на 18-ти – началото на 19-ти век. В момента там има уникална колекция от творби на изкуството. Първите сведения за него датират още от 999 година. Най-голям разцвет замъкът има по време на барока, епоха, която оставя върху него и произведенията на изкуството намиращи се там, своите културни и естетически следи. През 1989 година дворецът е отлично реставриран, като в него се правят красиви, експозиционни зали.

 

Другите по-важни културни паметници и туристически атракции в центъра на провинция Саарланд – град Саарбрюкен са - каменният мост от 1564 г. на река Саар, готическата катедрала „Свети Арнуал”, старата част на града и пазарът „Свети Йохан”. От началото на 19-ти век градът е ту пруски (германски), ту – френски, което оставя върху него своя неповторим отпечатък на културно разнообразие. Понастоящем френската граница е на един час път. Днешният Саарбрюкен има около 180 хиляди души население.

 

Най-известното висше учебно заведение в града е Университетът Саарланд (German Universität des Saarlandes). Той е открит през 1948 година в сътрудничество с Франция и има осем факултета, които обхващат най-важните дисциплини във всички основни области на академичното знание. Университетът Саарланд е най-вече известен с постиженията си в областта на компютърната наука и лингвистиката. Девет негови преподаватели са получавали най-престижната германска награда за научни изследвания „Готфрид Вилхелм Лайбниц”.


Видео информация за Замъкът СаарбрюкенАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел